Nurse Jackie

Od czasu do czasu warto się przecież pośmiać.
Awatar użytkownika
piotr_cebo
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
youtube Warszawa

USA Nurse Jackie

Post autor: piotr_cebo »

Nurse Jackie (2009)

Obrazek

produkcja: USA
gatunek: Komedia
data premiery: 2009-06-09 (Świat)

Opis:
Najnowsze dzieło stacji Showtime! Czy powtóry sukces poprzedników takich jak Dexter, Californication czy Weeds? Możliwe, że tak. Serial przedstawia historie uzależnionej od narkotyków pielęgniarki, która na codzień spotyka się z problemami w domu i w pracy.
forumtv.pl pisze:Nurse Jackie opowiada o tytułowej pielęgniarce uzależnionej od narkotyków, która pracuje w jednym ze szpitali w Nowym Jorku. Jackie jest niepraktykującą katoliczką, niestroniącą od Vicodinu i Adderallu, która na codzień rządzi szpitalem według własnych zasad. Salowa, w swojej pracy, spotyka się z nieznośnymi pacjentami i nierozważnymi lekarzami. Cały serial został zrealizowany w stylu czarnej komedii. Główną rolę gra tu Edie Falco, aktorka, która zdobyła 3 nagrody Emmy.
Linki:
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

[youtube][/youtube]
Napisy: Jeszcze nie ma, ale wydląda na to, że zajmie się nimi hatk, więc raczej będą robione.
Obrazek
Awatar użytkownika
grego1980
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Ulubiony Serial: 2 i pół

Post autor: grego1980 »

moze byc ciekawe, oczywiscie jestem za
Mroofa69
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Mroofa69 »

Zapowiada sie całkiem całkiem
Steryd
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Steryd »

Sam chciałem założyć wątek, jednak mnie ubiegłeś. :D
Napisy są tłumaczone na n24.
W sieci są już 2 odcinki.

-----
Ktoś już widział?
Awatar użytkownika
piotr_cebo
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert

Ja widziałem, napisy jednak już są. Kurde, widać, że produkcja showtime. Ciekawa postać, wyraxista, fajnie przedstawiona, zobaczymy jka drugi odcinek, ale narazie na plus!
Obrazek
Steryd
Wskaż do odpowiedzi

piotr_cebo pisze:napisy jednak już są
Gdzie? Na n24 napisy nadal są w oczekujących.
Awatar użytkownika
Gawith
Wskaż do odpowiedzi
większość oglądam
większość oglądam
Kontakt:

Post autor: Gawith »

może na nast.ws ? Dam mu szansę ale jakoś nie lubię tej aktorki od czasu OZ, no ale zobaczymy ; p
Awatar użytkownika
piotr_cebo
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert

Steryd pisze:
piotr_cebo pisze:napisy jednak już są
Gdzie? Na n24 napisy nadal są w oczekujących.
Nie wiem gdzie, napiprojekt mi znalazł, jak coś mogę przesłać.
Obrazek
Steryd
Wskaż do odpowiedzi

piotr_cebo, prześlij. :) Będę Ci wdzięczny. Napisy są dobrej jakości?
Awatar użytkownika
piotr_cebo
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert

Obrazek
Steryd
Wskaż do odpowiedzi

Minutę temu pojawiły się napisy na n24. :D Ale i tak dzięki za fatygę. :)

e:
Serial dostał drugi sezon:
http://www.popcorner.pl/popcorner/1,815 ... gn=4257741
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert
Ulubiony Serial: Rescue Me

Post autor: asd »

Nie wiem czy chcę to oglądac...

Po pierwsze główna rolę gra Edie Falco, która niezbyt dobrze kojarzy mi się z rolą, jaką zagrała w OZ - niby ok ale nie obdarzyłem jej sympatią o zaufaniu juz nie mówiąc.
Po drugie wprawdzie to niby ma być komedia ale dotyczy narkomanów...

Nie wiem czy chcę sobie burzyc obraz pielegniarki, jaki sobie wyidealizowałem - mniej więcej taka:

Obrazek

Ale można by spróbowac... - ktoś ma jakiś pomysł na opis?
http://xvidasd.com/nursejackie.html
Obrazek When Dreams Come True...
ndb
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: ndb »

Obejrzałem 1 odcinek i w sumie zapowiada sie fajnie. Tytułowa pielegniarka to taki brudny harry wsrod personelu szpitala :D Napewno bede sledzil ten serial dalej
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

I tak jak myślałem serial nie przypadł mi do gustu.
Jackie kreowana jest na jedyną kompetentną w szpitalu gdzie reszta to kompletni idioci.
I może nie było by w tym nic złego gdyby nie fakt, że Jackie jest
Spoiler:
No i nie wiem co to za komedia, która jedynie potrafi wywołać grymas niesmaku na twarzy... (idiota z poparzonym odbytem miał być zabawny??).

