No stała się zbyt "marudna" i ściąga Tommiego na złą drogę [spoiler](porzucenie remizy, domek na plaży, wspólne wybieranie zasłon do pokoju, itp :D ).[/spoiler] Ale z drugiej strony jest bardzo barwną postacią i scenarzyści jeszcze mogą ożywic jej rolę.
Bardzo dziękuję wszystkim, którzy umożliwili mi obejrzenie tego rewelacyjnego serialu, a w szczególności Rafalito - świetnie zrobione tłumaczenie.
Serial, aż kipi humorem z gatunku Dr. House, tyle że w mocniejszym wydaniu, a jednocześnie chwyta za serce. Trafiłem na niego zupełnym przypadkiem i nie żałuję, ani jednej chwili przy nim spędzonej.
Bardzo dziękuję wszystkim, którzy umożliwili mi obejrzenie tego rewelacyjnego serialu, a w szczególności Rafalito - świetnie zrobione tłumaczenie.
Serial, aż kipi humorem z gatunku Dr. House, tyle że w mocniejszym wydaniu, a jednocześnie chwyta za serce. Trafiłem na niego zupełnym przypadkiem i nie żałuję, ani jednej chwili przy nim spędzonej.
No własnie serial jest fenomenalny i ażdziw, że u nas tak mało popularny...
Jakoś tak bez echa odbił się w polskim internecie...
Większośc po prostu o nim nie wie - albo czytając opis myśli, że to jakiś kolejny dramat o strażakach, którzy ratują jakieś koty z drzew etc.
No i wszędzie zaliczany jest do gatunku "Dramat" co od razu kojarzy się z katastroficznymi filmami i przywodzi na mysl akcje strażackie... - nic bardziej mylnego!
Serial jest dramatem ale dlatego, że ukazuje postaci i ich osobiste problemy, które niejednokrotnie ich przerastają.
Mamy też tutaj niesamowicie potężną dawkę humoru "wprost z życia" - to nie zabawne sytuacyjki tylko prawdziwe, wewnetrzne rozterki, które targają życiem poszczególnych bohaterów.
A najbardziej niesamowite jest umiejetnie wpleciony humor na przemian z 'poważnymi' sytuacjami, które czesto wzruszają człowieka (prawie do łez).
Raz jesteśmy karmieni smiesznymi gadkami i scenkami, które rozbrajają do łez jak np. 'młody'pod prysznicem:
[youtube][/youtube]
by chwile potem oglądnac scenę smierci dziecka, która "rzuca na kolana"... - każdy sezon kończy się dramatem na niespotykaną skale.
Śmiało mogę powiedziec, że jest to serial wszech czasów!! i jest to mój numer 1 i nic tego nie zmieni!
Nie zauważyłem jeszcze, żeby ktokolwiek wypowiedział sięna jego temat negatywnie, każdy go chwali... - czemu więc go nie oglądnąłeś (aś)? Na co czekasz??
Nim wystawimy czwarty sezon zapewne jeszcze trochę czasu upłynie - @Rafalito świetnie wbił się w klimat i co najciekawsze tłumaczy (przetłumaczył już trzy sezony) nie oglądając nawet serialu (korektę robi @Brita) - dlatego choc kilka osób wyraziło już chęc tłumaczenia to jednak uważam, że warto poczekac, gdyż jak wiadomo każdy tłumacz ma "swój styl".
Wracając do tematu - serial bije rekordy popularnosci i zgarnia nagrody:
Przytoczę tylko kilka rankingów amerykańskich TOP TEN:
Boston Globe (Matthew Gilbert) #5
San Francisco Chronicle (Tim Goodman) #3
USA Today (Robert Bianco) #5
Time - Best Returning Shows (James Poniewozik) #8
Village Voice (Joy Press) #6
Arizona Republic (Bill Goodykoontz) #3
Boston Globe (Matthew Gilbert) #5
Entertainment Weekly (Ken Tucker) #4
San Francisco Chronicle (Tim Goodman) #3
USA Today (Robert Bianco) #5
Chicago Sun-Times (Doug Elfman) #4
Najlepsze jest, że producentem i zarazem głównym aktorem jest Denis Leary (Tommy) :
a co za tym idzie - nikt nie każe mu zmieniac scenariusza wg. swojego 'widzimisie' - to własnie dlatego serial ten jest PRAWDZIWY.
Zresztą zobaczcie na jak to wygląda z drugiej strony kamery:
[youtube][/youtube]
Zaręczam że na 'planie' jest tak samo
Nie oglądałes jeszcze?? - to na co czekasz??
Oglądałes? - i jak?
No własnie serial jest fenomenalny i ażdziw, że u nas tak mało popularny... Jakoś tak bez echa odbił się w polskim internecie... Większośc po prostu o nim nie wie - albo czytając opis myśli, że to jakiś kolejny dramat o strażakach, którzy ratują jakieś koty z drzew etc.
