Problemy z kompresją, virtual dub - pisz tutaj
-
fluid
Wskaż do odpowiedzi - oglądam prawie wszystko
- youtube Warszawa
- Kontakt:
-
Wskaż do odpowiedzi
-
Lisu11
Wskaż do odpowiedzi - Expert
Lisu11 pisze:Skompresowałem już prawie cały sezon serialu poza jednym odcinkiem przy którym wyskakuje mi błąd
Wie ktoś może co mam zrobić
... a potem wgrać do odcinkaLisu11 pisze:Po wielkich bojach w końcu mi się udało. Może to kiedyś komuś pomoże- musiałem wyciąć dźwięk i compressnąc przez BMP
ale metody nie polecam bo strasznie czasochłonna lepiej pobrać inną wersję tego samego
-
Wskaż do odpowiedzi
Przeglądnąłem ten temat wcześniej by nie powielić pytania i wygląda na to że chyba coraz bardziej ślepne...
Okazuje się że niektóre odcinki z innego źródła poszły ale inne nadal posiadają ten błąd. Mam ich po kilka wersji i wszystkie to samo.
Lisu11 masz jakieś instrukcje jak i czym to zrobić łapotologicznie?
Okazuje się że niektóre odcinki z innego źródła poszły ale inne nadal posiadają ten błąd. Mam ich po kilka wersji i wszystkie to samo.
Lisu11 masz jakieś instrukcje jak i czym to zrobić łapotologicznie?
-
Lisu11
Wskaż do odpowiedzi - Expert
Nie gwarantuję że metoda działa bo np. przy calymore i SFU się udało a przy Cowboy'u Bebop'ie tylko połowiczne(w połowie epizodów wielkość plików była daleko odbiegająca od standardów asd) i skonczyło się na tym że musiałem CB pobierać od nowa
Robiłem to tak:
Kompresja oczywiście ręczna
VirtualDub otwierasz plik wideo po czym File>Save WAV i kompresujemy plik tak jak przy ręcznej z tą różnicą że w zakładce Audio>No Audio. I po 2 passach mamy XviD asd tyle że bez głosu.Otwieramy BMP klikamy Convert Audio>WAV Compression Ścieżkę dźwiękową którą zapisaliśmy przeciągamy do okienka i ustawiamy odpowiednią częstotliwość Itp. zapisujemy Teraz tylko W Virtual Dubie otwieramy wideo i wrzucamy dźwięk do środka. Powinno działać chociaż bardzo możliwe że sa jakieś błędy w tym co napisałem gdyż leciałem z pamięci
Robiłem to tak:
Kompresja oczywiście ręczna
VirtualDub otwierasz plik wideo po czym File>Save WAV i kompresujemy plik tak jak przy ręcznej z tą różnicą że w zakładce Audio>No Audio. I po 2 passach mamy XviD asd tyle że bez głosu.Otwieramy BMP klikamy Convert Audio>WAV Compression Ścieżkę dźwiękową którą zapisaliśmy przeciągamy do okienka i ustawiamy odpowiednią częstotliwość Itp. zapisujemy Teraz tylko W Virtual Dubie otwieramy wideo i wrzucamy dźwięk do środka. Powinno działać chociaż bardzo możliwe że sa jakieś błędy w tym co napisałem gdyż leciałem z pamięci

-
fluid
- Kontakt:
-
Wskaż do odpowiedzi
-
asd
Wskaż do odpowiedzi - ZAŁOŻYCIEL
-
Expert
- Ulubiony Serial: Rescue Me
-
fluid
- Kontakt:
kolejne problemy
mam na razie dwa pliki (pewnei bedzie ich wiecej) ktore nie chca sie dac przekompresowac
automat przez taki plik przejezdza w jakies 2 minuty (1 i 2 pass) i powstaje plik o rozmiarze ok.20MB
reczna kompresja nic nie daje - problem jak wyzej
plus przy wczytywaiu pliku wywala mi okienko

