Counterpart [Starz]

a long, long time ago..
Awatar użytkownika
sindar
Wskaż do odpowiedzi
Administrator
Administrator
Expert
Expert
youtube Warszawa
Ulubiony Serial: No właśnie? Który?

USA Re: Counterpart [Starz]

Post autor: sindar »

Obstawiam odcinek na tydzień. HBO raczej nie wypuści serialu przed Starz, które raczej po odcinku na tydzień swoje seriale emituje, chyba że coś się zmieniło w tej materii...
Awatar użytkownika
sindar
Wskaż do odpowiedzi
Administrator
Administrator
Expert
Expert

Jestem po 5 odcinkach drugiego sezonu. Jak dla mnie - rewelacja.
Z niecierpliwością czekam na kolejne odcinki. Ten serial wyrasta na jeden z ciekawszych, które obecnie oglądam.
Obawiam się tylko jednego, że Counterpart jest nieco zbyt hermetyczny, trzeba uważnie śledzić poszczególne wątki i może być przez to dla przeciętnego widza mało zrozumiały.
Podobno widać to po wynikach oglądalności. Obyśmy przed pozamykaniem wątków nie dostali "po drodze" jakiegoś cancela.
Awatar użytkownika
sindar
Wskaż do odpowiedzi
Administrator
Administrator
Expert
Expert

Kolejny, 6 odcinek, też świetny. Bardzo ważny dla całego serialu.
Świetnie przedstawiona retrospekcja, jak to wszystko się zaczęło i jak się zaczęły różnić oba światy.
Paluszki lizać.
Aż strach, co zobaczymy dalej. Czy twórcy Counterart nas jeszcze są w stanie zaskoczyć?
Awatar użytkownika
sindar
Wskaż do odpowiedzi
Administrator
Administrator
Expert
Expert

Kasacja po 2 sezonie. :( A to obecne jeden z najlepszych seriali na ekranie...
Tyle, że pewnie za trudny dla przeciętnego widza.
Heh, oby tylko się skończył jakoś sensownie.
Awatar użytkownika
grego1980
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Ulubiony Serial: 2 i pół

Post autor: grego1980 »

Producenci szukają miejsca dla 3 sezonu.
Awatar użytkownika
sindar
Wskaż do odpowiedzi
Administrator
Administrator
Expert
Expert

Tak? Ale cancel serial dostał.
Awatar użytkownika
grego1980
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Ulubiony Serial: 2 i pół

Post autor: grego1980 »

Cancel jest. Ale pewnie mozna liczyć na przejęcie przez inna stację.
Chodz faktycznie serial nie jest dla "kazdego odbiorcy".Co pewnie trochę utrudni sprawę.
Awatar użytkownika
Lubec
Wskaż do odpowiedzi
Moderator
Moderator
Expert
Expert
Grupa: (XviD asd)
Kontakt:

Post autor: Lubec »

Co prawda nie zacząłem drugiego sezonu (bo nie mogę znaleźć dobrych napisów), ale informacja o kasacji mnie lekko zasmuciła. Liczyłem na to że serial dłużej pożyje. Na to że serial przejmie inna stacja jakoś specjalne bym nie liczył, choć jakieś tam szanse są.
Awatar użytkownika
sindar
Wskaż do odpowiedzi
Administrator
Administrator
Expert
Expert

Są dobre, oryginalne napisy, choćby na napi.
Awatar użytkownika
dziobak
Wskaż do odpowiedzi
seriale znam jak kieszeń
seriale znam jak kieszeń

Post autor: dziobak »

Niestety, showrunner oficjalnie oznajmił, że nie będzie 3-go sezonu. Z jakąś platformą streamingową producenci rozmawiali, ale ostatecznie zakończyło się niczym. Wielka szkoda.
Awatar użytkownika
sindar
Wskaż do odpowiedzi
Administrator
Administrator
Expert
Expert

Szkoda, jeden z ciekawszych seriali ostatnich lat.
Jedyna pociecha, że oba sezony da się obejrzeć jako zamkniętą całość.
Awatar użytkownika
dziobak
Wskaż do odpowiedzi
seriale znam jak kieszeń
seriale znam jak kieszeń

Skończyłem (dopiero :) ) drugi sezon i w sumie mocno nie żałuję, że z tą kontynuacją nie wyszło (biorąc pod uwagę obydwa sezony). Sezon 1 zdecydowanie bardzo dobry, bo tajemnica się odkrywa i to, że nie znamy całości historii jest ok. Sezon 2, gdzie cała historia się wyjaśnia (łącznie z przeszłością), niestety, uwidacznia jak wiele rzeczy do siebie nie przystaje i jest szyte na siłę i do tego bardzo grubą nicią. Obawiam się że w kolejnym sezonie mogłoby z tym się zrobić jeszcze gorzej.
Counterpart to niestety nie jest serial za którym stoi większa opowieść (książka). To rzecz bazująca na jednym pomyśle, a potem jest już dorabianie do niego kontynuacji, z trendem spadkowym co do jakości.
Awatar użytkownika
sindar
Wskaż do odpowiedzi
Administrator
Administrator
Expert
Expert

