mała ciekawostka z lutego tego roku. Archeolodzy znaleźli rękawice bokserskie z okresu .... meldunku Rzymian na terenie dzisiejszej Anglii. Odkrycia dokonano na stanowisku Vindolanda ..był tam niewielki rzymski fort zbudowany około 85 roku n.e. Na zdjęciu nie wyglądają jak współczesne rękawice bokserskie. A armii rzymskiej boks był popularny ..wzmacniał charakter, bitność i wytrzymałość na urazy.
mała ciekawostka z lutego tego roku. Archeolodzy znaleźli rękawice bokserskie z okresu .... meldunku Rzymian na terenie dzisiejszej Anglii. Odkrycia dokonano na stanowisku Vindolanda ..był tam niewielki rzymski fort zbudowany około 85 roku n.e. Na zdjęciu nie wyglądają jak współczesne rękawice bokserskie. A armii rzymskiej boks był popularny ..wzmacniał charakter, bitność i wytrzymałość na urazy. :P
Więcje informacji [url]http://www.ancient-origins.net/news-history-archaeology/heavy-hitters-2000-year-old-boxing-gloves-suggest-roman-soldiers-used-duke-021835[/url]
Tak bez rozgłosu drugi sezon Britannii "wjechał" na HBO GO...
Britannia to chyba takie moje guilty pleasure - oglądam ten serial z czystą przyjemnością, po obejrzeniu drugiego sezonu w sumie mógłbym skopiować opinię z pierwszego sezonu.
Nie jest to serial wybitny, ale jako fantasy daje radę.
Jedno wybija się w nim zdecydowanie ponad przeciętność - postać Aulusa, odgrywana przez Davida Morriseya.
Polecam tym, którzy lubią fantasy i nie będą w tym serialu szukali nadmiernej historyczności.
Pozostaje teraz czekać na info o zamówieniu 3 sezonu serialu.
Tak bez rozgłosu drugi sezon Britannii "wjechał" na HBO GO... Britannia to chyba takie moje guilty pleasure - oglądam ten serial z czystą przyjemnością, po obejrzeniu drugiego sezonu w sumie mógłbym skopiować opinię z pierwszego sezonu. :D Nie jest to serial wybitny, ale jako fantasy daje radę. Jedno wybija się w nim zdecydowanie ponad przeciętność - postać Aulusa, odgrywana przez Davida Morriseya. Polecam tym, którzy lubią fantasy i nie będą w tym serialu szukali nadmiernej historyczności. ;)
Pozostaje teraz czekać na info o zamówieniu 3 sezonu serialu. :)
Amaon wycofał się z tej produkcji, ale Sky stanęło na wysokości zadania i jednak zamówiło 3 sezon Brytanii.
Produkcja jest planowana raczej na drugą połowę roku, zatem zobaczymy go pewnie dopiero w 2021.
Amaon wycofał się z tej produkcji, ale Sky stanęło na wysokości zadania i jednak zamówiło 3 sezon Brytanii. Produkcja jest planowana raczej na drugą połowę roku, zatem zobaczymy go pewnie dopiero w 2021.
Na HBO jest już całość. Tym razem 8 odcinków.
Dowiadujemy się więcej o przeszłości Aulusa i dostaliśmy nowe postaci z nim związane, mocno wpływające na przebieg wydarzeń, przy których ta dotąd demoniczna postać Aulusa staje się "chłopcem do bicia".
Ogląda mi się to dalej bardzo dobrze, jedynie zaczyna mnie nieco niepokoić scenariusz przez coraz większe eksponowanie wątków związanych z pewnym bliskowschodnim bóstwem... No i ten wizerunek Lokki w wizjach,
► Pokaż Spoiler
sugerujący, że to szatan.
Nie pasuje mi ten kierunek i możliwe jego implikacje, wszak to dopiero 43 r.n.e.
Również Cait bardziej mi w tym sezonie przypomina zbuntowaną nastolatkę niż zbawczynię, szczęściem Divis nadal pozostaje sobą.
Oglądam dalej, zobaczymy jak nam sezon się rozwinie.
Na HBO jest już całość. Tym razem 8 odcinków. Dowiadujemy się więcej o przeszłości Aulusa i dostaliśmy nowe postaci z nim związane, mocno wpływające na przebieg wydarzeń, przy których ta dotąd demoniczna postać Aulusa staje się "chłopcem do bicia". Ogląda mi się to dalej bardzo dobrze, jedynie zaczyna mnie nieco niepokoić scenariusz przez coraz większe eksponowanie wątków związanych z pewnym bliskowschodnim bóstwem... No i ten wizerunek Lokki w wizjach, [spoil]sugerujący, że to szatan.[/spoil] Nie pasuje mi ten kierunek i możliwe jego implikacje, wszak to dopiero 43 r.n.e. Również Cait bardziej mi w tym sezonie przypomina zbuntowaną nastolatkę niż zbawczynię, szczęściem Divis nadal pozostaje sobą. Oglądam dalej, zobaczymy jak nam sezon się rozwinie.