Film na wstępie nawiązuje do narodzin Indiany, a następnie do jego wczesnego dzieciństwa. Pierwsza część filmu powstała z pierwszego odcinka serialu Kroniki młodego Indiany Jonesa (1992 – 1993), pt. „Young Indiana Jones and Curse of the Jackal” gdzie Indy w 1908 roku wspólnie z rodzicami wyrusza w podróż dookoła świata. Najpierw trafiają do Egiptu, gdzie poznają legendarnego podróżnika T.E. Lawrence'a. Wspólnie z młodym Indym próbuje on schwytać mordercę i złodzieja bezcennego Szakala. Druga część filmu, powstała ze scen dokręconych w późniejszym czasie, przenosi nas do Maroko. Indy będąc porwanym przez handlarzy niewolników osobiście przekonuje się jak niebezpiecznie jest w obcych krajach.
Rozdział 8: The Trenches of Hell
Indiana Jones jako członek armii belgijskiej wraz z resztą armii uczestniczy w wojenie. Przyjdzie mu walczyć podczas bitwy pod Sommą.
Opis IMDB
Rozdział 2: Passion ofLife
In this instalment Indy travels to Africa and meets up with President Roosevelt on a safari trip. Keen to hunt down a rare animal Indy helps the President out by going off on his own with a local tribes-boy and getting into the usual trouble.
He's not happy with Teddy gunning down all the wildlife and urges him to limit his killing. It's a believable development since he found the hunting of the famous 'Teddy Bear' to be un-sportsmanlike (it was later killed anyway).
The film then moves on to Paris where Indy meets a young Norman Rockwell and sneaks off into the city where he meets Pablo Picasso (played by Danny Webb, who you might recognise as Morse from Alien 3). I found this scene to be a bit confusing as Picasso is Hitler's exact double in the movie, right down to the hair and moustache and everyone knows that Hitler was a failed artist before a dictator. So when we are introduced to Picasso as a man who is adamant that his art is understood I immediately got it wrong.
Rozdział 3: The.Perils.Of.Cupid
This third chapter sees Indiana Jones falling head over heels for the first time - at age 10. And with Sophie, an Austrian princess, no less. Though the romance is doomed from the start and the pair of them are really far too young to even consider such feelings, she does present him with a locket that the teen-aged Indy (Sean Patrick Flanery) can be seen wearing in many subsequent episodes of the The Adventures of Young Indiana Jones (formerly known as the Young Indiana Jones Chronicles). In fact, in the original broadcast order, the locket had already saved the young adventurer's life at the start of 'German East Africa, December 1916'/'Oganda, the Giver and Takef ofLife' long before 'Vienna, November 1908' hit the airwaves.
[color=blue]Rozdział 1: My First Adventure[/color]
Film na wstępie nawiązuje do narodzin Indiany, a następnie do jego wczesnego dzieciństwa. Pierwsza część filmu powstała z pierwszego odcinka serialu Kroniki młodego Indiany Jonesa (1992 – 1993), pt. „Young Indiana Jones and Curse of the Jackal” gdzie Indy w 1908 roku wspólnie z rodzicami wyrusza w podróż dookoła świata. Najpierw trafiają do Egiptu, gdzie poznają legendarnego podróżnika T.E. Lawrence'a. Wspólnie z młodym Indym próbuje on schwytać mordercę i złodzieja bezcennego Szakala. Druga część filmu, powstała ze scen dokręconych w późniejszym czasie, przenosi nas do Maroko. Indy będąc porwanym przez handlarzy niewolników osobiście przekonuje się jak niebezpiecznie jest w obcych krajach.
[color=blue]Rozdział 8: The Trenches of Hell[/color]
Indiana Jones jako członek armii belgijskiej wraz z resztą armii uczestniczy w wojenie. Przyjdzie mu walczyć podczas bitwy pod Sommą.
