Ultimate Spider-Man

Animowane - Świat animacji jest często prawdziwszy od tego z serwisów informacyjnych!
Awatar użytkownika
Lubec
Wskaż do odpowiedzi
Moderator
Moderator
Expert
Expert
youtube Warszawa
Grupa: (XviD asd)
Kontakt:

USA Ultimate Spider-Man

Post autor: Lubec »

Ultimate Spider-Man

Marvel ostatnio dość prężnie wypuszcza swoje nowe produkcje przedstawiając swoje uniwersum. Ultimate Spider-Man to już któraś z kolei amimacja przedstawiajaca losy Pająka. I choć nie jestem w stanie przeboleć, że Ultimate zastąpiło Spectacular Spider-Mana to muszę przyznać, że historia tutaj przedstawiona ma swój urok.
Od razu co rzuca się w oczy to przede wszystkim kreska jaką charakteryzuje się animacja. Nowoczesna i raczej odbiegająca od tego co widzieliśmy wcześniej, która ma być atrakcyjna dla młodego widza. Czy też wstawki rodem z komiksów obrazujące zazwyczaj walkę.
Co do samej historii to różni sie trochę od tego co znaliśmy wcześniej. Owszem jest Peter Parker, ukąsił go pająk, ale potem historia zmienia tor. Nasz bohater już od roku rozprawia się z bandytami i broni słabszych, ale prawdę mówiąc daleko mu do prawdziwego bohatera co boleśnie uświadamia mu Nick Fury szef S.H.I.E.L.D. który proponuje mu pomoc i trening, dzięki któremu stanie się prawdziwym bohaterem.
Ale to nie będzie łatwe. Na początek musi nauczyć się współpracy. Poznaje młodych superbohaterów, którym ma pokazać jak być superbohaterem. Dla nie zaznajomionych z uniwersum Marvela są to raczej nieznane postaci: Iron Fist, Nova, Power Man czy White Tiger, ale w trakcie oglądania zobaczymy także plejadę gwiazd w postaci Hulka, Iron Mana czy samego Kapitana Ameryki. Ale główne skrzypce gra tutaj Spider-Man.
Drugie co rzuca się w oczy to komediowy charakter, co chwilę nasz bohater rzuca jakimś śmiesznym tekstem, co prawda Spidey zawsze miał poczucie humoru, ale tutaj tego mamy aż nadto prze co jeszcze bardziej uświadczamy się w przeświadczeniu dla kogo jest ta produkcja. Mi to nie przeszkadza, ale innym może przeszkadzać mało dojrzała forma, ale czego tu oczekiwać jak akcja dzieje się kiedy nasz pajęczak chodzi do liceum :)
I na koniec kwestia doboru aktorów, którzy podkładają głosy... Tu jest ciekawie. Pamiętacie agenta Coulsona? Jeżeli tak to na pewno go rozpoznacie, bo wkreskówce ma swój odpowiednik i do złudzenia przypomina Clarka Gregga i co więcej mówi jego głosem - naprwdę ciekawy smaczek. Kolejni aktorzy to znany Chi McBride (choćby Boston Public, czy pirewszy sezon House'a), który użycza głosu Nickowi Fury'emu, Adrian Pasdar (Heroes) podkłada głos pod Tony'ego Starka. A J. Jonah Jameson to J.K. Simmons z trylogii Raimi'ego. Podejrzewam, ze znanych nazwisk jest więcej, ale nie chciało mi się szukać. Co do głównej obsady to jak na produkcje dla młodszego widza nie mam żadnych obiekcji.
Podsumowując to wszystko: warto dla relaksu sobie obejrzeć, tym bardziej jeżeli ktoś jest fanem Spider-Mana.
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert
Ulubiony Serial: Rescue Me

Re: Ultimate Spider-Man

Post autor: asd »

Ale jak można na poważnie oglądać produkcje, w których główny bohater lata po blokach a z ręki wypuszcza super siatkę? Już pomijam aspekt samej mutacji ale fruwanie na nitce pomiędzy blokami i chodzenie po ścianach jest fizyczną niemożliwością przy samym kształcie ludzkim (zauważcie, że np. gekony mrówki czy pająki mają budowę bardziej horyzontalną a przeciwieństwie do człowieka). I takich rzeczy jest całe mnóstwo... chyba tylko dlatego jedynymi bohaterami od Marvela, których lubię to Batman czy Punisher - to przynajmniej byli "zwykli" ludzie, którzy wspomagali się techniką przez co brzmiało to dla mnie bardziej wiarygodnie.

Aaa przypomniało mi się - był jeszcze nasz Polski AS:
Obrazek
z Hydrozagadki, którego moce były słabo udokumentowane ale wymiatał nieźle... :-))
Obrazek When Dreams Come True...
Awatar użytkownika
Lubec
Wskaż do odpowiedzi
Moderator
Moderator
Expert
Expert
Kontakt:

Ha ha. Pamiętam. Nigdy nie kłamie, a jego słabością jest alkohol (chyba tak to było).
Batman jest od DC, ale mniejsza z tym :) Bohaterów, którzy byli zwykłymi ludźmi było więcej, choćby Green Arrow, Black Cat, Huntress czy Red Robin ale nie są oni na tyle popularni by dostać własna produkcje. A i chętnie obejrzałbym film o Nightwingu, bo ta postać ma potencjał, ale wątpię czy kiedykolwiek to nastąpi.

