Game of Thrones (Gra o tron) - również książka!

a long, long time ago..
lycien
Wskaż do odpowiedzi
załapałem bakcyla
załapałem bakcyla
youtube Warszawa

USA Game of Thrones (Gra o tron) - również książka!

Post autor: lycien »

Witam, co prawda nakręcono dopiero pilota, pierwszy sezon będą kręcić w czerwcu a premierę zapowiadają dopiero na wiosnę przyszłego roku ale myślę, że warto już teraz zainteresować was tą pozycją. Za produkcję bierze się HBO. Serial jest na podstawie bestsellerowego cyklu Fantasy Georga RR Martina. Jeśli ktoś nie czytał to polecam, spodoba się każdemu nawet ludziom nie przepadającym za fantasy (gdyby porównać cykl Martina z Władcą pierścieni Tolkiena to tak jakby postawić Mercedesa koło fiata 126p, gdzie Władca byłby owym fiatem;)). Dodam jeszcze gwiazdorską obsadę z Seanem Beanem na czele. Jeśli reżyser nie zawali tematu ( Thomas McCarthy, reżyser Drużnika) prawdopodobnie powstanie serial, który zrzuci z piedestału wszystkie inne.

http://gameofthrones.org/
http://www.filmweb.pl/f476848/Gra+o+tron,2010
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert
Ulubiony Serial: Rescue Me

Post autor: asd »

Pozwolę sobie zacytować post Merlina_
Merlin_ pisze:Obrazek
Realne, HBO zajmuje się produkcją. Ale dokładnej daty premiery narazie nie ma.
Zielone światło otrzymał przygotowywany od ponad dwóch lat nowy serial stacji HBO pt. "Game of Thrones"

Scenariusz cyklu powstał na motywach "Pieśni lodu i ognia" bestsellerowej serii fantasy autorstwa jednego z najbardziej cenionych pisarzy fantastyki, laureata wielu prestiżowych nagród - George'a R.R. Martina. Scenarzystami i producentami serialu, będą David Benioff oraz D.B. Weiss.

Zarówno dla Benioffa, scenarzysty "Troi", jak również dla Weissa, twórcy który miał napisać fabułę "Halo", serial na motywach "Pieśni lodu i ognia" to pierwszy projekt telewizyjny. Zgodnie z pojawiającymi się doniesieniami scenarzyści pracowali będą nad każdym z odcinków kolejnych sezonów serialu, poza jednym, który osobiście napisze George R.R. Martin. Pisarz będzie też jednym z producentów wykonawczych cyklu.

Serię "Pieśni lodu i ognia" zapoczątkowała w 1996 roku książka pt. "Gra o tron". Następnie ukazały się: "Starcie królów", "Nawałnica mieczy" i "Uczta dla wron". W tym roku w USA ukazała się piąta odsłona tego cyklu, "Dance With Dragons".
Obowiązkowo będę oglądał!

Podstrona już dawno gotowa: http://xvidasd.com/podstronapl.php?zmie ... eofthrones :)
Obrazek When Dreams Come True...
Inminditrust
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Inminditrust »

Mam łagodną obsesje na punkcie tej serii więc nie mogę się doczekać tym bardziej ze 3 moje ukochane postacie czyli Cersei, Jamie i Littlefinger zostali obsadzeni perfekcyjnie (troszeczkę boję się o Lenę w blondzie, ale jestem optymistką bo to jedna z moich najukochańszych aktorek).

Dzięki wielkie :)
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

Ja tam wole się nie nastawiać tak entuzjastycznie - potem jeszcze wyjdzie jak ze Spartakusem...
Chociaż to HBO a nie jakiś starz :-p
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Bostonq »

xvidasd pisze:potem jeszcze wyjdzie jak ze Spartakusem
No gdyby tak wyszło, to by oznaczało, że otrzymamy kolejny świetny serial ;)
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

ekhm... kwestia gustu...

Już sam króciutki Teaser pokazuje, że możemy spodziewać się efektów "z górnej półki"...

Galadin
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Galadin »

Bez przesady, czytałem książki i porównanie dzieła Tolkiena do malucha a Martina do mercedesa to spore nadużycie. Historia dobra, ale do głębi i klimatu świata Tolkiena Grze o Tron jest daleko.
A na serial oczywiście czekam, chętnie zobaczę jak im to wyjdzie.
gracek17
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: gracek17 »

Moim zdaniem tak jak nie można porównywać motocykla do samochodu tak samo nie można porównywać dzieł Tolkiena do dzieł Martina ani na odwrót, bo Tolkien to mistrz przygody, a Martin to mistrz intrygi. :)
Ciekawe czy w następnych sezonach wykorzystają następne części cyklu tak jak ma miejsce przy True Blood :)
lycien
Wskaż do odpowiedzi
załapałem bakcyla
załapałem bakcyla

Serial niemal na pewno będzie hitem. Boję się tylko, że podzieli los Rzymu, gdyż jego koszta będą ogromne. Oby moje słowa nie były prorocze;-)
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

