Uwagi dotyczące serwisu i forum.
-
joana
Wskaż do odpowiedzi - Expert
- youtube Warszawa
- Ulubiony Serial: Jak wybrać jeden?
Re: Uwagi dotyczące funkcjonowania serwisu
Przepraszam, musiałam to wrzucić - tak mi się skojarzyło.
Teraz możecie mnie "bić".
Teraz możecie mnie "bić".
Calcat iacentem vulgus (Seneka, rację ma)
-
Wskaż do odpowiedzi
Bostonq ty zawsze potrafisz mi rozwalić uczucia, jesteś jedynym facetem który potrafi poruszyć każdy mój organ słowem pisanym.
Pewnie w jakimś sensie przyczyniłam się do upadku forum swoim "nic niepisaniem", ale taka już jestem nie będę tłumaczyć się brakiem czasu i innymi pierdołami, zawsze byłam czytaczem a piszę jak coś mnie poruszy do głębi.
Przypomniałeś mi jaką super mieliśmy ekipę, początki były cudowne, czułam się częścią "czegoś" zajebistego
Cóż pozostaje mieć nadzieję, że to jeden z tych dni kiedy asd myśli, że mienia swoje życie a jutro już będzie jak dawniej
Pewnie w jakimś sensie przyczyniłam się do upadku forum swoim "nic niepisaniem", ale taka już jestem nie będę tłumaczyć się brakiem czasu i innymi pierdołami, zawsze byłam czytaczem a piszę jak coś mnie poruszy do głębi.
Przypomniałeś mi jaką super mieliśmy ekipę, początki były cudowne, czułam się częścią "czegoś" zajebistego
Cóż pozostaje mieć nadzieję, że to jeden z tych dni kiedy asd myśli, że mienia swoje życie a jutro już będzie jak dawniej
-
asd
Wskaż do odpowiedzi - ZAŁOŻYCIEL
-
Expert
- Ulubiony Serial: Rescue Me
Do utrzymania serwisu nie są potrzebne żadne zdolności "techniczne" - serwis jest praktycznie automatyczny. Wystarczy więc chcieć.Bostonq pisze:Więc skory "my" nie potrafimy utrzymać tego, co asd stworzył, to znaczy, że faktycznie to nie ma sensu,(...)
Ale moim zdaniem nic się tu już nie da zrobić bo sama konwencja FORUM jest już przestarzała. Zamiast więc jęczeć, że ludzie nie chcą pisać należało by się przerzucić stricte na system newsów+komentarze i położyć większy nacisk na FB.
Ale samemu to mi się już nie chce..

-
fluid
Wskaż do odpowiedzi - oglądam prawie wszystko
- Kontakt:
Bostonq pisze:takiego wielkiego i wytatuowanego kolesia, co pisał świetne posty
to chyba o mnie jest wiec poczulem sie wywolany do tablicy
z wielkim bolem odczytalem dzisiaj sms od Brity informujacy o tym ze serwis prawdopodobnie zniknie na poczatku przyszlego roku
Sam przez kilka lat intensywnie sie tu udzielalem i pameitam jak fajny czas to byl i ile interesujacych osob poznalem
Niestety pozniej czas i obowiazki nei pozwolily mi na odwiedzanie forum i jakos tak cichaczem i po angielsku sie wycofalem.
W pamieci jednak mam to co dostalem od asd - zainteresowanie serialami ktore teraz juz troche mniejsze ale wciaz zywe i obecne w moim zyciu.
Nie pochwalam decyzji o zamknieciu serwisu ale ja szanuje i rozumiem ze pochlaniala mase czasu i pieniedzy i w zamian oprocz satysfakcji nie dawala nic.
Pozostaje mi tylko wierzyc ze moze ktos sie skusi i przejmie paleczke z prowadzeniem serwisu bo szkoda troche zeby z powiezchni internetu zniknela prawdopodobnie jedyna tego rodzaju strona w polsce a moze i nawet na swiecie.

We crawl out from the wreckage
Fingers dig into the sands of the shores
Everything we worked for
Is ripped apart and ruined, drowned...
-
Wskaż do odpowiedzi
A ja chyba już wolałabym żeby nikt nie chciał i żeby serwis umarł śmiercią szybką i bezbolesną bo inna osoba na miejscu asd to będzie powolna i bolesna śmierćfluid pisze:Bostonq pisze:takiego wielkiego i wytatuowanego kolesia, co pisał świetne posty
to chyba o mnie jest wiec poczulem sie wywolany do tablicy
z wielkim bolem odczytalem dzisiaj sms od Brity informujacy o tym ze serwis prawdopodobnie zniknie na poczatku przyszlego roku
Sam przez kilka lat intensywnie sie tu udzielalem i pameitam jak fajny czas to byl i ile interesujacych osob poznalem
Niestety pozniej czas i obowiazki nei pozwolily mi na odwiedzanie forum i jakos tak cichaczem i po angielsku sie wycofalem.
W pamieci jednak mam to co dostalem od asd - zainteresowanie serialami ktore teraz juz troche mniejsze ale wciaz zywe i obecne w moim zyciu.
Nie pochwalam decyzji o zamknieciu serwisu ale ja szanuje i rozumiem ze pochlaniala mase czasu i pieniedzy i w zamian oprocz satysfakcji nie dawala nic.
Pozostaje mi tylko wierzyc ze moze ktos sie skusi i przejmie paleczke z prowadzeniem serwisu bo szkoda troche zeby z powiezchni internetu zniknela prawdopodobnie jedyna tego rodzaju strona w polsce a moze i nawet na swiecie.
Zresztą ja tam ciągle myślę, że skończy się jak zwykle dobrze cała sprawa

-
najphil
- Kontakt:
A o jakich kwotach tu w ogóle mówimy? Ile kosztuje roczne utrzymanie serwisu?
Co do kompresji plików, to specjalnie się tego utrzymać nie da - co za pewne doprowadzi do gwałtownego spadku odwiedzin, ale część dyskusyjna forum mogłaby zostać, nawet jeśli ogranicza się do grona kilku osób. Dzielenie się emocjami wśród dobrych znajomych jest świetną frajdą.
Co do kompresji plików, to specjalnie się tego utrzymać nie da - co za pewne doprowadzi do gwałtownego spadku odwiedzin, ale część dyskusyjna forum mogłaby zostać, nawet jeśli ogranicza się do grona kilku osób. Dzielenie się emocjami wśród dobrych znajomych jest świetną frajdą.

