🧺🐰🥚🐑🫘🌿 Wesołego Alleluja 🌿🐇🐣🌷

(Niekoniecznie) fajny film (niekoniecznie) wczoraj widziałem

Dyskusje ogólne, nie tylko na tematy związane z serialami TV ale też:
Kino, Muzyka, Film, Wydarzenia, Internet, Społeczność.. itp.
atathoth
Wskaż do odpowiedzi
maniak serialowy
maniak serialowy
youtube Warszawa

Post autor: atathoth »

Zgadzam sie! Wysyp zywych trupow byl swietny! Piekny!
Hot Fuzz tez niczym sobie. Teraz ostatnio Simon Pegg wydal run fat boy run, ale nie polecam, smieszny momentami ale bardziej film romantyczny z doza komedii niz odwrotnie.
Gość
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Gość »

Ogólnie nie przepadam za brytyjskimi filmami ale muszę się zgodzić z opiniami o Hot Fuzz, film jest naprawde fajny. W zasadzie jak oglądam jakiś to nie są to najnowsze produkcje, bo nie natrafiłem na nic nowego i zarazem godnego uwagi. Wczeniej napisałem o Dogville, teraz mogę dodać jeszcze kilka moim zdaniem ciekawych filmów.

Nieodwracalne - moim zdaniem dobre kino no i dobrze zrealizowany pomysł.
Tożsamość - Godny uwagi, zakręcony thriller i takie własnie lubie :D
Widmo(ta azjatycka produkcja)- Dla mnie jeden z lepszych horrorów, polecam.
Twin Peaks(Fire walk with me)- Jak ktos tak jak ja lubi serial, to powinien obejrzec takze film.
Helventis
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Helventis »

Widmo(ta azjatycka produkcja)- Dla mnie jeden z lepszych horrorów, polecam.
nom, to Widmo azjatyckie było niczego sobie :D

ja ostatnio obejrzałem sobie National Treasure 2 i też moge polecić. Fajnie się ogląda, całkiem ciekawa fabuła

a zdecydowanie odradzam Cloverfield - moim zdaniem taka maxymalna qpa że szkoda gadać. film obejrzałem na 3 podejścia, bo nie mogłem na jeden raz przełknąć tych 80 minut nuudy. Dobrnąłem do końca u od razu usunąłem z dysku. Jakbym poszedł na to do kina to zapewne upominałbym się o zwrot pieniędzy :P
Gość
Wskaż do odpowiedzi

Helventis pisze:National Treasure 2 i też moge polecić.
Widziałem pierwsza czesc no i mi sie podobała, na druga jakoś nie moge wygospodarować czasu ;) pewnie kiedys obejrze.
Awatar użytkownika
Shedao Shai
Wskaż do odpowiedzi
mało przepuszczam
mało przepuszczam
Ulubiony Serial: Battlestar Galactica
Kontakt:

Post autor: Shedao Shai »

Tożsamość - też fajny film. Ogólnie lubię Cusacka; w ogóle to fajną obsadę zgromadzili. Jak ktoś nie widział, a lubi thrillery psychologiczne, to neich ogląda.

Widmo mi niespecjalnie, bo nie przepadam za horrorami żółtków - Ring czy Dark Water też mi nie podeszły. Ich remaki też nie, ale w DW przynajmniej Jennifer COnnelly grała, to było na co popatrzeć :P
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Bostonq »

Jeśli Cusack, to polecam "1408" - http://www.imdb.com/title/tt0450385/ , czyli ekranizację opowiadania Stephena Kinga. Rzecz bardziej od wersji papierowej rozbudowana, ale równie ciekawa. Może nawet ciekawsza. Akcja rozgrywa się głównie w tytułowym pokoju, a napięcie nie odpada nawet na chwilę. No i jest to popis rzeczonego aktora, bo cała fabuła skupia się na nim. Naprawdę warto :)
yellow
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: yellow »

I oczywiście są dwie wersje. Jedna jest ugrzeczniona, z happy endem, dla amerykanów :eye:
Gość
Wskaż do odpowiedzi

skoro o Cusack'u mowa to dobry był tez film The Contract
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Jeśli chodzi o "1408", to kupiłem sobie dvd, zresztą rewelacyjnie wydane, i są tam różne wersje zakończenia. Te oficjalne jest średnio optymistyczne, jedno dodane jest bardziej pozytywne, drugie znowuż pesymistyczne.

