Acquitted to kolejny ciekawie zapowiadający się dramat skandynawski z wątkami kryminalnymi.
Norweski biznesmen Aksel Borgen (Nicolai Cleve Broch), po 20 latach spędzonych w Azji, wraca do swojego rodzinnego miasta położonego gdzieś na norweskiej prowincji.
Biznesmena szybko dopadają duchy przeszłości. W młodości Borgen został oskarżony o zamordowanie swojej dziewczyny, ale został przez sąd uniewinniony.
Premiera 2 stycznia w norweskiej TV2, pierwszy sezon ma liczyć 10 odcinków.
Acquitted to kolejny ciekawie zapowiadający się dramat skandynawski z wątkami kryminalnymi. Norweski biznesmen Aksel Borgen (Nicolai Cleve Broch), po 20 latach spędzonych w Azji, wraca do swojego rodzinnego miasta położonego gdzieś na norweskiej prowincji. Biznesmena szybko dopadają duchy przeszłości. W młodości Borgen został oskarżony o zamordowanie swojej dziewczyny, ale został przez sąd uniewinniony. Premiera 2 stycznia w norweskiej TV2, pierwszy sezon ma liczyć 10 odcinków.
Haha. Premiera dopiero w styczniu
Poza tym wpierw muszą pojawić się angielskie napisy, a to czasem trwa przy produkcjach skandynawskich.
A potem próbne oględziny czy warto.
Więc to jeszcze trochę potrwa - jak przyrost skandynawskiego lodowca
Ale będę o nim pamiętał.
Haha. Premiera dopiero w styczniu :) Poza tym wpierw muszą pojawić się angielskie napisy, a to czasem trwa przy produkcjach skandynawskich. A potem próbne oględziny czy warto. Więc to jeszcze trochę potrwa - jak przyrost skandynawskiego lodowca ;) Ale będę o nim pamiętał.
Drugi sezon Rectify mnie srogo zawiodl. Licze wiec, ze Norwedzy to nie Amerykanie i nie popelnia tego samego bledu, przeciagac serial w nieskonczonosc z powodu... kasy (serial chwycil to ciagniemy).
Drugi sezon Rectify mnie srogo zawiodl. Licze wiec, ze Norwedzy to nie Amerykanie i nie popelnia tego samego bledu, przeciagac serial w nieskonczonosc z powodu... kasy (serial chwycil to ciagniemy).
Tydzień temu w norweskiej TV2 miał premierę serial "Acquitted" ("Frikjent") opowiadający historię biznesmena, który wraca w rodzinne wiejskie strony Norwegii po dwudziestu latach pobytu w Azji, gdzie musiał uciekać po tym, jak został oskarżony o zamordowanie swojej dziewczyny. Jego przyjazd przywołuje demony przeszłości, którym będzie on musiał stawić czoła. Serial zbiera bardzo dobre recenzje i był najchętniej oglądaną premierą dramatu w historii stacji. Na maj dystrybutorzy zapowiadają sprzedaż serialu do innych stacji, jest więc szansa, że zobaczymy go i u nas.
Tariler można obejrzeć tu: https://www.youtube.com/watch?v=OwFwowR0qfo
Tydzień temu w norweskiej TV2 miał premierę serial "Acquitted" ("Frikjent") opowiadający historię biznesmena, który wraca w rodzinne wiejskie strony Norwegii po dwudziestu latach pobytu w Azji, gdzie musiał uciekać po tym, jak został oskarżony o zamordowanie swojej dziewczyny. Jego przyjazd przywołuje demony przeszłości, którym będzie on musiał stawić czoła. Serial zbiera bardzo dobre recenzje i był najchętniej oglądaną premierą dramatu w historii stacji. Na maj dystrybutorzy zapowiadają sprzedaż serialu do innych stacji, jest więc szansa, że zobaczymy go i u nas. Tariler można obejrzeć tu: [url]https://www.youtube.com/watch?v=OwFwowR0qfo[/url]
W sumie nawet myślałem o literkach do niego - co prawda angielskich jeszcze nie widzę.
Na razie działam z De Lucą, potem Mammon, a potem się zobaczy - będą znane oceny dalszych odcinków.
Chyba, że ktoś inny literkami do niego się zainteresuje, bo coś mi się kroi skandynawska specjalizacja ...
O tym serialu już wspominaliśmy tutaj: https://seriale-asd.eu/viewtopic.php?f=49&t=7234&hilit=Acquitted
W sumie nawet myślałem o literkach do niego - co prawda angielskich jeszcze nie widzę. Na razie działam z De Lucą, potem Mammon, a potem się zobaczy - będą znane oceny dalszych odcinków. Chyba, że ktoś inny literkami do niego się zainteresuje, bo coś mi się kroi skandynawska specjalizacja ... :)
Po odniesieniu wielkiego sukcesu na rynkach Azji biznesmen Aksel Borgen zostaje poproszony o powrót do rodzinnego miasta by uratować przed bankructwem lokalną firmę. Po 20 latach nieobecności w rodzinnych stronach po tym jak został skazany, a potem uniewinniony z zarzutu morderstwa na swojej szkolnej miłości.
