Uwagi dotyczące serwisu i forum.

Co robimy i kim jesteśmy? Pomoc.
Przedstaw się i nie bój się pytać - odpowiemy na KAŻDE pytanie.
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert
youtube Warszawa
Ulubiony Serial: Rescue Me

Re: Uwagi dotyczące serwisu i forum.

Post autor: asd »

noscript - nie przewidziałem - z czasem popoprawiam.
"Ostatnie tematy" - to tylko posty praktycznie z "technicznego" - specjalnie wydzieliłem niżej te "O serialach" bo tam jest więcej rozmów. Ale zwiększyłem do 7 - wystarczy?
User na głównej nie jest już linkiem - powinno załatwić sprawę.
"Zbyt wielkie plakaty na głównej. (..)" - a kto dodał taką kobyłę?? - na głównej wyświetla się zawartość posta. Zazwyczaj dajecie "normalne" plakaty więc nie wiem czy jest sens pisać skrypt skalujący grafikę skoro zdarza się to raz na kilka miesięcy..
Logowanie - pewnie dodam.
PL litery - poprawione
Wątki - w sumie 17 - wystarczy?
Szukajka forumowa: http://seriale-asd.com/search.php
Obrazek When Dreams Come True...
Awatar użytkownika
peciaq
Wskaż do odpowiedzi
spec
spec
Ulubiony Serial: Friends; Chuck

Post autor: peciaq »

Myślałem o takim paseczku do wpisywania jak był wcześniej. Ale dobra, może być i tak.
MOJE TŁUMACZENIA:
ObrazekObrazek
Obrazek

ZAPRASZAM NA:
Obrazek
http://www.napisy24.pl
Awatar użytkownika
Lubec
Wskaż do odpowiedzi
Moderator
Moderator
Expert
Expert
Grupa: (XviD asd)
Kontakt:

Post autor: Lubec »

Można zwiększyć do dwóch ilość dodanych ostatnio seriali - jak już ktoś wspominał.
Czy pojawi się shoutbox na głównej? I czy będą wyświetlane ostatnie wpisy blogowe (choćby i w takiej postaci jak "ostatnie tematy")?
A co do plakatów to trochę tego ruszyłem, ale po świętach już nie miałem za dużo czasu.

-- 05.01.2014 23:45 --

Zniknął gdzieś "Panel Użytkownika", a chciałem sobie barków do sygnaturki dodać :/
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

Wyświetlane są dwa tematy z dwóch pierwszych działów.
SB - jestem przeciwny bo tam śmietnik był zawsze - na pewno chcecie coś takiego??
Wpisy blogowe przeniosłem na główną Forum jak i kalendarz.
Jak zrobicie plakaty to podsyłajcie.
Panel użytkownika jest w User Menu (drugi od góry).
Awatar użytkownika
grego1980
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Ulubiony Serial: 2 i pół

Post autor: grego1980 »

Moim skromnym zdaniem SB z założenia raczej takim śmietnikiem trochę jest. Można wpisać coś nie pasującego do żadnego tematu.
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

Po kilku dniach użytkowania widzę, że nie jest tak różowo jak miało wyglądać... Ikonki "przerwa w emisji" świecą cały czas nawet jak serial obecnie leci.. - przykład? Sherlock... - a jest tego więcej.
Uważam, że pomysł z oddzieleniem tych co "na antenie" od archiwum był lepszy - serial się kończy to wiadomo, że trzeba go przenieść a tak to statusy giną gdzieś na kolejnych stronach bo przecież nikt tego nie ogarnia.
Od razu było by też wiadomo co można teraz oglądać po odcinku a czego można by szukać "w całości".. - ja się w tym co jest teraz gubię - kocioł i mętlik moim zdaniem.
Jak chcę obecnie sprawdzić co leci na antenie to zaglądam do... napi24 - głupie to trochę moim zdaniem i się nie sprawdziło.

-- 07.01.2014 21:46 --

A może by tak zamiast obecnego podziału "Podział tematyczny."
dodać dwa subfora:
"Na antenie" i "Archiwum (zakończone)" a w nich identyczne podziały tematyczne?