-
joana
Mam propozycję.
Skoro jest parę osób, którym żal, którzy wydobyli się z niebytu na wiadomość, że forum pada, którzy chcieliby nadal uczestniczyć w dyskusjach o serialach, którzy napisaliby "conieco" na FB, słowem - ci, którzy są w stanie odrobinę czasu (i kasy) poświecić by być razem to
- apel do ASD, żeby jeszcze wstrzymał się z zamykaniem forum.
- nie wiem za jaki minimalny okres trzeba opłacić pobyt w necie (miesiąc? pól roku? rok?)
- spróbować zrobić zrzutkę na te opłaty
- i pokażmy, na co nas stać - zarówno finansowo, jak i merytorycznie, znaczy piszmy,
bądźmy tu, sprawdźmy się i pokażmy swoją obecnością, że warto.
- ostatni apel Bostonqa, że forum umiera wywołał małe zamieszanie, chwilowe zainteresowanie,
a potem był totalny marazm.
- i jeżeli ma być tak i w obecnym przypadku "pospolitego ruszenia" - to lepiej dać sobie
spokój i się nie oszukiwać.
Co do FB, było, coś tam nowego się pojawiało co jakiś czas, jakaś drobna informacja.
I co? Mało komu się chciało przeczytać, o lajku czy krótkim komentarzu można było pomarzyć jedynie.
Nie oszukujmy się, jesteśmy bandą leni, która chce brać, a niczego dawać od siebie nie chce.
To po cholerę się fatygować i ratować forum, skoro mało komu na nim zależy. Bo jeśliby zależało, to niewielką fatygą byłoby skrobnięcie paru słów.
Skoro jest parę osób, którym żal, którzy wydobyli się z niebytu na wiadomość, że forum pada, którzy chcieliby nadal uczestniczyć w dyskusjach o serialach, którzy napisaliby "conieco" na FB, słowem - ci, którzy są w stanie odrobinę czasu (i kasy) poświecić by być razem to
- apel do ASD, żeby jeszcze wstrzymał się z zamykaniem forum.
- nie wiem za jaki minimalny okres trzeba opłacić pobyt w necie (miesiąc? pól roku? rok?)
- spróbować zrobić zrzutkę na te opłaty
- i pokażmy, na co nas stać - zarówno finansowo, jak i merytorycznie, znaczy piszmy,
bądźmy tu, sprawdźmy się i pokażmy swoją obecnością, że warto.
- ostatni apel Bostonqa, że forum umiera wywołał małe zamieszanie, chwilowe zainteresowanie,
a potem był totalny marazm.
- i jeżeli ma być tak i w obecnym przypadku "pospolitego ruszenia" - to lepiej dać sobie
spokój i się nie oszukiwać.
Co do FB, było, coś tam nowego się pojawiało co jakiś czas, jakaś drobna informacja.
I co? Mało komu się chciało przeczytać, o lajku czy krótkim komentarzu można było pomarzyć jedynie.
Nie oszukujmy się, jesteśmy bandą leni, która chce brać, a niczego dawać od siebie nie chce.
To po cholerę się fatygować i ratować forum, skoro mało komu na nim zależy. Bo jeśliby zależało, to niewielką fatygą byłoby skrobnięcie paru słów.
-
Wskaż do odpowiedzi
Pospolite ruszenie jest niepotrzebne w moim mniemaniu jest dobrze tak jak jest teraz tz bywało lepiej, ale wiadomym jest,że życie gna do przodu i wszystko się zmienia.
Nie mogę obiecać, że nagle zacznę pisać piękne recenzje bo seriali już praktycznie nie oglądam ale uwielbiam to miejsce szczerze nieprzerwalnie od samego początku.
Jak dla mnie to mogą pisać nawet tylko dwie osoby, nie mam potrzeby setek nowych postów dziennie dla mnie to jest takie "moje" miejsce.
Skąd to ciśnienie na pisanie? są osoby co piszą i są takie co czytają... życie...
Zrzuta to dobry pomysł, chętnie się dołożę
-- 21.12.2013 15:58 --
Dodam jeszcze to co powtarzam od zawsze najbardziej serwis podobał mi się jak był surowy, wkurzają mnie te całe fb, blogi (choć uwielbiam czytać Twoje teksty Bostonq) pradawna prostota była bezcenna takie mam przemyślenia na koniec dnia pracy
Nie mogę obiecać, że nagle zacznę pisać piękne recenzje bo seriali już praktycznie nie oglądam ale uwielbiam to miejsce szczerze nieprzerwalnie od samego początku.
Jak dla mnie to mogą pisać nawet tylko dwie osoby, nie mam potrzeby setek nowych postów dziennie dla mnie to jest takie "moje" miejsce.
Skąd to ciśnienie na pisanie? są osoby co piszą i są takie co czytają... życie...
Zrzuta to dobry pomysł, chętnie się dołożę
-- 21.12.2013 15:58 --
Dodam jeszcze to co powtarzam od zawsze najbardziej serwis podobał mi się jak był surowy, wkurzają mnie te całe fb, blogi (choć uwielbiam czytać Twoje teksty Bostonq) pradawna prostota była bezcenna takie mam przemyślenia na koniec dnia pracy

