Vista

Historyczne posty.
djjasiek
Wskaż do odpowiedzi
youtube Warszawa

Vista

Post autor: djjasiek »

Mam do was pytanko. Noszę się z zamiarem kupienia nowego komputera, a teraz właściwie do każdego jest Vista dodawana. I tu właśnie moje pytanie. Czy ktoś z was pracował na tym systemie, jakie macie wrażenia i co najważniejsze, czy automat normalnie chodzi na viście? Bo, żeby nie wyszło, że przy zmianie komputera stracę możliwość uploadu seriali :). Jeżeli nie chodzi, to będę kombinował, aby kupić kompa z xp-kiem.
tgRIDDICKtg
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: tgRIDDICKtg »

kup bez windowsa i se sam wgraj xp
djjasiek
Wskaż do odpowiedzi

No tak, ale ja mimo wszystko wolę mieć legalnego. Chociaż Windowsa ;) Na reszcie stosuję freeware'owe zamienniki (typu GIMP, OpenOffice etc). "Jedynie" seriale, filmy i muzyka (a i też wszystko nie do końca) pochodzą z "drugiego" obiegu.
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert
Ulubiony Serial: Rescue Me

Post autor: asd »

Możesz cofnąc Vistę do XP
Szczerze mówiąc nie mam pojęcia czy automat tam działa - pewnie nie bo kodeki nie będą pasowac.
Obrazek When Dreams Come True...
Awatar użytkownika
fluid
Wskaż do odpowiedzi
oglądam prawie wszystko
oglądam prawie wszystko
Kontakt:

Post autor: fluid »

wyjasnijmy sobie jedno
kupujesz KOMPUTER czy LAPTOPA??
jak to pierwsze to nie daj sobie wcisnac visty tylko bierz golasa bez systemu i sam sobie wgraj xp
jak laptopa to tutaj sprawa moze byc trudniejsza - do nowych laptopow da sie oczywiscie wgrac xp i to bez problemu ale niekiedy znalezienie sterownikow (grafika, dzwiek itd..) pod xp jest cholkernie trudne (albo niekiedy niemozliwe)
Obrazek

We crawl out from the wreckage
Fingers dig into the sands of the shores
Everything we worked for
Is ripped apart and ruined, drowned...
djjasiek
Wskaż do odpowiedzi

Komputer czyli laptopa :). I właśnie wiem, że ze sterownikami może być problem (najpierw musiałbym się rozejrzeć jak to wygląda), w dodatku lapa z kartą GF M9600 GT z opcją HD i wyjściem HDMI, i nie wiem jak to się będzie imało XP-ka (obsługa DX10). Na razie to wszystko tylko zamiary, więc jeszcze sporo może się zmienić, ale tak myślę, że mimo wszystko trzeba będzie przejść na nowsze. W końcu na początku też każdy gnębił XP-ka, że muli, że słaby, że upiększony niepotrzebnie, ale w końcu każdy się przyzwyczaił, więc sądzę, że tak samo będzie z Vistą.
Awatar użytkownika
fluid
Wskaż do odpowiedzi
oglądam prawie wszystko
oglądam prawie wszystko
Kontakt:

Post autor: fluid »

W końcu na początku też każdy gnębił XP-ka, że muli, że słaby, że upiększony niepotrzebnie, ale w końcu każdy się przyzwyczaił, więc sądzę, że tak samo będzie z Vistą.

nie do konca tak bylo
xp stal sie dobrym systemem mniej wiecej w momencie wydania service packa 2 (12.08.2004) a sam system pojawil sie 25.10.2001 wiec jak widac zajelo ponad 3 lata aby popoprawiac bledy i stabilnosc na tyle zeby mozna bylo go nazwac user friendly
z vista bedzie tak samo
moim zdaniem w chwili obecnej przesiadka z xp na viste nie ma najmniejszego sensu poniewaz:

-gry pisane pod DX10 daja sie odpalic pod XP (DX9.0c hardware + emulowane softwareowo DX10) a roznica w grafice sa niezauwazalne
-stabilnosc - xp bije tu viste na glowe
-dostepnosc oprogramowania - xp ma nieporownywalnie wieksza biblioteke softu a te same programy na viste sa czestokroc mniej stabilne (normalne poki developerzy nei poznaja w pelni platformy)
-interfejs aero - porazka i pomylka na calej linii co za idiota wymyslil interfejs systemu ktory ma wymagania wieksze niz niejedna gra!!!! (ofkoz nie ma przymusu go instalwoac ale wspomniec o tym nalezy bo wszedzie jak sie pisze vista to od razu sie mowi wlasnie o aero)

tak wiec zmieniac cos co od lat jest sprawdzone i dziala dobrze tylko po to zeby miec cos nowszego i nie do konca dopracowanego (ja bym poczekal nawet nie na pierwszego ale na drugiego service packa do visty zanim sie zdecyduje na przesiadke) nie jest wedlug mnie dobrym pomyslem

osobna sprawa jest kupno laptopa - jezeli nie podrozujesz czesto i nei potrzebujesz byc mobilny to lepiej rozwazyc kupno stacjonarnego kompa bo za cene DOBREGO laptopa masz WYPASIONEGO kompa do gier (wiem ze nie kazdy gra ale jest to jakis wyznacznik mocy)
Obrazek

We crawl out from the wreckage
Fingers dig into the sands of the shores
Everything we worked for
Is ripped apart and ruined, drowned...
djjasiek
Wskaż do odpowiedzi

Z tym, że nie wyobrażam sobie życia bez laptopa. Za dużo jeżdżę, w dodatku potrzebny mi jest często aby wziąć go ze sobą do szkoły. Ogólnie nawet lubię usiąść sobie w parku z lapem na kolanach i w coś zagrać. A to co w tej chwili posiadam to jest już straszny złom, ledwo zipie, cały obdrapany, na zawiasach się ledwo trzyma, ach szkoda gadać... Dlatego MUSI być lap. Jeszcze się zastanowię, ale chyba zaryzykuję wziąć go z tą Vistą, zobaczymy co to będzie :). A co do XP, to faktycznie, ale już z SP1 nie było najgorzej (2002r.). Po prostu zawsze przejście na system do przodu jest ciężkie. Tak samo nie mogłem się przekonać do XP po WIN98.
Yogi_18
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Yogi_18 »

hihihihi to może ja sie wypowiem xD

Tydzień temu kupiłem lapka :D
Oczywiście Viste dostałem "Gratis" bo była dodana do komputera, wygląd Visty jest niezły, na te parametry co posiadam to działa całkiem płynnie, gry które testowałem (Grid, Spore) chodzą bez problemów i mimo wcześniejszych zastrzeżeń i często słyszanych narzekań na temat Visty u mnie jak na razie wszystko chodzi nieźle. :)

Co do kompresji... hmm... jeszcze nie testowałem.... chciałem zapytać tutaj na forum czy macie jakieś kodeki do Visty, ale coś mi się zdaje że samemu będzie trzeba się tym zająć i potestować :)

djjasiek masz już upatrzony jakiś model ?? :grin:

Szybka odpowiedź

Oceń ten serial
ODPOWIEDZ