HBO
-
Wskaż do odpowiedzi - youtube Warszawa
niema czegos takiego jak "legalność" pierwszych 24 godzin a potem "brak legalności", nie ma też żadnego "w celach edukacyjnych" itp.
napisze najprościej jak się da:
w Polsce dozwolone jest:
* udostępnianie rodzinie i kręgu najbliższych(to jest pierwsza furtka-kto odważy się sprecyzować ten "krąg"-tak działa na przykład napisy24.pl)
* pobieranie udostępnionego utworu(bez jednoczesnego udostępniania/rozpowszechniania!) jest legalne- policja jak znajdzie u was płytki dvd z serialem o ile jest to pojedynczy egzemplarz to nie powinna wam nic zrobić-niektórzy są chamscy i rysuja płytki
* sieci p2p z natury działają w dwie strony, jednak na przykład p2m czy usenet działa na zasadzie jedynie pobierania i teoretycznie nie sa nielegalne
* to odnosi sie tylko do utworów audio-wizualnych. programy i gry to inna bajka i ich nie można mieć w wersji "beckup" bez oryginalnego nośnika, nie można pożyczać itp. windows jest np. własnością microsoftu a my wykupujemy tylko licencję na "użytkowanie"-nie jesteśmy właścicielami systemu, nim nadal pozostaje M$.
do tego dochodzi interpretacja prawa, np. czy rozpowszechnianie ogólnodostępnego materiału nadal jest nielegalne? imo nie-mamy prawo nagrywać coś z tv i dać koledze. telewizja jest tu na pozycji udostępniającego(uploadera), my to rozpowszechniamy(peer/seed) ale nie udostępniamy. udostępniła to tylko pierwsza osoba czyli uploader.
i najważniejsze :POLSKA TO NIE STANY ANI UK! nas nie ma precedensu!. oczywiście mogą nas ścigać w USA, riaa założy sprawe itd. ale nie moga nic nam zrobic póki nie jesteśmy w stanach(aresztować) lub nie prowadzimy tam działalności(przejąć firmę)
u nas jest tzw. kontynentalny system prawny-każda sprawa to oddzielny przypadek, rozpatrywany na podstawie litery prawa(kodeksy, ustawy itp). dlatego tez dwie identyczne sprawy mogą miec 2 zupełnie inne wyroki-i dlatego jezeli np. wasz kolega miał kupe filmów z netu i w sądzie nic mu nie zrobili/albo z drugiej strony dostał kilka tysięcy grzywny to nie oznacza że wy tez możecie sie tego samego spodziewać.
i skonczmy ten OT, ok?
co do HBO, tak jak pisałem wcześniej. bez 16/9 DD i napisów nie maja czego szukac. kanał filmowy to nie kanał ogólny. w czasach HD brak tych podstaw znanych choćby z dvd to przegięcie jeżeli chcemy się nazywać "kanałem filmowym"
napisze najprościej jak się da:
w Polsce dozwolone jest:
* udostępnianie rodzinie i kręgu najbliższych(to jest pierwsza furtka-kto odważy się sprecyzować ten "krąg"-tak działa na przykład napisy24.pl)
* pobieranie udostępnionego utworu(bez jednoczesnego udostępniania/rozpowszechniania!) jest legalne- policja jak znajdzie u was płytki dvd z serialem o ile jest to pojedynczy egzemplarz to nie powinna wam nic zrobić-niektórzy są chamscy i rysuja płytki
* sieci p2p z natury działają w dwie strony, jednak na przykład p2m czy usenet działa na zasadzie jedynie pobierania i teoretycznie nie sa nielegalne
* to odnosi sie tylko do utworów audio-wizualnych. programy i gry to inna bajka i ich nie można mieć w wersji "beckup" bez oryginalnego nośnika, nie można pożyczać itp. windows jest np. własnością microsoftu a my wykupujemy tylko licencję na "użytkowanie"-nie jesteśmy właścicielami systemu, nim nadal pozostaje M$.
do tego dochodzi interpretacja prawa, np. czy rozpowszechnianie ogólnodostępnego materiału nadal jest nielegalne? imo nie-mamy prawo nagrywać coś z tv i dać koledze. telewizja jest tu na pozycji udostępniającego(uploadera), my to rozpowszechniamy(peer/seed) ale nie udostępniamy. udostępniła to tylko pierwsza osoba czyli uploader.
i najważniejsze :POLSKA TO NIE STANY ANI UK! nas nie ma precedensu!. oczywiście mogą nas ścigać w USA, riaa założy sprawe itd. ale nie moga nic nam zrobic póki nie jesteśmy w stanach(aresztować) lub nie prowadzimy tam działalności(przejąć firmę)
u nas jest tzw. kontynentalny system prawny-każda sprawa to oddzielny przypadek, rozpatrywany na podstawie litery prawa(kodeksy, ustawy itp). dlatego tez dwie identyczne sprawy mogą miec 2 zupełnie inne wyroki-i dlatego jezeli np. wasz kolega miał kupe filmów z netu i w sądzie nic mu nie zrobili/albo z drugiej strony dostał kilka tysięcy grzywny to nie oznacza że wy tez możecie sie tego samego spodziewać.
i skonczmy ten OT, ok?
co do HBO, tak jak pisałem wcześniej. bez 16/9 DD i napisów nie maja czego szukac. kanał filmowy to nie kanał ogólny. w czasach HD brak tych podstaw znanych choćby z dvd to przegięcie jeżeli chcemy się nazywać "kanałem filmowym"
-
Wskaż do odpowiedzi
mareczek82 pisze:nas nie ma precedensu!
Kod: Zaznacz cały
Wygrana licytacja w internetowym serwisie aukcyjnym Allegro to umowa kupna-sprzedaży, ze wszystkimi konsekwencjami - orzekł Sąd Rejonowy dla Warszawy-Pragi Północ w precedensowym procesie dotyczącym wirtualnej aukcji samochodu terenowego.
Rzeczywiście

