Główne drogi Europy: Albania, Bułgaria, Bośnia, Hercegowina, Mołdawia, Macedonia, Montenegro, Rumunia, Serbia, Ukraina.
Dane mapowe TeleAtlas Europe – SD card 2008.
Cena: Sugerowana producenta: 599 pln (Allegro - od 299 pln) - stan na 29.12.2008
------------------------------------------------------------
A teraz przejdzmy do najciekawszej rzeczy:
Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że z tego urządzenia można zrobić bardzo sprytny komputerek - wystarczy zdjąc fabryczne zabezpieczenia...
Oto instrukcja jak powyższą nawigację odblokować do poziomu palmtopa:
Podłącz nawigację do komputera.
Wejdz do flash_storage i odnajdz tam plik autorun.inf
Przegraj go do swojego komputera. Następnie przy użyciu choćby notatnika zmień oryginalny zapis:
\flash_storage\smartgps\menu.exe
na:
\windows\explorer.exe
Przegraj z powrotem zmieniony plik do nawigacji (w to samo miejsce).
Następnie wykonaj twardy reset (pomarańczowy przełącznik na tyle obudowy).
Po włączeniu twoim oczom ukarze się Microsoft Windows CE 5.0
W SG 320 zamontowany jest szybki procesor 372 Mhz dzięki czemu pliki avi odtwarzane są płynnie (nie sprawdzałem 350mb ale nasze (XviD asd) chodzą idealnie). Tak więc oto ze zwykłej nawigacji otrzymaliśmy szybki mini-komputerek, z dotykowym ekranikiem,do którego można wgrać sporo różnych aplikacji - np. odtwarzacz filmów (wraz z napisami) i to bez żadnych konwersji itp - po prostu wrzucasz avi i plik z napisami (karta SD), i play... ale o tym to już w innym temacie...
Ostatnio zmieniony 28 lipca 2010, 20:54 przez asd, łącznie zmieniany 4 razy.
W SG 320 zamontowany jest szybki procesor 372 Mhz dzięki czemu pliki avi odtwarzane są płynnie (nie sprawdzałem 350mb ale nasze (XviD asd) chodzą idealnie). Tak więc oto ze zwykłej nawigacji otrzymaliśmy szybki mini-komputerek, z dotykowym ekranikiem,do którego można wgrać sporo różnych aplikacji - np. odtwarzacz filmów (wraz z napisami) i to bez żadnych konwersji itp - po prostu wrzucasz avi i plik z napisami (karta SD), i play... ale o tym to już w innym temacie...
[quote="fluid"][quote]Mógłbyś porównać(na zdjęciu) to urządzenie do jakiejś rzeczy[/quote]
[quote]Wymiary: 101x78x12 mm[/quote]
a nie prosciej sobie narysowac prostokat o takich wymiarach i zobaczyc jak to wyglada?[/quote] Kurde, nie napisałem wcześniej o co mi dokładnie chodzi, a chodzi mi wielkość ekranu.
Steryd pisze:Mógłbyś porównać(na zdjęciu) to urządzenie do jakiejś rzeczy, tak abym mógł sobie wyobrazić jak wielkie to jest. Np. monetą 5 zł?
Ile godzin działa to urządzenie na jednym naładowaniu?
Każde urządzenie nie czyta polskich znaków w napisach?
Po nowym roku wrzucę real-foto to będzie widać "jak na dłoni".
Bateria w praktyce: przy oglądaniu seriali - spokojnie oglądnę trzy typowe odcinki (XviD asd) po około 45min każdy.
Ale na uwagę zasługuje fakt, że bateria ładuje się w rekordowym czasie (przez usb lub ładowarkę samochodową) - mniej więcej 10min - 15min.
[quote="Steryd"]Mógłbyś porównać(na zdjęciu) to urządzenie do jakiejś rzeczy, tak abym mógł sobie wyobrazić jak wielkie to jest. Np. monetą 5 zł?
Ile godzin działa to urządzenie na jednym naładowaniu?