-
Yugi_2142
- Kontakt:
Popieram ideę rezygnacji z części plikowej i pozostawienia części dyskusyjnej forum, w możliwie lajtowej, bezobsługowej formie, gdzie userzy będą mogli coś skomentować gdy się do tego poczują na siłach
Jeśli byłaby taka potrzeba, byłbym gotów byłbym dorzucić się do kosztów utrzymania takiej dyskusyjnej wersji forum, nawet jeśli sam ostatnio niespecjalnie w dyskusjach uczestniczę.
Niewątpliwe porzucić należy plany WIELKIEGO forum od morza do morza, gdyż w czasie dominacji facebooków (i do pewnego stopnia też lenistwa xD) ta formuła się nie sprawdza, niezależnie od tego jakich pomysłów by nie wprowadzać w celu pobudzenia aktywności userów. Sam od dłuższego czasu mam do czynienia z takim problemem w międzynarodowym klanie gry MMO którym współzarządzam. Pomimo zebrania sporej grupy fajnych ludzi od długiego czasu utrzymuje się tam tendencja spadkowa w aktywności i różne inicjatywy administracji opóźniają negatywne tendencje ale nie są w stanie trwale ich odwrócić. Problem leży głębiej i jedynym rozsądnym wyjściem wydaje mi się dostosowanie do realiów.
Generalnie zaś akceptuję każdą decyzję Admina w temacie istnienia i formuły funkcjonowania forum.
@ASD, wielki respekt i podziękowania dla Ciebie za ogrom pracy jaki musiałeś włożyć w istnienie tego serwisu i popularyzację tematyki serialowej dla szerszego grona odbiorców.

Niewątpliwe porzucić należy plany WIELKIEGO forum od morza do morza, gdyż w czasie dominacji facebooków (i do pewnego stopnia też lenistwa xD) ta formuła się nie sprawdza, niezależnie od tego jakich pomysłów by nie wprowadzać w celu pobudzenia aktywności userów. Sam od dłuższego czasu mam do czynienia z takim problemem w międzynarodowym klanie gry MMO którym współzarządzam. Pomimo zebrania sporej grupy fajnych ludzi od długiego czasu utrzymuje się tam tendencja spadkowa w aktywności i różne inicjatywy administracji opóźniają negatywne tendencje ale nie są w stanie trwale ich odwrócić. Problem leży głębiej i jedynym rozsądnym wyjściem wydaje mi się dostosowanie do realiów.
Generalnie zaś akceptuję każdą decyzję Admina w temacie istnienia i formuły funkcjonowania forum.
@ASD, wielki respekt i podziękowania dla Ciebie za ogrom pracy jaki musiałeś włożyć w istnienie tego serwisu i popularyzację tematyki serialowej dla szerszego grona odbiorców.
Ignorance is a virtue.
-
peciaq
Wskaż do odpowiedzi - spec
- Ulubiony Serial: Friends; Chuck
W takim razie może przenieść większość części dyskusyjnej na FB? Jest tam wszystko to, co ludzie lubią, mogę lajkować, komentować, odpisywać na komentarze, itd.
Może w takiej formie byśmy przetrwali? Oczywiście forum zostałoby jako główne centrum.
Facebook idealnie się nadaje do linkowania do tematów na forum chociażby.
Takim zarządzaniem fejsem + deklaracją, że ściągnę więcej fanów jestem w stanie się podjąć. Na opłacanie serwera niestety mnie nie stać bo obecnie wydaję 100% zarobku z prac dorywczych na tzw. życie ale jeśli dojdzie do ewentualnej zbiórki to oczywiście i ja się dorzucę.
Może w takiej formie byśmy przetrwali? Oczywiście forum zostałoby jako główne centrum.
Facebook idealnie się nadaje do linkowania do tematów na forum chociażby.
Takim zarządzaniem fejsem + deklaracją, że ściągnę więcej fanów jestem w stanie się podjąć. Na opłacanie serwera niestety mnie nie stać bo obecnie wydaję 100% zarobku z prac dorywczych na tzw. życie ale jeśli dojdzie do ewentualnej zbiórki to oczywiście i ja się dorzucę.

ZAPRASZAM NA:

http://www.napisy24.pl
-
Sirm
Wskaż do odpowiedzi - admin pomocniczy
-
seriale to moja pasja
- Ulubiony Serial: Firefly
- Kontakt:
Fejsbuk srejsbuk, odcinki kurwa! Sami marudzicie, że większość ludzi wchodzi tylko żeby ściągać pliki, więc może to wykorzystać. Osobiście sam mam skrót do 'download' na pulpicie mijając całe to łażenie po forum, więc może scalić te dwa działy, tj. dyskusja o danym serialu i nowe odcinki na jednej stronie, linki u góry (moderowane), dyskusja pod spodem. Czasami aż mnie korci aby coś napisać ale zanim przekopię się przez te kilka podstron to mi przechodzi. Gdyby było to na jednej to zawsze napisałbym coś nawet mimochodem, po prostu czekając na ściągnięcie pliku. Brakuje też shoutboxa z prawdziwego zdarzenia bo wątek o wszystkim i niczym jest słaby, przeważnie nie chce mi się go szukać. Rozpraszają napaćkane te małe banerki pod postami, czasami jest ich więcej niż tekstu, i tak je przewijasz, przewijasz... Brakuje 'oceniaczki' serialu jako całości i np. ostatniego odcinka, mi to akurat wisi ale ludzie lubią się w takie coś bawić. Brakuje jakiegoś bocznego menu do najpopularniejszych/ważnych/powiązanych wątków. Strona główna jest nowoczesna i beznadziejna: wchodzę -> widzę jakieś kwadraciki -> wtf?. Za dużo dizajnu za mało treści. Forum na odwrót: wchodzę -> miliardy seriali -> nie chce mi się szukać. Blogi to była akurat zmiana na plus i jakoś fajniej to jest zorganizowane. Marudze, marudze i marudze, wiem o tym, m.in. dlatego mało pisałem bo rozumiem, że moje marudzenie może wnerwiać, a od jakiegoś czasu łatwo wkurwia mnie dosłownie wszystko. Ten serwis jest dobrze wymyślony, ma małą ale hardkorową grupę wiernych użytkowników, bardzo was lubię ale to właśnie te małe szczególiki wpływają na odbiór całości, stali użytkownicy są przyzwyczajeni, nowych to po prostu odstrasza. Nie chcę aby to była krytyka dla samej krytyki, próbuję pokazać jak to wygląda z mojej perspektywy, co by mi odpowiadało. Nie chcę aby ktoś powiedział "Skoro jesteś taki mądry to sam zrób!" - niestety nie mam tyle talentu ani czasu. Jestem tylko marudą, która wytyka (moim zdaniem) błędy, łudzę się, że któryś z moich pomysłów będzie dobry.
https://karinaoliteraturze.wordpress.com/
-
Wskaż do odpowiedzi
Pewnie dlatego między innymi odczuwam związek z tym forum, bo takich komplementów to raczej na co dzień nie słyszę… To nie jest tak, że ktoś się przyczynił, a ktoś nie, że należy szukać winnych – nasi politycy nas przyzwyczaili, że jedna ekipa rozlicza drugą i nieważni są Ci, którzy stworzyli coś dobrego, ale ci, którzy akurat coś zawalili. Prawdziwa świadomość i odpowiedzialność tkwi w tym, żeby przestać skupiać się na błędach, winnych, ale żeby starać się rozwijać, naprawiać, budować.Brita pisze:Bostonq ty zawsze potrafisz mi rozwalić uczucia, jesteś jedynym facetem który potrafi poruszyć każdy mój organ słowem pisanym.
Ekipa nadal jest super, tylko mniejsza. Nikt nie twierdzi, że mamy o sobie mówić jak Konrad, „nazywam się Milijon”… Możemy równie dobrze nazywać się np. Dziesięć, ale i tak warto. Może z czasem będzie dwudziestu.
Nikt inny przecieżfluid pisze: to chyba o mnie jest wiec poczułem się wywołany do tablicy