Przyznam, że mam zupełnie odmienne zdanie niż dziobak. :D
Nie zauważyłem nieprzystających do siebie rzeczy, wręcz przeciwnie, fabuła jest dla mnie tak spójna i przemyślana, jak naprawdę rzadko to bywa w serialowym świecie.
I parę naprawdę genialnych odcinków, o czym wyżej wspomniałem, zwłaszcza 5 i 6.
Ze swojej strony gorąco polecam.
Awatar użytkownika
dziobak
Wskaż do odpowiedzi
seriale znam jak kieszeń
seriale znam jak kieszeń

Sindar, sezon 2, koleś odkrywa międzywymiarowe przejście,
Spoiler:
Jedyny sens w tej całej historii, który się trzyma kupy, i nadaje całości sens, to ten potencjalny konflikt, kiedy można zobaczyć
Spoiler:
Przychodzi mi porównanie do "The OA", w którym budowana historia - mniej wystrzałowa, ale dużo lepiej trzyma się kupy (być może dlatego, że od początku jest planowana na 5-6 sezonów).
Tak jak napisałem, wcześniej, póki ogląda się sezon 1, gdzie tego całego tła nie ma, to jest OK. Ale rozwiązania wymyślone na potrzeby sezonu 2 lekko obrażają inteligencję :smt110
Spoiler:
Czyli na potrzeby scenariusza można zmienić wszystko :) (bo była potrzeba żeby scena nabrała dramatu, co pewnie byłoby sporo słabsze, gdyby się siedziało naprzeciwko za pancernym szkłem).
Awatar użytkownika
sindar
Wskaż do odpowiedzi
Administrator
Administrator
Expert
Expert

Moja inteligencja poczuła się obrażona. :D
Poukrywałem parę fragmentów Twojej wypowiedzi w spoilerach, by ktoś, kto jeszcze może będzie chciał Counterpart samemu obejrzeć, za dużo się nie dowiedział przed obejrzeniem. ;)
Jeśli chodzi o głupoty scenariuszowe, to raczej niewiele seriali przebije ostatnią Grę o Tron. Counterpart dla mnie przy tym to pan pikuś. :D
Ja tam konwencję i rozwój akcji w 2 sezonie Counterpart kupuję, razem z Kierownictwem itd. Oczywiście, zadajesz słuszne pytania, nie na wszystko dostaliśmy odpowiedź, ale nie dziwię się temu, bo w planach były dalsze sezony i zapewne twórcy serialu mieli jeszcze w rękawie kolejne atuty, którymi nie podzielili się od początku. A to, że wraz z rozwojem fabuły pewne elementy twórcy seriali też modyfikują,"odkrywają" na potrzeby serialu, to nie pierwszyzna.
Dużo bardziej od tych w Counterpart ostatnio mnie ruszyły pewne "odkrycia" z Gomorry, które raczej nie jest uznawany za zły serial. I żeby nie było - w równie dobrze ocenianym Line of Duty też ujawniono ostatnio coś, co według jednej sceny z 3 sezonu nie miało prawa się wydarzyć (sprawa też była dyskutowana na grupie LoD). A większość znanych mi osób ogląda LoD z wypiekami na twarzy.

No nic, jest gorąco, nie chce mi się dalej pisać, więc niech będzie stara prawda, że każdy ma swój gust i niech tak zostanie. :)
Dziobak Counterpart nie poleca (2 sezonu), a sindar poleca oba sezony. :D
Awatar użytkownika
dziobak
Wskaż do odpowiedzi
seriale znam jak kieszeń
seriale znam jak kieszeń

Nie chodzi o odpowiedzi na jakieś niewyjaśnione kwestie, ale o logikę tego, co widzimy na ekranie.
Pierwszy przykład z brzegu:
Spoiler:

Wiadomo, że każdy serial ma złożony scenariusz tak, że np. bohater ma dostać się w jakieś konkretne miejsce (wymóg prowadzonej historii), ale ma znaczenie, czy trafi tam "od strzału", czy też po 3 dniach poszukiwań. Ta różnica ma uwzględniać realizm sytuacyjny. Inaczej scenariusz będzie "bajkowy" i kiepski po prostu.
Sezon 2 wydaje mi się mocno niestaranny pod tym względem - są z jednej strony dłużyzny, które niczemu nie służą, a z drugiej - sporo zbiegów okoliczności, gdzie bohaterowie dokładnie za 5 12-ta wpadają na to, na co powinni wpaść (ale nie efektem własnego wysiłku, lecz przypadku). Takie jak dla mnie zszywanie różnych rzeczy byle jak do kupy, grunt, żeby czas odcinkowy wypełnić i fabułę przeprowadzić, bez większej dbałości o logikę, sens.
Nie to, żeby sezon 2 był jakiś specjalnie zły, bo seriali z "cudownością" jest masa. Ale na pewno nie jest to coś wybitnego, co bym polecił. Ot, takie zakończenie do tego co było w 1-nce (jakaś próba uzasadnienia, pokazania w szerszym kontekście o co chodzi - ale niespecjalnie udana moim zdaniem), i to bez przytupu jaki daje ostatni sezon "Gry o tron".

Szybka odpowiedź

Oceń ten serial
ODPOWIEDZ