Aczkolwiek jeśli chodzi o pesymistyczne zakończenia, to mało co jest w stanie przebić ekranizację "Mgły" Kinga - http://www.imdb.com/title/tt0884328/ - przyznaję, że długo jeszcze po zakończeniu projekcji siedziałem przed ekranem, nie bardzo wiedząc, jak się do tego odnieść. Rewelacyjne :) Film ogólnie bardzo ciekawy, choć nie bez wad - byłoby lepiej, gdyby potworów nie było widać (poza jednym, ostatnim, który wygląda wprost genialnie), gdyż są delikatnie mówiąc - niedopracowane :) (Wyjątkowo nie poszedłem na to do kina, bo polski dystrybutor spaprał sprawę, puszczając wersję skróconą - zresztą ktoś wyżej już w tym wątku o tym chyba pisał. A dvd kupię, bo winna się tam pojawić... czarno-biała wersja filmu, co wydaje się doskonale pasować do niezwykle ponurej tonacji filmu :) )
Gość
Wskaż do odpowiedzi

W sumie wszystkie filmy które widziałem na podstawie ksiązek Kinga były dobre. Widziałem "To!","Skazani na Shawshank", "Lśnienie" i "Dzieci kukurydzy".Przydały mi się do pracy którą pisałem na mature z polaka, do tego podparłem się ksiązką "Strefa Śmierci" i było OK.
Teraz, jakoś między serialowym grafikiem trzeba będzie obejrzeć i 1408 i Mgłę ;)
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Koniecznie :)

Co prawda, nie zaryzykowałabym zestawienia filmów Darabonta - "The Shawshank Redemption", "Zielona mila", czy też właśnie "Mgła", "Lśnienia" Kubricka z "Dziećmi kukurydzy" (pomijając cały, dość żenujący, cykl, a biorąc tylko pod uwagę część pierwszą). To jednak zupełnie inna klasa roboty filmowej :)
Gość
Wskaż do odpowiedzi

Co do "Dzieci Kukurydzy" to się zgodzę, bo oprócz pierwszej części nie ma w tym nic godnego uwagi. Teoretycznnie wszystkich nie widziałem, pomijając pierwszy film to chyba jeszcze 3 i 4( :?: ) Tyle wystarczyło zeby stwierdzić ze na reszte szkoda czasu. Jakimś fanem ekranizacji nie jestem ale oprócz tych Kinga, podobały mi się "K-Pax" i "Wywiad z Wampirem". Te chyba najbardziej, po swietnej książce jaką był dla mnie "Kod da Vinci" przyszło rozczarowanie filmem. To z kolei była troche kupa jak dla mnie, ale słyszałem wiele róznych opinii.
Awatar użytkownika
Yugi_2142
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Post autor: Yugi_2142 »

Bostonq pisze:To jednak zupełnie inna klasa roboty filmowej
Skoro już piszemy o filmach z klasą... ostatnio oglądałem niezłą bollywoodzką produkcję :grin:

Obrazek

DON to wysokobudżetowe widowisko, które łączy kryminalną intrygę z charakterystycznymi dla Bollywood scenami tańca i śpiewu. Światowa krytyka określiła DONa jako indyjską wersję Mission Impossible.

