Głośniki i ich moc.
-
Wskaż do odpowiedzi - youtube Warszawa
Głośniki i ich moc.
Mam pytanie do kogoś, kto się zna na mocy głośników. Mianowicie czy głośniki 2x 250W za cene 500zł to dobra oferta czy nie? Mam możliwośc kupienia. Głośniki są z Altusa.
-
Wskaż do odpowiedzi
Powiem ci jedno, moc mocy nierówna. Najlepiej weź je na odsłuch, spójrz przy jakiej głośności zaczynają "pluć" i "charczeć", czy grają czysto. I broń Boże nie sprawdzaj tego na muzyce techno, najlepiej na klasycznej, w utworze, gdzie są np. skrzypce, kontrabas, fortepian. Abyś mógł zobaczyć cała gamę dźwięków. I wtedy się zdecyduj. Nie wiem jak lubisz słuchać muzyki, ale stawiaj raczej na jakość, nie głośność, gdyż na maxa raczej rzadko się słucha (przynajmniej ja). Jak masz możliwość, to porównaj z innymi głośnikami, w sklepie czy gdzieś. Aaa, i sprawdź na dobrym wzmacniaczu/końcówce mocy/amplitunerze. Bo jak masz to słabe, to i najlepsze głośniki nie pomogą.
-
kendzi
Wskaż do odpowiedzi - specjalista
Dokładnei moc to nie wszystko. Zwróć uwagę na ich sprawność (najlepza to 100% - najprościej mówiąc odpowiada za to żeby głośnik nie charczy, pokazuje ile faktycznie mocy jest wykorzystywane) oraz pasmo przenoszenia (człowiek słyszy w przedziale od 20Hz do 20kHz więc im pasmo szersze tym lepiej).
We are against piracy, please don't attack ships.
-
Wskaż do odpowiedzi
-
Wskaż do odpowiedzi
Z tego co widziałem na stronkach, moc amplitunerka to 2x70W (nie wiem ile w tym prawdy), więc musiało nieźle dawać na 70%. Ciężko mi ocenić tak niesłysząc, ale sądzę, że te kolumienki powinny być okej. Mimo wszystko radzę je jeszcze sprawdzić na klasyce, wtedy będziesz miał najbardziej miarodajny test głośników, ale jak Tobie się podoba to bierz 

-
kendzi
-
Wskaż do odpowiedzi
-
asd
Wskaż do odpowiedzi - ZAŁOŻYCIEL
-
Expert
- Ulubiony Serial: Rescue Me
Większość nieświadomych ludzi łapie się na wytłuszczone parametry podane w gazetkach sklepowych nie bacząc na istotę...
Podam przykład:
Widziałem gdzieś zestaw kina domowego chyba LG gdzie kolumny miały podaną moc 150W - WOW chciało by się powiedzieć ale wystarczyło popatrzeć żeby zobaczyć plastikowe satelitki wielkości 15-tu centymetrów... hahaha
Polecam Jamo w drewnie - niesamowicie piękne brzmienie!
Podam przykład:
Widziałem gdzieś zestaw kina domowego chyba LG gdzie kolumny miały podaną moc 150W - WOW chciało by się powiedzieć ale wystarczyło popatrzeć żeby zobaczyć plastikowe satelitki wielkości 15-tu centymetrów... hahaha
Polecam Jamo w drewnie - niesamowicie piękne brzmienie!
-
kendzi