Siedem lat temu, podczas drugiej wojny światowej, Susan, Millie, Lucy i Jaen pracowały dla organizacji rządowej, zajmującej się rozszyfrowywaniem tajnych informacji, tworząc zespół o nazwie "Bletchley Circle". Obecnie kobiety prowadzą spokojne, ustatkowane życie. Pewnego dnia, Susan wpada na trop seryjnego mordercy. Gdy zostaje zignorowana przez policję, postanawia odszukać dawne przyjaciółki i reaktywować "Bletchley Circle".
Obsada:
Anna Maxwell Martin - Susan
Rachael Stirling - Millie
Julie Graham - Jean
Sophie Rundle - Lucy
Fajny serial kryminalny, może bez większej rewelacji, ale przyjemnie się oglądało. No i ostatnio lubię oglądać produkcje, które nie dzieją się w obecnych czasach. Tutaj akcja rozgrywa się 7 lat po wojnie. Ładnie to wszystko jest pokazane, jednak Brytyjczycy już dawno udowodnili, że jest to dla nich chleb powszedni. Nie to co nasz Czas honoru, gdzie sceny kręcone są w jednej lokacji i wygląda to strasznie sztucznie.
Mamy tu ciekawy czarny charakter, który nie do końca ma równo pod kopułą. Bardzo dobre aktorstwo, co jest już standardem w serialach z UK. No i fajny sposób na prowadzenie śledztwa. Jedynie zakończenie takie trochę zbyt proste, mogli się troszkę bardziej wysilić. Chociaż bez dramatyzmu się nie obeszło.
Napisy są dostępne do całości.
Ostatnio zmieniony 10 maja 2013, 15:33 przez delta1908, łącznie zmieniany 2 razy.
Siedem lat temu, podczas drugiej wojny światowej, Susan, Millie, Lucy i Jaen pracowały dla organizacji rządowej, zajmującej się rozszyfrowywaniem tajnych informacji, tworząc zespół o nazwie "Bletchley Circle". Obecnie kobiety prowadzą spokojne, ustatkowane życie. Pewnego dnia, Susan wpada na trop seryjnego mordercy. Gdy zostaje zignorowana przez policję, postanawia odszukać dawne przyjaciółki i reaktywować "Bletchley Circle".
[u]Obsada:[/u] Anna Maxwell Martin - Susan Rachael Stirling - Millie Julie Graham - Jean Sophie Rundle - Lucy
http://www.youtube.com/watch?v=rhLb1-00ihI
Fajny serial kryminalny, może bez większej rewelacji, ale przyjemnie się oglądało. No i ostatnio lubię oglądać produkcje, które nie dzieją się w obecnych czasach. Tutaj akcja rozgrywa się 7 lat po wojnie. Ładnie to wszystko jest pokazane, jednak Brytyjczycy już dawno udowodnili, że jest to dla nich chleb powszedni. Nie to co nasz Czas honoru, gdzie sceny kręcone są w jednej lokacji i wygląda to strasznie sztucznie. Mamy tu ciekawy czarny charakter, który nie do końca ma równo pod kopułą. Bardzo dobre aktorstwo, co jest już standardem w serialach z UK. No i fajny sposób na prowadzenie śledztwa. Jedynie zakończenie takie trochę zbyt proste, mogli się troszkę bardziej wysilić. Chociaż bez dramatyzmu się nie obeszło.
Panie za piękne nie są, to fakt. To, co wyróżnia ten serial, to dość specyficzny sposób prowadzenia śledztwa. Pracowały w Bletchley Park i zagadkę kryminalną traktują jak kod. Do tego każda ma jakieś zdolności: jedna zna bodajże 14 języków obcych, druga ma mega pamięć, trzecia zmysł do logicznego myślenia (taka trochę Sherlock w spódnicy), a czwarta jest takim a la zarządcą, organizatorem i posiada tzw kontakty.
Od razu zaznaczam, że nie jest to jakaś mega produkcja rzucająca na kolana, ale miło mi się to oglądało i dobrze go wspominam. Może nawet i będzie kolejny sezon, kto wie.
Panie za piękne nie są, to fakt. To, co wyróżnia ten serial, to dość specyficzny sposób prowadzenia śledztwa. Pracowały w Bletchley Park i zagadkę kryminalną traktują jak kod. Do tego każda ma jakieś zdolności: jedna zna bodajże 14 języków obcych, druga ma mega pamięć, trzecia zmysł do logicznego myślenia (taka trochę Sherlock w spódnicy), a czwarta jest takim a la zarządcą, organizatorem i posiada tzw kontakty. Od razu zaznaczam, że nie jest to jakaś mega produkcja rzucająca na kolana, ale miło mi się to oglądało i dobrze go wspominam. Może nawet i będzie kolejny sezon, kto wie.
[quote="Lubec"](...)niestety nie dane mi było dokończyć. Ale zapowiada się ciekawie[/quote] Coś przerwało Ci oglądanie czy nie dałeś rady bo Cię znużył?
Zobaczy, co to za cudo. I dzięki, Lubec, za fajne serwery, na które to wrzuciłeś. Idzie jak burza. W tej chwili chyba jedynie uload.to jest szybszy dla darmowego usera.
-- 02.01.2013 17:06 --
Obejrzane. Nie jest to jakiś wybitne mini, ale te 3 odcinki zleciały bardzo szybko.
