Problemy z kompresją, virtual dub - pisz tutaj
-
kendzi
Wskaż do odpowiedzi - specjalista
- youtube Warszawa
Problemy z kompresją, virtual dub - pisz tutaj
Za pewne wiecej osób mże miec pytania o ten program dlatego zamieszczam taki temat.
Ja chciałbym się dowiedzieć czy istnieje mozliwość wznowienia kompresji po jej przerwaniu. To znaczy wykonałem 1st pass, ale w tym momencie musiałem np. zresetować kompa. Czy całą prace muszę zaczynać odnowa(jak to robiłem dotychczas),czy mogę ją jakoś wznowić i od razu przejsc do kroku drugiego.
Ja chciałbym się dowiedzieć czy istnieje mozliwość wznowienia kompresji po jej przerwaniu. To znaczy wykonałem 1st pass, ale w tym momencie musiałem np. zresetować kompa. Czy całą prace muszę zaczynać odnowa(jak to robiłem dotychczas),czy mogę ją jakoś wznowić i od razu przejsc do kroku drugiego.
We are against piracy, please don't attack ships.
-
Wskaż do odpowiedzi
W poradniku który dostałem od Asd pisze coś takiego:kendzi pisze:Czy całą prace muszę zaczynać odnowa(jak to robiłem dotychczas),czy mogę ją jakoś wznowić i od razu przejsc do kroku drugiego.
Więc sądzę że nie ma możliwości rozpoczęcia od 2nd pass :|UWAGA!!: Po zakończeniu pierwszej kompresji nie wychodź z programu, albo będziesz musiał zaczynać od początku.
-
kendzi
-
An25driu
Wskaż do odpowiedzi - sprawdź mnie
-
kendzi
-
Wskaż do odpowiedzi
-
kendzi
-
Wskaż do odpowiedzi
-
An25driu
Wskaż do odpowiedzi - sprawdź mnie
-
Wskaż do odpowiedzi
-
fluid
Wskaż do odpowiedzi - oglądam prawie wszystko
- Kontakt:
mozna to obejsc w prosty sposobbatman2k3 pisze:bo wraz jakiegokolwiek błędu (np. nasze ulubione 0055)
wszystkie pliki przekompresowac najpierw w bmp a dopiero pozniej je dac do automatu
fakt faktem zajmuje to troche wiecej czasu ale nie muisz siedziec przy kompie zaby sprawdzic czy cos sie nei spitolilo

We crawl out from the wreckage
Fingers dig into the sands of the shores
Everything we worked for
Is ripped apart and ruined, drowned...
-
Wskaż do odpowiedzi
-
Wskaż do odpowiedzi
Jako że temat jest od tego to mam 2 pytanka 
Ostatnio ściągłem sobie z sieci p2m serię filmów dokumentalnych Cuda Techniki, włanczając w SubEdit wyskakuje błąd "divx coś tam", włanczając przez Media Player Classic buforuje mi film i mogę obejrzeć jakieś 5-10 minut tego filmu, No więc władowałem go do VirtualDuba i.... nawet działa, w związku z tym mam pytanko
Czy idzie w VirtualDubie zapisać plik w tej samej kompresji co jest aktualnie :?:
(aktualnie skompresowałem 2 odcinki w ten sam sposób jak się robi odcinki w Blaze Media w przypadku kłopotów z dźwiękiem tyle że w jednym odcinku mam teraz rozmiar 60 MB, a w drugim 250, plik wyjściowy ma +/- 190MB)
I drugie pytanko czy opcja "Processing thread priority" wpływa jakoś na kompresje :?:
EDIT:
Jeszcze jedno
Co do za pliczki mi się tworzą na dysku po użyciu VirtualDuba: "video.pass"
Daje on coś czy można go bez problemu usuwać :?:

Ostatnio ściągłem sobie z sieci p2m serię filmów dokumentalnych Cuda Techniki, włanczając w SubEdit wyskakuje błąd "divx coś tam", włanczając przez Media Player Classic buforuje mi film i mogę obejrzeć jakieś 5-10 minut tego filmu, No więc władowałem go do VirtualDuba i.... nawet działa, w związku z tym mam pytanko

Czy idzie w VirtualDubie zapisać plik w tej samej kompresji co jest aktualnie :?:
(aktualnie skompresowałem 2 odcinki w ten sam sposób jak się robi odcinki w Blaze Media w przypadku kłopotów z dźwiękiem tyle że w jednym odcinku mam teraz rozmiar 60 MB, a w drugim 250, plik wyjściowy ma +/- 190MB)
I drugie pytanko czy opcja "Processing thread priority" wpływa jakoś na kompresje :?:
EDIT:
Jeszcze jedno

