[mini] Mrs Biggs [uk]

Seriale prawdziwsze niż życie.
Awatar użytkownika
delta1908
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
youtube Warszawa
Ulubiony Serial: The Shield

W.BRYTANIA [mini] Mrs Biggs [uk]

Post autor: delta1908 »

Obrazek

Prawdziwa historia kobiety najsłynniejszego brytyjskiego rabusia Ronalda Biggsa, który brał udział w napadzie stulecia tzw. "Great Train Robbery". Został on złapany i osadzony w więzieniu, skąd uciekł po 19 miesiącach do Australii, a stamtąd do Brazylii.
Charmain poznaje Biggsa w pociągu. Zaczynają się spotykać czemu przeciwny jest ojciec Charmain. Niestety nic nie może już zrobić gdyż Charmain oznajmia, że jest w ciąży z Biggsem. Tymczasem Biggs planuje swój największy skok.

Obsada:
Sheridan Smith - Charmian Biggs
Daniel Mays - Ronald Biggs

Mogą być delikatne spoilery, ale że to prawdziwa historia, to pewnie i tak większość w jakiejś części o tym słyszała.
Fajny dramat obyczajowy opisujący prawdziwą historię, ze skokiem stulecia w tle. Jednak to wielkie wydarzenie tylko zaznaczone, nie mamy tu całego planowania skoku i wszystkiego, co się z tym wiąże. Na przyszły rok ITV zamówiło już serial, który w 100% skupi się na samym napadzie (na pewno przetłumaczę). Sam skok wydaje się wręcz banalny, chyba sam się tym zajmę ;) Zatrzymanie pociągu, maszynista dostaje w łeb, worki z kasą przerzucone zostają do samochodu i wiejemy. Proste to jak drut, a obłowili się, że ho-ho. Fakt, że prawie wszyscy zostali złapani, ale nikt nie odsiedział chyba nawet 10 lat, to już inna historia. Drugi fakt jest taki, że kasy nigdy nie odnaleziono, a sami sprawcy napadu jeszcze zarobili na różnego rodzaju wywiadach itp. Przykładem na to może być chociażby tytułowa bohaterka czy jej mąż.
Serial właściwie skupia się na niej. Pokazane jest życie w ciągłym strach, że zostaną rozpoznani i znów trzeba będzie uciekać. Gdy zaczyna im się układać, znów pojawia się coś, co zmusza ich do ucieczki. Ciągłe zmiany tożsamości, przeprowadzki, pościgi, sprawy sądowe, próby odebrania dzieci itd. No i jest jeszcze miłość jaką darzyli się małżonkowie i to że Charmian nigdy nie wydała męża, a wręcz utrudniała wszystkim próby jego ujęcia. Wspierała go finansowo podczas jego pobytu w Brazylii.
Przyjemnie się to oglądało, nawet bardzo. Serial dość sprawnie nakręcony, fajne sceny kręcone w Australii (ładne krajobrazy tam mają).

Serial naprawdę wart polecenia. Napisy do całości są już dostępne.
Ostatnio zmieniony 29 grudnia 2012, 20:59 przez delta1908, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert
Ulubiony Serial: Rescue Me

Re: [mini]Mrs Biggs[uk]

Post autor: asd »

Coś a'la Bonnie i Clyde tylko w łagodniejszym wydaniu? a ile odcinków?
Obrazek When Dreams Come True...
Awatar użytkownika
delta1908
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert

Pięć odcinków. Trzeba się nastawić, że to nie jest żadna kryminalna historia, tylko dramat obyczajowy. Została tu pokazana historia żony przestępcy i jak wyglądało jej życie i z czym musiała się zmagać.
A jak się komuś nie chce oglądać, to macie wywiad z prawdziwą panią Biggs. 5 odcinków w skrócie ;)

Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

Mnie tam się chce zwłaszcza, że lubię dramaty pod warunkiem, że są dobrze opowiedziane - biorę :ok
Awatar użytkownika
delta1908
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert

Pierwszy odcinek to taki lekki obyczajek, nawet parę razy się zaśmiałem, ale z odcinka na odcinek historia robi się coraz bardziej poważna. Mnie tam się podobał bardzo jako całość.
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

Re: [mini] Mrs Biggs [uk]

Patrząc na plakat niezbyt chętnie sięgnąłem po tą produkcję - na szczęście po raz kolejny się okazało, że warto odrzucić swoje uprzedzenia gdyż serial okazał się wyśmienity!
Oglądnąłem i czas bardzo szybko mi zleciał - serial niesamowicie wciąga pewnie dlatego, że sama historia została świetnie opowiedziana. To jeden z tych dramatów, który opowiada o życiu i jego kolejach. Co ciekawe kiedy skończyłem oglądać drugi odcinek zachodziłem w głowę czy na pewno ten serial ma pięć odcinków? Bo przecież praktycznie wszystko się zakończyło... Kolejne odcinki były jednak tak ciekawe, że oglądnąłem je praktycznie pod rząd.

Podobał mi się też dobór aktorów - Daniel Mays doskonale sprawdził się w roli Rona - facet po prostu nie wygląda na przestępcę no i Sheridan Smith jako Charmian była po prostu świetna!

Bardzo, bardzo polecam! I dz. za napisy delta1908.
Awatar użytkownika
grego1980
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Ulubiony Serial: 2 i pół

Post autor: grego1980 »

Bardzo dobry serial. Nie sądziłem że tak mnie wciągnie.
Świetne główne role jak napisał XVIDASD.

Tematem tego napadu i historią Rona już się kiedyś trochę interesowałem.
Nie wiedziałem że tak mały był jego udział. Poprzez swoją ucieczkę stał się celebrytą.
Ciekawe czy ucieczka była tego warta? Kiedy jego kompani dawno powychodzili on dalej musiał się ukrywać. No i odsiadka na starość.
Dla zainteresowanych tematem powstał kiedyś film nakręcony przez Lecha Majewskiego. Scenariusz pisał wspólnie z Ronem.
http://www.filmweb.pl/film/Wi%C4%99zie% ... 1989-11691
Szukałem tego ale jakoś nie udało mi się namierzyć.
Awatar użytkownika
delta1908
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert

Serial dostał dwie nominacje do tegorocznej nagrody BAFTA dla najlepszego miniserialu oraz dla Sheridan Smith za najlepszą rolę kobiecą. Trzymam kciuki za ten serial, bo to naprawdę bardzo dobra produkcja.
Awatar użytkownika
grego1980
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Ulubiony Serial: 2 i pół

Post autor: grego1980 »

Ronnie Biggs zmarł dziś w Londynie w wieku 84 lat.

Szybka odpowiedź

To pytanie jest elementem zabezpieczającym przed automatycznym zamieszczaniem postów.

Oceń ten serial
ODPOWIEDZ