🧺🐰🥚🐑🫘🌿 Wesołego Alleluja 🌿🐇🐣🌷

Ankieta #5 Najlepszy "Kosmiczny" Serial Sci-Fi

Historyczne posty.

<t>Ankieta: Najlepszy "Kosmiczny" Serial Sci-Fi to:</t>

Można wybrać tylko 1. opcję

Nie głosuj, zobacz wyniki, ale stracisz prawo do głosowania

Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert
youtube Warszawa
Ulubiony Serial: Rescue Me

Ankieta #5 Najlepszy "Kosmiczny" Serial Sci-Fi

Post autor: asd »

Babylon 5
Battlestar Galactica
Farscape
Odyssey 5
Stargate Atlantis
Stargate SG-1
Star Trek
V The Series

Jaki jeszcze twoim zdaniem możan by dodać?
Ostatnio zmieniony 13 lutego 2008, 12:10 przez asd, łącznie zmieniany 2 razy.
Obrazek When Dreams Come True...
yellow
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: yellow »

Firefly :D
Mr.Wolf
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Mr.Wolf »

yellow pisze:Firefly
Jak najbardziej:D

xvidasd pisze:Babylon 5
Battlestar Galactica
Farscape
Odyssey 5
Stargate Atlantis
Stargate SG-1
Star Trek
V The Series
Chyba wymieniłeś wszystkie najbardziej warte uwagi. Chociaż niektórzy lubią Andromede wiec moze.
tgRIDDICKtg
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: tgRIDDICKtg »

Space:Above And Beyond
Earth2
elmo
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: elmo »

Chciałem powiedzieć, że Firefly, bo to nawet rażący błąd pominąć ten serial, ale widzę, koledzy mnie uprzedzili :D
Yogi_18
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Yogi_18 »

xvidasd pisze:Star Trek
A ja tak się głupio spytam czy Star Trek to są wszystkie serie czy jakoś to podzielimy :? Osobiście uważam że The Next Generation jest najlepszy ze Star Trek'ów, z kolei Voyager najgorszy (oczywiście każdy ma swój gust i co innego się podoba), ale w przypadku takich mieszanych uczuć nie wiadomo czy zagłosować na to czy nie.

xvidasd pisze:Stargate Atlantis
Stargate SG-1
Jeśli już Star Trek byłby wzięty jako jedną dużą serie, to wypadałoby żeby Stargate Atlantis i SG-1 też byłoby jako jedna pozycja na ankiecie czyli: Stargate :)
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

Mogę sie mylić bo Star Treki tylko "liznąłem" ale chyba wszystkie dotyczą tego samego statku kosmicznego.
Różnia sie tylko załogą oraz coraz to nowszymi modelami statku...
Ewentualnie całość porusza ten sam problem (odkrywanie nowych planet/przygód) itp.

SG-1 i Atlantis to natomiast dwa różne seriale - tyle, że czasem Atlantis łączy się ze śp sg-1.
SGA to spin-off SG-1 - coś jak Joey i Friends.
Yogi_18
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Yogi_18 »

xvidasd pisze:Mogę sie mylić bo Star Treki tylko "liznąłem" ale chyba wszystkie dotyczą tego samego statku kosmicznego.
Tak, Star Trek zazwyczaj opowiada o załodze statku kosmicznego o nazwie Enterprise, chociaż są wyjątki takie jak Voyager lub Deep Space 9.
xvidasd pisze:Różnia sie tylko załogą oraz coraz to nowszymi modelami statku...
W atlantis też już są nowocześniejsze wrota i nowa ekipa 8)
(podobna różnica jak w Star Treku)

Nadal będę się upierać albo Star Trek powinien być podzielony na poszczególne serie albo Stargate SG-1 i Atlantis powinien być w jednej kategorii.
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

Nie upieram się bo nie jestem wiernym fanem Star Treka i dokładnie nie jestem w stanie powiedzieć, czy te wszystkie serie zamykają się w jedna całość, czy też każdy z nich stanowi osobny (słabo związany) serial.