Na głównej Forum będzie widać dwa tematy zamiast podziału tematycznego i dopiero jak wejdziemy w któryć z nich to zobaczymy podziały tematyczne - co Wy na to?

-- 07.01.2014 21:48 --

Zrobię na próbę "puste" byście zobaczyli co mam na myśli - najwyżej skasuję.

-- 07.01.2014 22:24 --

Popatrzcie na dół Forum - są tam dwa działy:

Obrazek

Wejdźcie w nie i zobaczcie... - może coś takiego zrobimy?
Awatar użytkownika
sindar
Wskaż do odpowiedzi
Administrator
Administrator
Expert
Expert
Ulubiony Serial: No właśnie? Który?

Post autor: sindar »

Z tymi statusami faktycznie za duzo kombinacji - nad przerwami sie nie zapanuje.
hm.. a zdarzaja sie dodatkowo wskrzeszenia - przykladowo Killing (i to 2 razy!) czy tez 24.

Serialom, ktore przenosze nadaja na razie 2 - "na antenie" nawet tym, ktore maja przerwe i "zakonczony".
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Bostonq »

Popatrzyłem na to, co uczynił asd i to faktycznie jest sensowne, skoro są tam kategorie - bo kiedyś miało nie być - to może to jest lepsze rozwiązanie? Już pisałem o tych przerwach świątecznych, a zresztą tam u nich co i rusz pojawiają się jakieś przerwy. Niby ustaliliśmy, że zaznaczamy tylko przerwy "sezonowe", no ale może lepiej tak, jak zrobił asd? Sam nie wiem, bo ten układ, co jest teraz, jest całkiem ładny, ale faktycznie mieszają się tam "wkrótce", itp.
Awatar użytkownika
sindar
Wskaż do odpowiedzi
Administrator
Administrator
Expert
Expert

Rozwiazanie na pewno latwiejsze w zarzadzaniu niz to liczne statusowanie.
Proponuje mala korekte.
Obecny podzial na kategorie mi sie osobiscie podoba (no - jak juz pisalem - poza brytyjskimi :)) i dobrze by bylo, by pozostal w glownej czesci forum.
Ponizej mogloby byc archiwum dstepne poprzez wybranie "seriale zakonczone" i wtedy pojawialyby sie znane nam kategorie (moze oznaczone innym kolorem dla odroznienia od seriali na antenie).
Nie pasuje mi mini w archiwum.
Bym je traktowal jako normalne seriale - poki swiezynki - w czesci formu seriali biezacych.
Awatar użytkownika
joana
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Ulubiony Serial: Jak wybrać jeden?

Post autor: joana »

Nie żebym wypominała, ale nowa propozycja jest idealnym wykonaniem moich sugestii, które początkowo wydawały się ASD bez sensu.
To ja teraz poczekam sobie na konkretne ustalenia. Dajcie znać Panowie, gdy już ustalicie wersję zbliżoną do ostatecznej.
Calcat iacentem vulgus (Seneka, rację ma)
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

Jasna sprawa - jak coś nie gra to warto sprawdzić inne pomysły :)
Teraz dobrze by było obgadać "strategię".

Ja to widzę tak:

Obrazek

1.Rozmowy ogólne o serialach oraz jakieś krótkie newsy czy wydarzenia itp.
2.Jak jest na tyle informacji by dodać serial to tutaj go dodajemy (stare seriale też).
Po kilku tygodniach (z miesiąc?) w tym dziale (dla starszych seriali) lub po premierze (jak nowość) temat przenosimy do:...
3...gdzie sobie leży aż go nie zakończą lub przerwa trwa dłużej niż np. rok i nie ma informacji o kontynuacji.
W takiej wytuacji (jak i oficjalnego cancela) przerzucamy serial do 4.

Tak samo z mini serialami - dodajemy 2, potem przenosimy do 3 aż temat nie ostygnie - po np. pół roku ląduje w 4

Co sądzicie?
I jak to mądrze opisać w tym miejscu:
Obrazek
by wszyscy zrozumieli jak to działa?
Ktoś się podejmie?