Bo i też nie chodzi o to, żeby ktokolwiek był, zaistniał, ukonstytuował się na miejscu asd. Asd jest jeden i niepodrabialny, z całym bagażem wielkości i błędów, które składają się na biografię, również internetową, człowieka, który tworzy coś, w tym przypadku te nasze miejsce w necie.Brita pisze:A ja chyba już wolałabym żeby nikt nie chciał i żeby serwis umarł śmiercią szybką i bezbolesną bo inna osoba na miejscu asd to będzie powolna i bolesna śmierć
Najnowsze wpisy stwarzają podstawy, że chyba warto, coś przebudować, altanę zamienić w stodołę, a stodołę w filharmonię, bo potrzeba zmian znacznych, konkretnych, a nie tylko liftingu, który prędzej czy później odsłoni wszelkie braki.
Nie, Sirim nie jesteś tylko marudą, a na tych, którzy mówią „"Skoro jesteś taki mądry, to sam zrób!" należałoby nakładać karę taką, jaka stała się udziałem pewnego bohatera opowiadania Jonathana Carrolla odnośnie filmów z Jane Fondą

Twoje uwagi są sensowne, nawet jeśli nie zgadzam się z ich częścią, głównie odnośnie plików – od dłuższego czasu ich obecności nie rozumiem, nawet wtedy, gdy pada argument archiwizacji – ilu ludzi tak naprawdę wraca do seriali, filmów wypalonych na płytach? I jak często? Czy też stają się raczej stałymi bywalcami zapomnianych szaf, szuflad, schowków i kantorków?
Niektórzy z nas coś już tu zaoferowali. Do tego dochodzą pytania konkretne. Zbiórka na hosting = ile, gdzie, jaka firma, kto realnie wpłaci z nas, co z paypalem - jakie i czy w ogóle są z niego wpływy? Przesiadka na „fesja” - zostaje forum, czy też nie? Itp., itd.
Chodzi mi o to, że skoro chcemy się tu zatrzymać, a „tu” rozumiem nie tylko jako konkretną stronę, adres, ale przede wszystkim jako Genius loci, sferę, w której chcemy pozostać, bo czujemy się tu dobrze, musimy rozważyć, czym by ona miała być w sensie formalnym, technicznym, bo żaden duch nie istnieje bez litery, żadna treść bez formy.
Ja ze swojej strony deklaruję, że będę ostatni, który odejdzie i wszelkie moje, choć uważam, że skromne, zdolności zaprzęgnę, żeby jednak ślad jakiś po tych marzeniach (tak, wiem już teraz, nierealnych) o wszechforum pozostał.
Nie wiem, czy zauważyliście, że i przekleństwa mogą być nośnikiem pewnych wartości. I że można je swobodnie napisać, o ile są ekwiwalentem pewnych emocji, mają jakiś sens. I nikt tego nie kasuje, nie moderuje. Bo tutaj to nie są przecinki, składnia umysłowej indolencji, katalog kompleksów.
A piosenka Poparzonych kawą jest piękna (niezależnie od tego, na ile jest ironiczna), „paczką papierosów, pasztetem kaliskim” – takie frazy nie często zdarzają się w polskiej piosence. I nasze forum też nie często się zdarza. Więc jaki jest powód, żeby się poddać? Logiczny? (że tak sam siebie zacytuję z pewnej dyskusji..)
-
asd
-
Expert
Bardzo dobrze, że w końcu ruszyliście się z tego marazmu. Tylko jak zorganizujecie się w prawdziwą grupę to może coś z tego wyjść.
Roczny koszt utrzymania nie jest duży - oczywiście wszystko zależy od optymalizacji i komfortu oraz znajomości
Jeśli obetniemy pliki to 100% zagranicznych userów odejdzie. Domena xvidasd.com przekierowuje obecnie 70% wejść na stronie ale nie jest niezbędna do utrzymania serwisu.
Więc po cięciach: Hosting+domena (seriale-asd.com) to roczny wydatek 300pln by przeżyć.
By utrzymać stan obecny i obsłużyć transfer: z 450pln.
Konkretne kwoty mogę podać po konsultacjach z firmą hostującą.
Paypal - stan: zero. Tylko dosłownie kilka osób dokonało wpłaty dlatego zlikwidowałem już dawno tą formę płatności.
Ustalcie więc co chcecie i podzielcie obowiązki. Zorganizujcie się. Ja ze swojej strony mogę pomóc od zaplecza tj. przebudowy/budowy na nowo serwisu.
Roczny koszt utrzymania nie jest duży - oczywiście wszystko zależy od optymalizacji i komfortu oraz znajomości