a nastepnie

kompletnie rozkompresowaie pliku rowniez nic nei daje - trwa to jakies 40 sekund i powstaje plik ktory ma ok. 1.6GB i trwa 1min22sek (zero obrazu i dzwieku)
ma ktos pomysl jak to zrobic?
mam na razie dwa pliki (pewnei bedzie ich wiecej) ktore nie chca sie dac przekompresowac
automat przez taki plik przejezdza w jakies 2 minuty (1 i 2 pass) i powstaje plik o rozmiarze ok.20MB
reczna kompresja nic nie daje - problem jak wyzej
plus przy wczytywaiu pliku wywala mi okienko

a nastepnie

kompletnie rozkompresowaie pliku rowniez nic nei daje - trwa to jakies 40 sekund i powstaje plik ktory ma ok. 1.6GB i trwa 1min22sek (zero obrazu i dzwieku)
ma ktos pomysl jak to zrobic?

We crawl out from the wreckage
Fingers dig into the sands of the shores
Everything we worked for
Is ripped apart and ruined, drowned...
-
fluid
- Kontakt:
-
asd
-
Expert
Prubujesz przekompresować pusty plik (albo prawie pusty).
To ze plik ma np 350mb to wcale nie znaczy, ze jest zapelniony danymi.
To pierwsze okienko, które Ci wyskakuje to próba rekonstrukcji i odtworzenia brakujących danych.
Weź no po prostu sprawdz oryginał - na pewno działa??
Założę się, że nie (w 100%).
Juz tłumaczę:
Gdy program torrentowy zaczyna pobierać np plik avi 350mb to od razu tworzy na dysku "pusty" plik (zapełniony 00) o tej samej wielkości.
Ściąganie polega na pobieraniu danych i zapisywaniu ich w te "puste" miejsca. Im bliżej 100% tym więcej zapełnionych danych.
Co ciekawe np. Subedit player bedzie odtwarzał pliki, które nie ściągną sie w 100% tyle ze brakujące fragmenty po prostu pominie.
To samo robi VDub (to pierwsze okienko).
Co musisz zrobic?
Upewnij sie, że plik jest na pewno ściągnięty w 100%
Jeśli nie - wymuś ponowne sprawdzenie i dociągnij reszte.
Lub sciagnij inny plik z netu (wersje?)
To ze plik ma np 350mb to wcale nie znaczy, ze jest zapelniony danymi.
To pierwsze okienko, które Ci wyskakuje to próba rekonstrukcji i odtworzenia brakujących danych.
Weź no po prostu sprawdz oryginał - na pewno działa??
Założę się, że nie (w 100%).
Juz tłumaczę:
Gdy program torrentowy zaczyna pobierać np plik avi 350mb to od razu tworzy na dysku "pusty" plik (zapełniony 00) o tej samej wielkości.
Ściąganie polega na pobieraniu danych i zapisywaniu ich w te "puste" miejsca. Im bliżej 100% tym więcej zapełnionych danych.
Co ciekawe np. Subedit player bedzie odtwarzał pliki, które nie ściągną sie w 100% tyle ze brakujące fragmenty po prostu pominie.
To samo robi VDub (to pierwsze okienko).
Co musisz zrobic?
Upewnij sie, że plik jest na pewno ściągnięty w 100%
Jeśli nie - wymuś ponowne sprawdzenie i dociągnij reszte.
Lub sciagnij inny plik z netu (wersje?)

-
Lubec
Wskaż do odpowiedzi - Moderator
-
Expert
- Grupa: (XviD asd)
- Kontakt:
Re: Problemy z kompresją, virtual dub - pisz tutaj
Mam nadzieję, że piszę w dobrym temacie. Skompresowałem plik, ale niestety po kompresji dźwięk mi się rozjeżdża, spróbowałem jeszcze raz i na innym pliku i to samo. Dziwne bo żadnego błędu mi nie wywaliło. A pliki które kompresowałem są w porządku, następny plik też, nie wiem co zrobić by dźwięk się nie rozjeżdżał 

-
asd
-
Expert
Jaki to Relases?
Podaj pełną nazwę i najlepiej link.
Jeśli to "staroć" to możliwe - jak "nowość" to też ale raczej mniej prawdopodobne.
Czy dźwięk rozjeżdża się progresywnie czy też jest to jakby "potknięcie", które rzutuje na cały odcinek?
Podaj pełną nazwę i najlepiej link.
Jeśli to "staroć" to możliwe - jak "nowość" to też ale raczej mniej prawdopodobne.
Czy dźwięk rozjeżdża się progresywnie czy też jest to jakby "potknięcie", które rzutuje na cały odcinek?

