W mroźną grudniową noc 1963 roku trzynastoletnia dziewczynka znika bez śladu - tajemnicza sprawa nie zostaje nigdy rozwiązana. Po ponad czterdziestu latach dramatyczne wydarzenia związane ze zniknięciem i polowaniem na mordercę wychodzą ponownie na światło dzienne, kiedy zdolna dziennikarka nagrywa film dokumentalny o sprawie. To co odkryje wstrząśnie przeszłością i życiem każdej osoby związanej z tragicznym wydarzeniem.
Produkcja powstała na podstawie powieści Vala McDermida (Wire in the Blood) i zaadaptowana została na potrzeby telwizji przez Patrick a Harbinsona.
serial ma tylko 3 odcinki i mial premiere w drugiej polowie wrzesnia i teraz dochodzimy do najwiekszego problemu - znalezienie tych plikow w sieci to nei lada wyzwanie
Odcinki ripowaly dwie grupy River i Affinity a pliki nazywaja sie odpowiednio
Niestety na otwartych rtrackerach tych plikow nei znalazlem a z prywatnych nie da sie w wiekszosci przypadkow sciagnac (od tygodnia targam ze stronki z brytyjskimi serialami i mam raptem 50MB jednego odcinke )
Uwazam sie za osobe ktora potrafi znalezc praktycznie wszystko w sieci jednak tutaj sie poddaje.
Szukam od jakiegos tygodnia czegokolwiek aktywnego na torrencie lub jeszcze lepiej na rapidshare.
Moze ktos z was bedzie mial wiecej szczescia bo ja juz nie mam pomyslu gdzie szukac (chyba sie starzeje )
We crawl out from the wreckage
Fingers dig into the sands of the shores
Everything we worked for
Is ripped apart and ruined, drowned...
Bez owijania w bawelne napisze o co mi chodzi Zainteresowal mnie ten angielski serial opowiadajacy o
[code]W mroźną grudniową noc 1963 roku trzynastoletnia dziewczynka znika bez śladu - tajemnicza sprawa nie zostaje nigdy rozwiązana. Po ponad czterdziestu latach dramatyczne wydarzenia związane ze zniknięciem i polowaniem na mordercę wychodzą ponownie na światło dzienne, kiedy zdolna dziennikarka nagrywa film dokumentalny o sprawie. To co odkryje wstrząśnie przeszłością i życiem każdej osoby związanej z tragicznym wydarzeniem.
Produkcja powstała na podstawie powieści Vala McDermida (Wire in the Blood) i zaadaptowana została na potrzeby telwizji przez Patrick a Harbinsona.[/code]
serial ma tylko 3 odcinki i mial premiere w drugiej polowie wrzesnia i teraz dochodzimy do najwiekszego problemu - znalezienie tych plikow w sieci to nei lada wyzwanie Odcinki ripowaly dwie grupy River i Affinity a pliki nazywaja sie odpowiednio
Niestety na otwartych rtrackerach tych plikow nei znalazlem a z prywatnych nie da sie w wiekszosci przypadkow sciagnac (od tygodnia targam ze stronki z brytyjskimi serialami i mam raptem 50MB jednego odcinke :shock: ) Uwazam sie za osobe ktora potrafi znalezc praktycznie wszystko w sieci jednak tutaj sie poddaje. Szukam od jakiegos tygodnia czegokolwiek aktywnego na torrencie lub jeszcze lepiej na rapidshare. Moze ktos z was bedzie mial wiecej szczescia bo ja juz nie mam pomyslu gdzie szukac (chyba sie starzeje :alien: )
Pogrzebałam trochę w sieci i znalazłam ten serial na SuperNova Tube :?
...tylko są dwa drobiazgi są tylko 2części, nie wiem może podzielono tak ten serial tam :?
no i obydwa pliki jak by się chciało ściągnąć to są typu .flv :mrgreen: więc potem trzeba to przerobić na avi
ale pocieszające jest to, że szybko zgrywa się serial na dysk :mrgreen:
linki: http://video.supernovatube.com/play.php ... 870f842a46 (tutaj jest literówka w tytule pliku ale chodzi właśnie o ten serial, sprawdziłam )
Pogrzebałam trochę w sieci i znalazłam ten serial na SuperNova Tube :? ...tylko są dwa drobiazgi są tylko 2części, nie wiem może podzielono tak ten serial tam :? no i obydwa pliki jak by się chciało ściągnąć to są typu .flv :mrgreen: więc potem trzeba to przerobić na avi :eye: ale pocieszające jest to, że szybko zgrywa się serial na dysk :mrgreen: linki: http://video.supernovatube.com/play.php?viewkey=0aa01034c9870f842a46 (tutaj jest literówka w tytule pliku ale chodzi właśnie o ten serial, sprawdziłam :smile: )
Co prawda nie torrent ale filefactory. Mnie zawsze szybko idzie. http://hotfilms.org/movies/place-execution-season-1-a-145446.html Niby wszystkie dostepne do ściągnięcia. Mam nadzieję, że linki się przydadzą :)
może prędkości tu nie są za bardzo rewelacyjne ale te 50 MB z pewnością ściagnie się w 1 dzień a nie tydzień :eye: ...przynajmniej u mnie tak to wygląda ;)
[size=75][color=#999999]Added after 6 minutes:[/color][/size]
znalazłam jeszcze coś takiego ...ale to podejrzanie wygląda, choć suby są do tych pierwszych trzech plików :?
