Rita [TV 2]

Od czasu do czasu warto się przecież pośmiać.
Awatar użytkownika
Lubec
Wskaż do odpowiedzi
Moderator
Moderator
Expert
Expert
youtube Warszawa
Grupa: (XviD asd)
Kontakt:

DANIA Rita [TV 2]

Post autor: Lubec »

obrazek#Rita

[TV 2]

[2012]
Produkcja: Dania,
Gatunek: Dramat,Komedia,
Reżyseria: Lars Kaalund,Jannik Johansen, Scenariusz: Christian Torpe,Marie Østerbye

Obsada:
Mille Dinesen ... Rita Madsen
Lise Baastrup ... Hjørdis
Nikolaj Groth ... Jeppe Madsen
Ellen Hillingsø ... Helle
Carsten Bjørnlund ... Rasmus
Alexandre Willaume ... Jonas Poulsen
Morten Vang Simonsen ... Ricco Madsen
Ole Dupont ... Lærer

ObrazekObrazekObrazek
Rita Madsen jest nauczycielką, za którą przepadają jej uczniowie i choć jest dobra w tym co robi to opiera się wszystkim stereotypom, co nie przysparza jej sympatii współpracowników czy rodziców uczniów.
Poza szkołą jej buntownicza natura daje się we znaki, nawet jej dzieciom.
Niestety polskich napisów brak.
Awatar użytkownika
Lubec
Wskaż do odpowiedzi
Moderator
Moderator
Expert
Expert
Grupa: (XviD asd)
Kontakt:

DANIA Re: Rita [TV 2]

Post autor: Lubec »

Czwarty sezon już na Netflix.
Jestem po pierwszym sezonie (z których każdy ma osiem odcinków) i jestem naprawdę usatysfakcjonowany.
Dobre połączenie komedii i dramatu. Humoru czasami jest mniej, ale zawsze odpowiednio dozowany.
Ciekawe postaci... i trochę tych mniej (Tom i jego żona). Oczywiście główna bohaterka bryluje, zaraz za nią jej dzieci, a czołówkę zamyka początkująca i naiwna Hjørdis, która dopiero uczy się być nauczycielką.
Nie zauważyłem jakiegoś wątku przewodniego, ale odcinki są ciekawe. W każdym przedstawiany jest jakiś przypadek ucznia, który posiada drugie dno i jest pretekstem do ukazania poważniejszego problemu. Sami uczniowie są przedstawieni w miarę realnie, bez popadania w stereotypy.
Możemy tutaj też podpatrzeć zupełnie różny od naszego system edukacji w praktyce na przykładzie szkoły, w której pracuje Rita. Co prawda szkołę, mam już dawno za sobą, ale raczej wątpię, żeby od tamtej pory coś znacząco się u nas zmieniło.
Pierwszy sezon kończy się dość zaskakująco i ciekaw jestem co scenarzyści wymyślili w drugim sezonie.
Ze swojej strony polecam.
Awatar użytkownika
dziobak
Wskaż do odpowiedzi
seriale znam jak kieszeń
seriale znam jak kieszeń

DANIA Re: Rita [TV 2]

Post autor: dziobak »

Pierwszy sezon za mną i jestem ZA.

Szybka odpowiedź

Oceń ten serial
ODPOWIEDZ