[mini] Lost Room, The

a long, long time ago..
Saga
Wskaż do odpowiedzi
youtube Warszawa

[mini] Lost Room, The

Post autor: Saga »

od czwartku na TVP 1 o 20 20

Joe Miller policyjny detektyw pracujący w wydziale zabójstw podczas śledztwa w sprawie makabrycznego mordu przypadkowo staje się właścicielem tajemniczego klucza. Zwykły z pozoru przedmiot okazuje się niezwykłym artefaktem otwierającym drzwi do pokoju w jednym z zapomnianych moteli na pustkowiu, co więcej... otwiera każde napotkane drzwi. Niezwykła moc przedmiotu nie jest zagadką dla sporej grupy osób będących członkami swego rodzaju tajnych stowarzyszeń, które przez lata poszukują przedmiotów o podobnych właściwościach. Wszystkie przedmioty łączy jeden szczegół – pochodzą z pokoju numer 10 we wspomnianym motelu. Nieoczekiwane zniknięcie córki detektywa za drzwiami tajemniczego pokoju burzy całe jego dotychczasowe życie i sprawia że obsesją Millera stają się poszukiwania innych artefaktów które rzekomo mogą być pomocne w odnalezieniu zaginionej i rozwikłaniu tajemnicy zapomnianego motelu.

Obrazek
atathoth
Wskaż do odpowiedzi
maniak serialowy
maniak serialowy

Post autor: atathoth »

Polecam! bardzo fajny mini serial!
elmo
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: elmo »

Także gorąco polecam. Serial potrafi zaskoczyć, przyjemnie się ogląda i nie jest aż tak banalny jak większość amerykańskich produkcji.
Osobiście go stawiam obok najlepszych pozycji z ostatniego roku, półtora... :)
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Bostonq »

Koniecznie oglądać, jeśli ktoś nie miał okazji. Kolejny dobry zakup polskiej telewizji. Co najważniejsze, historia zaprezentowana w "Lost Room" wolna jest od błahego rozwiązania - w zasadzie do końca istnienie pokoju pozostanie tajemnicą, co jest jak najbardziej na plus. W sumie trudno mi sobie przypomnieć serial (czy też film) popularny, który by tak pięknie rozgrywał atmosferę tajemniczości (obok "Losta" początków i oczywiście "Twin Peaks" nic mi nie przychodzi do głowy).
Pawel
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Pawel »

Bostonq pisze:Koniecznie oglądać, jeśli ktoś nie miał okazji. Kolejny dobry zakup polskiej telewizji. Co najważniejsze, historia zaprezentowana w "Lost Room" wolna jest od błahego rozwiązania - w zasadzie do końca istnienie pokoju pozostanie tajemnicą, co jest jak najbardziej na plus. W sumie trudno mi sobie przypomnieć serial (czy też film) popularny, który by tak pięknie rozgrywał atmosferę tajemniczości (obok "Losta" początków i oczywiście "Twin Peaks" nic mi nie przychodzi do głowy).
Ja bym dorzucił do tego Desperate Housewives sezon 1. Co prawda tematyka inna ale do ostatniego odcinka główna tajemnica sezonu pierwszego była nierozwiązana.
dukekubas
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: dukekubas »

moim zdaniem przeceniacie serial - pierwszy odcinek byl swietny, ale pozniej jakos zgubli klimat
ogolnie ok, ale bez rewelacji...
Awatar użytkownika
grego1980
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Ulubiony Serial: 2 i pół

Post autor: grego1980 »

ja przyznam ze dałem rade zmeczyc pierwszy odcinek i sie zaciałem
nie wciagnał mnie
bez rewelacji jak dla mnie
Helventis
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Helventis »

ja również polecam ten serial, jeden z najlepszych miniseriali sci-fi :D Może sobie nawet obejrze całość na TVP1 jeszcze raz, o ile lektor mi przypasuje :wink:
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert
Ulubiony Serial: Rescue Me

Post autor: asd »

Fantastyczny, nietuzinkowy serial który udowadnia, że wystarczy genialny pomysł i ciekawy scenariusz, żeby wyszło coś tak świetnego!

Kto jeszcze nie widział niech ogląda w tv lub pobiera: Obrazek
Obrazek When Dreams Come True...
Awatar użytkownika
kickmyass
Wskaż do odpowiedzi
załapałem bakcyla
załapałem bakcyla
Kontakt:

Post autor: kickmyass »

Przeciętność jak na kanał sci-fi. Bardzo ciekawy scenariusz, lecz niedopracowany. Zbyt dużo błędów.