Oglądałem natomiast SG-1 i SGA i dostrzegam różncę w tych dwóch produkcjach.
Mianowicie SGA jest całkiem innym serialem, które wprawdzie swoje korzenie wywodzi z SG-1 jednak poleciał swoim torem i nie wiele ma wspólnego z SG-1.
Owszem - dla osoby, która nie oglądała może to wyglądać podobnie - te same pierścienie teleportujące, czasem serial nawiązuje do SG-1 (np. wymianą aktorów) ale na tym powiązania się kończą.
Seria Star Trek natomiast "jarzy" mi się jako spójna całość, a zmiany jakie między nimi istnieją zostały wymuszone "czasem".

Dlatego nie widzę sensu rozbijania go na podkategorie - to tak jakby stworzyć dwie opcje serialu V- The series na:
V: The Final Battle
V: The Original Mini Series

Nie upieram się ale mam też drugi argument - jeśli w ankiecie rozbijemy Star Treki, będzie to ankieta w stylu Star Trek Vs 'reszta świata' a przecież nie o to w tym chodzi!

Ale zapewne oboje mamy w tym trochę racji dlatego czekam na obiektywne zdania w tej sprawie innych! :)
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Bostonq »

Z ciekawości zapytam, a pod jaką kategorię podpada "Roswell"? Jest przecież kosmiczny (ufolce), aczkolwiek coś czuję, że nie tak kosmiczny, jak te seriale w tej kategorii. Podobnie z "Invasion". Będzie inna - osobna - kategoria? A może już jest, ale jej nie widzę :smt017
Mr.Wolf
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Mr.Wolf »

To nie jest raczej o kosmosie ani nic z tych rzeczy tylko po prostu science fiction czyli inaczej zmyślona nauka (fikcja naukowa) . Mi się wydawało to oczywiste nie wiem jak innym:P
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

No ale s-f jest bardzo szerokie. W tej kategorii widzę coś, co można nazwać space-operą. "Roswell" i "Invasion" to seriale bardziej kameralne, podobne, gdyż oba poruszają temat kosmitów na ziemi, a więc mamy do czynienia z fantastyką inwazyjną. Ja również byłbym za tym, żeby nie mnożyć kategorii, tylko zrobić jedno s-f. No ale wtedy te moje propozycje musiałby wejść do tej :)
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

Ale wtedy było by conajmniej z trzudzieści pozycji - dlatego uważam, że lepiej to rozdzielić na "kosmiczne" i "zwykłe" sci-fi
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

No tak, z perspektywy liczbowej rzeczywiście wydaje się to sensowne. Aczkolwiek dość zabawne jest to, że te dwa seriale, co wymieniłem, doskonale pod hasło "kosmiczne" pasują i ... jednocześnie nie pasują do tych, co już są wymienione do głosowania :)
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

Dlatego kieruję się "wyczuciem".
Coach_25
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Coach_25 »

ja mam 2 ulubione seriale SF:
1. Battlestar Galactica
2. Babylon 5

według mnie reszta nie dorasta im do pięt. No ale oczywiście to są subiektywne odczucia.
elmo
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: elmo »

A to przypadkiem nie asd zakłada te ankiety? Może lepiej nie wprowadzać zamieszania dodatkowymi ankietami?
Oczywiśćie tylko się pytam, bowiem asd może wyrazić pozwolenie na dodatkowe ankiety.
Awatar użytkownika
beata101
Wskaż do odpowiedzi
wszystko
wszystko
Ulubiony Serial: Supernatural

Post autor: beata101 »

Ja głosuję na Farscape- rozmach, akcja "far,far away" Kosmici i kosmiczne inrtygi. Oglądałam to ostatnio od nowa i żałuje tylko, że się skończyło :-(
http://www.supernatural.com.pl
http://www.jensenackles.pl
pijawa
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: pijawa »

Kilka dobrych seriali ale jednak Babylon5 mimo że Firefly jest u mnie też na podium a i Battlestar i Star Trek też są świetne.
orestblod
Wskaż do odpowiedzi
załapałem bakcyla
załapałem bakcyla

Post autor: orestblod »

Dla mnie Stargate jako SG1 cz SGA , drugim Space:Above And Beyond tez spoko najwieksza porazka to Lexx probowlem ogladac dalsze sezony ale niestety nie bylem w stanie strawic :)

Szybka odpowiedź

Oceń ten serial
ODPOWIEDZ