Jeśli obetniemy pliki to 100% zagranicznych userów odejdzie. Domena xvidasd.com przekierowuje obecnie 70% wejść na stronie ale nie jest niezbędna do utrzymania serwisu.
Więc po cięciach: Hosting+domena (seriale-asd.com) to roczny wydatek 300pln by przeżyć.
By utrzymać stan obecny i obsłużyć transfer: z 450pln.
Konkretne kwoty mogę podać po konsultacjach z firmą hostującą.
Paypal - stan: zero. Tylko dosłownie kilka osób dokonało wpłaty dlatego zlikwidowałem już dawno tą formę płatności.
Ustalcie więc co chcecie i podzielcie obowiązki. Zorganizujcie się. Ja ze swojej strony mogę pomóc od zaplecza tj. przebudowy/budowy na nowo serwisu.

-
Wskaż do odpowiedzi - patron
-
seriale znam jak kieszeń
Każdy wyrok przyjmę z pokorą. Jeżeli zlikwidujemy linki do plików na pewno odejdzie sporo osób ale pewnie się one nie udzielają na forum, a tylko dzięki niemu i opinii użytkowników wynalazłem kilka serialowych perełek. Dlatego jestem przeciwny likwidacji plików zwłaszcza, że różnica finansowa nie jest zbyt duża jeśli chodzi o utrzymanie serwisu. Sporo ściągam (pewnie z sentymentu)mało piszę, ale deklaruję wpłatę na utrzymanie serwisu w jakiejkowiek formie.
-
joana
Czy miała być akcentem ironicznym? Może, tak, a może przypomnieniem, że nic nie jest dane nam na wieczność i każde uczucie, jak również miejsce, w którym czujemy się dobrze, należy podlewać, pielęgnować i czasami coś do niego, od siebie, dodać.Bostonq pisze: A piosenka Poparzonych kawą jest piękna (niezależnie od tego, na ile jest ironiczna), „paczką papierosów, pasztetem kaliskim” – takie frazy nie często zdarzają się w polskiej piosence. I nasze forum też nie często się zdarza. Więc jaki jest powód, żeby się poddać? Logiczny? (że tak sam siebie zacytuję z pewnej dyskusji..)
Zamiast powtarzać - jak nam żal, gdy się kończy lub znika.
-
Lubec
Wskaż do odpowiedzi - Moderator
-
Expert
- Grupa: (XviD asd)
- Kontakt:
Jeżeli o mnie chodzi to nie mam może tak bogatych i pięknych wspomnień jak co niektórzy starsi userzy, ale jednak miło jest być częścią tej społeczności. Pamiętam - choć dość mgliście - swoje początki najpierw jako szeregowy user, a potem jako uploader pełen zapału i entuzjazmu 
I choć po tym czasie zapał trochę osłabł, czasu nie ma już tyle co kiedyś to wciąż pozostał entuzjazm by dać ludziom coś od siebie, nie tylko nowe odcinki nowych seriali, ale też coś do poczytania.
Dlatego tak doceniam możliwość dyskusji z kimś takim jak Bostonq, czy najphil lub kocica, która w wątku muzycznym równoważy damskie wokale które wrzucam głosami męskimi
Doceniam to co zrobił asd oraz jego rady z początku mojej "kariery" tutaj.\
Forum przeszło kilka zmian inne lepsze inne nieco mniej, dla mnie najtrudniejsza była przesiadka na quasara, bo zdecydowanie bardziej wolałem poprzedni wygląd, ale koniec końców do wszystkiego się człowiek przyzwyczai.
Nie tracę nadziei na to, że forum może odżyć choć nie mam złudzeń, że stanie się - jak to określił Bostonq - wszechforum... znaczy chodzi mi o to, że do tego potrzebne są zmiany i przede wszystkim czas oraz organizacja, a z tym ostatnim może być różnie. Swojej postawy nie zmieniam i jeżeli chodzi o kwestie techniczne to nie za wiele mogę pomóc, ale jeżeli chodzi o treść to już inna sprawa. Do tego będzie potrzeba mnóstwo pracy, samozaparcia i przede wszystkim współpracy.
Jak to widzę?
Po pierwsze pliki muszą zostać. Czy się to komuś podoba czy nie to jednak duża grupa osób trafia tutaj właśnie po to. I między innymi też ja
Jest to dość duża liczba osób z zagranicy, więc trzeba ten potencjał wykorzystać. Przydała by się osoba albo i kilka, które mogły by się komunikować z obcokrajowcami, prowokując je do dyskusji... Mój angielski niestety nie jest zbyt dobry, więc raczej odpowiadałem na jakieś pytania niż nawiązywałem dyskusję.
Po drugie reklama. Największy rozgłos mamy dzięki formatom stworzonym przez asd, to nie podlega dyskusji. Fanpage na FB jest raczej dodatkiem do serisu, a nie jakąś reklamą, więc żeby to wykorzystać trzeba byłoby nawiązać współpracę już nie tylko na FB, ale i poza portalami społecznościowymi z innymi serwisami. W serwisie animacje i anime jest traktowane trochę po macoszemu, choć starałem się co nieco zmienić w tej kwestii. Może ktoś ma kontakty w takim środowisku (bo ja to nie bardzo) i mogły zaproponować jakąś współpracę. To jest jedynie przykład. Bo możemy równie dobrze mówić tutaj o dramach azjatyckich, czy mniej popularnych serialach z innych krajów. Może są serwisy które skupiają się na przykład na serialach z krajów latynoskich (nie mam na myśli tutaj telenowel
) czy afrykańskich... a jeżeli nie to powinniśmy wypełnić tę lukę i zająć się i tym.
Oczywiście reklama uczciwie była by obustronna i myślę, że w takim przypadku powinna znaleźć na wzmianka o tym głównej.
Po trzecie napisy. Wiadomo, że nasze formaty to nie tylko mniejszy rozmiar, ale i dopasowane napisy (mi osobiście dość często zdarza się poprawiać synchronizację, bo nic mnie tak nie wkurza jak rozjeżdżające się napisy). I tutaj można by iść krok dalej, aczkolwiek wymagało by to wiele pracy, chodzi mi mianowicie o tworzenie napisów tylko i wyłącznie do seriali w formatach XviD asd i X-asd. O ile w swojej karierze popełniłem tylko jedne napisy, więc nie mam jakiegoś wielkiego doświadczenia, o tyle mogę coś zasugerować jeżeli chodzi o korektę, oczywiście pod wodzą kogoś kto ma większe doświadczenie.
Nie chodzi mi tutaj o tworzenie jakiejś zamkniętej grupy, bardziej jako miejsce, gdzie tłumacze mogli by dzielić się swoją pracą, gdzieś już chyba był taki wątek.
Po czwarte atrakcyjne treści w atrakcyjnej formie. Atrakcyjna forma to kwestia subiektywna, więc tutaj trzeba byłoby iść na kompromis - najlepiej stworzyć jakąś sondę, albo osobny wątek by każdy mógł wyrazić swoją opinie. Ale według mnie musi coś się dziać na głównej, jakieś banerki czy coś. No i oczywiście też jestem za tym by był shoutbox.
Natomiast jeżeli chodzi o treści, to już pomijam możliwość dyskusji na forum, bo jak by ktoś chciał to by coś napisał. A forma forum jaka by nie była to niektórym nie przeszkodzi się wypowiedzieć jak będzie miał na to ochotę. Niemniej jednak należało by ponownie podjąć temat podziału na kategorię seriali, oczywiście mowa o tym najobszerniejszym, czyli: "Akcja,Dramat,Obyczajowe,Przygodowe,Wojenne i poza kategorią" bo reszta jest w miarę dobrze wyważona. I jak dla mnie można byłoby do podstrony danego serialu umieścić link do tematu na forum, zdaję sobie sprawę, że byłoby to czasochłonne, ale wydaje mi się, że byłby to słuszny wysiłek.
Jeżeli chodzi o formę bardziej newsową to byłbym za, ale trzeba się liczyć z tym, że:
- jest duża konkurencja, choćby Hatak czy FW
- musiały by być to newsy, które przyciągnęły by czytelników, czyli informacje o mniej znanych produkcjach lub po prostu takie, których konkurencja nie przedstawi
- trzeba byłoby do tego osób, bo im więcej newsów tym lepiej. Jeżeli będą to pojedyncze wzmianki, to użytkownicy się przyzwyczają, że wystarczy odwiedzić stronę raz na tydzień i nic im nie umknie. A z osobami które mogły by się tym zająć może być różnie, szukanie ciekawych newsów, też pewnie wymaga czasu i przede wszystkim trzeba wiedzieć gdzie szukać.
Po piąte motywatory aktywności. Coś co spowoduje, że ludzie zaczną się ujawniać na forum i co więcej zaczną się na nim czynnie udzielać. Tutaj można byłoby zastosować np. jakieś rangi, które dawały by jakieś przywileje, bo sam status mógłby być niewystarczający, jakie miały by być to przywileje? Na ten moment nie wiem, ale na pewno wspólnie coś byśmy wymyślili.
Konkursy jakie są w obecnej formie, wzbogacić o nagrody. Choćby na zasadzie koszyka, czyli każdy, który chce wziąć udział dorzuca od siebie jakiś drobny gift np. jakaś książka, jakiś film na płycie, kredki czy cokolwiek. A potem zwycięzca dostaje je pocztą. To jest oczywiście tylko luźna sugestia, ale patrząc na liczbę osób biorących udział w quizach, myślę, że wzbudziło by to większe zainteresowanie.
Ciekaw jestem waszych opinii.
Jeżeli będzie zrzutka na opłacenie serwera to na pewno się dorzucę.
Nie chcę kończyć przygody z tym miejscem i z tymi ludźmi, nie wyobrażam sobie teraz, gdzie miałbym się podziać po zamknięciu serwisu.