Aczkolwiek warto obejrzeć.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Mogłabym chcieć pomóc komuś
A mogłabym chcieć pomóc wszystkim

Obrazek
Obrazek
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

kickmyass pisze:Zbyt dużo błędów.
A jakich dokładnie? Oczywiście chodzi mi o jakieś większe, a nie w stylu: bohater ma raz zegarek na prawej, a raz na lewej ręce :wink:
Awatar użytkownika
kickmyass
Wskaż do odpowiedzi
załapałem bakcyla
załapałem bakcyla
Kontakt:

Bostonq: przypomnij sobie psychiatryka

Obrazek
Obrazek
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

No. I jeszcze można dodać to, że obiekty są poszukiwane przez wszystkich nakładem wielkich środków, a jedna kobieta znajduje je bez problemu za drobną opłatą. Ale czy to "zbyt wiele"? Moim zdaniem nie. Przy kapitalnym pomyśle na serial, takie błędy tracą na znaczeniu. Tak przynajmniej mi się wydaje :)

Lub inaczej: przy fabule traktującej o magicznym pokoju, w którym czas i przestrzeń tracą na znaczeniu, nie oczekuję żelaznej logiki faktów. W tego typu zabawach coś musi nie grać i ja to przyjmuję z dobrodziejstwem inwentarza. Oczywiście, gdyby tych błędów było bez liku, fabuła nie trzymała się jakiejkolwiek logiki, to tak, byłoby źle. Ale w przypadku tego serialu - moim zdaniem - nie przekroczono tej granicy :)
Awatar użytkownika
kickmyass
Wskaż do odpowiedzi
załapałem bakcyla
załapałem bakcyla
Kontakt:

Tak, zgadzam się. Ale ja czekam na serial, który mnie porwie do gwiazd. Będzie logiczny, wniesie nie tylko wysoki poziom wielowątkowości, ale pokaże kunszt operatora kamery. Czekam na miks Battlestara z Regenesis.

Obrazek
Obrazek
batman2k3
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: batman2k3 »

Muszę się wtrącić i powiedzieć, że jesteś wyjątkowo niewymagającym widzem :)
A po Lost Room tego "porwania do gwiazd" oczekiwałeś? Nie? No to w czym rzecz?
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Tak czytam i nie mogę dojść, do kogo się ta wypowiedź odnosi :) Do mnie, czy do szanownej forumowiczki, która ma dość specyficzną prośbę w nazwie :)
batman2k3
Wskaż do odpowiedzi

Do @kopnijmniewczterylitery (ustawa o ochronie języka to martwy przepis, wiem), co (nick/login) raczej lepiej (choć nadal... dziwnie) brzmi w oryginale (i znowu nadużywam nawiasów, damn). Ty raczej nic nie wspominałeś z tego co widzę o "porwaniu do gwiazd" przez serial.
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

No tak, ale nazwałeś Ją w takim razie "mało wymagającym widzem", a chyba to "porwanie do gwiazd" jest sporym wymaganiem, wręcz kosmicznym :)

Co zresztą doskonale rozumiem, gdyż chyba każdy z nas czeka na taki serial, który "zmiecie" wszystkie inne, będzie wyjątkowy i niepowtarzalny. Ja jeszcze takiego nie znalazłem, w każdym, który mi się podobał, jest coś, co już, już prawie zbliża go do ideału, ale to nadal nie to :)
batman2k3
Wskaż do odpowiedzi

Bostonq pisze:No tak, ale nazwałeś Ją w takim razie "mało wymagającym widzem", a chyba to "porwanie do gwiazd" jest sporym wymaganiem, wręcz kosmicznym :)
No ale na końcu dodałem emot, co mi się zdarza bardzo rzadko, co miało sugerować właśnie ironię. Poza tym ja osobiście bardziej jestem typem realisty, który nie oczekuje po każdym serialu (dotyczy to róznież innych dziedzin ogólnie pojmowanych jako rozrywkowe) "kosmosu". Dla przykładu wezmę Lost Room, tak aby nie robić OT. Po zapowiedziach, trailerze, opiniach itp. oczekiwałem "tylko" niezłego s-f i takiego też dostałem. Nawet powiem, że coś więcej niż "niezłe".
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

No tak, zmylił mnie brak mrugania w tej ikonce :wink: A dokładnie o to mi chodziło, co powyżej napisałeś. "Lost Room" to nie jest dzieło epokowe, ale na pewno wyróżnia sie z wielu produkcji szeroko pojętego s-f nastrojem tajemnicy. Mi to odpowiada bardzo, więc nie przywiązuję wagi do drobnych - moim zdaniem - błędów :wink: :)

Szybka odpowiedź

Oceń ten serial
ODPOWIEDZ