Numb3rs

Dura lex sed lex, czyli Sherlock i inni!
Awatar użytkownika
kendzi
Wskaż do odpowiedzi
specjalista
specjalista
youtube Warszawa

Numb3rs

Post autor: kendzi »

Jako, że przed chwilą obejrzałem ósmy odcinek czwartej serii pozwolę sobie założyć ten temat.

Tu daje odnośnik do większej ilości informacji:
http://www.filmweb.pl/Wzór,2005,o+filmie,Film,id=204708

Ogólnie mówiąc, serial przedstawia w jak genialny matematyk używajac swojej wiedzy może pomóc agenta FBI w wielu sprawach kryminalnych. Największym atutem jest genialny scenariusz oraz informacje jakie jego autorzy przemycają w każdym odcinku :)
sobiesky
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: sobiesky »

a ja posmutnialem po odcinku 3x21 bo Larry wrocil i zaczyna smecic :P
Awatar użytkownika
kendzi
Wskaż do odpowiedzi
specjalista
specjalista

Oglądaj dalej, będzie coraz lepiej, a zakończenie 3 sezonu - miodzio 8)
sobiesky
Wskaż do odpowiedzi

3x22 - o ile sie nie myle to chyba po raz pierwszy osoba pomagajaca byla 'zła' :)
Awatar użytkownika
kendzi
Wskaż do odpowiedzi
specjalista
specjalista

Cóż oglądaj dalej... :twisted: .
Ja jestem na 8 odcinku czwartej serii i powiem, że jest ciekawie. Serial nie traci swojego uroku. Szkoda tylko, że napisy pojawiają się dość rzadko bo fajnie byłoby przedstawić 4 sezon większej publiczności.
Awatar użytkownika
An25driu
Wskaż do odpowiedzi
sprawdź mnie
sprawdź mnie

Post autor: An25driu »

Jak się obrobię trochę to zacznę wstawiać po kolei 4 sezon. Jeszcze trochę cierpliwości :D
sobiesky
Wskaż do odpowiedzi

No to piekniusio -An25driu, bo juz zakonczylem 3sezon i -kendzi, no takiej koncowki sie nie spodziewalem :P
defcom
Wskaż do odpowiedzi

prośba

Post autor: defcom »

hej

mam ktoś napisy do s4e5 bo nie mogę znaleźć na necie
Awatar użytkownika
kendzi
Wskaż do odpowiedzi
specjalista
specjalista

Nie ma napisów do tego odcinka. Musisz cierpliwie czekać. Od czasu do czasu pojawiaja się na napisy.info.
We are against piracy, please don't attack ships.
Awatar użytkownika
An25driu
Wskaż do odpowiedzi
sprawdź mnie
sprawdź mnie

Post autor: An25driu »

55% przetłumaczone przez @Elektrona tak, że za niedługo powinny się pojawić. Chociaż z drugiej strony jest trochę powolny to może finisz być długi :lol:
Awatar użytkownika
grego1980
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Ulubiony Serial: 2 i pół

Post autor: grego1980 »

Czy serial ten ma jakis głowny motym przewodni rozgrywajacy sie w czasie trwania serialu czy serii? Czy kazdy odcinek opowiada o czymś innym?
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Bostonq »

Generalnie - każdy odcinek opowiada o czymś innym; jest sprawa do rozwiązania, zagadka kryminalna i zazwyczaj jest rozwiązywana w danym odcinku.

Oczywiście, są elementy fabuły, które wędrują między odcinkami - głównie chodzi o relacje między postaciami, związki uczuciowe (nie ma ich zbyt dużo, to przede wszystkim serial kryminalny :wink: ), ale to tylko uprzyjemnia oglądanie, gdyż bohaterowie zmieniają się, dowiadujemy się o nich czegoś nowego.
Awatar użytkownika
grego1980
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Ulubiony Serial: 2 i pół

Post autor: grego1980 »

ok
to wyjasnia mi sprawe
narazie sobie daruje
moze za jakis czas jak nadrobie zaległosci to do niego przysiade
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Tak tylko dodam nieśmiało, że to jest bardzo dobry serial, a tylko tak cicho przebiega przez nasze forum, jak i polską widownię. W USA jest popularny, co oczywiście jeszcze nic nie znaczy ("Blood Ties" też się komuś podoba :wink: ), ale akurat w tym przypadku popularność idzie w parze z jakością. Przede wszystkim, jest to serial niebanalny - owszem, same zagadki nie są jakieś wyjątkowe, ale już ich sposób rozwiązywania - przy pomocy matematyki - jak najbardziej. Więc jak będziesz miał czas - @grego - to się skuś. Szybciej, niż później :)
sobiesky
Wskaż do odpowiedzi

grego1980 pisze:Czy serial ten ma jakis głowny motym przewodni rozgrywajacy sie w czasie trwania serialu czy serii?
Moda na sukces to to nie jest :)
mareczek82
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: mareczek82 »