Zresztą popatrzcie sami:

Nurse Jackie [1x01] (XviD asd) EnglishV+NapisyPL Obrazek
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Bostonq »

xvidasd pisze:I tak jak myślałem serial nie przypadł mi do gustu.
A mi wręcz przeciwnie, co w sumie podejrzewałem od samego początku :)
xvidasd pisze:Jackie kreowana jest na jedyną kompetentną w szpitalu gdzie reszta to kompletni idioci.
Nic takiego nie ma miejsca w tym odcinku :) Owszem, jest jeden idiota, ale jeden, to nie wszyscy :) Faktycznie, bohaterka wie dużo - jest dobrą pielęgniarką, ale popełnia również błędy - nie jest więc nieomylna :)

xvidasd pisze:I może nie było by w tym nic złego gdyby nie fakt, że Jackie jest
Spoiler:
Nic takiego nie dzieje się w odcinku w ten sposób, co podałeś w spoilerze :) Nie wiem, może oglądaliśmy inny odcinek :)
Spoiler:
xvidasd pisze:No i nie wiem co to za komedia, która jedynie potrafi wywołać grymas niesmaku na twarzy... (idiota z poparzonym odbytem miał być zabawny??).
Bo po pierwsze, to nie komedia, a co najwyżej typowy dla Showtime - komediodramat, coś takiego, jak "Californication", a więc nie wszystko musi bawić. Po drugie, "House" pokazał nam już podobnych idiotów, a tam jakoś nie narzekałeś. Wystarczy tylko przypomnieć pacjenta, która wsadził sobie do tyłka bodaj odtwarzacz mp3 :)

Reasumując, zapowiada się kolejny fajny serial ze stajni Showtime, na razie trudno orzec, czy będzie tak dobry jak wspomniane już choćby "Californication" czy "Weeds" (narkotyki pojawiają się we wszystkich, a House też cukierków nie je... :) ), czy też nie, ale jeśli ktoś lubi produkcje tej stacji może oglądać w ciemno. Nie sądzę, żeby - przynajmniej pierwszy odcinek - go zawiódł :)

No i bardzo podoba mi się zasada, podług której należy opisywać bohaterkę: "Boże, uczyń mnie świętą, ale jeszcze nie teraz" :)
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

Bostonq pisze:xvidasd napisał:
Jackie kreowana jest na jedyną kompetentną w szpitalu gdzie reszta to kompletni idioci.

Nic takiego nie ma miejsca w tym odcinku Owszem, jest jeden idiota, ale jeden, to nie wszyscy Faktycznie, bohaterka wie dużo - jest dobrą pielęgniarką, ale popełnia również błędy - nie jest więc nieomylna
Czyżby? Napierw lekarz lekcewarzy jej uwagi odnośnie krwotoku, następnie inna lekarka w trakcie lunchu tłumaczy jej:

Nurse:Ten facet jest niekompetentny|i niebezpieczny.
Zabił dzisiaj kuriera rowerowego.
Lekarka:Ale z ciebie skarżypyta.
Więcej chleba.
N:Co wy lekarze macie przeciwko|leczeniu ludzi, na litość boską?
L:Widzisz, ile tego jest.|Leczenie, pomaganie, naprawianie...
N:To fantastyczne.
L:Dlatego jesteś pielęgniarką.

co ewidentnie wskazuje na lekceważący stosunek do swojej pracy.

Nie wspominając już o Dr Cooper, który złapał ja za pierś twierdząc, że to reakcja Tourette'a na stres. Choroba to wcale nie jest śmieszna i nie objawia się w taki sposób...

Dobra - przekoloryzowałem trochę nazywając ją dziwką czy narkomanką ale trochę mam jednak racji: Nie ma obecnie lekarstwa w granulkach, które należało by wciągać przez nos - a kobieta, która sypia "za prezenty" może i nie zasługuje na miano, jakim ją określiłem.

No i jakoś sprytnie ominąłeś zarzut "jej Boskości"...