Nie wszystkim odpowiada jego powrót stare rany,zostają otwarte na nowo, a mroczna przeszłość wychodzi na jaw.
Dziesięcioodcinkowy serial produkcji norweskiej.
Napisów polskich nie znalazłem.
Po odniesieniu wielkiego sukcesu na rynkach Azji biznesmen Aksel Borgen zostaje poproszony o powrót do rodzinnego miasta by uratować przed bankructwem lokalną firmę. Po 20 latach nieobecności w rodzinnych stronach po tym jak został skazany, a potem uniewinniony z zarzutu morderstwa na swojej szkolnej miłości. Nie wszystkim odpowiada jego powrót stare rany,zostają otwarte na nowo, a mroczna przeszłość wychodzi na jaw.
https://www.youtube.com/watch?v=rcUsZGAEO0o
Dziesięcioodcinkowy serial produkcji norweskiej. Napisów polskich nie znalazłem.
Serial, który mam na oku. Z angielskimi też jest kłopot, bo najpierw pojawiły się z translatora.
Aczkolwiek, po dodatkowym sprawdzeniu, chyba pojawiła się iskierka nadziei...
Trzeba obadać sprawę.
Serial, który mam na oku. Z angielskimi też jest kłopot, bo najpierw pojawiły się z translatora. Aczkolwiek, po dodatkowym sprawdzeniu, chyba pojawiła się iskierka nadziei... Trzeba obadać sprawę.
Są sensowne angielskie literki, przynajmniej do pierwszych odcinków.
Uwzględniałem Frikjent w moich planach tłumaczeniowych, ale po obejrzeniu 3 odcinków muszę stwierdzić, że nie mogę się jakoś wciągnąć w fabułę, która (dla mnie) jest mocno niewiarygodna, poza tym wieje z niego taką nudą, że przysypiałem przy oglądaniu.
Jeszcze nie odbieram serialowi całkiem szans na literki, obejrzę jeszcze parę odcinków, może zmienię zdanie, ale na chwilę obecną spada on dość mocno w mojej prywatnej kolejce tłumaczeniowej.
Są sensowne angielskie literki, przynajmniej do pierwszych odcinków. Uwzględniałem Frikjent w moich planach tłumaczeniowych, ale po obejrzeniu 3 odcinków muszę stwierdzić, że nie mogę się jakoś wciągnąć w fabułę, która (dla mnie) jest mocno niewiarygodna, poza tym wieje z niego taką nudą, że przysypiałem przy oglądaniu. Jeszcze nie odbieram serialowi całkiem szans na literki, obejrzę jeszcze parę odcinków, może zmienię zdanie, ale na chwilę obecną spada on dość mocno w mojej prywatnej kolejce tłumaczeniowej.
Trapped chyba deklarował ktoś z GH, a może z Rebelii?
Aczkolwiek też chyba jest jeszcze problem z angielskimi literkami.
Może ktoś się odważy przekładać z islandzkiego?
Ze skandynawski czasem tak bywa, że trzeba poczekać niestety...
Trapped chyba deklarował ktoś z GH, a może z Rebelii? Aczkolwiek też chyba jest jeszcze problem z angielskimi literkami. Może ktoś się odważy przekładać z islandzkiego? ;)
Ze skandynawski czasem tak bywa, że trzeba poczekać niestety...
Dobrze by było być językowym omnibusem. Niestety, język islandzki jest zbyt egzotyczny, żeby ktokolwiek się tego podjął ! Wszystkiego dobrego w Nowym Roku, oby był lepszy od obecnego i samych dobrych i najlepszych seriali do oglądania !!!
Dobrze by było być językowym omnibusem. Niestety, język islandzki jest zbyt egzotyczny, żeby ktokolwiek się tego podjął ! Wszystkiego dobrego w Nowym Roku, oby był lepszy od obecnego i samych dobrych i najlepszych seriali do oglądania !!! :szampan
Qrcze, obejrzałem kolejne 3 odcinki i... zaczynam rewidować swoją opinię zamieszczoną parę postów wyżej.
Serial w końcu wyszedł z biznesowo-nonsensownych zakątków i zaczyna być tym, co lubimy najbardziej - skandynawskim dramatem kryminalnym z silnie zarysowanymi wątkami obyczajowymi.
Naprawdę zaczął mi się podobać i przestałem na nim przysypiać.
Ciekaw jestem, jak akcja się dalej rozwinie, w każdym razie na pewno obejrzę cały sezon do końca.
Qrcze, obejrzałem kolejne 3 odcinki i... zaczynam rewidować swoją opinię zamieszczoną parę postów wyżej. Serial w końcu wyszedł z biznesowo-nonsensownych zakątków i zaczyna być tym, co lubimy najbardziej - skandynawskim dramatem kryminalnym z silnie zarysowanymi wątkami obyczajowymi. Naprawdę zaczął mi się podobać i przestałem na nim przysypiać. ;) Ciekaw jestem, jak akcja się dalej rozwinie, w każdym razie na pewno obejrzę cały sezon do końca.