Harper's Island

Jeśli lubisz gęsią skórkę i strachy pod łóżkiem!
Serafin666
Wskaż do odpowiedzi
youtube Warszawa

Post autor: Serafin666 »

Po pierwszych 2 odcinkach byłem pozytywnie nastawiony na tą produkcję. Po 3 odcinku kończę przygodę z tym serialem.
bartek1
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: bartek1 »

Nie no, zgadzam sie ze 3 odcinek lekko zawiodl ale bez przesady, gdybym po pierwszym slabym odcinku konczyl serial to SN zakonczylbym po 2 a losta jakos w polowie 2 sezonu... a sie potem okazalo ze jednak warto :)
Awatar użytkownika
Shedao Shai
Wskaż do odpowiedzi
mało przepuszczam
mało przepuszczam
Ulubiony Serial: Battlestar Galactica
Kontakt:

Post autor: Shedao Shai »

Eee tam Serafin marudzisz, 3 odcinek też przekozacki.

No a mordercą będzie Abby :D
Ostatnio zmieniony 27 kwietnia 2009, 22:22 przez Shedao Shai, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Shedao Shai
Wskaż do odpowiedzi
mało przepuszczam
mało przepuszczam
Kontakt:

Co do uwagi powyżej: żaden to spoiler, tylko moje przypuszczenia :-p
Awatar użytkownika
kain_b
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert

Post autor: kain_b »

Seryjni mordercy robią na małą skalę to, co rządy robią na większą-Richard Ramirez
hasło/pass:bolczeslaw
Serafin666
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Serafin666 »

to mnie właśnie dziwi, serial ma dobrą widownię a oni coś takiego odwalają (bardziej bym się spodziewał takiego zachowania ze strony foxa) Teraz to dopiero widownia poleci w dół. Zesłali serial na emeryturę zanim zapracował na nią :smile:
Awatar użytkownika
Shedao Shai
Wskaż do odpowiedzi
mało przepuszczam
mało przepuszczam
Kontakt:

Jeeezus czemu oni mi to znowu robia, wcześniejDay Break teraz to ;(;(
Awatar użytkownika
kain_b
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert

Co tu dużo mówić: stacja chciała mieć oglądalność powyżej 10 mln, a że spadło do 8 mln to przenosimy na sobotę, gdzie oglądalność będzie wynosic ok. 4 mln. I to wszytko dla serialu, który ma mieć tylko jeden sezon. szkoda gadać
Seryjni mordercy robią na małą skalę to, co rządy robią na większą-Richard Ramirez
Smallville
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Smallville »

Zaczyna to denerwować, jeszcze się dobrze nie zabierzesz za serial a już dostaje cancela, albo przenoszą go na inny dzień żeby jakoś się czołgał do mety.
Nie zdziwię się jak serial gdzieś w połowie zakończy swój żywot a szkoda bo daje się lubić.
Awatar użytkownika
piotr_cebo
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert

Post autor: piotr_cebo »

Przenieśli go tylko amerykanie. W Kanadzie będzie leciał cały czas w czwartki, więc jest jeszcze jakaś nadzieja!
Obrazek
Awatar użytkownika
kain_b
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert

Rzeczywiście jest już odcinek numer 4. A i w ramach ciekawostek od 27 kwietnia serial można obejrzeć w telewizji N .
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Bostonq »

Ech, pozwolę sobie - jak w przypadku "House" najnowszego - na chwilę refleksji - wiem, że filmy takie jak "Siódma pieczęć" Bergmana, "Obywatel Kane" Wellesa wpłynęły na narrację filmową, określiły "język" kinematografii - ale kto w dzisiejszych czasach spodziewa się oryginalności po slasherach? Ok, w roku 1980 "Piątek 13" mógł wydawać się zaskakujący, ba, 1981 zaowocował nawet ciekawszym, choć mniej znanym "The Burning", ale już 1983 przyniósł campowy "Sleepaway Camp", itd.