I choć po tym czasie zapał trochę osłabł, czasu nie ma już tyle co kiedyś to wciąż pozostał entuzjazm by dać ludziom coś od siebie, nie tylko nowe odcinki nowych seriali, ale też coś do poczytania.
Dlatego tak doceniam możliwość dyskusji z kimś takim jak Bostonq, czy najphil lub kocica, która w wątku muzycznym równoważy damskie wokale które wrzucam głosami męskimi

Forum przeszło kilka zmian inne lepsze inne nieco mniej, dla mnie najtrudniejsza była przesiadka na quasara, bo zdecydowanie bardziej wolałem poprzedni wygląd, ale koniec końców do wszystkiego się człowiek przyzwyczai.
Nie tracę nadziei na to, że forum może odżyć choć nie mam złudzeń, że stanie się - jak to określił Bostonq - wszechforum... znaczy chodzi mi o to, że do tego potrzebne są zmiany i przede wszystkim czas oraz organizacja, a z tym ostatnim może być różnie. Swojej postawy nie zmieniam i jeżeli chodzi o kwestie techniczne to nie za wiele mogę pomóc, ale jeżeli chodzi o treść to już inna sprawa. Do tego będzie potrzeba mnóstwo pracy, samozaparcia i przede wszystkim współpracy.
Jak to widzę?
Po pierwsze pliki muszą zostać. Czy się to komuś podoba czy nie to jednak duża grupa osób trafia tutaj właśnie po to. I między innymi też ja

Po drugie reklama. Największy rozgłos mamy dzięki formatom stworzonym przez asd, to nie podlega dyskusji. Fanpage na FB jest raczej dodatkiem do serisu, a nie jakąś reklamą, więc żeby to wykorzystać trzeba byłoby nawiązać współpracę już nie tylko na FB, ale i poza portalami społecznościowymi z innymi serwisami. W serwisie animacje i anime jest traktowane trochę po macoszemu, choć starałem się co nieco zmienić w tej kwestii. Może ktoś ma kontakty w takim środowisku (bo ja to nie bardzo) i mogły zaproponować jakąś współpracę. To jest jedynie przykład. Bo możemy równie dobrze mówić tutaj o dramach azjatyckich, czy mniej popularnych serialach z innych krajów. Może są serwisy które skupiają się na przykład na serialach z krajów latynoskich (nie mam na myśli tutaj telenowel