Co do za pliczki mi się tworzą na dysku po użyciu VirtualDuba: "video.pass"
Daje on coś czy można go bez problemu usuwać :?:
-
Wskaż do odpowiedzi
Screen z GSpota - podstawa, za każdym razem jak jest tego typu błąd, cokolowiek.
1) Tak, można zapisać - opcja "direct stream copy". Tylko po co? Chyba, że źle zrozumiałem, bo w nawiasie piszesz o problemach z dźwiękiem.
2) Na jakość raczej nie powinien, za to na czas kompresji jak najbardziej.
EDIT do pytania z EDITa - po (i tylko po, bo w trakcie to jest nawet chyba niemożliwe, normalnymi sposobami ofkoz) kompresji możesz spokojnie zapodać mu z shift+delete. Gdy go zostawisz, to i tak przy następnej kompresji jest on nadpisywany.
EDIT 2: Czy ten pierwszy film nie jest przypadkiem wersją z np. http://tvliveshows.com/ ?
Wówczas jest np. coś takiego: "5 mins preview, download VeoTV to watch full version!"
1) Tak, można zapisać - opcja "direct stream copy". Tylko po co? Chyba, że źle zrozumiałem, bo w nawiasie piszesz o problemach z dźwiękiem.
2) Na jakość raczej nie powinien, za to na czas kompresji jak najbardziej.
EDIT do pytania z EDITa - po (i tylko po, bo w trakcie to jest nawet chyba niemożliwe, normalnymi sposobami ofkoz) kompresji możesz spokojnie zapodać mu z shift+delete. Gdy go zostawisz, to i tak przy następnej kompresji jest on nadpisywany.
EDIT 2: Czy ten pierwszy film nie jest przypadkiem wersją z np. http://tvliveshows.com/ ?
Wówczas jest np. coś takiego: "5 mins preview, download VeoTV to watch full version!"
-
Wskaż do odpowiedzi
Filmy są 30 minutowe ale podczas ściągania wystąpiły jakieś błędy podczas których zostały zagubione jakieś fragmenty, SubEdit już takiego filmu w ogóle nie otworzy wyskoczy błąd, Media Player Classic buforuje plik do pierwszego błędu który jest w 5, 10 lub 15 minucie, za do VirtualDub wczytuje całość
nie pamiętam jak to tam pisze ale ma jakieś zastępowanie lub opuszczanie brakujących fragmentów.
Co do mojego nawiązania do dźwięku to chodziło mi o to że przeprowadzam teraz taką kompresję jak w przypadku gdy mamy błąd 0055 i musimy posłużyć się Blaze Media Pro
Robię podobnie czyli zamiast 1st pass i 2nd pass, biorę Single Pass i ustawiam jakość na 2,75 tyle że jeden odcinek wyszedł 60 MB, drugi 250, trzeci co skończył mi się kompresować jakieś 2 godziny temu ma rozmiar 230 MB :?
Nie rozumiem tej rozbieżności jeśli podstawa czyli pliki wyjściowe mają po 190 MB :?
nie pamiętam jak to tam pisze ale ma jakieś zastępowanie lub opuszczanie brakujących fragmentów.
Robiąc tak jak teraz daję inny kodek, co zaraz odbija się na jakości, pytałem się dlatego że chciałbym otworzyć ten plik przez VirtualDuba a potem zapisać ponownie nie zmieniając kodeka ( mam nadzieję że jakoś zostanie ta sama i może jakoś szybciej to pójdzie :roll: )1) Tak, można zapisać - opcja "direct stream copy". Tylko po co? Chyba, że źle zrozumiałem, bo w nawiasie piszesz o problemach z dźwiękiem.
Co do mojego nawiązania do dźwięku to chodziło mi o to że przeprowadzam teraz taką kompresję jak w przypadku gdy mamy błąd 0055 i musimy posłużyć się Blaze Media Pro

