Defending Jacob [Apple TV+]

Dura lex sed lex, czyli Sherlock i inni!
Awatar użytkownika
dziobak
Wskaż do odpowiedzi
seriale znam jak kieszeń
seriale znam jak kieszeń
youtube Warszawa

USA Defending Jacob [Apple TV+]

Post autor: dziobak »

obrazek#ObrazekObrazekObrazek
Wstrząsający thriller, w którym życie pewnej rodziny zostaje bezpowrotnie zniszczone wraz z oskarżeniem syna o zamordowanie kolegi z klasy.

W obronie syna [Apple TV+]
[2020]
Produkcja: USA,
Gatunek: Kryminał‚Dramat
Obsada:
Chris Evans ... Andy Barber
Michelle Dockery ... Laurie Barber
Jaeden Martell ... Jacob Barberhttps://www.youtube.com/watch?v=XQfeoRLvfqU
Ostatnio zmieniony 14 czerwca 2020, 00:19 przez dziobak, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
dziobak
Wskaż do odpowiedzi
seriale znam jak kieszeń
seriale znam jak kieszeń

USA Re: Defending Jacob [Apple TV+]

Post autor: dziobak »

Kolejna produkcja spod znaku Apple'a, która jest dobra, ale coś tam nie do końca jest tak, jak powinno.
Dobry temat, zdefiniowanie problemu, otwarte zakończenie, które zmusza do refleksji.
Nie pasują mi 2 rzeczy: tempo, trochę za bardzo rozwleczone, stąd dramat >> kryminał (co nie jest złe, ale radzę się nie nastawiać na kino kryminalne, wtedy pewnie będzie się lepiej oglądać). I druga rzecz, Chris Evans, jakoś mi w tej roli nie zaskoczył (ale też rolę dostał niełatwą). Michele Dockery zdecydowanie na plus, podobnie Jaeden Martell.
Polecam, 8/10.
Awatar użytkownika
sindar
Wskaż do odpowiedzi
Administrator
Administrator
Expert
Expert
Ulubiony Serial: No właśnie? Który?

Post autor: sindar »

Obejrzałem, podobnie jak dziobak po początkowym odcinku liczyłem na ciut więcej, w sumie dużo nie brakowało do bardzo dobrze, ale finalnie oceniam go na dobry plus (powiedzmy 7,5). Tempo też faktycznie mogłoby być ciut szybsze. Ciekawostką jest to, że w pewnym momencie zrobiłem sobie przerwę z Defending Jacob dla Brave New World...

P.S. Z reguły tłumaczeń nie komentuję, ale w przypadku tego serialu się nie powstrzymam. Nie wiem, komu apple to zleca, ale w przypadku Defending Jacob przy setnym "okej" na ekranie miałem ochotę całą obsadę serialu powywieszać na najbliższych latarniach.
Krótkie wytłumaczenie - zasadniczo oczywistych OK można w ogóle nie tłumaczyć, bo widać to na ekranie i jest zrozumiałe dla wszystkich, a jeśli już tłumaczymy (bo ma istotniejsze znaczenie albo znalazło się w zdaniu), to mamy polskie zamienniki typu (w zależności od kontekstu): "dobrze", "w porządku", "wszystko gra" itp... A rozłożyło mnie zupełnie jedno tłumaczenie, gdzie bodajże w oryginale użyto słowa "good", a po polsku przetłumaczono... "okej". :smt013 Chyba to wtedy nie zdzierżyłem i zrobiłem sobie przerwę z tym serialem na Brave New World. :D.
Awatar użytkownika
Nazgul
Wskaż do odpowiedzi
patron
patron
maniak serialowy
maniak serialowy
Ulubiony Serial: Grey's Anatomy
Grupa: Project Haven

Post autor: Nazgul »

Nareszcie udało mi się dokończyć Defending Jacob po roku od premierowego odcinka, bo oglądałam na raty, tak bardzo mnie ten serial "wciagnął". Niby miał wszystko, co gwarantuje wysoki poziom i popularność oraz efekt wow, ale niestety całość wyszła beznamiętna, bez emocji i zwyczajnie nudna, i podobnie jak sindar robiłam sobie przerwy (dla Mentalisty, nareszcie na spokojnie mogę całość ogarnąć), bo po prostu nie byłam w stanie za jednym zamachem zdzierżyć całości - nagromadzenie nudy powodowało u mnie momentalne zasypianie. Całkowicie się zgadzam z dziobakiem - produkcja dobra, ale nie do końca coś tam pykło, ja miałam mocne skojarzenia z książkami Mroza, które też są takie aż za bardzo. Wytrzymałam na serialu tylko dzięki Evansowi, a przede wszystkim Schreiberowi, ale matka Jacoba też grała naprawdę świetnie. A zakończenie było że-nu-ją-ce.
Gdyby to był brytolek, pewnie siedziałabym i zagryzałabym palce z nerwów, a tak... 6 to i tak zawyżona ocena.
Make a plan. Set a goal.
Work toward it.
But every now and then,
look around, drink it in... 'cause this is it.

It might all be gone tomorrow.

Szybka odpowiedź

Oceń ten serial
ODPOWIEDZ