PS:I poprzenoście teraz seriale z "archiwum" do "na antenie" wszystkie te, które lecą lub będą lecieć na antenie...
Awatar użytkownika
joana
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert

Mini powinno być najpierw w nowościach (czyli w dodanych) a potem , po zakończeniu wędrować do 4, z pominięciem 3.
Awatar użytkownika
sindar
Wskaż do odpowiedzi
Administrator
Administrator
Expert
Expert

Seriale mini tez moga byc przez kilka tygodni na antenie. Nie pomijalbym dla mini 3.
Mysle, ze przez 6 m-cy beda to mimo wszystko swieze seriale i sporo osob nadal bedzie je ogladac, a jak trafia od razu do seriali zakonczonych, to ewentualni dyskutanci rzadziej tu zajrza w celu ich skomentowania.
Konsekwentnie z tytulu 4 usunalbym slowo "Mini".
A tak w ogole to sie zastanawiam czy 3 czy "seriale na antenie" nie powinny byc na stronie forum jako 1 pozycja.
Poejrzewam, ze bedzie to najbardziej popularna kategoria.

-- 09.01.2014 21:45 --

Tak sobie troche poklikalem od wczoraj i nasunely mi sie nastepujace postulaty:

1. W miejscu zaznaczonym czerwonym owalem brakuje info czy jestesmy w serialach "na antenie" czy "zakonczonych"

Obrazek

2. Brakuje mi kategorii seriali "Tajemnica". Jest troche takich seriali porozrzucanych przypadkowo w roznych innych kategoriach. Np. Persons Unknown jest w "policyjnych", Alcatraz i Prisoner w "SF", Siberia w "Horror"
Mysle, ze dobre byloby dodanie slowa "Tajemnica" do kategorii "Horror, Paranormal", bo tu pasuja najlepiej.

3. Ponownie nalezy przemyslec likwidacje kategorii "brytyjskie i nieamerykanskie".
W serialach zakonczonych jest to najliczniejsza kategoria (153 pozycje i 4 strony przegladania) i jest w niej najwiekszy miszmasz tematyczny.
A nie wszystkie seriale brytyjskie i nieamerykanskie do niej jeszcze trafily - mozna sie na takowe pozycje natknac takze w innych kategoriach.

4. I to co postulowalem wczesniej - usuniecie slowa "Mini" z seriali zakonczonych.
Awatar użytkownika
joana
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert

Chciałabym coś wyjaśnić.
Kto pozdejmował rangi ( na antenie, wkrótce, przerwa) z seriali z działu na antenie, w grupie - paranormal?
Przy Walking Dead, Supernatural, Vampire Diaries, True Blood, Hannibal są znaczki przenoszenia. Skąd i dokąd przenosicie?

Nanoszę wszędzie info - czy serial zakończony czy nie, i proszę mi tego nie usuwać.
Będzie raz a dobrze zrobiony wykaz zakończonych, a info o tym będzie przy każdym tytule, a nie tylko dla całej grupy seriali., bo potem znowu zechcemy coś przenosić, i znowu będzie trzeba szukać informacji o zakończeniu jakiegoś serialu.

Nie widzę problemu, zeby w NIE US - zrobić podział tematyczny
Awatar użytkownika
sindar
Wskaż do odpowiedzi
Administrator
Administrator
Expert
Expert

jc-k - ja sie do tego nie przyznaje :)

Tymczasem nasunely mi sie 2 dodatkowe uwagi:

1. Dodalem komentarz do watku Justified, ktory komentowalem jako ostatni user kilka tygodni czy miesiecy temu http://seriale-asd.com/viewtopic.php?f= ... ied#p85696

Moj nowy wpis zostal dopisany jako edycja starego komentarza. Przy okazji zmienila sie tez data tego starego komentarza na taka sama jak nowy wpis - a nie powinna.
Wpis nie jest widoczny jako ostatni na stronie glownej portalu.