Nie ma się czego bać - dwa sezony też będą ok :)
Awatar użytkownika
kontrast
Wskaż do odpowiedzi
seriale znam jak kieszeń
seriale znam jak kieszeń

Post autor: kontrast »

nie przepadam za fantasy, ale legend of the cośtam parę odcinków widziałem, zobaczę i to, szczególnie, że takie opinie o książce. no właśnie czy według was ta książka to najlepsze fantasy jakie czytaliście, a może coś innego jest lepsze, to taka wesoła głupia przygodówka, czy coś poważniejszego? chciałbym przeczytać te najlepsze dzieło fantasy, jak mi się nie spodoba, to sobie daruję wszystko, ale może jednak.
lycien
Wskaż do odpowiedzi
załapałem bakcyla
załapałem bakcyla

Gra o Tron to nie jest jak napisałeś wesołą przygodówką. W sumie mało w niej magii i przedziwnych stworów. Poza początkiem kiedy poznajemy mitycznych Innych jest to mroczna powieść o wojnach i intrygach, które stanowią esencję tejże książki. Nieustanna gra o władzę każdym kosztem. Książka ta podoba się niemal każdemu. Moi znajomi, którzy nie czytują powieści fantasy byli nią zachwyceni.

A co do Legend of the Seeker, który jak napisałeś Ci sie spodobał. No cóż ja nie widziałem tego serialu. Czytałem za to książkę i powiem , że to straszny kicz i przy Martinie prawdziwa grafomania
Awatar użytkownika
najphil
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Post autor: najphil »

Na ten serial czeka wiele osób, bo zapowiada się prawdziwa uczta dla fanów fantasy, a w szczególności miłośników prozy George'a R. R. Martina. Siedmioczęściowa saga tego autora należy do najbardziej docenianych kanonów gatunku. Główni bohaterowie, a jest ich wielu, to nie są jednowymiarowe, papierowe postacie, ale pełnokrwiści ludzie z mocno zarysowanymi charakterami. Intryga jest tak mroczna i zawiła, że nawet nasze komisje sejmowe nie dałby jej rady, i konia z rzędem temu, kto jest w stanie przewidzieć, jak się będą toczyć losy bohaterów. Twórcy serialu dostali olbrzymi materiał i niewyczerpaną studnię pomysłów. Pozostaje mieć nadzieję, że będą w stanie to udźwignąć i nie skończy się tak jak z ekranizacją cyklu "Miecz Prawdy"... eh. Dodatkowym atutem jest obecność w obsadzie, przez wszystkich kochanego, Seana Beana w roli Eddarda Starka. HBO, czekamy!!!

ObrazekObrazek
Helventis
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Helventis »

to dodam cos co sie pojawilo niedawno jako episode 0

polecam wersje HD
Helventis
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Helventis »

HBO udostępniło kolejny Teaser. W sumie to Żelazny Tron wygląda prawie tak jak sobie wyobrażałem czyli fajnie :D
btw. od jakiegos czasu już wiadomo że data premiery to 17 kwietnia
Jak widać zapowiada nam się bardzo "średniowieczny" kwiecień :D 1.04 - premiera Camelot, 3.04 - premiera The Borgias (wiem ze to już nie średniowiecze ale będą zamki/pałace) i 17.04 - Gra o Tron :D.
Fajnie ze wtedy nie ma sesji i bedzie czas zeby to oglądać na bieżąco ;)
Saga
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Saga »

trailer

tworcy wykladaja sporo kasy na kazdy odcinek budżet dochodzi do 10 milionow
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

Saga pisze:tworcy wykladaja sporo kasy na kazdy odcinek budżet dochodzi do 10 milionow
Będzie co oglądać!
Dawno już tak nie wyczekiwałem na serial.
2rock
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: 2rock »

Mam bardzo podobnie, nie mogę się doczekać...Do tych, którzy czytali książkę(książki) mam pytanie: jak się Wam podoba casting do serialu?? Moim zdaniem genialny! Może oprócz aktora grającego rolę Renly'ego, ale na szczęście to nie jest postać pierwszoplanowa.
PS. Z aktorami wybranymi do poszczególnych ról można się zapoznać chociażby tutaj http://winter-is-coming.net/features/cast/
seymour
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: seymour »

Po szybkim rzucie okiem na obsadę:
- Ned oczywiście genialny,
- trochę inaczej wyobrażałem sobie Robba i Jona,
- Renly faktycznie wygląda słabo, ale po charakteryzacji może przejdzie,
- reszta obsady wygląda bardzo dobrze.

Premiera dopiero za 16 dni...
Saga
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Saga »

co do obsady to też wydaje mi sie ze jest naprawde dobra co prawda ja czytając ksiażki mialam wrażenie że Jon i Robb wygladaja mlodziej przynajmniej na samym poczatku sagi ale może to tylko moje odczucie a, z drugiej strony saga rozgrywa sie na przełomie kilku lat wiec musieli tak dopasować mlodych bohaterów żeby pasowali do swojej roli i majac 15 lat i 20

Szybka odpowiedź

Oceń ten serial
ODPOWIEDZ