Koniec OT.
Już ktoś wcześniej zauważył, że w styczniu zaczyna nadawać HBO VOD (które zapewne jeszcze długo by do Polski nie weszło gdyby nie wyścig konkurencji TP i N).
-
Wskaż do odpowiedzi
qwertz nie rozumiesz pojecia prawa precedensowego [ktorego w Polsce nie ma] - polega ona na opieraniu sie przy wyrokach sadu na precedensach
w polskim prawie sad opiera sie na interpretacji prawa i jeden sedzia moze zdecydowac innaczej niz drugi w tej samej sprawei, wlasnie z powodu roznicy w interpretacji [lub bledach w prawie]
w polskim prawie sad opiera sie na interpretacji prawa i jeden sedzia moze zdecydowac innaczej niz drugi w tej samej sprawei, wlasnie z powodu roznicy w interpretacji [lub bledach w prawie]
-
Wskaż do odpowiedzi
-
Wskaż do odpowiedzi
Precedens to wyrok sądu w sprawie, w której zastosowano niespotykaną dotąd interpretację prawa. Samo zjawisko w Polsce występuje, ale nie ma mocy prawotwórczej tzn. sąd może wzorować się na wcześniejszych wyrokach w podobnych sprawach, ale jeśli nie jest to unormowane, NIE MUSI.dukekubas pisze:qwertz nie rozumiesz pojecia prawa precedensowego [ktorego w Polsce nie ma]
Jeśli chodzi o prawo karne to mnie nie zagniesz, bo jestem prawnikiem.
-
Wskaż do odpowiedzi
-
Wskaż do odpowiedzi
-
Wskaż do odpowiedzi
-
Wskaż do odpowiedzi
-
Wskaż do odpowiedzi
Tak racja, ale chodziło mi o noc z 31.12.07/01.01.08 wtedy chyba do południa 02.01.08 był pakiet dostępny w polsacie.mareczek82 pisze:hbo nigdy nie było na polsacie, od początku była na wyłączność w Wizji tv a potem w Cyfrze. dopiero teraz jest.
ścieżka dzwiękowa org. polega na tym że ja w cyfrowym polsacie na pilocie mam klawisz od języka i zmieniłem na ang. podobnie z napisami, obraz spoko 4:3, a z anamor'mizmem i letterbox'em nie wiem zbytnio o co chodzimareczek82 pisze:możesz napisać gdzie są napisy i org ścieżka na kanałach HBO? jak z obrazem? 16/9 anamorficzny czy letterbox?
-
Wskaż do odpowiedzi
ok
dzięki za odpowiedź.
a co do obrazu anamorficznego i letterbox to jakby to powiedzieć:
anamorficzny to obraz panoramiczny"upakowany/ściśnięty" do klatki PAL i telewizory 16/9 "rozciągają " ją sobie na cały ekran-np. płyty DVD, canal+ film i sport czy np. niemieckie publiczne, a letterbox to obraz panoramiczny z pasami na górze i dole ekranu
dzięki za odpowiedź.
a co do obrazu anamorficznego i letterbox to jakby to powiedzieć:
anamorficzny to obraz panoramiczny"upakowany/ściśnięty" do klatki PAL i telewizory 16/9 "rozciągają " ją sobie na cały ekran-np. płyty DVD, canal+ film i sport czy np. niemieckie publiczne, a letterbox to obraz panoramiczny z pasami na górze i dole ekranu
-
Wskaż do odpowiedzi
-
Wskaż do odpowiedzi
-
Wskaż do odpowiedzi - maniak serialowy
-
Lisu11
Wskaż do odpowiedzi - Expert
-
Wskaż do odpowiedzi
Ja też już się przyzwyczaiłem, że kolejne odcinki oglądam kiedy chcę. No tylko jedynie te seriale na bieżąco (np. Supernatural) oglądam z tygodniowymi (teraz dłużej) przerwami
A to, to sobie mogę ściągnąć serial (nawet nie chodzi o szybkość ściągania czy brak lektora) i obejrzę jeden odcinek, spodoba mi się, to puszczę drugi. Czasami poczekam, zrobię sobie przerwę z miesiąc. I jest git.
A w telewizji dochodzi jeszcze stała pora dnia o stałym dniu tygodnia, co dla mnie jest trudne do zrealizowania. Nie dość, że ciągle bym zapominał, to jeszcze nie wiem co będę robił jutro, a co dopiero za ten tydzień o tej porze

A w telewizji dochodzi jeszcze stała pora dnia o stałym dniu tygodnia, co dla mnie jest trudne do zrealizowania. Nie dość, że ciągle bym zapominał, to jeszcze nie wiem co będę robił jutro, a co dopiero za ten tydzień o tej porze

-
Wskaż do odpowiedzi
Oceń ten serial