Robię podobnie czyli zamiast 1st pass i 2nd pass, biorę Single Pass i ustawiam jakość na 2,75 tyle że jeden odcinek wyszedł 60 MB, drugi 250, trzeci co skończył mi się kompresować jakieś 2 godziny temu ma rozmiar 230 MB :?
Nie rozumiem tej rozbieżności jeśli podstawa czyli pliki wyjściowe mają po 190 MB :?
-
fluid
- Kontakt:
-
asd
Wskaż do odpowiedzi - ZAŁOŻYCIEL
-
Expert
- Ulubiony Serial: Rescue Me
Po pierwsze opcja "Direct Stream Copy" oznacza ni mniej ni więcej tylko "nie tykam się tego" - ściażka video (lub audio) zostanie taka sama jak w oryginale.
W Twoim przypadku nic to nie da.
Radzę wczytać torrenta od nowa do "klienta" i wymusić ponowne sprawdzenie - ewentualne błędy zostaną skorygowane a dobre dane dociągnięte z sieci (uTorrent rock!).
Jeśli nie masz takiej możliwości to włącz w VDubie Error mode (Video/Error mode/Decode even if the...)
(Audio/Error mode/Decode even if the...)
Jeśli brakuje drobnych fragmentów wyjdzie ok jeśli sporych ilości to nic juzz tym plikiem avi nie zrobisz (kosz).
PS:Te "małe pliczki" możesz usunąć po zakończonej kompresji jak już osiągniesz plik avi który Cię zadowala. VDub zapisuje sobie w nich dane z pierwszego pasa niezbedne do prawidłowej kompresji drugiego pasa.
W Twoim przypadku nic to nie da.
Radzę wczytać torrenta od nowa do "klienta" i wymusić ponowne sprawdzenie - ewentualne błędy zostaną skorygowane a dobre dane dociągnięte z sieci (uTorrent rock!).
Jeśli nie masz takiej możliwości to włącz w VDubie Error mode (Video/Error mode/Decode even if the...)
(Audio/Error mode/Decode even if the...)
Jeśli brakuje drobnych fragmentów wyjdzie ok jeśli sporych ilości to nic juzz tym plikiem avi nie zrobisz (kosz).
PS:Te "małe pliczki" możesz usunąć po zakończonej kompresji jak już osiągniesz plik avi który Cię zadowala. VDub zapisuje sobie w nich dane z pierwszego pasa niezbedne do prawidłowej kompresji drugiego pasa.

-
Wskaż do odpowiedzi
to będzie ciężkoxvidasd pisze:Radzę wczytać torrenta od nowa do "klienta" i wymusić ponowne sprawdzenie - ewentualne błędy zostaną skorygowane a dobre dane dociągnięte z sieci (uTorrent rock!).

bo nie ściągałem z sieci p2p tylko z p2m (peer 2 meil)
gdyby to był torrent to już dawno bym tak zrobił

jutro wypróbuję to co piszesz może wyjdzie lepiej

jak nie to będę robić tak jak teraz, nie wychodzi najlepiej ale też nie jest tragicznie

-
Wskaż do odpowiedzi
ehh to znów ja 
chcąc przerobić jeden odcinek serialu wyskoczyło mi coś takiego:

miałem nadzieję że Blaze Media coś pomoże ale
wrzucając do Blaze Media odcinek przerabia w 10 minut
ale chcąc włączyć nie ma obrazu, jest tylko dźwięk,
plik też rozmiarem się nie zgadza, powinien mieć około 600 MB, a ma tylko 330 MB
PS. pobieram odcinek jeszcze z innego źródła ale może się różnić od tego co ja mam :? więc jeśli szło by to jakoś poprawić to wolałbym przerobiłbym ten odcinek
EDIT:
Pobieram i będę przerabiać odcinki z innego źródła
Choć już nie jest to takie ważne chciałbym wiedzieć od czego wyskakuje mi ten błąd
Będzie ktoś taki miły ( oraz cierpliwy
) i mi powie 

chcąc przerobić jeden odcinek serialu wyskoczyło mi coś takiego:

miałem nadzieję że Blaze Media coś pomoże ale
wrzucając do Blaze Media odcinek przerabia w 10 minut

ale chcąc włączyć nie ma obrazu, jest tylko dźwięk,
plik też rozmiarem się nie zgadza, powinien mieć około 600 MB, a ma tylko 330 MB
PS. pobieram odcinek jeszcze z innego źródła ale może się różnić od tego co ja mam :? więc jeśli szło by to jakoś poprawić to wolałbym przerobiłbym ten odcinek

EDIT:
Pobieram i będę przerabiać odcinki z innego źródła

Choć już nie jest to takie ważne chciałbym wiedzieć od czego wyskakuje mi ten błąd

Będzie ktoś taki miły ( oraz cierpliwy

-
fluid
- Kontakt:
zainstaluj starego divix (3.11)
znajdziesz go tutaj
http://www.free-codecs.com/download/DivX_Old.htm
przy instalacji odznacz wszystkie opcje oprocz
DivX ;-) MPEG4 3.11alpha
znajdziesz go tutaj
http://www.free-codecs.com/download/DivX_Old.htm