Entourage (Ekipa)
-
Wskaż do odpowiedzi - youtube Warszawa
Entourage (Ekipa)
Zakładam temat o polskim serialu. Ale mam nadzieję że będzie tu z kim o nim dyskutować choć zostały mu tylko 2, a dla niektórych 1 odcinek. A na kontynuacje są nikłe szanse.
A robie to pod wpływem znakomitego odcinka 13 który właśnie obejrzałem. Od razu uprzedzam że jest wielki cliffhanger na końcu. Najlepsze amerykańskie seriale by się czegoś takiego nie powstydziły. Kolejna ciekawa rzecz to wizyta dawnego kolegi ze studiów Nowasza, który rzuca nowe światło na jego przeszłość. Oraz fantastyczny Guss, testujący alkohol na potrzeby nowej ustawy.
P.S. można by rozważyć wystawienie całego sezonu w ASD. Z tego co widzę jest popularny na torrentach i mógłby się utrzymywać długo. Choć wiem że nie wystawiacie polskich seriali. Ale ten na to zasługuje.
A robie to pod wpływem znakomitego odcinka 13 który właśnie obejrzałem. Od razu uprzedzam że jest wielki cliffhanger na końcu. Najlepsze amerykańskie seriale by się czegoś takiego nie powstydziły. Kolejna ciekawa rzecz to wizyta dawnego kolegi ze studiów Nowasza, który rzuca nowe światło na jego przeszłość. Oraz fantastyczny Guss, testujący alkohol na potrzeby nowej ustawy.
P.S. można by rozważyć wystawienie całego sezonu w ASD. Z tego co widzę jest popularny na torrentach i mógłby się utrzymywać długo. Choć wiem że nie wystawiacie polskich seriali. Ale ten na to zasługuje.
-
asd
Wskaż do odpowiedzi - ZAŁOŻYCIEL
-
Expert
- Ulubiony Serial: Rescue Me
-
Wskaż do odpowiedzi
Czysto hipotetycznie, gdyż uważam zasadę dotyczącą polskich seriali za słuszną z wielu względów (dwóch właściwie
), to rzeczywiście ten serial mógłby być takim wyjątkiem.
Standardy realizacji, konsekwencja stylistyczna, pomysły kompozycyjne (oglądam w tv, więc mam na myśli tu odcinek ostatni, czyli czwartkowy i motyw z nożem), a przede wszystkim gra aktorska (aktorzy grają, a nie odtwarzają - kto widział np. ostatni odcinek "Twarzą w twarz" doskonale rozumie różnicę
) - rzeczywiście predestynują ten serial do jednego z większych polskich osiągnięć serialowych ostatnich lat (w okolicach jeszcze siedzi "Oficer", "Glina" i "Pitbull", gdyż o najnowszych "dziełach", czyli wspomniane już "Twarzą w twarz", czy - niestety - "Tajemnica twierdzy szyfrów" (głównie przez wzgląd na ... nudę, bo dekoracje i historia nie takie złe) raczej nie ma co mówić.
Oczywiście serial nie jest bez wad: zbyt mocne skontrastowanie idealnego premiera z karykaturalnymi politykami - zwróćcie uwagę, że poza premierem i jego otoczeniem nie na nikogo, kto zachowywałby się normalnie. Traci na tym dramaturgia serialu, gdyż po prostu premier nie ma godnego siebie antagonisty, więc nie pozostaje nic innego, jak kibicować tylko jemu.
Problemy rozwiązują się często "deus ex machina" - premier pojedzie i załatwi. Oczywiście, to element konwencji - trochę nierealistycznej, sytuującej serial bliżej moralitetu, niż panoramy współczesnej Polski.
Ze spraw technicznych zawodzi czasem udźwiękowienie, no ale to detal.
Tak czy siak, oglądać ten serial na pewno warto. Choćby dla takich postaci jak Aleksandra Pyszny, grana przez Katarzynę Herman, czy Adam Niemiec, którego gra jeden z bardziej niedocenianych (całkowicie niesłusznie) polskich aktorów, czyli Krzysztof Stroiński.
Standardy realizacji, konsekwencja stylistyczna, pomysły kompozycyjne (oglądam w tv, więc mam na myśli tu odcinek ostatni, czyli czwartkowy i motyw z nożem), a przede wszystkim gra aktorska (aktorzy grają, a nie odtwarzają - kto widział np. ostatni odcinek "Twarzą w twarz" doskonale rozumie różnicę
Oczywiście serial nie jest bez wad: zbyt mocne skontrastowanie idealnego premiera z karykaturalnymi politykami - zwróćcie uwagę, że poza premierem i jego otoczeniem nie na nikogo, kto zachowywałby się normalnie. Traci na tym dramaturgia serialu, gdyż po prostu premier nie ma godnego siebie antagonisty, więc nie pozostaje nic innego, jak kibicować tylko jemu.
Problemy rozwiązują się często "deus ex machina" - premier pojedzie i załatwi. Oczywiście, to element konwencji - trochę nierealistycznej, sytuującej serial bliżej moralitetu, niż panoramy współczesnej Polski.
Ze spraw technicznych zawodzi czasem udźwiękowienie, no ale to detal.
Tak czy siak, oglądać ten serial na pewno warto. Choćby dla takich postaci jak Aleksandra Pyszny, grana przez Katarzynę Herman, czy Adam Niemiec, którego gra jeden z bardziej niedocenianych (całkowicie niesłusznie) polskich aktorów, czyli Krzysztof Stroiński.