Każde urządzenie nie czyta polskich znaków w napisach?[/quote]
Po nowym roku wrzucę real-foto to będzie widać "jak na dłoni". Bateria w praktyce: przy oglądaniu seriali - spokojnie oglądnę trzy typowe odcinki (XviD asd) po około 45min każdy. Ale na uwagę zasługuje fakt, że bateria ładuje się w rekordowym czasie (przez usb lub ładowarkę samochodową) - mniej więcej 10min - 15min.
Może wyjaśnię na czym polega to zabezpieczenie - otóż w momencia włączenia urządzenia automatycznie jest uruchamiana MapaMap gdyż jest wpisana w autostarcie Windowsa.
Wystarczy tylko w pliku autostartu zamiast polecenia uruchomienia MapyMap wpisując komendę wywołującą explorera.
Nie ma żadnego problemu z późniejszym uruchomieniem programu mapy - po prostu uruchamiasz go jak każdy inny program.
W każdej chwili możesz zmienic wpis na oryginalny i zrobic Hard reset i masz jak oryginał więc o gwarancje nie masz się co martwic.
PS:Ostatnio zainstalowałem tam sobie fantastycznego bilarda....
Real foto: [img]http://showtv.republika.pl/zdj2/nawi33.jpg[/img]
Może wyjaśnię na czym polega to zabezpieczenie - otóż w momencia włączenia urządzenia automatycznie jest uruchamiana MapaMap gdyż jest wpisana w autostarcie Windowsa. Wystarczy tylko w pliku autostartu zamiast polecenia uruchomienia MapyMap wpisując komendę wywołującą explorera. Nie ma żadnego problemu z późniejszym uruchomieniem programu mapy - po prostu uruchamiasz go jak każdy inny program. W każdej chwili możesz zmienic wpis na oryginalny i zrobic Hard reset i masz jak oryginał więc o gwarancje nie masz się co martwic.
PS:Ostatnio zainstalowałem tam sobie fantastycznego bilarda.... :D
1. Jak długo trzymają baterie ?
2. W zestawie jest tylko ładowarka samochodowa - czy jest jeszcze inny sposób ładowania - USB lub normalnie przez gniazdko elektryczne ? (bo ja nie mam auta by użyć tę ładowarkę xD)
3. Idzie zmieniać rozdzielczość w Windowsie ? (chodzi o odpalenie programu co ma domyślną rozdziałkę 800x600)
4. Czy w przypadku odpalania filmów/seriali trzeba tak jak w zwykłym PC bawić się z kodekami i programami ?
5. Ruszą tu formaty takie jak rmvb, mkv, mov, mp4 ??
6. Chcąc grać w gry trzeba szukać jakieś typowo pod nawigacje czy "teoretycznie" ruszy każda która nie ma wygórowanych wymagań ?
7. Czy do odblokowania i dalszej zabawy muszę koniecznie dokupować kartę czy to już jest z nawigacją ?
Odpowiedzi:
1.Dopóki nie podpiąłem do "zapalniczki" samochodowej działało grubo ponad godzinę na jednym ładowaniu (albo na samym początku).
Teraz wystarcza średnio na maks godzinę (w zależności od kontrastu pliku avi (ciemne i mroczne: dłużej).
2.Nawigacja ładuje się przez "zwykły" kabel USB, gdyż ma standardowy port.
Osobiście przerobiłem też sobie ładowarkę samochodową podpinając do niej zwykły transformator 12v przy pomocy krokodylków i ładuję przez220v
3.Nieststy nie ma możliwości zmiany rozdzielczości w Windows CE co jednak jest ciekawe mam kilka aplikacji, które po uruchomieniu same zmieniają rozdziałkę na wyraźnie wyższą.
4.The Core Pocket Media Player, to jeden z lepszych odtwarzaczy multimedialnych na PPC. TCPMP odtwarza wiele formatów audio, video, oraz formatów graficznych jak: AC3, HE-AAC, AMR, DivX, FLAC, H.263, H.264, JPEG, Monkey's Audio, MJPEG, MPEG-1, MP2, MP3, Musepack, MS-MPEG4-v3, PNG, Speex, TIFF, TTA, FLV, Vorbis, WAV, WavPack and XviD, 3GP, ASF, AVI, Matroska, MPEG, OGG, OGM oraz QuickTime. Program wyświetla napisy zapisane w formacie smi lub srt.