[b]Opis IMDB[/b]
[color=blue]Rozdział 2: Passion of Life[/color]
In this instalment Indy travels to Africa and meets up with President Roosevelt on a safari trip. Keen to hunt down a rare animal Indy helps the President out by going off on his own with a local tribes-boy and getting into the usual trouble.
He's not happy with Teddy gunning down all the wildlife and urges him to limit his killing. It's a believable development since he found the hunting of the famous 'Teddy Bear' to be un-sportsmanlike (it was later killed anyway).
The film then moves on to Paris where Indy meets a young Norman Rockwell and sneaks off into the city where he meets Pablo Picasso (played by Danny Webb, who you might recognise as Morse from Alien 3). I found this scene to be a bit confusing as Picasso is Hitler's exact double in the movie, right down to the hair and moustache and everyone knows that Hitler was a failed artist before a dictator. So when we are introduced to Picasso as a man who is adamant that his art is understood I immediately got it wrong.
This third chapter sees Indiana Jones falling head over heels for the first time - at age 10. And with Sophie, an Austrian princess, no less. Though the romance is doomed from the start and the pair of them are really far too young to even consider such feelings, she does present him with a locket that the teen-aged Indy (Sean Patrick Flanery) can be seen wearing in many subsequent episodes of the The Adventures of Young Indiana Jones (formerly known as the Young Indiana Jones Chronicles). In fact, in the original broadcast order, the locket had already saved the young adventurer's life at the start of 'German East Africa, December 1916'/'Oganda, the Giver and Takef of Life' long before 'Vienna, November 1908' hit the airwaves.
Nie o to mi chodziło - napisz samemu jakiś opis (ogólny), który znajdzie się na naszej podstronie (SAM!) to wtedy wystawię te trzy odcinki i zobaczymy co to warte.
Nie o to mi chodziło - napisz samemu jakiś opis (ogólny), który znajdzie się na naszej podstronie (SAM!) to wtedy wystawię te trzy odcinki i zobaczymy co to warte.
Zrealizowany z ogromnym rozmachem serial LucasArt, opowiadający o młodości Indiany Jonesa. A ponieważ z naszego bohatera prawdziwy obieżyświat , mamy zatem możliwość bycia świadkiem wielu istotnych wydarzeń z historii 20 wieku, oraz poznania tak sławnych postaci jak: Prezydent T. Roosvelt, podróżnik T.E. Lawrence, Pablo Picasso, Pancho Villa, Lenin. W tytułowej roli Sean Patrick Flanery (Święci z Bostonu).
Na życzenie, krótki opis który popełniłem "SAM" hehe
Ostatnio zmieniony 07 lipca 2009, 14:00 przez najphil, łącznie zmieniany 2 razy.
Zrealizowany z ogromnym rozmachem serial LucasArt, opowiadający o młodości Indiany Jonesa. A ponieważ z naszego bohatera prawdziwy obieżyświat , mamy zatem możliwość bycia świadkiem wielu istotnych wydarzeń z historii 20 wieku, oraz poznania tak sławnych postaci jak: Prezydent T. Roosvelt, podróżnik T.E. Lawrence, Pablo Picasso, Pancho Villa, Lenin. W tytułowej roli Sean Patrick Flanery (Święci z Bostonu).
[i]Na życzenie, krótki opis który popełniłem "SAM" hehe[/i]
Bardzo ciekawa pozycja... Pamiętam ten serial... chyba z tvp??? Mały "Indy", a później już nastoletni i dorosły spotyka na swojej drodze największe postacie i uczestniczy w najważniejszych wydarzeniach swoich czasów... Trochę bajeczka ale przyjemnie się oglądało... Pierwsze odcinki z Indianą jako dzieckiem i jego nianią mniej mi się podobały ale ogólnie był to fajny serial.
