Uwagi dotyczące serwisu i forum.

Co robimy i kim jesteśmy? Pomoc.
Przedstaw się i nie bój się pytać - odpowiemy na KAŻDE pytanie.
Awatar użytkownika
Sirm
Wskaż do odpowiedzi
admin pomocniczy
admin pomocniczy
seriale to moja pasja
seriale to moja pasja
youtube Warszawa
Ulubiony Serial: Firefly
Kontakt:

Re: Uwagi dotyczące serwisu i forum.

Post autor: Sirm »

Mam jeszcze 2 uwagi: czy można na stronie głównej wypisać też ostatnie blogi? Tak jak ostatnie seriale albo dyskusje. I żeby przy każdym wpisie było nie tylko kto ale data i godzina ostatniej zmiany (nawet jakąś małą czcionką, byle wyraźnie). Co do scalania się wypowiedzi jednego użytkownika to ja optowałbym za 24h.
https://karinaoliteraturze.wordpress.com/
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Bostonq »

Ja bym jednak prosił, żeby "podbicie" własnego posta przenosiło serial wyżej, żeby był widoczny w tych najnowszych na stronie głównej. Wpisałem np. przy "American Horror Story" i to nadal jest w czeluściach. Myślę, że to się jednak przyda :)
Awatar użytkownika
sindar
Wskaż do odpowiedzi
Administrator
Administrator
Expert
Expert
Ulubiony Serial: No właśnie? Który?

Post autor: sindar »

Chyba od paru dni zostalismy troche porzuceni przez szefostwo ;)
Przypomne sie z paroma propoycjami, ktore mialem pare dni temu:
sindar pisze:Seriale mini tez moga byc przez kilka tygodni na antenie. Nie pomijalbym dla mini 3.
Mysle, ze przez 6 m-cy beda to mimo wszystko swieze seriale i sporo osob nadal bedzie je ogladac, a jak trafia od razu do seriali zakonczonych, to ewentualni dyskutanci rzadziej tu zajrza w celu ich skomentowania.
Konsekwentnie z tytulu 4 usunalbym slowo "Mini".
A tak w ogole to sie zastanawiam czy 3 czy "seriale na antenie" nie powinny byc na stronie forum jako 1 pozycja.
Poejrzewam, ze bedzie to najbardziej popularna kategoria.

-- 09.01.2014 21:45 --

Tak sobie troche poklikalem od wczoraj i nasunely mi sie nastepujace postulaty:

1. W miejscu zaznaczonym czerwonym owalem brakuje info czy jestesmy w serialach "na antenie" czy "zakonczonych"

Obrazek

2. Brakuje mi kategorii seriali "Tajemnica". Jest troche takich seriali porozrzucanych przypadkowo w roznych innych kategoriach. Np. Persons Unknown jest w "policyjnych", Alcatraz i Prisoner w "SF", Siberia w "Horror"
Mysle, ze dobre byloby dodanie slowa "Tajemnica" do kategorii "Horror, Paranormal", bo tu pasuja najlepiej.

3. Ponownie nalezy przemyslec likwidacje kategorii "brytyjskie i nieamerykanskie".
W serialach zakonczonych jest to najliczniejsza kategoria (153 pozycje i 4 strony przegladania) i jest w niej najwiekszy miszmasz tematyczny.
A nie wszystkie seriale brytyjskie i nieamerykanskie do niej jeszcze trafily - mozna sie na takowe pozycje natknac takze w innych kategoriach.

4. I to co postulowalem wczesniej - usuniecie slowa "Mini" z seriali zakonczonych.
Z powyzszych za najbadziej upierdliwa wydaje mi sie jedynka (udokumentowana zrzutem ekranu). Nie wiadomo, w ktorym miejscu jest sie aktualnie na forum.

Dodatkowo mam 2 pytania:
1. Serialu nie ma w bazie (np. True Detective), ale istnieje calkiem rozbudowany opis i watek na forum. Pewnie przy zakladaniu watku nie byl wykorzystany odpowiedni formularz. Czy z opisu/watku da se dodac serial do bazy?
2. Jak powizac serial z listy seriali z forum? Wszedzie jest komunikat o braku powiazania.