serial mi się podobał gdzieś do połowy 1 sezonu, drógą połowę obejrzałem juz z nudów.
mi sie nie podoba niekonsekwencja tego serialu-
*jezeli opracowali jakiś model dotyczący rozpowszechniania czy to wirusa czy czegoś innego to powinni go stosowac przy podobnych przypadkach odpowiednio go modyfikując.
*po 2 modeli nie pisze sie tak szybko, a jak juz to ich oprawa graficzna nie wygląda tak ładnie(bez bajerów itp-samo tworzenie mapy rastrowej takiego miasta to kupa roboty, a ten matematyk jest przecież sam)
*koleś zna się na wszystkim! wiem że matematycy to maja bardzo szeroka wiedzę bo to z zasady inteligentni ludzie, ale ten oto pan zna fizykę(nie tylko podstawy ale również astrofizykę, fizyke molekularną i miliony innych fizyk), socjologię(modele zachowania tłumu), jest mistrzem balistyki(w jednym odcinku pokazał po minucie przebywania na miejscu zbrodni skad padł strzał!)i tak można długo- a pamietajmy że on ma 30 lat i co z tego że jest geniuszem
*sam wszytko robi, ok ma swojego kumpla i dziewczynę. i nawet przyjmujac że sam tworzy koncepcje i algorytmy prawda jest taka że do tworzaenia kolejnych modeli potzrebował by informatyka grafika itd.

mógłbym tak dalej, ale to niema sensu.
serial jest może i fajny ale tylko jak sie ogląda odcinek na tydzień(np. na axn) ale 2 czy 3 odcinki na raz juz nudzą.
ja osobiście wole "bones" który jest równie realistyczny(trójwymiarowe modele twarzy otrzymane ze szczątków twarzy i np. nieograniczone środki na badania. a np. pozwolenie na eksperyment dostają tylko na uśmiech-a gdzie papierki?).
ale pokazuje jednak że za jakąś sprawą stoi jakiś sztab ludzi, każdy dobry ze swojej dziedziny a nie jeden słodki wonderboy.
dla mnie numbers to solidne 3/5
bones 4/5
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

mareczek82 pisze: *jezeli opracowali jakiś model dotyczący rozpowszechniania czy to wirusa czy czegoś innego to powinni go stosowac przy podobnych przypadkach odpowiednio go modyfikując.
Oczywiście, masz rację, ale rzecz w tym, że takie coś byłoby po prostu nudne. A dzięki stale pojawiającym się nowym rozwiązaniom, serial zyskuje na atrakcyjności. No i niebanalna sprawa: serial promuje matematykę, przedstawia ją jako dziedzinę wiedzy niezwykle atrakcyjną, a co najważniejsze - użyteczną. Sam nie cierpię matematyki - ale to wina nauczycieli, którzy nigdy nie pokazali mi matematyki jako wiedzy przydatnej i ciekawej, tylko kazali uczyć się jakiś abstrakcyjnych wzorów i wykresów. Na szczęście mam już to dawno za sobą i mogę z wielką przyjemnością (nie udaję, że ze zrozumieniem) oglądać serial o matematyce :)
mareczek82 pisze:*po 2 modeli nie pisze sie tak szybko, a jak juz to ich oprawa graficzna nie wygląda tak ładnie(bez bajerów itp-samo tworzenie mapy rastrowej takiego miasta to kupa roboty, a ten matematyk jest przecież sam)
I znowuż kłania się atrakcyjność wizualna serialu. Przecież gdyby pokazywali tytułowe liczby dosłownie, to nikt by tego nie oglądał. Co za przyjemność gapić się na przelatujące cyferki. A dzięki tym wizualizacjom wszystko nabiera tempa, jest atrakcyjne dla przeciętnego widza. Na przykład dla mnie :)
mareczek82 pisze:*sam wszytko robi, ok ma swojego kumpla i dziewczynę. i nawet przyjmujac że sam tworzy koncepcje i algorytmy prawda jest taka że do tworzaenia kolejnych modeli potzrebował by informatyka grafika itd.
To nie jest do końca prawda. Wspominasz o jego przyjaciołach, ale przypisujesz im zdecydowanie zbyt małą rolę. Bardzo dużo pomysłów wnosi "tybetański" profesor, a większość spraw technicznych realizuje narzeczona matematycznego geniusza. Masz rację, że pewnie potrzebny byłby do tego wszystkiego sztab ludzi, ale tu znowu wracamy do atrakcyjności. Gdyby po ekranie pałętało się całe stado matematyków, nie byłoby z kim sympatyzować. Bohaterowie muszą być wyraziści i nie może ich być zbyt wielu, gdyż z postaci, które lubimy i znamy, zamieniliby się w "mięso armatnie", którego los by nas nie obchodził.
mareczek82 pisze:mógłbym tak dalej, ale to niema sensu.
Trochę faktycznie bez sensu. Nie twierdzę, że serial nie ma wad - ma: większość spraw udaje się rozwiązać, geniusz matematyczny faktycznie jest geniuszem do przesady i o jeden dzień dłużej - ale to wynika z konwencji, którą przyjęli twórcy. Po prostu trudno wytykać serialom pewne uproszczenia, żądać od nich realizmu w stopniu zaawansowanym, gdyż najzwyczajniej w świecie przestałyby nas tak do siebie przyciągać :)
bryczka
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: bryczka »

Ma ktoś może napisy do 10. odc 4. serii
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Nie ma jeszcze niestety, na hataku są tłumaczone długo już. Wszyscy więc czekamy :cry:
Elektron
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Elektron »

Hehe, pewnie jakiś Elektron ma z tym coś wspólnego :wink:

Szybka odpowiedź

Oceń ten serial
ODPOWIEDZ