Easter eggs :D

Dyskusje ogólne, nie tylko na tematy związane z serialami TV ale też:
Kino, Muzyka, Film, Wydarzenia, Internet, Społeczność.. itp.
Yogi_18
Wskaż do odpowiedzi
youtube Warszawa

Easter eggs :D

Post autor: Yogi_18 »

Jako że Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami przypomniałem sobie o jajkach wielkanocnych :-p

W skrócie:
Co to są Easter eggs?
1. - tak nazywane są dodatkowe niespodzianki czekające w grze na gracza - o ile wie, jak je znaleźć (np. sekretne komnaty, nową broń, dodatkowe znajdźki itp.). Ot, takie malutkie prezenciki od twórców gry. A można też mówić: tipsy. (Uwaga!Nie mylić tu z cheatami!).
2. - niespodziewana wiadomość ukryta w kodzie programu stanowiąca żart przeznaczony dla każdego, kto dokonuje jego deasemblacji. Także nieudokumentowana funkcja programu (wywoływana np. kombinacją klawiszy) wyświetlająca na ekranie żartobliwy tekst, rysunek lub emitująca dźwięk.
Popularnymi formami Easter Egg (czyli Jaja Wielkanocnego - w nawiązaniu do zabawy polegającej na poszukiwaniu ukrytej niespodzianki) są listy twórców pracujących nad danym produktem, deklaracje polityczne, fragmenty utworów muzycznych, maskotki firm, itp.

Oto kilka przykładowych jajek:
W oknie przeglądarki wpisujemy:
about:robots
lub
about:mozilla
wciskamy enter i widzimy "jajeczko" :D
Ci którzy mają uTorrenta wchodzą:

help -> about i wciskamy t
( w wersji pl: pomoc -> o programie i wciskamy t )

fajna zabawa - polecam :D
wpiszcie w Wordzie "=rand(200,99)", bez cudzysłowia i wcisnijcie enter
Znacie może jeszcze jakieś ?? :D
spiderpp
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: spiderpp »

Ja nie słyszałem o takim znaczeniu 'Easter eggs", ale jeśli chodzi o przeglądarkę i Worda to tricki, które napisał @Yogi_18 jak najbardziej działają.
alvares
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: alvares »

no to z utrorrentem tak samo, ale jaja no nie mogłem z tego ;d

Szybka odpowiedź

ODPOWIEDZ