Strona producenta: http://www.coreplayer.com/
5. jak wyżej.
6.Trzeba szukac gier pod Windows CE
7.Niewiem czy karta jest w zestawie (ja nie kupiłem nowej) ale przecieżdwu-gigowa karta SD kosztuje teraz kilkanaście złotych...
[quote]1. Jak długo trzymają baterie ? 2. W zestawie jest tylko ładowarka samochodowa - czy jest jeszcze inny sposób ładowania - USB lub normalnie przez gniazdko elektryczne ? (bo ja nie mam auta by użyć tę ładowarkę xD) 3. Idzie zmieniać rozdzielczość w Windowsie ? (chodzi o odpalenie programu co ma domyślną rozdziałkę 800x600) 4. Czy w przypadku odpalania filmów/seriali trzeba tak jak w zwykłym PC bawić się z kodekami i programami ? 5. Ruszą tu formaty takie jak rmvb, mkv, mov, mp4 ?? 6. Chcąc grać w gry trzeba szukać jakieś typowo pod nawigacje czy "teoretycznie" ruszy każda która nie ma wygórowanych wymagań ? 7. Czy do odblokowania i dalszej zabawy muszę koniecznie dokupować kartę czy to już jest z nawigacją ?[/quote]
Odpowiedzi: 1.Dopóki nie podpiąłem do "zapalniczki" samochodowej działało grubo ponad godzinę na jednym ładowaniu (albo na samym początku). Teraz wystarcza średnio na maks godzinę (w zależności od kontrastu pliku avi (ciemne i mroczne: dłużej).
2.Nawigacja ładuje się przez "zwykły" kabel USB, gdyż ma standardowy port. Osobiście przerobiłem też sobie ładowarkę samochodową podpinając do niej zwykły transformator 12v przy pomocy krokodylków i ładuję przez220v
3.Nieststy nie ma możliwości zmiany rozdzielczości w Windows CE co jednak jest ciekawe mam kilka aplikacji, które po uruchomieniu same zmieniają rozdziałkę na wyraźnie wyższą.
4.The Core Pocket Media Player, to jeden z lepszych odtwarzaczy multimedialnych na PPC. TCPMP odtwarza wiele formatów audio, video, oraz formatów graficznych jak: AC3, HE-AAC, AMR, DivX, FLAC, H.263, H.264, JPEG, Monkey's Audio, MJPEG, MPEG-1, MP2, MP3, Musepack, MS-MPEG4-v3, PNG, Speex, TIFF, TTA, FLV, Vorbis, WAV, WavPack and XviD, 3GP, ASF, AVI, Matroska, MPEG, OGG, OGM oraz QuickTime. Program wyświetla napisy zapisane w formacie smi lub srt. Strona producenta: http://www.coreplayer.com/
5. jak wyżej.
6.Trzeba szukac gier pod Windows CE
7.Niewiem czy karta jest w zestawie (ja nie kupiłem nowej) ale przecieżdwu-gigowa karta SD kosztuje teraz kilkanaście złotych...
Miałem przyjemność testowania i odblokowywania kolejnej nawigacji - Larka FreeBird 43.1 - nawigacja należy do tych "tanich" - można ja już kupic obecnie od 299pln.
Czy więc jest to tandeta?
Dane techniczne urządzenia:
4,3″ dotykowy monitor LCD
Rozdzielczość ekranu 480×272 pikseli
System operacyjny WINCE 5.0 Core
Procesor Samsung
Wbudowany 42 kanałowy odbiornik GPS NXP GNS4540
Pamięci RAM 64 MB SDRAM
Wbudowana pamięć flash 1GB
Obsługa kart SD
Wbudowany głośnik 1,5W
Zasilanie: akumulator litowo-jonowy
Pobór mocy: 1.5W
Wymiary: 121mm x 80mm x 18mm
Waga: 166 g
O działaniu samej mapy nic nie powiem bo skupiłem się na multimediach, ale po odblokowaniu można sobie wgrać mapę jaką się chce. Nie ma więc znaczenia czy kupisz urządzenie za 300 czy 1000 skoro oprogramowanie i tu i tu będzie takie samo..