Porównywanie tego czegoś do Housa jest co najmniej grzechem...
Pamiętaj, że nie wszystko w różnych okolicznościach "smakuje" tak samo - Nawet najdroższy szampan pity z brudnego, papierowego kubka będzie paskudny...

Ale nie będę się sprzeczał - mnie się nie podoba i już :smile:
Ostatnio zmieniony 11 czerwca 2009, 15:13 przez asd, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
piotr_cebo
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert

W podstronie jest błąd, serial trwa 30, a nie 42 minuty.
Obrazek
Mroofa69
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Mroofa69 »

całkiem fajny serialik :D
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Bostonq »

xvidasd pisze:
Nurse:Ten facet jest niekompetentny|i niebezpieczny.
Zabił dzisiaj kuriera rowerowego.
Lekarka:Ale z ciebie skarżypyta.
Więcej chleba.
N:Co wy lekarze macie przeciwko|leczeniu ludzi, na litość boską?
L:Widzisz, ile tego jest.|Leczenie, pomaganie, naprawianie...
N:To fantastyczne.
L:Dlatego jesteś pielęgniarką.

co ewidentnie wskazuje na lekceważący stosunek do swojej pracy.
Na nic nie wskazuje, a już na pewno nie ewidentnie. To jest w ogóle bardzo fajna scena, która kończy się w sposób przeczący Twoim wnioskom. Owszem, może to wyglądać, że siedzące przy stoliku postaci podchodzą z pewną lekkością do wykonywanego zawodu (myślę, że to dość uczciwe postawienie sprawy, nie wymagam, aby lekarze cały czas posługiwali się "wielkimi słowami"), ale Jackie mówi wyraźnie, że tak naprawdę obu im bardzo zależy. Po czym pojawia się ta krztusząca się starsza pani, a reakcję przyjaciółek to już trzeba sobie zobaczyć :)
xvidasd pisze:Nie wspominając już o Dr Cooper, który złapał ja za pierś twierdząc, że to reakcja Tourette'a na stres. Choroba to wcale nie jest śmieszna i nie objawia się w taki sposób...
No to właśnie ten jedyny w odcinku głupek ;) I nie przesadzałbym z tym, że rzeczywiście nieśmieszna choroba (a jest w ogóle jakaś śmieszna?) nie może stać się podstawą do zabawnej sceny. Na tym często polega humor seriali tej stacji, że nie za bardzo przejmują się poprawnością polityczną, często więc ryzykownie komponują dowcip. Mi to akurat odpowiada.
xvidasd pisze:No i jakoś sprytnie ominąłeś zarzut "jej Boskości"...
Jak to, jak to? :) Nie ominąłem, przecież wyraźnie napisałem, że myli się, nieomal doprowadza do śmierci pacjenta, więc trudno tu mówić o "Boskości", no chyba że takiej demiurgicznej, ułomnej, ale chyba nie o to chodziło :)
xvidasd pisze:Porównywanie tego czegoś do Housa jest co najmniej grzechem...
Toteż nie porównywałem, tylko wskazałem na elementy zbieżne. To dwa zupełnie różne seriale, operujące odmienną poetyką, co nie przeszkadza, że miejscami do siebie podobne, w rozwiązywaniu poszczególnych kwestii.

xvidasd pisze:Ale nie będę się sprzeczał - mnie się nie podoba i już :smile:
Ależ jak najbardziej się sprzeczaj, przecież o to chodzi na forum :) Ja jeszcze nie mam 100% pewności, czy mi się będzie podobał jako całość, na razie oceniam pierwszy odcinek, a ten nastroił mnie bardzo pozytywnie. Ale co z tego będzie, to się okaże :)
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

Nie chcę się sprzeczac a to dlatego, że oglądnąłem tylko jeden odcinek i właściwie wszelkie moje zarzuty mogą okazać się nietrafione - Wiem do czego służy Forum.

Ominąłeś. ominąłeś - chodzi mi o to, co zrobiła z uchem pacjenta... A także o samowolnym wypełnieniu za innego karty dawcy - choc w szczytnym celu...

Dr Cooper to wcale nie jedyny "głupek" w tym serialu... - jest nim jeszcze jej mąż prawda?
No i "starzystka"(?) która robi zdjęcie "odbytu" - mądre to nie było... :D

Może i serial się rozkręci - Nie będe jednak oglądał kolejnych odcinków bo pierwszy wyjątkowo nie przypadł mi do gustu a ja w takich przypadkach jestem jak beton.

Szybka odpowiedź

Oceń ten serial
ODPOWIEDZ