Podsumowując: Rewelacja!! Polecam wszystkim! :alien:

Aha i pamiętajcie: "Zlapanie Dona nie jest trudne. Jest niemozliwe." :D
Obrazek
Ignorance is a virtue.
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Żeby było weselej, to powiem, że film wspomniany powyżej widziałem i - źle to, czy dobrze? - mi się podobał :)

A jak powiem, że w ogóle produkcje Bollywoodu w stylu "Czasem słońce, czasem deszcz" mi się podobają i znajduję w nich nieco perwersyjną przyjemność z obcowania z doskonałym i zamierzonym kiczem - to nikt mi później nie uwierzy, że głównym źródłem mego zainteresowania są filmy takie, jak opisywałem już w tym wątku trochę wyżej - http://www.imdb.com/title/tt0856288/ :)

Widać da się pogodzić jakoś w sobie tak sprzeczne ze sobą estetyki :)

Żeby nie być gołosłownym, polecam dwa horrory:

"The Abandoned" - http://www.imdb.com/title/tt0475937/
"Sei mong se jun" ("Ab-normal beauty") - http://www.imdb.com/title/tt0434762/

Oba o śmierci, bardzo przerażające, choć inne w formie. Pierwszy w reżyserii Nacho Cerdà to film o poszukiwaniu korzeni, taka próba powrotu do źródeł dzieciństwa, która to wędrówka okazuje się być drogą ku umieraniu. Jeden z tych filmów, które nawet z pozoru banalnymi scenami wywołują u widza podskórny niepokój.

A drugi to kolejna przygoda z braćmi Pang - ci co widzieli "Gin gwai", czyli "The Eye" w wersji oryginalnej, domyślają się, czego można się spodziewać. Ci, co nie widzieli - spodziewać się można niezłej, przemyślanej fabuły i kilku scen, które będą śnić się po nocach. Takich jak ta w windzie z "Oka" :)

Musiałem jakoś zatrzeć wrażenie po ujawnieniu moich skłonności w stronę kina bollywoodzkiego ;)
Awatar użytkownika
Yugi_2142
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Ok, obejrzałem 1408 i Mgłę. W telegraficznym skrócie: pierwsze ma niezły początek a drugie ekstremalnie mocną końcówkę, reszta natomiast rozczarowuje...
W Mgle słabe potwory (poza dwoma ostatnimi), przydługie dialogi, i amerykańskie zagrania
Spoiler:
w 1408
Spoiler:
Obrazek
Ignorance is a virtue.
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Coś w tym jest, że oba filmy zyskałby, gdyby trochę je skrócić - dodałoby to im intensywności, bo rzeczywiście w środku np. "Mgły" napięcie na chwilę opada. Aczkolwiek mi to akurat nie przeszkadzało aż tak bardzo, ale trzeba wziąć poprawkę, że jestem fanem, a że te ekranizacje i tak należą do jednych z lepszych Kinga, to może trochę zbytnio je gloryfikuję ;)

Co do tych zagrań amerykańskich w "Mgle" - myślę, że końcówka filmu doskonale rozbija wszelkie takie wątki, ukazuje, jak sztuczne są właśnie wszelkie konwencje znane z kina amerykańskiego :)
kacperski
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: kacperski »

Ja wczoraj obejrzałem "3:10 To Yuma". Od razu powiem, że nienawidze westernów i jest to jedyny film z tej kategorii, który udało mi się obejrzeć do końca. I o dziwo - podobało mi się, nawet bardzo. Końcówka niby przewidywalna, ale nie do końca. Dziwnym sposobem, widz nawiązuje coraz większą więź z Ben'em Wayd'em - złodziejem i mordercą. Jeśli ktoś nie wie o czym ten film, to szybko skrócę. Zbiera się ekipa super-de-grejt-masterów, która ma przetransportować strasznego przestępcę - Ben'a Wayde'a, do pewnego miasta, gdzie ma zostać wsadzony do pociągu odjeżdżającego do więzienia w Yumie. Mimo, że wydaje się banalne, film naprawdę wciąga, a na końcówce jak to ostatnio (zbyt często...) bywa - prawie się popłakałem. Ostatnio zrobiłem się strasznie uczuciowy :)