UNLOCK - czyli jak odblokować nawigację:
Zacznijmy od początku:
Pobierz programik CeRegEditor i zainstaluj (na PC) a następnie uruchom i podłącz się do nawigacji (klawisz F1).
Znajdz gałąź rejestru: HKEY_LOCAL_MACHINE\init i zmień wartośc dla Launch50 z gps2.exe na explorer.exe
Zrestartuj urządzenie.
I mamy Windowsa. (Jak chcesz odpalić firmowe menu nawigacji kliknij na ikonę z kulą ziemską).
Teraz wystarczy wczytac TCPMP wraz z paczką czytającą napisy (jak ktoś potrzebuje to pisać PW) i już możemy oglądac
Filmy chodzą płynnie (procek 372Mhz) - może trochę trudno nawigację do kieszeni schowac bo ma dosyć duży ekran ale za to komfort oglądania większy :thumleft:
Ostatnio zmieniony 20 kwietnia 2010, 07:49 przez asd, łącznie zmieniany 2 razy.
Miałem przyjemność testowania i odblokowywania kolejnej nawigacji - Larka FreeBird 43.1 - nawigacja należy do tych "tanich" - można ja już kupic obecnie od [url=http://www.ceneo.pl/2461174?gclid=CPrskOC1gJsCFdIUzAodYBT7pA][b]299pln[/b][/url]. Czy więc jest to tandeta?
4,3″ dotykowy monitor LCD Rozdzielczość ekranu 480×272 pikseli System operacyjny WINCE 5.0 Core Procesor Samsung Wbudowany 42 kanałowy odbiornik GPS NXP GNS4540 Pamięci RAM 64 MB SDRAM Wbudowana pamięć flash 1GB Obsługa kart SD Wbudowany głośnik 1,5W Zasilanie: akumulator litowo-jonowy Pobór mocy: 1.5W Wymiary: 121mm x 80mm x 18mm Waga: 166 g
O działaniu samej mapy nic nie powiem bo skupiłem się na multimediach, ale po odblokowaniu można sobie wgrać mapę jaką się chce. Nie ma więc znaczenia czy kupisz urządzenie za 300 czy 1000 skoro oprogramowanie i tu i tu będzie takie samo..
[size=150]UNLOCK - czyli jak odblokować nawigację:[/size] Zacznijmy od początku:
Ściągnij i zainstaluj [url=http://www.lark.com.pl/freebird431_instalacja.htm][b]sterowniki[/b][/url].
Ściągnij [url=http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyID=9e641c34-6f7f-404d-a04b-dc09f8141141&displaylang=pl][b]ActiveSync[/b][/url] i zainstaluj.
Podłącz i odpal nawigację.
Pobierz programik [url=http://ceregeditor.mdsoft.pl/][b]CeRegEditor[/b][/url] i zainstaluj (na PC) a następnie uruchom i podłącz się do nawigacji (klawisz F1).
Znajdz gałąź rejestru: [b]HKEY_LOCAL_MACHINE\init[/b] i zmień wartośc dla [b]Launch50[/b] z [b]gps2.exe[/b] na [b]explorer.exe[/b]
Zrestartuj urządzenie.
I mamy Windowsa. (Jak chcesz odpalić firmowe menu nawigacji kliknij na ikonę z kulą ziemską).
Teraz wystarczy wczytac TCPMP wraz z paczką czytającą napisy (jak ktoś potrzebuje to pisać PW) i już możemy oglądac :)
Filmy chodzą płynnie (procek 372Mhz) - może trochę trudno nawigację do kieszeni schowac bo ma dosyć duży ekran ale za to komfort oglądania większy :thumleft:
Zastanawiam się nad zakupem tego sprzętu, chce go używać tylko jako "palmtopa" ew. czasami jako nawigacji, nie znam się na tym zupełnie, dlatego powiedz mi asd czy uważasz, że lepiej dołożyć więcej pieniędzy i kupić coś innego czy to w zupełności wystarcza?