Oczywiście reklama uczciwie była by obustronna i myślę, że w takim przypadku powinna znaleźć na wzmianka o tym głównej.
Po trzecie napisy. Wiadomo, że nasze formaty to nie tylko mniejszy rozmiar, ale i dopasowane napisy (mi osobiście dość często zdarza się poprawiać synchronizację, bo nic mnie tak nie wkurza jak rozjeżdżające się napisy). I tutaj można by iść krok dalej, aczkolwiek wymagało by to wiele pracy, chodzi mi mianowicie o tworzenie napisów tylko i wyłącznie do seriali w formatach XviD asd i X-asd. O ile w swojej karierze popełniłem tylko jedne napisy, więc nie mam jakiegoś wielkiego doświadczenia, o tyle mogę coś zasugerować jeżeli chodzi o korektę, oczywiście pod wodzą kogoś kto ma większe doświadczenie.
Nie chodzi mi tutaj o tworzenie jakiejś zamkniętej grupy, bardziej jako miejsce, gdzie tłumacze mogli by dzielić się swoją pracą, gdzieś już chyba był taki wątek.
Po czwarte atrakcyjne treści w atrakcyjnej formie. Atrakcyjna forma to kwestia subiektywna, więc tutaj trzeba byłoby iść na kompromis - najlepiej stworzyć jakąś sondę, albo osobny wątek by każdy mógł wyrazić swoją opinie. Ale według mnie musi coś się dziać na głównej, jakieś banerki czy coś. No i oczywiście też jestem za tym by był shoutbox.
Natomiast jeżeli chodzi o treści, to już pomijam możliwość dyskusji na forum, bo jak by ktoś chciał to by coś napisał. A forma forum jaka by nie była to niektórym nie przeszkodzi się wypowiedzieć jak będzie miał na to ochotę. Niemniej jednak należało by ponownie podjąć temat podziału na kategorię seriali, oczywiście mowa o tym najobszerniejszym, czyli: "Akcja,Dramat,Obyczajowe,Przygodowe,Wojenne i poza kategorią" bo reszta jest w miarę dobrze wyważona. I jak dla mnie można byłoby do podstrony danego serialu umieścić link do tematu na forum, zdaję sobie sprawę, że byłoby to czasochłonne, ale wydaje mi się, że byłby to słuszny wysiłek.
Jeżeli chodzi o formę bardziej newsową to byłbym za, ale trzeba się liczyć z tym, że:
- jest duża konkurencja, choćby Hatak czy FW
- musiały by być to newsy, które przyciągnęły by czytelników, czyli informacje o mniej znanych produkcjach lub po prostu takie, których konkurencja nie przedstawi
- trzeba byłoby do tego osób, bo im więcej newsów tym lepiej. Jeżeli będą to pojedyncze wzmianki, to użytkownicy się przyzwyczają, że wystarczy odwiedzić stronę raz na tydzień i nic im nie umknie. A z osobami które mogły by się tym zająć może być różnie, szukanie ciekawych newsów, też pewnie wymaga czasu i przede wszystkim trzeba wiedzieć gdzie szukać.
Po piąte motywatory aktywności. Coś co spowoduje, że ludzie zaczną się ujawniać na forum i co więcej zaczną się na nim czynnie udzielać. Tutaj można byłoby zastosować np. jakieś rangi, które dawały by jakieś przywileje, bo sam status mógłby być niewystarczający, jakie miały by być to przywileje? Na ten moment nie wiem, ale na pewno wspólnie coś byśmy wymyślili.
Konkursy jakie są w obecnej formie, wzbogacić o nagrody. Choćby na zasadzie koszyka, czyli każdy, który chce wziąć udział dorzuca od siebie jakiś drobny gift np. jakaś książka, jakiś film na płycie, kredki czy cokolwiek. A potem zwycięzca dostaje je pocztą. To jest oczywiście tylko luźna sugestia, ale patrząc na liczbę osób biorących udział w quizach, myślę, że wzbudziło by to większe zainteresowanie.
Ciekaw jestem waszych opinii.
Jeżeli będzie zrzutka na opłacenie serwera to na pewno się dorzucę.
Nie chcę kończyć przygody z tym miejscem i z tymi ludźmi, nie wyobrażam sobie teraz, gdzie miałbym się podziać po zamknięciu serwisu.
-
joana
Dobra, cisza - to może ja zacznę
L I C Y T A C J Ę .
Załóżmy, że roczny koszt utrzymania serwisu 500pln.
Mogę dać na początek - 50pln.
Ponadto mogę:
1. dodawać trochę nowości serialowych wynalezionych w sieci, zgodnie z układem
zaproponowanym przez ASD,
2. jeśli FB ocaleje, mogę wrzucać jakieś nowinki dotyczące tematyki serial/film.
Nie obiecuję natomiast, że będę umieszczać wesołe obrazki, i "rozrywać" humorem.
3. postaram się o większy udział własny w komentowaniu obejrzanych odcinków,
4. Będę uzupełniać damskie wokale Lubeca - i wcale nie swoim, bo to byłoby straszne,
ale oczywiście bardzo męskimi.
5. może polubię komiksy z czasem, i w blogu Lubca, będę mogła się mądrzyć.
6. przeczytam książkę i coś o niej napiszę, może komuś się to przyda
7. i coś tam jeszcze, ale teraz mi wyleciało z głowy.
Czego nie mogę:
- nie znam się na administrowaniu, nie będę wrzucać plików.
- nie mogę obiecać, że skończę z tematami kontrowersyjnymi, nie obiecuję, że nie będę
się kłócić, nie wiem czy polubię komedie i s-f.
Kto da więcej, albo mniej?
L I C Y T A C J Ę .
Załóżmy, że roczny koszt utrzymania serwisu 500pln.
Mogę dać na początek - 50pln.
Ponadto mogę:
1. dodawać trochę nowości serialowych wynalezionych w sieci, zgodnie z układem
zaproponowanym przez ASD,
2. jeśli FB ocaleje, mogę wrzucać jakieś nowinki dotyczące tematyki serial/film.
Nie obiecuję natomiast, że będę umieszczać wesołe obrazki, i "rozrywać" humorem.
3. postaram się o większy udział własny w komentowaniu obejrzanych odcinków,
4. Będę uzupełniać damskie wokale Lubeca - i wcale nie swoim, bo to byłoby straszne,
ale oczywiście bardzo męskimi.
5. może polubię komiksy z czasem, i w blogu Lubca, będę mogła się mądrzyć.
6. przeczytam książkę i coś o niej napiszę, może komuś się to przyda
7. i coś tam jeszcze, ale teraz mi wyleciało z głowy.
Czego nie mogę:
- nie znam się na administrowaniu, nie będę wrzucać plików.
- nie mogę obiecać, że skończę z tematami kontrowersyjnymi, nie obiecuję, że nie będę
się kłócić, nie wiem czy polubię komedie i s-f.
Kto da więcej, albo mniej?

