Zastanawiam się czy ktoś używał tego typu gadget i czy sprawdza się on w praktyce.
Otóż mówię tutaj o "elektronicznych" okularach, które potrafią wyświetlić obraz z przenośnego urządzenia. Daje to podobno piorunujący efekt kilkudziesięciu cali.
Weźmy np. Vuzix Wrap1200VR:
który można obecnie kupić za około 1300-1400pln.
Wrap 1200 VR to okulary, które wyświetlają same obraz tworząc złudzenie ekranu o przekątnej 75 cali znajdującego się w odległości 3 metrów. Gadżet wyświetla zarówno obraz w 2D, jak i w 3D. Przy tym okulary ważą tyle, co zwykłe okulary do aktywnego trójwymiaru. Pomysł nie jest nowy, ale teraz jego wykonanie stoi na znacznie wyższym poziomie.
Drogo? To może LV-QB02:
które można kupić za około 650pln?
Okulary wideo LV-QB02 to Twoje osobiste, ważące zaledwie kilkadziesiąt gram centrum rozrywki. Załóż je, a poczujesz się jakby w odległości dwóch metrów przed tobą znajdował się duży 40" ekran. W dowolnym miejscu i czasie oglądaj filmy, graj w gry wideo, ciesz się obrazem z Twojego ulubionego urządzenia jak iPod, iPhone, telefon komórkowy, odtwarzacz DivX/VCD/DVD/MP4, konsola Playstation/XBOX/WII, tuner telewizyjny.
Okulary LV-QB02 to model, który zawiera funkcjonalny odtwarzacz multimediów/konsole gier w komplecie.
Z pozoru wygląda to rewelacyjnie ale jak to wygląda w praktyce??
Zastanawiam się czy ktoś używał tego typu gadget i czy sprawdza się on w praktyce. Otóż mówię tutaj o "elektronicznych" okularach, które potrafią wyświetlić obraz z przenośnego urządzenia. Daje to podobno piorunujący efekt kilkudziesięciu cali. Weźmy np. [b]Vuzix Wrap1200VR[/b]: [img]http://xvidasd.com/phpbb2/upload_files/wrap_1200VR_small.jpg[/img] który można obecnie kupić za około 1300-1400pln. [quote]Wrap 1200 VR to okulary, które wyświetlają same obraz tworząc złudzenie ekranu o przekątnej 75 cali znajdującego się w odległości 3 metrów. Gadżet wyświetla zarówno obraz w 2D, jak i w 3D. Przy tym okulary ważą tyle, co zwykłe okulary do aktywnego trójwymiaru. Pomysł nie jest nowy, ale teraz jego wykonanie stoi na znacznie wyższym poziomie.[/quote]
Drogo? To może [b]LV-QB02[/b]: [img]http://xvidasd.com/phpbb2/upload_files/fpv-video-okulary-lv-qb02-odtwarzacz-wideo-video-glasses-2.jpg[/img] które można kupić za około 650pln?
[quote]Okulary wideo LV-QB02 to Twoje osobiste, ważące zaledwie kilkadziesiąt gram centrum rozrywki. Załóż je, a poczujesz się jakby w odległości dwóch metrów przed tobą znajdował się duży 40" ekran. W dowolnym miejscu i czasie oglądaj filmy, graj w gry wideo, ciesz się obrazem z Twojego ulubionego urządzenia jak iPod, iPhone, telefon komórkowy, odtwarzacz DivX/VCD/DVD/MP4, konsola Playstation/XBOX/WII, tuner telewizyjny. Okulary LV-QB02 to model, który zawiera funkcjonalny odtwarzacz multimediów/konsole gier w komplecie.[/quote]
Z pozoru wygląda to rewelacyjnie ale jak to wygląda w praktyce??
xvidasd pisze:Okulary wideo LV-QB02 ... Załóż je, a poczujesz się jakby w odległości dwóch metrów przed tobą znajdował się duży 40" ekran.
No tak, tylko po co mam kupować coś dzięki czemu będzie mi się zdawało że siedzę przed 40' ekranem, jak mogę pójść do sąsiedniego pokoju i coś obejrzeć na prawdziwym 40'' ekranie
A już poważnie, nie miałem jeszcze do czynienia z takim urządzeniem, ale mam poważne wątpliwości co do różnych kwestii technicznych związanych z korzystaniem z czegoś takiego, jak choćby:
dalej o kosztującym prawie 1,5k zł Vuzix Wrap1200VR pisze:Oczywiście gadżet nie oferuje zawrotnych rozdzielczości i musi nam wystarczyć 852x480 przy odświeżaniu 60Hz.
IMO lepiej poczekać kilka lat aż ta technologia się rozwinie i udoskonali.
[quote="xvidasd"]Okulary wideo LV-QB02 ... Załóż je, a poczujesz się jakby w odległości dwóch metrów przed tobą znajdował się duży 40" ekran.[/quote] No tak, tylko po co mam kupować coś dzięki czemu będzie mi się zdawało że siedzę przed 40' ekranem, jak mogę pójść do sąsiedniego pokoju i coś obejrzeć na prawdziwym 40'' ekranie :-p A już poważnie, nie miałem jeszcze do czynienia z takim urządzeniem, ale mam poważne wątpliwości co do różnych kwestii technicznych związanych z korzystaniem z czegoś takiego, jak choćby:
[quote="dalej o kosztującym prawie 1,5k zł Vuzix Wrap1200VR"]Oczywiście gadżet nie oferuje zawrotnych rozdzielczości i musi nam wystarczyć 852x480 przy odświeżaniu 60Hz.[/quote] IMO lepiej poczekać kilka lat aż ta technologia się rozwinie i udoskonali.