Vikings: Valhalla [Netflix]

Przekonaj się, że to wcale nie nudy!
Awatar użytkownika
sindar
Wskaż do odpowiedzi
Administrator
Administrator
Expert
Expert
youtube Warszawa
Ulubiony Serial: No właśnie? Który?

USA Vikings: Valhalla [Netflix]

Post autor: sindar »

obrazek

Przyznam, że miałem problem ze wejściem w Vikings: Valhalla.
Pierwszy odcinek spinoffu Wikingów wydawał mi się jakiś taki mydłkowaty i od CGI bolały mnie oczy, w ogóle wydawał mi się odcinaniem kuponów od sukcesu Wikingów.
Ale nie poddałem się... i z każdym kolejnym odcinkiem podobał mi się coraz bardziej. Na koniec żałowałem, że to już koniec sezonu.
Bohaterowie nabrali życia i charakteru (choć tu mam chyba nadal problem z Leifem Erikssonem), fabuła zaczęła przypominać raczej grę o tron (a właściwie gry o trony ;)), tak mocno podkreślana religia jest właściwie narzędziem do osiagnięcia celu, bez znaczenia, czy mamy tu starych bogów czy krzewiące się wszędzie chrześcijaństwo. Oczywiście scen akcji i bijatyk nie zabrakło.
Dobrze się stało, że stery w serialu dostał odkurzony Jeb Stuart, wszak to twórca sukcesu takich hitów, jak pierwszej Szklanej Pułapki i Ściganego. Pozytywne też jest, że podobno calość Valhalli jest rozpisana na 3 sezony, tym samym liczę, że Stuart uniknie błędów mocno zużytego przy Wikingach Michaela Hirsta, który rozciągnął ten serial w nieskończoność.
Awatar użytkownika
delta1908
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Ulubiony Serial: The Shield

Post autor: delta1908 »

Ja obejrzałem dwa pierwsze odcinki w dniu premiery i jakoś mnie szczególnie nie porwał. W międzyczasie zacząłem oglądać coś innego i jakoś, póki co, do niego nie wróciłem. No ale skoro z czasem się rozkręca, to chyba jednak do niego wrócę ;)
Awatar użytkownika
Traf
Wskaż do odpowiedzi
Techniczny
Techniczny
seriale to moja pasja
seriale to moja pasja
Ulubiony Serial: Gra o tron

USA Vikings: Valhalla [Netflix]

Post autor: Traf »

obrazek
ObrazekObrazekObrazek
Nowa saga rozpoczyna się 100 lat po zakończeniu wydarzeń z poprzedniego serialu. To fabularyzowana opowieść o dziejach najsłynniejszych wikingów w historii.

Wikingowie: Walhalla [Netflix]
[2022]
Produkcja: USA,
Gatunek: Historyczny,
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
sindar
Wskaż do odpowiedzi
Administrator
Administrator
Expert
Expert

Drugi sezon już od jakiegoś czasu na Netflixie. Ciekawostką jest fakt, że Jarosława Mądrego zagrał Dorociński.
Jest nieco słabiej niż w 1 sezonie, może nieco za dużo wypełniaczy dostaliśmy, mam też wrażenie, że nieco za szybko twórcy pozbywają się niektórych postaci, że nie zdążymy się na dobre z nimi utożsamić, ale nie przeszkadza mi to na tyle, bym się nie zainteresował kolejnym sezonem. :)
Awatar użytkownika
delta1908
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Ulubiony Serial: The Shield

Post autor: delta1908 »

A mnie osobiście drugi sezon podobał się bardziej. Taka lekka przygodówka w świecie wikingów. Obejrzałem całość na raz. Co do Dorocińskiego, to pojawia się 2-3 razy i wypowiada raptem kilka kwestii ;)
Awatar użytkownika
Traf
Wskaż do odpowiedzi
Techniczny
Techniczny
seriale to moja pasja
seriale to moja pasja
Ulubiony Serial: Gra o tron

Post autor: Traf »

Obejrzałem drugi sezon i nie żałuję. Właśnie taka szybkość akcji mi odpowiada, a nie jakieś zapychacze fabuły, wartka akcja to jest to.
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
sindar
Wskaż do odpowiedzi
Administrator
Administrator
Expert
Expert

Tymczasem na Netflix nadpłynął 3 i zarazem finałowy sezon Valhalli.
Po obejrzeniu mam wrażenie, że pierwotnie twórcy serialu mieli fabułę rozpisaną na jeszcze z 1-2 sezony, gdyż finałowy sezon nieco cierpiał na chorobę teleportacyjną rodem z ostatnich sezonów Gry o Tron...
Niemniej pomimo powyższego zastrzeżenia nadal obejrzałem ten sezon ze sporą przyjemnością, żałuję, że ta produkcja została zakończona, z chęcią obejrzałbym dalsze losy ocalałych bohaterów.

Edit. doczytałem samego siebie powyżej ;) i widzę, że jednak od początku Valhalla była rozpisana na 3 sezony. Skoro tak, to chyba jednak akcenty między sezonami zostały rozłożone niezbyt równomiernie. A może jednak twórcy liczyli, że dostaną więcej czasu po emisji pierwszych sezonów? :scratch:

Szybka odpowiedź

Oceń ten serial
ODPOWIEDZ