Mysle, e po uplywie jakiegos czasu (24h?) takA akcja powinna byc odnotowana jako nowy wpis a nie edycja ostatniego wpisu.

2. Przydalaby sie szybkie szukanie z poziomu stron forum. Szukanie zaawansowane jest troche upier... ;)
Awatar użytkownika
joana
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert

sindar pisze: Moj nowy wpis zostal dopisany jako edycja starego komentarza. Przy okazji zmienila sie tez data tego starego komentarza na taka sama jak nowy wpis - a nie powinna.
Wpis nie jest widoczny jako ostatni na stronie glownej portalu.
No, to wkurzające jest takie łączenie się postów. Czasami ma się wrażenie, że dyskutuje się z samym sobą.
A inni użytkownicy nawet nie przypuszczają jakie nowe mądrości przychodzą człowiekowi do głowy. ;) bo ich nie widza zwyczajnie.
Awatar użytkownika
peciaq
Wskaż do odpowiedzi
spec
spec
Ulubiony Serial: Friends; Chuck

Post autor: peciaq »

Bo aktualizuje ostatniego posta, żeby było go widać w nowościach. Więc musi być albo tak, że nowy komentarz wtapia się w stary i zmienia datę, albo nie zmienia daty bo dodaje się jako nowy.
MOJE TŁUMACZENIA:
ObrazekObrazek
Obrazek

ZAPRASZAM NA:
Obrazek
http://www.napisy24.pl
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

Podajcie czasy dla poszczególnych działów to poustawiam. (po jakim czasie posty napisane przez tego samego usera mają się już nie sklejać).
Awatar użytkownika
sindar
Wskaż do odpowiedzi
Administrator
Administrator
Expert
Expert

peciaq -> w tym sek, ze takze data starego wpisu zostala zaktualizowana (choc moim zdaniem w ogole nie powinna), a post mimo to nie pojawil sie na portalu.

Obrazek

x-asd -> ustawilbym 24h dla wszystkich, chyba, ze ktos inny ma przeciwwskazania
Awatar użytkownika
Lubec
Wskaż do odpowiedzi
Moderator
Moderator
Expert
Expert
Grupa: (XviD asd)
Kontakt:

Post autor: Lubec »

Wydaje mi się że 24h w zupełności wystarczy, oczywiście pomijając dział Download.

Jeżeli chodzi o zmiany to dobrze, że coś się ruszyło, aczkolwiek odczuwam że to na razie nowe szaty dla starego forum, co nie jest złe, ale dla mnie to trochę za mało. Co mam na myśli? Za mało się dzieje na stornie głównej. Jak już wcześniej pisałem wolałbym by pojawiały się dwa ostatnie tematy w newsach i serialach dodanych do bazy, niby jest to wymienione w ostatnich tematach, ale dla mnie trochę za mało. Kiedy newsy będą pojawiać się częściej, mam nadzieję że tak będzie, to mogą zostać po prostu nie zauważone, no chyba, że ktoś specjalnie będzie szukał czegoś na forum. Analogicznie sprawa z nowymi serialami, które dodajemy do bazy,
Fajnie żeby na głównej coś więcej się działo i ją trochę usamodzielnić, dodać coś czego ni będzie na forum. Może możliwość szybkiego komentowania bez konieczności logowania?
Da się powiązać podstronę serialu z tematem na forum? Bo co wchodzę to widzę, że podstrona nie jest powiązana choć na forum toczy się dyskusja. W tedy byłoby szybciej niż szukanie odpowiedniego tematu.

Jeżeli chodzi o formę to jednak kwestią ważniejszą jest treść... to dzięki niej mamy przyciągać ludzi.
sindar się wziął za dodawanie seriali. Dobrze, też mam na oku kilka pozycji do dodania tylko muszę jeszcze chwilę czasu na to znaleźć.
jc-k pisze o newsach i fajnie, choć jedna osoba i tak nie podoła bo newsów jest dość dużo, będę się starał wspierać w miarę możliwości, ale warto byłoby żebyśmy mieli ludzi, którzy zajmą się tymi działami.

Szybka odpowiedź

ODPOWIEDZ