A Spy Among Friends

"Zabili go i uciekł" w wielu odsłonach!
Awatar użytkownika
sindar
Wskaż do odpowiedzi
Administrator
Administrator
Expert
Expert
youtube Warszawa
Ulubiony Serial: No właśnie? Który?

A Spy Among Friends

Post autor: sindar »

Obrazek

Lionsgate nabył prawa do serialowej ekranizacji biografii sowieckiego superszpiega Kima Philby'ego, opisanej w książce Ben Macintyre'a "A Spy Among Friends: Kim Philby and the Great Betrayal".

Dla przypomnienia, Kim Philby, jako tajny agent radzieckiego NKWD/KGB, jest uważany za jedną z największych kompromitacji brytyjskich służb specjalnych w jej historii.
Philby, na zlecenie radzieckich służb, został przyjęty w 1940r. do służby w brytyjskiej agencji wywiadowczej (MI6), a w trakcie swojej kariery w tej instytucji, nawet kierował Sekcją IX, odpowiedzialną za sprawy kontrwywiadu przeciwko ZSRR.
W związku z zacieśniającymi się podejrzeniami był nawet czasowo zwolniony ze służby w MI6, ale ostatecznie został do niej przywrócony, ze względu na wpływ wysoko ustosunkowanych przyjaciół.

Dopiero w 1963r. pętla podejrzeń zacisnęła się na tyle, że Kim Philby uciekł do ZSRR.
Superszpieg zmarł w ZSRR w 1988r. i został pochowany z honorami należnymi generałowi KGB.

Trzymam kciuki, aby ta ekranizacja się powiodła.
Awatar użytkownika
delta1908
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Ulubiony Serial: The Shield

Re: A Spy Among Friends - Sowiecki superszpieg w serialu?

Post autor: delta1908 »

Kiedyś oglądałem bardzo dobry mini serial od BBC z 2003 pt. Cambridge Spies, który traktował o całej czwórce z Cambridge. W tamtej produkcji Philby'ego grał Toby Stephens czyli aktualnie kapitan Flint. Oby tym razem było równie dobrze. Uwielbiam takie seriale i trzymam za niego kciuki.
Awatar użytkownika
Skalpel
Wskaż do odpowiedzi
Widziałem wszystko
Widziałem wszystko
Ulubiony Serial: The Sopranos
Kontakt:

A Spy Among Friends - Sowiecki superszpieg w serialu?

Post autor: Skalpel »

6 odcinkowy serial A Spy Among Friends od 7 lutego na HBO MAX :)

zwiastun
Awatar użytkownika
Skalpel
Wskaż do odpowiedzi
Widziałem wszystko
Widziałem wszystko
Ulubiony Serial: The Sopranos
Kontakt:

A Spy Among Friends - Sowiecki superszpieg w serialu?

Post autor: Skalpel »

jestem po 1 odcinku i jak dla mnie znakomity :) takie klimaty szpiegowskie uwielbiam w starym stylu :) cały sezon jest na HBO MAX
Awatar użytkownika
sindar
Wskaż do odpowiedzi
Administrator
Administrator
Expert
Expert
Ulubiony Serial: No właśnie? Który?

A Spy Among Friends

Post autor: sindar »

Qrde, już zapomniałem o tym projekcie, a tu wrócił po prawie 10 latach od zapowiedzi.
Kolejny do zakolejkowania. :)

Szybka odpowiedź

Oceń ten serial
ODPOWIEDZ