Przede wszystkim chyba wypadałoby podziękować tłumaczce - nova.nike To już drugi raz, gdy dzięki Niej dostajemy coś dużego i - chyba, bo nie widziałem jeszcze tego serialu - dobrego
Obejrzane. Znakomity kryminał, bardzo wciągający, świetnie nakręcony, z niebanalnym zakończeniem - w sensie moralnym (bo choć zagadka zostaje wyjaśniona, zostaje się z całym bagażem wątpliwości natury etycznej).
Jeśli chodzi o tłumaczenie, to jest całkiem przyjemne. Jest trochę kwestii nieprzetłumaczonych, literówki, błędy składniowe i inne takie, ale nie rzecz w tym, by krytykować bezproduktywnie, tylko od razu zaznaczam, że przy następnej okazji zgłaszam się do korekty Ale generalnie jest dobrze, wszystko jest zrozumiałe, a przy niekiedy specyficznym akcencie postaci, bez napisów bardzo trudno byłoby zrozumieć wszystkie wypowiedzi
Przede wszystkim chyba wypadałoby podziękować tłumaczce - nova.nike :) To już drugi raz, gdy dzięki Niej dostajemy coś dużego i - chyba, bo nie widziałem jeszcze tego serialu - dobrego :)
Obejrzane. Znakomity kryminał, bardzo wciągający, świetnie nakręcony, z niebanalnym zakończeniem - w sensie moralnym (bo choć zagadka zostaje wyjaśniona, zostaje się z całym bagażem wątpliwości natury etycznej).
Jeśli chodzi o tłumaczenie, to jest całkiem przyjemne. Jest trochę kwestii nieprzetłumaczonych, literówki, błędy składniowe i inne takie, ale nie rzecz w tym, by krytykować bezproduktywnie, tylko od razu zaznaczam, że przy następnej okazji zgłaszam się do korekty :) Ale generalnie jest dobrze, wszystko jest zrozumiałe, a przy niekiedy specyficznym akcencie postaci, bez napisów bardzo trudno byłoby zrozumieć wszystkie wypowiedzi :)
Dzięki Bostonq Staram się, staram, choć za każdym razem zaznaczam że wystawiający musi jeszcze dokonać korekty, bo nie jestem na tyle wysokim poziomie by przetłumaczyć wszystko.
Serial rzeczywiście niezły. Szkoda, że tylko trzy odcinki. Zakończenie jak dla mnie bardzo zaskakujące, ale dzięki temu nie było nudno. Coraz bardziej zaczyna mi się podobać brytyjska kinematografia
Dzięki Bostonq :) Staram się, staram, choć za każdym razem zaznaczam że wystawiający musi jeszcze dokonać korekty, bo nie jestem na tyle wysokim poziomie by przetłumaczyć wszystko.
Serial rzeczywiście niezły. Szkoda, że tylko trzy odcinki. Zakończenie jak dla mnie bardzo zaskakujące, ale dzięki temu nie było nudno. Coraz bardziej zaczyna mi się podobać brytyjska kinematografia :)
Tak - bardzo dziękuję i tłumaczce i wystawiającemu - serial istotnie ciekawy.
Ale mam mu do zarzucenia jedno:
Spoiler:
zbyt długo trwał - historyjka ta była do opowiedzenia w jednym, godzinnym epizodzie a nie aż w trzech.
No i nie do końca przemawia do mnie fakt, że pół wsi wplątało sie w tak skomplikowaną intrygę zamiast po prostu obić mordę pedofilowi i tak mu uprzykrzyć życie, żeby sam się wyniósł z tej wsi.
Tak - bardzo dziękuję i tłumaczce i wystawiającemu - serial istotnie ciekawy. Ale mam mu do zarzucenia jedno: [spoiler]zbyt długo trwał - historyjka ta była do opowiedzenia w jednym, godzinnym epizodzie a nie aż w trzech. No i nie do końca przemawia do mnie fakt, że pół wsi wplątało sie w tak skomplikowaną intrygę zamiast po prostu obić mordę pedofilowi i tak mu uprzykrzyć życie, żeby sam się wyniósł z tej wsi.[/spoiler]
Odnośnie spoilera asd - też o tym myślałem, w identyczny sposób, ale doszedłem do takich konkluzji:
Spoiler:
Zrobili tak - jak sądzę - z dwóch powodów - po pierwsze wiedzieli, że gdy nie będzie przekonujących dowodów, to nikt im nie uwierzy, a tak mogli być pewni - co okazało się zresztą prawdą - że ktoś ich w końcu wysłucha. Druga rzecz - mogli bać się samosądu, bo łatwo dałoby się go uzasadnić niechęcią ich do tego człowieka, o czym często zresztą była mowa. Dzięki takiej "operacji" uzyskali wyrok skazujący w obliczu prawa.