Troszkę szkoda mi motywu "Electra House". Tajemnice z czasów II wojny światowej są niezwykle ciekawe i często mroczne, więc mogli się bardziej przyłożyć i jakoś uwypuklić tę sprawę. Innymi słowy, ten serial to bardziej kryminał, a mi by pasowało zrobić z tego thriller.
Mało przekonująca była też rola mordercy, koleś zagrał to jakoś bezpłciowo.
Zobaczy, co to za cudo. I dzięki, Lubec, za fajne serwery, na które to wrzuciłeś. Idzie jak burza. W tej chwili chyba jedynie uload.to jest szybszy dla darmowego usera.
-- 02.01.2013 17:06 --
Obejrzane. Nie jest to jakiś wybitne mini, ale te 3 odcinki zleciały bardzo szybko.
Troszkę szkoda mi motywu "Electra House". Tajemnice z czasów II wojny światowej są niezwykle ciekawe i często mroczne, więc mogli się bardziej przyłożyć i jakoś uwypuklić tę sprawę. Innymi słowy, ten serial to bardziej kryminał, a mi by pasowało zrobić z tego thriller.
Mało przekonująca była też rola mordercy, koleś zagrał to jakoś bezpłciowo.
Dobrze najphil, że wspomniałeś te wątki nawiązujące do WW II, jestem wielkim fanem takich historii i jak dla mnie też mogli to bardziej rozbudować. Uwielbiam oglądać i czytać historie osadzone w tamtych realiach albo chociażby do nich nawiązujące.
Cały czas liczę na kontynuację, bo przecież można nakręcić bez problemów. Oglądalność była w granicach 5,5 mln, więc jak na ITV to chyba całkiem nieźle.
Co do zabójcy, to tu się zupełnie nie zgadzam. Dla mnie świetna postać, jak tylko go zobaczyłem, to od razu wyglądał mi na niezłego psychola, co dalej się potwierdziło.
Spoiler:
To ten sam gość, co grał tych bliźniaków w 2 sezonie Luthera. Tam też zagrał podobną postać i również wypadł genialnie.
Ostatnio zmieniony 13 grudnia 2013, 11:40 przez delta1908, łącznie zmieniany 1 raz.
Dobrze najphil, że wspomniałeś te wątki nawiązujące do WW II, jestem wielkim fanem takich historii i jak dla mnie też mogli to bardziej rozbudować. Uwielbiam oglądać i czytać historie osadzone w tamtych realiach albo chociażby do nich nawiązujące. Cały czas liczę na kontynuację, bo przecież można nakręcić bez problemów. Oglądalność była w granicach 5,5 mln, więc jak na ITV to chyba całkiem nieźle.
Co do zabójcy, to tu się zupełnie nie zgadzam. Dla mnie świetna postać, jak tylko go zobaczyłem, to od razu wyglądał mi na niezłego psychola, co dalej się potwierdziło. [spoiler]To ten sam gość, co grał tych bliźniaków w 2 sezonie Luthera. Tam też zagrał podobną postać i również wypadł genialnie.[/spoiler]
No i 2 sezon zamówiony. Mają być 4 odcinki rozbite na dwie osobne historie. Premiera jakoś na jesień. Na pewno będę tłumaczył, bo jakoś naprawdę przypadł mi ten serial do gustu.
Jak ktoś jeszcze nie widział to zachęcam do oglądnięcia.
No i teoretycznie to już nie mini, więc można spokojnie przerzucić do działu z kryminałami.
No i 2 sezon zamówiony. Mają być 4 odcinki rozbite na dwie osobne historie. Premiera jakoś na jesień. Na pewno będę tłumaczył, bo jakoś naprawdę przypadł mi ten serial do gustu. Jak ktoś jeszcze nie widział to zachęcam do oglądnięcia.
No i teoretycznie to już nie mini, więc można spokojnie przerzucić do działu z kryminałami.
BritBox amerykański serwis stramingowy wspierany przez ITV i BBC Worldwide rusza z produkcją własnych tytułów, a pierwszym z nich będzie spin-off "The Bletchley Circle" za którego produkcję będzie odpowiadało World Productions ("Line of Duty") oraz kanadyjska Omnifilm Entertainment. Serial zatytułowany "The Bletchley Circle: San Francisco" będzie śledził losy Mille granej Rachel Stirling oraz Jean, w którą wciela się Julie Graham. Wyjeżdżają do Stanów Zjednoczonych by połączyć siły z dwoma amerykańskimi łamaczami kodów by pomóc rozwiązać sprawy morderstw. Akcja będzie osadzona już po wojnie w 1956 roku.
Serial, który ma mieć premierę jeszcze w 2018 roku, ma składać się z czterech historii rozbitych na dwa odcinki każda.
BritBox amerykański serwis stramingowy wspierany przez ITV i BBC Worldwide rusza z produkcją własnych tytułów, a pierwszym z nich będzie spin-off "The Bletchley Circle" za którego produkcję będzie odpowiadało World Productions ("Line of Duty") oraz kanadyjska Omnifilm Entertainment. Serial zatytułowany "The Bletchley Circle: San Francisco" będzie śledził losy Mille granej Rachel Stirling oraz Jean, w którą wciela się Julie Graham. Wyjeżdżają do Stanów Zjednoczonych by połączyć siły z dwoma amerykańskimi łamaczami kodów by pomóc rozwiązać sprawy morderstw. Akcja będzie osadzona już po wojnie w 1956 roku. Serial, który ma mieć premierę jeszcze w 2018 roku, ma składać się z czterech historii rozbitych na dwa odcinki każda.