Zdefiniuj "na poważnie", bo nie za bardzo wiem o jaki kontekst Ci chodzi. Na poważnie czyli na serio? Jak flm akci, sensacyjny, prawdopodobny? Czy "na poważnie" czyli z zamiłowaniem do takiego gatunku?
Kino superbohaterskie rządzi się swoimi prawami i branie go na poważnie w tym pierwszym sensie nie ma prawa bytu, tak jak samego kina czy też literatury fantastycznej.
Awatar użytkownika
najphil
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Post autor: najphil »

Mi też się spodobało to stwierdzenie Asd - "na poważnie". Bardzo pasuje do tekstu od znawcy efektów specjalnych:
"Niemal zawsze jestem w stanie stwierdzić, czy w danym filmie pokazywane są prawdziwe dinozaury"
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Lubec
Wskaż do odpowiedzi
Moderator
Moderator
Expert
Expert
Kontakt:

O kurcze. Tego powiedzonka nie znałem. Dobre! :D
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert
Ulubiony Serial: Rescue Me

Post autor: asd »

Zapewne zwrot "prawdziwe" w tym przypadku dotyczyło tych zrobionych z silikonu w odróżnieniu od tych wygenerowanych komputerowo. Czyż więc silikonowe dinozaury nie są prawdziwe??

Może zaczniemy od słownikowego znaczenia słowa prawdziwy:
(1.1) rzeczywisty
(1.2) zgodny z prawdą
(1.3) naturalny
(1.4) typowy dla naszych wyobrażeń

Zwykłe czepialstwo najphil :p

Wracając więc do zwrotu "na poważnie" - każdy ma swoją dozę wytrzymałości i swoisty próg naiwności.
Weźmy taki przykład: Wystarczy porównać dwa filmy - w obu mamy do czynienia z kosmitami, którzy znaleźli się na ziemi i w obu tych produkcjach kosmici ci wyprawiają niesamowite rzeczy.
Pierwszy to PREDATOR (część I - reszty nie oglądałem) a drugi to... SUPERMEN.
O ile Predator to film trzymający w napięciu, wzbudzający umiarkowany strach i emocje, traktujący temat poważnie, o tyle Superman to śmieszny facet z kokiem w kolorowych rajtuzach, który przeprowadza babcie przez jezdnie.
Obaj strzelają "laserem" (superman z oczu :D ), obaj wyprawiają niesamowite rzeczy - Predator np. znika a Superman np. lata sobie w kosmos bez zabezpieczeń...

Jeśli jednak oba położymy na wadze to Predator będzie tym bardziej "na poważne" (co wcale nie znaczy, że wszystko w tym filmie należy traktować serio) w porównaniu do Supermana.
Obrazek When Dreams Come True...
Awatar użytkownika
Lubec
Wskaż do odpowiedzi
Moderator
Moderator
Expert
Expert
Kontakt:

Predator 2 też dobry warto obejrzeć. W podanym przez ciebie przykładzie podałeś dwa różnie konwencjonalnie filmy, wiem co mnie czeka oglądając Predatora, a co Supermana i przed seansem się na to nastawiam (choć nowy Superman ma być "na poważnie"). Jak napisał asd "każdy ma swoją dozę wytrzymałości", więc nie każdemu kino superbohaterskie odpowiada, ale "na poważnie" nie odnosi się do samej konwencji czy gatunku tylko sposobu prezentowania treści. Weźmy na ten przykład AvP2 czy ten film też można traktować "na poważnie"? Raczej nie.

Ale wydaje mi się, że trochę odbiegliśmy od tematu.

p.s. asd jak byś chciał się dowiedzieć kto by wygrał w takim starciu to zapraszam do poczytania komiksu Superman vs. Predator :)

-------------23.11.2012 22:24----
Po obejrzeniu pierwszego sezonu mogę stwierdzić, że to całkiem niezła animacja, jeżeli przymknąć oko na "szczeniacką" konwencję to można pooglądać, a po którymś tam odcinku można się do humoru Ultimate Parkera przyzwyczaić, a czasami nawet pośmiać :)
Historie czasami lepsze czasami gorsze, ale nie nudziłem się oglądając. Galeria postaci dość ciekawa zwłaszcza, że twórcy sięgnęli tez po tych mniej znanych złoczyńców, a tych bardziej znanych - Venom czy Green Goblin na przkład - odświeżyli i pokazali w dość ciekawy sposób. Dużo znanych postaci ze świata Marvela pojawia się goscinnnie, a na uwagę zasługują dwa: z Wolverinem i Kapitanem Ameryką, nieźle się ubawiłem oglądając te odcinki.
Na pewno obejrzę drugi sezon.

Szybka odpowiedź

Oceń ten serial
ODPOWIEDZ