-- 12.01.2014 22:01 --
Bostonq pisze:Ja bym jednak prosił, żeby "podbicie" własnego posta przenosiło serial wyżej, żeby był widoczny w tych najnowszych na stronie głównej. Wpisałem np. przy "American Horror Story" i to nadal jest w czeluściach. Myślę, że to się jednak przyda :)
Postulowalem, by po 24 godzinach wpis pojawial sie jako nowy komentarz i chyba szefostwo to wprowadzilo, bo udalo mi sie podbic Better Call Saul :)
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

A jak po dodaniu serialu do bazy zmienić czas trwania odcinka - dodałem "Enlisted" i wpisałem, błędnie 44 minuty trwania. Pobrałem odcinek i widzę, że epizody mają po 22 minuty. Szukałem w edycji posta, ale nie znalazłem :(

Mystery - taką nazwę tam wpisać :) I uważam, że dobrze byłoby, gdybyśmy niektóre seriale wrzucali do np. dwóch wątków - bo jak ktoś patrzy wątkami, to nie zawsze znajdzie, to, co chce, a są takie produkcje, które mocno łączą konwencj - "Lost" na przykład - sf, horror, przygodowy, mystery, paranormal :) "Sherlock" - kryminał i brytyjski. Czy dobrze myślę? Cienie takie zostawiać w wątkach przy serialach bardziej skomplikowanych?
Awatar użytkownika
sindar
Wskaż do odpowiedzi
Administrator
Administrator
Expert
Expert

Moze byc Mystery - tez brzmi dobrze, choc Tajemnica rowniez ;)

Ja jeszcze mam podobny dylemat do Enlisted z Resurrection. Na liscie seriali pojawilo sie jako Sci-fi,Horror, a na forum jest Sci-fi, Dramat - i to jest widoczne w edycji. Tez nie wiem jak to zmienic.
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Oczywiście, że Tajemnica brzmi dobrze, ale portale zagraniczne posługują się nazwą "Mystery" - więc może tak będzie bardziej czytelnie i jednolicie? :)
Awatar użytkownika
sindar
Wskaż do odpowiedzi
Administrator
Administrator
Expert
Expert

Jak zwal tak zwal, oby zostalo to dodane przez szefostwo do tytulu kategorii :).

Myslac jeszcze o tej kategoryzacji, sladach itd.tak naprawde uwazam, ze serial poinien by tylko w 1 kategorii na forum - szersza kategoryzacja jest dostepna na liscie seriali i to ta lista powinna byc scislej powiazana z forum i z kategoriami na nim.
Obecnie lista i forum chodza oddzielnie i roznia sie w kategoryzacji, co nie jest za dobre.
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

http://seriale-asd.com/portal0.php?zmienna=enlisted

http://seriale-asd.com/portal0.php?zmienna=bitten

Co zrobiłem źle, że nie ma plakatu i filmiku na jutub? Aktorów to fakt, nie wpisałem... Dodałbym, ale jak?
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert
Ulubiony Serial: Rescue Me

Post autor: asd »

Sprawdziłem - wszędzie było ustawione na 24h. Jeśli więc przed upływem tego czasu ta sama osoba napisała w tym samym temacie drugiego posta - było to sklejane. Obecnie zmieniłem wszędzie na 10h - powinno wystarczyć.

Sirm - co do blogów na głównej to oczywiście będzie ale to nie takie proste ponieważ muszę balansować pomiędzy tym co by było fajnie a pomiędzy optymalizacją. Skrypt Bloga mocno zamula przez co obecny transfer nie wystarczy - dopiero jak napiszę własny skrypt to go zamieszczę na głównej.

