Twin Peaks

Jeśli lubisz gęsią skórkę i strachy pod łóżkiem!
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi
youtube Warszawa

Twin Peaks

Post autor: Bostonq »

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek

[youtube][/youtube]

Takie przypomnienie :) Czas urlopów sprzyja wolnemu czasowi, a ten pozwala sobie przypomnieć coś, co niby się zna, ale dawno się nie widziało. Tak uczyniłem z tym serialem. Jest to chyba jeden z niewielu przypadków, kiedy powrót po dłuższym czasie nie kończy się rozczarowaniem, a wręcz przeciwnie - okazuje się, że dana książka, film, w tym przypadku serial, nie zestarzały się w ogóle, a wręcz przeciwnie - nadal są tak samo znakomite, jak kiedyś.

Kiedy tak oglądałem, uzmysłowiłem sobie, jak wielki wpływ ten serial wywarł na produkcje najnowsze, jak wielu chciałoby mu dorównać i jak boleśnie się okazuje, że to jest po prostu niemożliwe. Serial jest doskonały - tajemniczy, zagadkowy, absurdalny, zabawny, straszny, dziwaczny, znakomicie zagrany. Przy okazji przypomniałem sobie rolę Davida Duchovnego:

Obrazek

:)

Dlatego założyłem wątek - bo w sumie go nie było. A może warto pogadać o tym serialu, bo w odróżnieniu od wielu obecnych - naprawdę jest o czym :)
shisho
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: shisho »

Młodszym będąc, parę odcinków widziałem, nie porwał mnie wtedy, ale od jakiegoś czasu chodzi za mną chęć obejrzenia całości, trzeba się będzie w końcu za to wziąć- właśnie przez takie opinie/posty/opisy, jak Twój :)
Awatar użytkownika
panjandrum
Wskaż do odpowiedzi
seriale to moja pasja
seriale to moja pasja

Post autor: panjandrum »

Ładnych parę lat temu już go oglądałem, kiedyś jeszcze w telewizji. Mi też chodzi po głowie od dłuższego czasu ten tytuł i chyba nastawię sobie niedługo torrenta.
Istnieje teoria, że jeśli kiedyś ktoś się dowie, dlaczego powstał i czemu służy wszechświat,
to cały kosmos zniknie i zostanie zastąpiony czymś znacznie dziwaczniejszym i jeszcze bardziej pozbawionym sensu.
Istnieje także teoria, że dawno już tak się stało.

Douglas Adams
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Bostonq »

Jedyne, co może razić, to jakość obrazu - nienajlepsza, może komuś przeszkadzać jakość dźwięku, ale poza tym - w warstwie fabularnej to jest nadal tak samo dobre, jak było :) Oczywiście, można nie lubić stylu Davida Lyncha - to jednak jest konwencja absurdu, groteski, szaleństwa, ale trzeba przyznać, że akurat ten serial, w odróżnieniu np. do "Inland Epire" jest w gruncie rzeczy bardzo przystępny i generalnie zrozumiały na poziomie większości wydarzeń (ale już ich interpretacja nie jest taka oczywista) - no i trzeba wspomnieć o sytuacjach, które nie mieszczą się w żadnym porządku logicznym :) Jest w miarę uporządkowana narracja, czasowo też się to jakoś mieści w ryzach - ale te sceny - choćby porwanie w lesie, las w ogóle, sowy, pieniek, Bob, facet na wózku, MUZYKA (Badalamenti, jak zawsze u Lyncha) - to kwintesencja poetyki twórcy "Zagubionej autostrady". No i ten absurdalny humor - jak choćby Gordon, który stale wrzeszczy przez telefon - to sam Lynch zresztą :)
Shen
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Shen »

Ogladalem go z dwa lata temu, zyciowa rola MacLachlan. Zmyslowa Audrey Horne, swietna muzyka i ciezki klimat. Pierwszy sezon podobał mi sie najbardziej, pozostaje jednak zalowac tego ze trzeci sezon nie powstal.
Awatar użytkownika
kontrast
Wskaż do odpowiedzi
seriale znam jak kieszeń
seriale znam jak kieszeń

Post autor: kontrast »

zauważyliście, że cbs to pokazywał (przynajmniej s2)? gdzieś czytałem, że lynch chce reaktywować serial :] byle był w tym samym klimacie

Szybka odpowiedź

Oceń ten serial
ODPOWIEDZ