Zastanawiam się nad zakupem tego sprzętu, chce go używać tylko jako "palmtopa" ew. czasami jako nawigacji, nie znam się na tym zupełnie, dlatego powiedz mi asd czy uważasz, że lepiej dołożyć więcej pieniędzy i kupić coś innego czy to w zupełności wystarcza?
W larku system operacyjny to Windows CE - poszukaj sobie lepiej urządzenia, które będzie na Windows Mobile (ewentualnie będzie się dało taki zainstalować) - zyskasz możliwośc doinstalowywania wielu programów czy gier (na CE jest ich mało).
W larku system operacyjny to Windows CE - poszukaj sobie lepiej urządzenia, które będzie na Windows Mobile (ewentualnie będzie się dało taki zainstalować) - zyskasz możliwośc doinstalowywania wielu programów czy gier (na CE jest ich mało).
Ponieważ znowu nie mam czasu na oglądanie serialu (w domu) ponownie zmuszony jestem do używania urządzenia mobilnego. Nawigacja SG-320 była świetna ale po roku czasu dosłownie ją "zajeździłem" (dodam, że nie cackam się z tego typu urządzeniami - mają działać w każdych warunkach i nie uznaję żadnych "folijek" czy futerałów, które są dla mnie dużym dyskomfortem).
Muszę więc kupić jakieś nowe urządzenie i w związku z tym mam pytanie - polecicie coś?
Mam już spore doświadczenie i wiem czego chcę - Moje kryteria:
Procek min 400Mhz,
Pamięc min 64MB,
Ekran 3,5" (dotykowy),
Porty SD i Jack
Bateria < 1400mAh
System: Windows Mobile
-----------------------------------
Zastanawiam się nad HP IPAQ 2210
Poza plastikowymi boczkami, które ponoć nagminnie odpadają wygląda ok... co sądzicie?
Ponieważ znowu nie mam czasu na oglądanie serialu (w domu) ponownie zmuszony jestem do używania urządzenia mobilnego. Nawigacja SG-320 była świetna ale po roku czasu dosłownie ją "zajeździłem" (dodam, że nie cackam się z tego typu urządzeniami - mają działać w każdych warunkach i nie uznaję żadnych "folijek" czy futerałów, które są dla mnie dużym dyskomfortem).
Muszę więc kupić jakieś nowe urządzenie i w związku z tym mam pytanie - polecicie coś?
Mam już spore doświadczenie i wiem czego chcę - Moje kryteria:
Procek min 400Mhz, Pamięc min 64MB, Ekran 3,5" (dotykowy), Porty SD i Jack Bateria < 1400mAh System: Windows Mobile -----------------------------------
Zastanawiam się nad HP IPAQ 2210 [img]http://tvshows.i365.pl/upload_files/hp-compaq-ipaq-h2210.jpg[/img] Poza plastikowymi boczkami, które ponoć nagminnie odpadają wygląda ok... co sądzicie?