-
Wskaż do odpowiedzi
również uważam ze serial jest bardzo dobry, i mozna by dla niego uchylic zasade "NIE dla polskich seriali" (of kors jakby były napisy angielskie". Ale gdzieś czytałem że przez brytyjczyków chyba zostały zakupione prawa do tego serialu, wiec albo pojawi sie on niedługo po angielsku (ew. z polskimi napisami) albo brytyjczycy zrobią własną wersje tego serialu, w podobnym klimacie. Podobno tytuł roboczy ma brzmieć "Prime Minister" 8)
-
asd
Wskaż do odpowiedzi - ZAŁOŻYCIEL
-
Expert
- Ulubiony Serial: Rescue Me
-
Shedao Shai
Wskaż do odpowiedzi - mało przepuszczam
- Ulubiony Serial: Battlestar Galactica
- Kontakt:
Ja myślę, że warto. Bostonq polecił mi ten serial na poprzednim forum, tego samego dnia ściągnąłem i obejrzałem dwa odcinki, pełen sceptycyzmu (u mnie wręcz chorobliwego do wszystkiego, co kinematografią i polskie jednocześnie) i... nawet ja się przekonałem. Ba, widziałem już 7 odcinków (tak, wiem, mam zaległości). Serial może jeszcze nie jest na amerykańskim standardzie, ale na pewno to wielki krok w jego stronę i oglądam go z zaciekawieniem(!). Całkiem dobra gra aktorska (na której cieniem kładą się czasem debilne dialogi i pojedyncze kwestie - scenarzyści są tutaj Najsłabszym Ogniwem), jest utrzymane napięcie, serial potrafi wciągnąć(!!), dobra reżyseria. Słowem: jeśli już wasze rodziny mają oglądać coś polskiego (bo niestety wiem, jak ciężko wytłumaczyć, że zamiast tracić czasę na Magdę M lepiej obejrzeć coś z zagranicy), to niech oglądają Ekipę.
(a to buźka wyrażająca moją radość z roszerzenia repertuaru buziek właśnie)
(a to buźka wyrażająca moją radość z roszerzenia repertuaru buziek właśnie)
-
Wskaż do odpowiedzi
-
Wskaż do odpowiedzi
-
Wskaż do odpowiedzi
-
Wskaż do odpowiedzi
-
Wskaż do odpowiedzi
Dzisiaj obejrzałem odcinki 13 i 14, i również sie nie zawiodłem . Dużo polityki, wyszły na jaw jakieś brudy, ogólnie, ciekawe zakonczenie serii. Fajnie by było jakby powstał następny sezon, sądzę że zepsuć by go nie zepsuli, a i nie wiałoby nudą ponieważ w temacie polityki zawsze sie cos wymyśli :d. W razie braku pomysłów zawsze mozna czerpać garściami z Wydarzeń Dnia" xD.
-
Wskaż do odpowiedzi
Entourage (Ekipa)
Chciałbym zaproponować taki oto serialik:

Opis (za filmweb):
Vincent Chase jest niezwykle przystojnym aktorem, który właśnie wkroczył do świata filmu, jednak nie przyszedł sam, zabrał swoich najbliższych przyjaciół z którymi wychowywał się w Queens: Erica, swojego najlepszego przyjaciela który doradza Vincowi i jest jego powiernikiem, Johnny'ego nazywanego Drama, brata Vince'a który dzięki swojemu słynnemu braciszkowi chce zaistnieć w show biznesie, no i Turtle'a, który...zawsze jest chętny na dobrą zabawę. Razem ta czwórka przyjaciół uczy się jak przetrwać w okrutnym świecie, oczywiście sporą 'pomocą' jest agent Vince'a - Ari który dla klienta zrobi wszystko.
Garść linków:
imdb http://imdb.com/title/tt0387199/
filmweb: http://www.filmweb.pl/Ekipa,2004,o+film ... ,id=110259
official: http://www.hbo.com/entourage/
fdb: http://fdb.pl/f13537,Ekipa,(2004).html
Napisy są. Mógłbym wystawić ten serialik za niedługi czas, ale muszę wiedzieć czy znajdzie się w ogóle ktoś chętny. A więc pisać, czy chcecie.

Opis (za filmweb):
Vincent Chase jest niezwykle przystojnym aktorem, który właśnie wkroczył do świata filmu, jednak nie przyszedł sam, zabrał swoich najbliższych przyjaciół z którymi wychowywał się w Queens: Erica, swojego najlepszego przyjaciela który doradza Vincowi i jest jego powiernikiem, Johnny'ego nazywanego Drama, brata Vince'a który dzięki swojemu słynnemu braciszkowi chce zaistnieć w show biznesie, no i Turtle'a, który...zawsze jest chętny na dobrą zabawę. Razem ta czwórka przyjaciół uczy się jak przetrwać w okrutnym świecie, oczywiście sporą 'pomocą' jest agent Vince'a - Ari który dla klienta zrobi wszystko.
Garść linków:
imdb http://imdb.com/title/tt0387199/
filmweb: http://www.filmweb.pl/Ekipa,2004,o+film ... ,id=110259
official: http://www.hbo.com/entourage/
fdb: http://fdb.pl/f13537,Ekipa,(2004).html
Napisy są. Mógłbym wystawić ten serialik za niedługi czas, ale muszę wiedzieć czy znajdzie się w ogóle ktoś chętny. A więc pisać, czy chcecie.
-
Wskaż do odpowiedzi
-
Wskaż do odpowiedzi - maniak serialowy
-
Lisu11
Wskaż do odpowiedzi - Expert
Oceń ten serial