Faktycznie, można to odebrać jako lekkie naciągnięcie, ale wydaje mi się, że dzięki temu otrzymaliśmy dość ciekawą intrygę kryminalną No i nie wydawał mi się za długi - z błahszych scenariuszy "wykrawano" nie 3 odcinki, a np. 3 sezony po 22
Odnośnie spoilera asd - też o tym myślałem, w identyczny sposób, ale doszedłem do takich konkluzji:
[spoiler]Zrobili tak - jak sądzę - z dwóch powodów - po pierwsze wiedzieli, że gdy nie będzie przekonujących dowodów, to nikt im nie uwierzy, a tak mogli być pewni - co okazało się zresztą prawdą - że ktoś ich w końcu wysłucha. Druga rzecz - mogli bać się samosądu, bo łatwo dałoby się go uzasadnić niechęcią ich do tego człowieka, o czym często zresztą była mowa. Dzięki takiej "operacji" uzyskali wyrok skazujący w obliczu prawa.[/spoiler]
Faktycznie, można to odebrać jako lekkie naciągnięcie, ale wydaje mi się, że dzięki temu otrzymaliśmy dość ciekawą intrygę kryminalną :) No i nie wydawał mi się za długi - z błahszych scenariuszy "wykrawano" nie 3 odcinki, a np. 3 sezony po 22 :)
Według mnie świetny serial. Podobało mi się połączenie przeszłości i teraźniejszości tak, jak to miało miejsce w serialu. I naprawdę zaskakujące zakończenie.
Według mnie świetny serial. Podobało mi się połączenie przeszłości i teraźniejszości tak, jak to miało miejsce w serialu. I naprawdę zaskakujące zakończenie.
Dość zgrabna i ciekawa produkcja wpisująca się w szablon od lat lansowany prze ITV. Czyli mamy śledztwo, dziennikarkę, która po latach chce rozwiązać zagadkę z przeszłości, nawiązanie do życia prywatnego głównej bohaterki (problemy z córką), małą, zamkniętą społeczność. Wszystko pięknie, fajnie, dobrze się ogląda, dobrze zagrane, zaskakujące zakończenie. Ale jest jedno ale, o którym wspomniał asd.
Spoiler:
Już po obejrzeniu, gdy zacznie się analizować zakończenie wszystko wydaje się mocno naciągane. No bo gdzie byli ci wszyscy mieszkańcy, tak zadziornie atakujący naszą dziennikarkę, gdy gościu gwałcił im na legalu dzieci. Czemu wtedy nie byli tacy zadziorni, a akceptowali to i uknuli jakąś intrygę, by się gościa pozbyć, zamiast po prostu ubić gnoja zasypać wapnem, zalać betonem i po sprawie. Nikt by za nim nie zapłakał. Poza tym to, że dziennikarka też była przez niego gwałcona jest jak najbardziej zaskakujące (chociaż odkąd zaczęły pojawiać się te flashbecki wyczułem, o co chodzi), ale i mocno naciągane.
Generalnie serial można polecić, nie dłuży się a historia wciąga i w finale zaskakuje.
Dość zgrabna i ciekawa produkcja wpisująca się w szablon od lat lansowany prze ITV. Czyli mamy śledztwo, dziennikarkę, która po latach chce rozwiązać zagadkę z przeszłości, nawiązanie do życia prywatnego głównej bohaterki (problemy z córką), małą, zamkniętą społeczność. Wszystko pięknie, fajnie, dobrze się ogląda, dobrze zagrane, zaskakujące zakończenie. Ale jest jedno ale, o którym wspomniał asd. [spoiler]Już po obejrzeniu, gdy zacznie się analizować zakończenie wszystko wydaje się mocno naciągane. No bo gdzie byli ci wszyscy mieszkańcy, tak zadziornie atakujący naszą dziennikarkę, gdy gościu gwałcił im na legalu dzieci. Czemu wtedy nie byli tacy zadziorni, a akceptowali to i uknuli jakąś intrygę, by się gościa pozbyć, zamiast po prostu ubić gnoja zasypać wapnem, zalać betonem i po sprawie. Nikt by za nim nie zapłakał. Poza tym to, że dziennikarka też była przez niego gwałcona jest jak najbardziej zaskakujące (chociaż odkąd zaczęły pojawiać się te flashbecki wyczułem, o co chodzi), ale i mocno naciągane.[/spoiler] Generalnie serial można polecić, nie dłuży się a historia wciąga i w finale zaskakuje.