sindar - dopóki nie skrystalizuje się wygląd forum, działy itp to nie ma mowy nawet o wymyśleniu jak połączyć podstronę z
tematem. Większość postulatów jakie wysunąłeś powinniście obgadać publicznie na forum i w przypadku większości głosów na tak - wystarczy informacja do mnie a ja wprowadzę zmiany.
Zamiast pisać ciągle w tym temacie nic nie stoi na przeszkodzie by każdy kto ma jakiś pomysł zakładał nowy temat w tym dziale i od razu z ankietą o określonej długości trwania - po pierwsze będzie czytelniej a po drugie więcej osób będzie mogło zadecydować w konkretnej sprawie (obecnie postulaty mogą ginąć na kolejnych stronach).
-[mini],
-Mystery aka Tajemnica,
-Kolejność działów na Forum,
-likwidacja "brytyjskie i nieamerykanskie" oraz "doc&Anim"...
...itd. - to wszystko powinniście ustalić między sobą - jak to zrobicie to dajcie znać jak ma być to wprowadzę te zmiany.

Odnośnie BreadCrumbs (czyli pkt1) - poprawione.

Bostonq - obecnie nie macie możliwości edycji seriali z prostej przyczyny - nie skończyłem jeszcze skryptu i nie mogę go upublicznić bo nie ma mechanizmu zabezpieczeń ale..
- Najpierw trzeba przemyśleć jak te edycja miała by wyglądać - czy każdy na podstronie mógłby "wcisnąć guziczek" i zmienić dane a te wędrowały by do moderatora, który mógłby zmiany zatwierdzić?
Czy też zmiany mogli by wprowadzać tylko uprawnieni do tego?
- obecnie skupiłem się na innych aspektach ale na pewno do tego trzeba powrócić.

Na razie najlepiej będzie jeśli powiem kilku odpowiedzialnym osobom jak wprowadzać te zmiany (łatwe ale odpowiedzialne) - kto chce niech pisze do mnie na PW.

portal0.php?zmienna=enlisted
portal0.php?zmienna=bitten
Każda strona musi zostać zmoderowana i sprawdzona.
Automatyczny skrypt do zmiany wielkości plakatu porzuciłem ponieważ:
-wrzucacie "babole" albo ogromne "płachty" i każdy w innym formacie - łatwiej jest mi więc wrzucić nowy plakat niż męczyć się ze skryptem, który przewidzi wszystkie wasze nieprzewidziane zachowania :D

Dobrze by było jasno określić kto czym się głównie zajmuje - jak mniemam j-ck jest od fejsa i nowości tak?
Bostonq będzie moderował podstrony tak? A może ktoś się jednak skusi na Administrowanie Forum?
Lubec - cztery tematy na głównej wyciągną stronę w nieskończoność - będziesz zajmował się niusami?
Nie wiem czy jest sens wprowadzić system komentarzy jak mamy Forum - bo to się nigdy nie scali. Ale może pozwolić pisać ludziom bez rejestracji? To też powinniście ustalić..

-- 13.01.2014 10:33 --

PS:Jak nie macie uprawnień do zakładania ankiet to piszcie - dodam.
Obrazek When Dreams Come True...
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Nowych wpisów na blogu nie widać, zupełnie przypadkiem dostrzegłem, że jc-k coś wpisała!
Awatar użytkownika
sindar
Wskaż do odpowiedzi
Administrator
Administrator
Expert
Expert

szefostwo pobesztalo troche :)

Na goraco podtrzymuje jedna kwestie ewidentnie problematyczna, dotyczaca niewiadomego miejsca pobytu na forum (na antenie czy zakonczone?) - moich uwag punkt 1 ze zrzutem ekranu

Co do kwestii dyskusyjnych poszperam jak to jest z ankietami.
Awatar użytkownika
Lubec
Wskaż do odpowiedzi
Moderator
Moderator
Expert
Expert
Grupa: (XviD asd)
Kontakt:

Post autor: Lubec »

Bostonq pisze:Nowych wpisów na blogu nie widać, zupełnie przypadkiem dostrzegłem, że jc-k coś wpisała!
Też właśnie zauważyłem. Ale asd napisał, że będą blogi to poczekam cierpliwie i na razie tego tematu nie poruszam.

Jeżeli chodzi o plakaty to wydaje mi się, że najprościej będzie dodać w formatce informację o preferowanych wymiarach, np jaka szerokość lub wysokość to powinno załatwić sprawę.