-
Yugi_2142
- Kontakt:
Ja również gotów jestem dorzucić 50pln do utrzymania serwisu i pisać więcej o tym co obejrzałem.
Ignorance is a virtue.
-
asd
-
Expert
Jeśli mogę coś dodać to proponuję modernizację zacząć od.. grupy.
Proponuję stworzyć ekipę, w której każdy będzie miał przydzielone jakieś zadania, które podkreślić się powinno odpowiednią rangą.
np: Skarbnik, Administrator forum, Pisacz newsów, Tłumacz napisów, Ogarniacz (który ogarnie wszystko
) no i moderator itp.
Jakie powinny być rangi?
(Powiedzcie komu to nadam prawa administracji).
Druga sprawa to zmienił bym ten mocno zjełczały podział na forum - bo np. po co utrzymywać dział anime skoro jest nieużywany? English zone również do archiwum itp - przemyślcie to.
Może Lepiej zrobić np: (to tylko przykład):
1.Newsy (czyli nowe seriale i np. zapowiedzi czy nowinki)
2.Seriale z premierą w roku: 2014
3.Brytyjskie i inne niż US
4.Sci-Fi
5.O zgrozo
6.Komedie
7.Tele-mamele czyli dramaty
8.Pozostałe
9.Forum o forum - quizy i hydepark itp.
lub coś w tym stylu...
Ja przygotuję nowy layout bo słusznie ktoś napisał, że na głównej za mało treści..
Zacznijcie więc od utworzenia nowych działów i poprzenoszenia tematów (mogę to zrobić jak napiszecie co i jak albo powiedzcie komu nadać prawa) oraz ustalcie jakie chcecie rangi.
Najlepiej jak wymyślicie wszystko na nowo.
Proponuję stworzyć ekipę, w której każdy będzie miał przydzielone jakieś zadania, które podkreślić się powinno odpowiednią rangą.
np: Skarbnik, Administrator forum, Pisacz newsów, Tłumacz napisów, Ogarniacz (który ogarnie wszystko

Jakie powinny być rangi?
(Powiedzcie komu to nadam prawa administracji).
Druga sprawa to zmienił bym ten mocno zjełczały podział na forum - bo np. po co utrzymywać dział anime skoro jest nieużywany? English zone również do archiwum itp - przemyślcie to.
Może Lepiej zrobić np: (to tylko przykład):
1.Newsy (czyli nowe seriale i np. zapowiedzi czy nowinki)
2.Seriale z premierą w roku: 2014
3.Brytyjskie i inne niż US
4.Sci-Fi
5.O zgrozo
6.Komedie
7.Tele-mamele czyli dramaty
8.Pozostałe
9.Forum o forum - quizy i hydepark itp.
lub coś w tym stylu...
Ja przygotuję nowy layout bo słusznie ktoś napisał, że na głównej za mało treści..
Zacznijcie więc od utworzenia nowych działów i poprzenoszenia tematów (mogę to zrobić jak napiszecie co i jak albo powiedzcie komu nadać prawa) oraz ustalcie jakie chcecie rangi.
Najlepiej jak wymyślicie wszystko na nowo.

-
peciaq
Wskaż do odpowiedzi - spec
- Ulubiony Serial: Friends; Chuck
Jeśli chodzi o Newsy to zrobiłbym to jednak w formie newsów na Portalu, a najchętniej na facebooku. Do tego specjalna ranga.
Punkt drugi też bez sensu, bo 2014 już niedługo, a potem będzie trzeba zmieniać itd. Proponowałbym "Nadchodzące premiery seriali" i potem po premierze takiego delikwenta wynosi się do działu tematycznego.
Reszta OK. Zatwierdźcie, jeśli potwierdzacie.
Co do rang to tak (Hierarchia):
1. Administrator
2. Moderator (ewentualnie 2. Mod. Globalny i 3. Moderatorzy konkretnych działów jeśli zajdzie potrzeba)
3. Newsman/Redaktor (tu już zależy czy newsujemy na forum, portalu czy facebooku)
4. Tłumacz/Korektor
5. Zwykły user
"Ogarniacz" moim zdaniem zbędny.
Punkt drugi też bez sensu, bo 2014 już niedługo, a potem będzie trzeba zmieniać itd. Proponowałbym "Nadchodzące premiery seriali" i potem po premierze takiego delikwenta wynosi się do działu tematycznego.
Reszta OK. Zatwierdźcie, jeśli potwierdzacie.
Co do rang to tak (Hierarchia):
1. Administrator
2. Moderator (ewentualnie 2. Mod. Globalny i 3. Moderatorzy konkretnych działów jeśli zajdzie potrzeba)
3. Newsman/Redaktor (tu już zależy czy newsujemy na forum, portalu czy facebooku)
4. Tłumacz/Korektor
5. Zwykły user
"Ogarniacz" moim zdaniem zbędny.

ZAPRASZAM NA:

http://www.napisy24.pl