(Niekoniecznie) fajny film (niekoniecznie) wczoraj widziałem

Dyskusje ogólne, nie tylko na tematy związane z serialami TV ale też:
Kino, Muzyka, Film, Wydarzenia, Internet, Społeczność.. itp.
Awatar użytkownika
Lubec
Wskaż do odpowiedzi
Moderator
Moderator
Expert
Expert
youtube Warszawa
Grupa: (XviD asd)
Kontakt:

Post autor: Lubec »

Skalpel pisze: 27 października 2024, 17:35 Batman Pattinsoa, Pingwin i ten Joker to zdecydowanie moj klimat i zbytnio nie interesuje mnie, ze malo komiksowe. Jak chce "komiksowe " to odpalę sobie wersje Burtona lub Nolana ;-)
Akurat The Batman z Pattisonem jest w cholerę komiksowy :) Dużo nawiązań do komiksu Batman Year One.
Żebyśmy się dobrze zrozumieli, używam pojęcia "komiksowe" jako nawiązanie do materiału źródłowego, które z niego czerpie (a Jokery nie czerpią prawie wcale, choć rozumiem, że i takie adaptacje się zdarzają i mają swoich fanów). Nie zawsze to będzie pojęcie: fantastyczne, nieralne, bajkowe, kolorowe czy infantylne. Dreed z Urbanem to też adaptacja komiksu, a nie jest bajkowy czy marvelowaty :D . A History of Violence i Largo to przykłady quasirealnych adaptacji komiksów. Analogicznie jak z adaptacjami książek - są lepsze i gorsze, ale Ci znający materiał źródłowy, często będą bardziej krytyczni... tak mi się wydaje.
Awatar użytkownika
Skalpel
Wskaż do odpowiedzi
oglądam prawie wszystko
oglądam prawie wszystko
Ulubiony Serial: The Sopranos
Kontakt:

Post autor: Skalpel »

Spoko każdy lubi co innego. Ja osobiście nigdy nie traktowałem Jokera w wykonaniu Joaquin Phoenix'a na równi z innymi. Dla mnie to dramat od początku i taka wizja artystyczna reżysera mi odpowiada.
Awatar użytkownika
Skalpel
Wskaż do odpowiedzi
oglądam prawie wszystko
oglądam prawie wszystko
Kontakt:

Na szybko po wizycie w kinie :) ciekawy film z bardzo dobrą rolą Sebastiana Stana jako Trumpa :) jednak dla mnie show skradł Jeremy Strong znany bardziej z serialu HBO - Sukcesja. Trump jak to Trump jedni go kochają inni nienawidzą :] na pewno nie każdemu film przypadnie do gustu :)

dla mnie film dobry oceniam 7/10
Awatar użytkownika
sindar
Wskaż do odpowiedzi
Administrator
Administrator
Expert
Expert
Ulubiony Serial: No właśnie? Który?

Post autor: sindar »

Lubec pisze: 27 października 2024, 17:55 (...) Dreed z Urbanem to też adaptacja komiksu, a nie jest bajkowy czy marvelowaty :D . (...)

A propos Dredda, do niedawna nie miałem pojęcia o tym filmie, Dredd kojarzył mi się tylko z nieszczęsnym Stallonem.
Ale gdzieś trafiłem na bardzo pozytywne opinie o nim, stwierdziłem, że obejrzę i naprawdę przypadł mi do gustu.
Polecam jako dobry futurystyczny akcyjniak, szkoda, że przeszedł jakoś tak mało zauważalnie i nie było kontynuacji.
RobertSuchon
Wskaż do odpowiedzi
piszę
piszę
Ulubiony Serial: Prison Break

Post autor: RobertSuchon »

Byłem na Venomie. Najsłabszy z całej trójki. Nic nie wnosi, fabuła leppka, na siłę wpaskowane wszystko i nic z tego nie wyszlo
Awatar użytkownika
Lubec
Wskaż do odpowiedzi
Moderator
Moderator
Expert
Expert
Grupa: (XviD asd)
Kontakt:

Post autor: Lubec »

sindar pisze: 28 października 2024, 12:04
Lubec pisze: 27 października 2024, 17:55 (...) Dreed z Urbanem to też adaptacja komiksu, a nie jest bajkowy czy marvelowaty :D . (...)

A propos Dredda, do niedawna nie miałem pojęcia o tym filmie, Dredd kojarzył mi się tylko z nieszczęsnym Stallonem.
Ale gdzieś trafiłem na bardzo pozytywne opinie o nim, stwierdziłem, że obejrzę i naprawdę przypadł mi do gustu.
Polecam jako dobry futurystyczny akcyjniak, szkoda, że przeszedł jakoś tak mało zauważalnie i nie było kontynuacji.
Lekki off top - kiedyś nawet pisałem o planach na serial, ale od wielu lat cisza, więc pewnie się nie doczekamy.
Awatar użytkownika
sindar
Wskaż do odpowiedzi
Administrator
Administrator
Expert
Expert

A faktycznie, jest i wątek, chyba pierwotnie go wziąłem za jakiś rimejk Stallone'a i specjalnie mu się nie przyglądalem. :D
Awatar użytkownika
Skalpel
Wskaż do odpowiedzi
oglądam prawie wszystko
oglądam prawie wszystko
Kontakt:

"Gladiator 2" (2024) naciągane 4/10 - profanacja klasyka, omijać szerokim łukiem kina. To badziewie w ogóle nie powinno powstać.
Awatar użytkownika
sindar
Wskaż do odpowiedzi
Administrator
Administrator
Expert
Expert

Nie zachęca... Ale w sumie ne jestem zdziwiony, Ridley na stare lata popadł w sikłelową manię i średnio mu to wychodzi.
Awatar użytkownika
Traf
Wskaż do odpowiedzi
Techniczny
Techniczny
maniak serialowy
maniak serialowy
Ulubiony Serial: Gra o tron

Post autor: Traf »

https://www.filmweb.pl/film/Azrael-2024-10059070

Gdyby nie sam koniec, to film byłby nawet niezły...
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
sindar
Wskaż do odpowiedzi
Administrator
Administrator
Expert
Expert

Substancja (The Substance) - mix czarnej komedii oraz body horroru w stylu Cronnenberga (z którego filmów też można by tu znaleźć cytaty), opowiadający o starzejącej się gwieździe filmu/tv, która dostaje dość specyficzną szansę odzyskania młodości, tym razem inspirowaną postacią Doriana Greya. Mnie osobiście jeszcze się Substancja momentami kojarzyła z Brazil - zwłaszcza wątkiem opętanej kultem młodości matki głównego bohatera.
Przez większą część filmu bawiłem się naprawdę dobrze, może jedynie końcowa część przesadziła z umownością/pastiszowością, zmierzając już bardziej do tarantinowskich, a nie cronnenbergowskich rozwiązań, co nie do końca przypadło mi akurat do gustu.
Bardzo odważne role Demi Moore i Margaret Qualley, na uwagę też zasługuje rola Dennisa Quaida.
Niemniej z zainteresowaniem będę śledził dalsze poczynania Coralie Fargeat, reżyserki tego filmu.
Filma na pewno nie dla każdego widza, byli tacy, co wychodzili z seansu.

Szybka odpowiedź

To pytanie jest elementem zabezpieczającym przed automatycznym zamieszczaniem postów.

ODPOWIEDZ