Bardzo ciekawa pozycja... Pamiętam ten serial... chyba z tvp??? Mały "Indy", a później już nastoletni i dorosły spotyka na swojej drodze największe postacie i uczestniczy w najważniejszych wydarzeniach swoich czasów... Trochę bajeczka ale przyjemnie się oglądało... Pierwsze odcinki z Indianą jako dzieckiem i jego nianią mniej mi się podobały ale ogólnie był to fajny serial.
sylwex pisze:a później już nastoletni i dorosły spotyka na swojej drodze największe postacie i uczestniczy w najważniejszych wydarzeniach swoich czasów...
dokładnie, pozniejsze odcinki były zdecydowanie ciekawsze
a serial dobry, fajnie sie ogladało bedac szczeniakiem
z przyjemnoscia zobaczył bym kilka odcinków
[quote="sylwex"]a później już nastoletni i dorosły spotyka na swojej drodze największe postacie i uczestniczy w najważniejszych wydarzeniach swoich czasów...[/quote]
dokładnie, pozniejsze odcinki były zdecydowanie ciekawsze a serial dobry, fajnie sie ogladało bedac szczeniakiem z przyjemnoscia zobaczył bym kilka odcinków
dokładnie, pozniejsze odcinki były zdecydowanie ciekawsze
a serial dobry, fajnie sie ogladało bedac szczeniakiem
z przyjemnoscia zobaczył bym kilka odcinków
Gwoli wyjaśnienia ... historia w serialu nie jest przedstawiona chronologicznie, przygody kilkuletniego Indiego pojawiają się 2 czy 3 razy ale nie od razu, więc to nie jest kwestia "późniejszych odcinków"
[b]grego1980[/b][quote]dokładnie, pozniejsze odcinki były zdecydowanie ciekawsze a serial dobry, fajnie sie ogladało bedac szczeniakiem z przyjemnoscia zobaczył bym kilka odcinków[/quote]
Gwoli wyjaśnienia ... historia w serialu nie jest przedstawiona chronologicznie, przygody kilkuletniego Indiego pojawiają się 2 czy 3 razy ale nie od razu, więc to nie jest kwestia "późniejszych odcinków"
najphil pisze:Gwoli wyjaśnienia ... historia w serialu nie jest przedstawiona chronologicznie, przygody kilkuletniego Indiego pojawiają się 2 czy 3 razy ale nie od razu, więc to nie jest kwestia "późniejszych odcinków"
Pewnie masz rację... nie pamiętam już takich szczegółów ale jeżeli uda się wam wystawić ten serial to ustawiam się w kolejce po niego... Bo był z tych wszystkich bajek emitowanych w tvp zdecydowanie najlepszy... W swoim czasie oczywiście.
[quote="najphil"]Gwoli wyjaśnienia ... historia w serialu nie jest przedstawiona chronologicznie, przygody kilkuletniego Indiego pojawiają się 2 czy 3 razy ale nie od razu, więc to nie jest kwestia "późniejszych odcinków"[/quote]
Pewnie masz rację... nie pamiętam już takich szczegółów ale jeżeli uda się wam wystawić ten serial to ustawiam się w kolejce po niego... Bo był z tych wszystkich bajek emitowanych w tvp zdecydowanie najlepszy... W swoim czasie oczywiście.
Ehhh nie wiem o co wam chodzi panowie, właśnie zaliczyłem dwa odcinki i wciąż jestem pod wielki urokiem tego serialu (a obawiałem się, że po tylu latach mogę go już inaczej odebrać).
To był naprawdę kawałek solidnego kina.
Szkoda że więcej nie będzie
Ale i tak wielkie dzięki Xvidasd za spełnienie mej prośby.
Ehhh nie wiem o co wam chodzi panowie, właśnie zaliczyłem dwa odcinki i wciąż jestem pod wielki urokiem tego serialu (a obawiałem się, że po tylu latach mogę go już inaczej odebrać).
[b]To był naprawdę kawałek solidnego kina.[/b]
Szkoda że więcej nie będzie :cry: Ale i tak wielkie dzięki Xvidasd za spełnienie mej prośby.