Serial podobny do...

Dyskusje ogólne, nie tylko na tematy związane z serialami TV ale też:
Kino, Muzyka, Film, Wydarzenia, Internet, Społeczność.. itp.
Awatar użytkownika
najphil
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
youtube Warszawa
Kontakt:

Serial podobny do...

Post autor: najphil »

Znacie Last.fm i funkcję "podobni wykonawcy"? Otóż brakuje mi czegoś takiego dla seriali. Żebyśmy wpisując tytuł dostawali listę produkcji sortowaną według stopnia podobieństwa. Oczywiście nie można by czegoś takiego stworzyć z automatu, potrzebna by była ciągła moderacja osób doświadczonych, ale może warto by zacząć powolutku budować takie linie powiązań. Chyba nikt tego jeszcze nie ma. CO sądzicie?
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert
Ulubiony Serial: Rescue Me

Re: Serial podobny do...

Post autor: asd »

|Ja jestem za choć dokładnie nie wiem na czym miało by to polegać.
Jak rozumiem chodzi o jakiś skrypt porównawczy?
Sirm miał też taki pomysł (zacytuję):
Sirm pisze:(...) w pomyśle, który wysłałem wcześniej nie da się dać negatywa ani samemu wybrać serialu na który się głosuje, dostaje się jedynie 2 losowe seriale i klika ten, który z tej pary bardziej nam się podoba (ew. można dać przycisk do opuszczenia kolejki, jeśli podanych pozycji się nie zna). Można co prawda za każdym razem gdy zostanie do pary wylosowany nasz serial zawsze go wybierać, ale w międzyczasie każda osoba dostanie do oceny wiele innych takich par, nie tylko to co akurat chcemy. To nie ma być jeden zestaw dla wszystkich tylko za każdym razem coś losowego. Lista wtedy nie przedstawiała by się tak jak teraz, gdzie jest podana średnia ocena ale jedynie dla tego serialu, zamiast tego była by informacja, że dany serial wygrywa w ileśtam procentach pojedynków. Sam nie bardzo wiem jak coś takiego zmanipulować, chyba jedynie gdyby większość biorących udział zawsze złośliwie klikała na chybił-trafił zamiast na ten, który naprawdę woli. Minusem jest, że jak pisałem wcześniej zanim wyniki były by miarodajne takich pojedynków musiało by być dużo i trochę czasu by to zajęło, dlatego aby zachęcić trzeba by takie głosowanie maksymalnie uprościć - dać w wygodnym miejscu, łatwo, szybko, żeby po prostu każdy za każdym razem gdy odwiedza stronę głosował praktycznie mimochodem. Ale to tylko taki luźny pomysł.
Obrazek When Dreams Come True...
Norvik
Wskaż do odpowiedzi
większość oglądam
większość oglądam
Ulubiony Serial: Good Wife

Post autor: Norvik »

Najłatwiej byłoby chyba wprowadzić tagi choć to nie to samo...
Awatar użytkownika
Lubec
Wskaż do odpowiedzi
Moderator
Moderator
Expert
Expert
Grupa: (XviD asd)
Kontakt:

Post autor: Lubec »

Lasta znam i sam korzystam (zapodaj najphil linka jak masz konto).
Taka opcja była by bardzo dobra i sam o tym kiedyś wspominałem.
Opcja z tagami wydaje się najrozsądniejsza,ale zapewne trudna i czasochłonna od strony technicznej.
Awatar użytkownika
najphil
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Nie mam konta na last.fm, czasem używam właśnie po to, by znaleźć podobnych wykonawców. Całkiem nieźle się to sprawdza.

NIe mam pojęcia, jak to zrobić i kompletnie nie mam wyczucia. Wyobrażałem to sobie mniej więcej tak, że na początku będzie to praca tylko dla osób dopuszczonych, które - dzięki wymyśleniu jakiegoś fajnego formularza np. na wzór tych związanych z quizem - będą sobie powoli dłubać, lecąc po kolei z serialami, które znają i które mogą do czegoś porównać. Jeśli u dwóch osób takie porównanie się powtórzy, to końcowy odbiorca będzie widział, że w danym wypadku podobieństwo jest większe.

Tak jak mówię. to nie jest coś, co da się zrobić w tydzień. Choćby to miało zająć pół roku, to się nam nie spieszy. Ważne, żeby propozycje nie opierały się na automacie, tylko na ludzkim wyczuciu.

Po tym okresie można otworzyć formularz lub ewentualnie można dać możliwość ocenienia przez odbiorców, jak dobra była dana propozycja serialu podobnego.