Jeżeli chodzi o ilość wyświetlanych tematów na forum, to miejsce głównie zabiera grafika i trailery z yt, więc można by tutaj zaoszczędzić miejsce i żeby wyświetlał się plakat, linki i powiedzmy dwie trzy linijki teksty, a reszta w temacie na forum. O ile się da oczywiście, kiedyś asd chyba pisałeś coś o liczbie znaków czy coś takiego jak jeszcze stara szata graficzna była.

Jeżeli chodzi o edycję podstron to powinny robić to według mnie uprawnione osoby, a takie uprawnienie było by przywilejem czy też nagrodą dla osób udzielających się na forum, była by większa motywacja do pisania.

Co do newsów to tutaj mogę wspomagać jc-k, bo chyba ona się za to wzięła, nie wiem czy podołałbym jako etatowy newsman, żeby coś co dzień wrzucać.
Ale na przykład mógłbym raz na tydzień lub dwa wrzucić jakiś dłuższy artykuł okołoserialowy, mogli byśmy dodać publicystykę albo coś na ten wzór. Oczywiście jest to dość karkołomna deklaracja, ale jeżeli ktoś chciałby to czytać to jestem gotów się poświęcić... oczywiście oprócz wpisów blogowych, gdzie tematyka jest już jakby ukierunkowana na dane tematy.
Mógłbym też służyć radą i komentarzem jako redaktor tekstów, jeżeli ktoś też chciałby pisać, ale myśli, że nie umie albo boi się krytyki.

peciaq coś o FB wspominał, a i ja coś od czasu do czasu wrzucam to mógłbym wesprzeć, bo tutaj dużej filozofii nie ma. Ale mogli byśmy pomyśleć czy nie zrobić nowego fanpage'u z nową nazwą i nie zacząć na świeżo.

Jak coś mi się w głowie wyklaruje to założę nowy temat, a jak się będzie dało to i ankietę.
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

sindar odśwież stronę lub wyczyść cache przeglądarki.

Obrazek

Obcinanie tekstu jest możliwe ale jest też problematyczne - większość postów wymaga wtedy edycji gdyż "przecięcie" w miejscu bbcode daje efekt jaki zapewne pamiętacie i nie mam pomysłu jak temu zaradzić.
Najpierw za te blogi się muszę zabrać...
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Nadal uważam, że w przypadku "podbicia" swojego starego postu w temacie, to powinien się on pojawiać na liście najnowszych na głównej. Ja wiem, że jest taka dziwna zasada internetowa, że się nie podbija postów, tylko edytuje, ale to u nas się nie sprawdza, bo jak np. dany serial oglądam, lub inaczej, piszę o nim tylko ja przykładowo, to w rezultacie nikt tego nie zauważy. A może ktoś by się skusił. Tak przynajmniej sądzę :)
Awatar użytkownika
Lubec
Wskaż do odpowiedzi
Moderator
Moderator
Expert
Expert
Grupa: (XviD asd)
Kontakt:

Post autor: Lubec »

Co do tego co napisał powyżej Bostonq to zgadzam się - powinno być to jakoś widoczne.
Awatar użytkownika
joana
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Ulubiony Serial: Jak wybrać jeden?

Post autor: joana »

Dobrze sądzisz, Bostonq.
tez ostatnio szukałam dyskutantów do tematu Wire in Blood, bo kilku się deklarowało, że do serialu wróci...no i milczą, a ja sama ze sobą gadałam, i mi się odechciało. A, gdyby delta, Lubec, albo NajPhil zobaczyli moje skromne wypociny, to może dodaliby do nich swoje parę zdań.
Calcat iacentem vulgus (Seneka, rację ma)
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

A konkretnie który post się "nie podbił"?
Awatar użytkownika
joana
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Ulubiony Serial: Jak wybrać jeden?

Post autor: joana »

Ano ten np.
Obrazek
Calcat iacentem vulgus (Seneka, rację ma)
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Aktualnie "Sleepy Hollow" :) Ale wcześniej np. w "Chicago P.D" - to o tyle ważne, że serial właśnie ruszył!
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

Przecież to z 3 stycznia a zmiany wprowadziłem... 13