Zarabiam jako driver, więc temat filmów w aucie jest mi bardzo bliski. Przechodziłem przez etapy oglądania na pokecie MIO168, potem nawigacjach Thomson GPS420 i Autonavi3000, próbowałem z laptopami, odtwarzaczem Zune i dyskiem w obudowie multimedialnej, w końcu stanęło na radiu obsługującym dvd i divx, i jak na razie jest to to czego szukałem. Nawigacje i zune wymagały rekompresji filmów do rozdzielczości natywnej ekranu, inaczej cięło się tym bardziej im wyższy bitrate. O jakości dźwięku lepiej nie mówić. Poza tym trzeba wybierać albo mapa albo film, a przechodzenie między funkcjami potrafi długo potrwać - zamykanie/otwieranie softu nawigacyjnego trwa nieraz i minutę. Z lapkiem zawsze problem gdzie go schować, jak zapewnić doładowywanie bez plączących się kabli i dźwięk w głośnikach (znowu kable), no i niestety krótki jest żywot laptopa wożonego pod siedzeniem:( W końcu pokusiłem się na radyjko, nie jakiś megawypas, ale też nie china/noname, kupiłem używany JVC KD-AVX33. Do oglądania podłączam 7" telewizorek manty, szkoda mi oczu na mały ekranik w radiu, choć jak się zna filmy na pamięć to wystarczy od czasu do czau jednym okiem zerknąć na to maleństwo. Beavisa&Buttheada też oglądam na tym małym. Dźwięk idzie na głośniki w drzwiach i subwoofer, całkiem detalicznie słychać, można też puścić na tył dźwięk z filmu a na przód radio - wtedy gdy pasażerowie oglądają cos czego nie da się oglądać:) No i jeszcze źródła - można oglądac z płyt DVD, divx/xvid +napisy txt również z ogonkami (ale tylko z płyty), z pendrive USB (niestety bez napisów) - to idealne rozwiązanie do seriali, nie trzeba nic przepakowywać więc wystarczy zgrac na pendrajwa i można zaraz oglądać w aucie. W odwodzie jest jeszcze wejście AV więc można i z lapka puścić np MKV albo RMVB.
Nie oznacza to że jestem wrogiem oglądania na wince albo winmobile - zawsze mam w telefonie kilka dyżurnych Columbo albo Smartów, ale do auta to jednak nie to:)
Do urządzeń wince/winmobile polecam programik The Core Media Player (TCMP) - odtwarza bardzo wydajnie większość formatów.
Pozdrawiam,
Rodan
Zarabiam jako driver, więc temat filmów w aucie jest mi bardzo bliski. Przechodziłem przez etapy oglądania na pokecie MIO168, potem nawigacjach Thomson GPS420 i Autonavi3000, próbowałem z laptopami, odtwarzaczem Zune i dyskiem w obudowie multimedialnej, w końcu stanęło na radiu obsługującym dvd i divx, i jak na razie jest to to czego szukałem. Nawigacje i zune wymagały rekompresji filmów do rozdzielczości natywnej ekranu, inaczej cięło się tym bardziej im wyższy bitrate. O jakości dźwięku lepiej nie mówić. Poza tym trzeba wybierać albo mapa albo film, a przechodzenie między funkcjami potrafi długo potrwać - zamykanie/otwieranie softu nawigacyjnego trwa nieraz i minutę. Z lapkiem zawsze problem gdzie go schować, jak zapewnić doładowywanie bez plączących się kabli i dźwięk w głośnikach (znowu kable), no i niestety krótki jest żywot laptopa wożonego pod siedzeniem:( W końcu pokusiłem się na radyjko, nie jakiś megawypas, ale też nie china/noname, kupiłem używany JVC KD-AVX33. Do oglądania podłączam 7" telewizorek manty, szkoda mi oczu na mały ekranik w radiu, choć jak się zna filmy na pamięć to wystarczy od czasu do czau jednym okiem zerknąć na to maleństwo. Beavisa&Buttheada też oglądam na tym małym. Dźwięk idzie na głośniki w drzwiach i subwoofer, całkiem detalicznie słychać, można też puścić na tył dźwięk z filmu a na przód radio - wtedy gdy pasażerowie oglądają cos czego nie da się oglądać:) No i jeszcze źródła - można oglądac z płyt DVD, divx/xvid +napisy txt również z ogonkami (ale tylko z płyty), z pendrive USB (niestety bez napisów) - to idealne rozwiązanie do seriali, nie trzeba nic przepakowywać więc wystarczy zgrac na pendrajwa i można zaraz oglądać w aucie. W odwodzie jest jeszcze wejście AV więc można i z lapka puścić np MKV albo RMVB. Nie oznacza to że jestem wrogiem oglądania na wince albo winmobile - zawsze mam w telefonie kilka dyżurnych Columbo albo Smartów, ale do auta to jednak nie to:) Do urządzeń wince/winmobile polecam programik The Core Media Player (TCMP) - odtwarza bardzo wydajnie większość formatów. Pozdrawiam, Rodan