-
Lubec
-
Expert
- Kontakt:
Takie jakby "potknięcie" z pół sekundy, najgorzej jest z dialogami bo dźwięk nie synchronizuje się z ruchem ust.
Dzisiaj próbowałem na jeszcze innym relasie i zauważyłem, że po kompresji pozostał w katalogu "work" plik wyjściowy a w katalogu "done" miałem przekompresowany plik z rozjeżdżającym się dźwiękiem.
Miał Rizzoli and Isles S02E05 HDTV XviD-P0W4 [VTV] avi, wrzucam link na torrenta z którego pobierałem: http://kat.ph/rizzoli-and-isles-s02e05- ... 25923.html
Dzisiaj próbowałem na jeszcze innym relasie i zauważyłem, że po kompresji pozostał w katalogu "work" plik wyjściowy a w katalogu "done" miałem przekompresowany plik z rozjeżdżającym się dźwiękiem.
Miał Rizzoli and Isles S02E05 HDTV XviD-P0W4 [VTV] avi, wrzucam link na torrenta z którego pobierałem: http://kat.ph/rizzoli-and-isles-s02e05- ... 25923.html
-
asd
-
Expert
Jak potknięcie to można łatwo skorygować - przeczytaj to:
http://xvidasd.com/n/viewtopic.php?f=26 ... 153#p10153
stare ale powinno zadziałać
http://xvidasd.com/n/viewtopic.php?f=26 ... 153#p10153
stare ale powinno zadziałać

-
Lubec
-
Expert
- Kontakt:
Dzięki jutro spróbuję z tym zawalczyć, mam nadzieję że się uda.
-- 04.06.2012 21:04 --
No i za przeproszeniem - dupa. Straciłem do tego cierpliwość :/
Albo ja jestem jakiś nieogarnięty albo ten tutorial nie jest kompatybilny z nową wersją virtual duba.
Spinki mi nic nie zaznaczają, nie wiem na jakiej zasadzie ma działać to zaznaczenie? Przesuniecie po pasku czy wskazanie klatek? Poza tym po załadowaniu pliku pasek menu się zmienia, tak ma być?
-- 04.06.2012 21:04 --
No i za przeproszeniem - dupa. Straciłem do tego cierpliwość :/
Albo ja jestem jakiś nieogarnięty albo ten tutorial nie jest kompatybilny z nową wersją virtual duba.
Spinki mi nic nie zaznaczają, nie wiem na jakiej zasadzie ma działać to zaznaczenie? Przesuniecie po pasku czy wskazanie klatek? Poza tym po załadowaniu pliku pasek menu się zmienia, tak ma być?
-
asd
-
Expert
Tutek jest wprawdzie z 2007 roku ale za wiele się nie zmieniło...
Trochę nie rozumiem o czym piszesz więc sprawdziłem i:
Uruchom program poprzez:
1.\Kompresja_(XviD_asd)_v3.3\bin\VirtualDub.exe
Wczytaj plik (XviD asd):
2.File/Open
Wygląda to tak:

i wtedy normalnie można zaznaczać na osi czasu...
Trochę nie rozumiem o czym piszesz więc sprawdziłem i:
Uruchom program poprzez:
1.\Kompresja_(XviD_asd)_v3.3\bin\VirtualDub.exe
Wczytaj plik (XviD asd):
2.File/Open
Wygląda to tak:

i wtedy normalnie można zaznaczać na osi czasu...