A co do Superbada - wszystkie AP przy tym filmie ssą. To po porstu 1h 40 min ciągłego śmiechu i lecących fucków xD Polecam każdemu, kto chce prostej rozrywki i dużej dawki sprośnego humoru.
Awatar użytkownika
panjandrum
Wskaż do odpowiedzi
seriale to moja pasja
seriale to moja pasja

Post autor: panjandrum »

kacperski pisze:Ja wczoraj obejrzałem "3:10 To Yuma". Od razu powiem, że nienawidze westernów i jest to jedyny film z tej kategorii, który udało mi się obejrzeć do końca. I o dziwo - podobało mi się, nawet bardzo. Końcówka niby przewidywalna, ale nie do końca. Dziwnym sposobem, widz nawiązuje coraz większą więź z Ben'em Wayd'em - złodziejem i mordercą. Jeśli ktoś nie wie o czym ten film, to szybko skrócę. Zbiera się ekipa super-de-grejt-masterów, która ma przetransportować strasznego przestępcę - Ben'a Wayde'a, do pewnego miasta, gdzie ma zostać wsadzony do pociągu odjeżdżającego do więzienia w Yumie. Mimo, że wydaje się banalne, film naprawdę wciąga, a na końcówce jak to ostatnio (zbyt często...) bywa - prawie się popłakałem. Ostatnio zrobiłem się strasznie uczuciowy :)
Świetny remake też bardzo dobrego (choć starego) filmu. Świetna kreacja Bele'a i Crowe'a (dorównał w niej Glennowi Fordowi z pierwowzoru) oraz co mile zaskakuje świetna rola Fostera jako Charlie Prince.
Gość
Wskaż do odpowiedzi

Wczoraj oglądałem Sierociniec, film początkowo taki sredni ale się rozkręcał i no doszło do momentu od którego zaczął mi się podobać. Moim zdaniem dobry film, warto go zobaczyć.

Natomiast szmira ostatnich tygodni, przynajmniej dla mnie to Doomsday. Lubię takie klimaty, 28 dni pozniej i 28 tygoni pozniej mi się bardzo podobało. Natomiast Doomsday... widać że mieli fajny pomysł ale wykonanie jest troche żałosne :?
Awatar użytkownika
Yugi_2142
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Mała prośba do @dominogala i od razu od innych użytkowników też: jak piszecie o jakimś filmie o którym jeszcze nikt przed wami w temacie nie pisał, napiszcie chociaż jednym zdaniem o czym ten film jest a nie tylko czy jest dobry... Np. zgaduję że film Sierociniec jest o jakimś sierocińcu ale czy to komedia, musial czy horror to już nie wiem.
Ja oglądałem ostatnio dwa filmy, oba pośrednio związane z islamem: Wojna Charliego Wilsona i Królestwo.
Pierwszy film opowiada opartą na faktach historię teksańskiego kongresmena Charliego Wilsona który w latach 80 organizuje amerykańską w pomoc dla mudżahedinów w Afganistanie walczących z armią czerwoną. Film jest niezły, pojawia się w nim trochę wątków komediowych, niestety efekty specjalne są raczej kiepskie i no jedną z głównych ról gra Julia Roberts której nie lubię... :alien: Podsumowując: Polecam ale tylko trochę ;)
Drugi film, Królestwo opowiada o bardzo aktualnym problemie terroryzmu. W zamkniętym osiedlu amerykańskim w Arabii Saudyjskiej ma miejsce zamach. Czwórka agentów FBI zostaje wysłana na miejsce tragedii. Specjaliści muszą nie tylko rozwikłać zagadkę tego, kto stoi za zamachem, lecz także przezwyciężyć wrogość lokalnych oficjeli i stróżów prawa. W filmie jest sporo pościgów, strzelanin, wybuchów itp. umieszczonych w egzotycznych dekoracjach Arabi Saudyjskiej, całość wygląda naprawdę nieźle jak na amerykańską produkcję, trochę irytuje "miejski" styl mówienia Jamiego Foxxa ale poza tym jest ok, warto obejrzeć w wolnej chwili.
Obrazek
Ignorance is a virtue.

Szybka odpowiedź

ODPOWIEDZ