Najphil myśliciel.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

Przełóż to teraz na wzór matematyczny lub schemat programowy.
Jak to miało by wyglądać od strony praktycznej?

Osoba1 zaznacza z Puli1 pasujące do siebie seriale? Pula1 to losowy zbiór X seriali?

Jak oznaczyć, że serialA jest podobny do serialuB i też do serialuC ale już serialB jest tylko podobny do serialuA (co wynika z pierwszego) i serialuF ?

Jak widać będzie tu masę krzyżowych skojarzeń - jak je oznaczyć? Jak można je sumować? Na jakiej podstawie?

Czy też może chodzi o pojedyncze skojarzenie? np. ustalamy na forum, że SerialA jest podobny do SerialuB i wtedy jeden uprawniony zamieszcza wpis w osobnej bazie, że te seriale są podobne?

Nie znam tej listy na tamtej stronie i nie wiem jak działa - musicie więc lepiej to wytłumaczyć...
Awatar użytkownika
najphil
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

A ja się nie znam na logice takich zapisów i mi bark mi wyobraźni matematycznej. Mogę tylko próbować odpowiadać jak dzieciak.

Jak pokazać podobieństwo? Osobną zakładką lub przekierowującym butonem ewentualnie, i to by było najlepsze, bo można by było fajnie promować takie rozwiązanie, osobna wyszukiwarka.

Jak ma wyglądać formularz? Np. W pierwszym oknie wybieramy serial, w drugim z wysuwanej listy klikamy na podobny, ewentualnie jeszcze z trzeciej możemy określić stopień podobieństwa powiedzmy w skali do 3 (albo kolorami, gdzie jaskrawo czerowny będzie wskazywał na bardzo duże podobieństwo, a stopniowo wypłowiałe odcienie na mniejsze)

Wybrane podobieństwo działa oczywiście także odwrotnie.

Pewnie to, co napisałem, nie odpowiada na żadne z pytań, które zadałeś, ale tak to już jest, jak się pyta humanistę. :P
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Sirm
Wskaż do odpowiedzi
admin pomocniczy
admin pomocniczy
seriale to moja pasja
seriale to moja pasja
Ulubiony Serial: Firefly
Kontakt:

Post autor: Sirm »

To może tak: wyobrażam sobie 3 stopniowy poziom podobieństwa seriali - pierwszy poziom najbardziej ogólny, czyli np. gatunkowo, jeśli wybrany serial jest kryminałem można zaproponować inny kryminał, 2 poziom dochodzi trochę więcej powiązań np z tego samego roku, podobna ocena i to czy to serial normalny czy miniseria, zamknięta opowieść czy każdy odcinek inny, ale też np elementary i sherlock bo podobni bohaterowie i materiał źródłowy itp. 3 poziom to już seriale ewidentnie ze sobą powiązane: np arrow i flash; stargate sg-1, atlantis i universe; CSI taki i CSI inny, i inne spinoffy i rimejki. 1 i 3 poziom chyba jeszcze w miarę łatwo wytłumaczyć i wprowadzić, najbardziej problematyczny w moim pomyśle byłby ten przejściowy 2 poziom bo tu już chyba jakoś na wyczucie trzeba by te seriale wiązać, ale zawsze można je wiązać z wzajemnością czyli jeśli elementary jest trochę jak sherlock to automatycznie też jest powiązanie w drugą stronę.
Jak to działa? Może tak: klik w 'zaproponuj serial podobny' (np. Stargate SG-1) i wyskakuje: 'spróbuj także inne SF: Doctor Who' (losowo, daleki strzał ale też SF), potem idzie 'A może coś bardziej podobnego: Star Trek' (już bardziej podobne bo i statki kosmiczne, i teleportacja, i kilka sezonów itp, ale również mogło by trafić na Babylon 5 albo Battlestar galactica) i na końcu: 'Są też inne seriale z tego uniwersum: Atlantis, Infinity i Universe' (tu już chyba nic innego się chyba nie da wcisnąć, tylko nie wiem czy to powiązać z filmami, ewentualnie jeśli serial nie ma takich bezpośrednich powiązań to można dany krok odpuścić).
Trzeba by to jeszcze dopracować, było by przy tym trochę dłubania, i musiało by to być moderowane, żeby głupot nie dodawać, ale to znów tylko luźny pomysł.
https://karinaoliteraturze.wordpress.com/
Duskunk
Wskaż do odpowiedzi
witam
witam

Post autor: Duskunk »

zna ktoś coś podobnego do Kill generation i The unit?
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

A taki klasyki widziałeś?
Obrazek Obrazek Obrazek

Szybka odpowiedź