No i wszędzie zaliczany jest do gatunku "Dramat" co od razu kojarzy się z katastroficznymi filmami i przywodzi na mysl akcje strażackie... - nic bardziej mylnego!
Serial jest dramatem ale dlatego, że ukazuje postaci i ich osobiste problemy, które niejednokrotnie ich przerastają. Mamy też tutaj niesamowicie potężną dawkę humoru "wprost z życia" - to nie zabawne sytuacyjki tylko prawdziwe, wewnetrzne rozterki, które targają życiem poszczególnych bohaterów.
A najbardziej niesamowite jest umiejetnie wpleciony humor na przemian z 'poważnymi' sytuacjami, które czesto wzruszają człowieka (prawie do łez). Raz jesteśmy karmieni smiesznymi gadkami i scenkami, które rozbrajają do łez jak np. 'młody'pod prysznicem: [youtube]http://youtube.com/watch?v=AHjAgiZBNf4[/youtube] by chwile potem oglądnac scenę smierci dziecka, która "rzuca na kolana"... - każdy sezon kończy się dramatem na niespotykaną skale.
Śmiało mogę powiedziec, że jest to serial wszech czasów!! i jest to mój numer [size=200][b]1[/b][/size] i nic tego nie zmieni!
Nie zauważyłem jeszcze, żeby ktokolwiek wypowiedział sięna jego temat negatywnie, każdy go chwali... - czemu więc go nie oglądnąłeś (aś)? Na co czekasz??
Nim wystawimy czwarty sezon zapewne jeszcze trochę czasu upłynie - @Rafalito świetnie wbił się w klimat i co najciekawsze tłumaczy (przetłumaczył już trzy sezony) nie oglądając nawet serialu (korektę robi @Brita) - dlatego choc kilka osób wyraziło już chęc tłumaczenia to jednak uważam, że warto poczekac, gdyż jak wiadomo każdy tłumacz ma "swój styl".
Wracając do tematu - serial bije rekordy popularnosci i zgarnia nagrody: Przytoczę tylko kilka rankingów amerykańskich TOP TEN:
Boston Globe (Matthew Gilbert) #5 San Francisco Chronicle (Tim Goodman) #3 USA Today (Robert Bianco) #5 Time - Best Returning Shows (James Poniewozik) #8 Village Voice (Joy Press) #6 Arizona Republic (Bill Goodykoontz) #3 Boston Globe (Matthew Gilbert) #5 Entertainment Weekly (Ken Tucker) #4 San Francisco Chronicle (Tim Goodman) #3 USA Today (Robert Bianco) #5 Chicago Sun-Times (Doug Elfman) #4
Najlepsze jest, że producentem i zarazem głównym aktorem jest Denis Leary (Tommy) :
a co za tym idzie - nikt nie każe mu zmieniac scenariusza wg. swojego 'widzimisie' - to własnie dlatego serial ten jest PRAWDZIWY.
Zresztą zobaczcie na jak to wygląda z drugiej strony kamery:
xvidasd pisze:Trzeba zachwalac bo wiele osób nie zdaje sobie sprawy jaki fantastyczny serial przelatuje im koło nosa...
Masz racje, ja pierwsze co to po opisie pomyślałem sobie że to serial z cyklu "world trade center". Ale przeczytałem tyle pochwał że jakiś rok temu zdecydowałem się go obejrzeć. I co? ... Jestem w szoku, serial z sezonu na sezon coraz bardziej doskonały, aktorzy grają idealnie, kazda postać jest kolorowa i nie ma do czego się przyczepić. Majstersztyk.
Każdemu kto nie oglądał mocno polecam, napewno się nie zawiedzie.
P.S Intro Von Bondies- C`mon C`mon genialnie wkomponowało się w tło serialu. Mam to nawet na odtwarzaczu:P
[quote="xvidasd"]Trzeba zachwalac bo wiele osób nie zdaje sobie sprawy jaki fantastyczny serial przelatuje im koło nosa...[/quote]
Masz racje, ja pierwsze co to po opisie pomyślałem sobie że to serial z cyklu "world trade center". Ale przeczytałem tyle pochwał że jakiś rok temu zdecydowałem się go obejrzeć. I co? ... Jestem w szoku, serial z sezonu na sezon coraz bardziej doskonały, aktorzy grają idealnie, kazda postać jest kolorowa i nie ma do czego się przyczepić. Majstersztyk.
Każdemu kto nie oglądał mocno polecam, napewno się nie zawiedzie.
P.S Intro Von Bondies- C`mon C`mon genialnie wkomponowało się w tło serialu. Mam to nawet na odtwarzaczu:P