Serial omawiany obecnie nie wnosi - póki co - nic nowego do gatunku - ale też niczego takiego nie obiecywał. Izolacja, sceny gadane, trupy, zagadka związana z mordercą - klasyka slashera. Lub kryminału - w zależności, co chcemy widzieć :) A odcinek trzeci ma jeden spory plus - scenę
Spoiler:
, która nie jest za bardzo "wyświechtana", nie sprowadza się do jasnego podziału na postacie dobre i złe, ogólnie jest niebanalna. A że serial przesuwają w porze emisji? Ostatnio mało co się utrzymuje, więc - takie życie ... ;)
bartek1
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: bartek1 »

Spoiler:
atathoth
Wskaż do odpowiedzi
maniak serialowy
maniak serialowy

Post autor: atathoth »

Bostonq pisze:(dawniej, przed czasem poprawności politycznej - "Dziesięciu Murzynków") Agathy Christie -
haha, o tym samym omyslalem :D
Awatar użytkownika
Gawith
Wskaż do odpowiedzi
większość oglądam
większość oglądam
Kontakt:

Post autor: Gawith »

atathoth pisze:
Bostonq pisze:(dawniej, przed czasem poprawności politycznej - "Dziesięciu Murzynków") Agathy Christie -
haha, o tym samym omyslalem :D
Też mi przyszła na myśl, i pomysł z
Spoiler:
gdzieś w połowie całej akcji byłby chyba niezłym pomysłem, jeśli odpowiednio poprowadzą fabułę to z każdego zrobią mordercę...by na końcu nas "zaskoczyć"... albo i nie :roll:
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Zaskoczyć widza w tego typu filmie generalnie bardzo trudno, bo wszak większość możliwych wariantów znamy już z innych filmów, książek. Umberto Eco w posłowiu do "Imienia róży" robi takie zestawienie możliwych zbrodniarzy w powieści kryminalnej i w końcu przytacza pewną ideę, że tak naprawdę jedyną niewykorzystaną możliwością jest to, żeby mordercą był... czytelnik :) W naszym przypadku - widz. Pomysł ciekawy, lecz jakby niemożliwy do zrealizowania :)

Cokolwiek więc twórcy wymyślą, będzie powtórzeniem - możliwości leżą na innym polu - czy "zaskoczy" nas to pozytywnie, to znaczy, łobuzem będzie ktoś, kogo nie podejrzewaliśmy, ale jednak poszlaki - nawet odczytywane już po fakcie ujawnienia - będą przekonujące, czy też "zaskoczą" nas "deus ex machina" - i tu trzy rodzaje - mordercą będzie ktoś, kogo nie podejrzewamy i nijak nie będzie nic na to wskazywało, ani uwiarygadniało tej wersji, a jedyny cel tego, to by było "najWOWiej", jak można, czyli z reguły bez sensu (to jest dla mnie opcja najgorsza), lub też wprowadzą element nadnaturalny i mordercą będzie zjawa, duch poprzedniego siepacza, ewentualnie ktoś przez niego opętany (co nie jest znowuż takie złe), a może wszystko rozgrywa się w głowie jednej z postaci, nawet niekoniecznie widzianej na ekranie, co rzadko kiedy sprawdza się dobrze, ale czasem się udaje, jak w filmie
Spoiler:
:)

Tak czy siak, za wielkiego pola manewru moim zdaniem tu nie ma i nie w tym leży przyjemność oglądania tego typu produktów popkultury :)
Awatar użytkownika
beata101
Wskaż do odpowiedzi
wszystko
wszystko
Ulubiony Serial: Supernatural

Post autor: beata101 »

Bostonq pisze:mberto Eco w posłowiu do "Imienia róży" robi takie zestawienie możliwych zbrodniarzy w powieści kryminalnej i w końcu przytacza pewną ideę, że tak naprawdę jedyną niewykorzystaną możliwością jest to, żeby mordercą był... czytelnik W naszym przypadku - widz. Pomysł ciekawy, lecz jakby niemożliwy do zrealizowania
Niemozliwy owszem, ale najbardziej zbliżone do tego o czym piszesz było pewne przedstawienie, w czasach kiedy w każdy czwartek Telewizja polska puszczała tzw. "Kobry" Oryginalnego przedstawienia nie oglądałam ( jednak było zbyt dawno żebym pamiętała :-p ) , ale czytałam o nim gdzieś. w skrócie fabuła wyglądałą tak: W studio telewizyjnym kręcono kryminał, popularną Kobrę. Brała w tym udział oczywiście publiczność, tak dawniej bywało. W pewnym momencie ginie jeden z kamerzystów. Zamykają studio, wzywają MO :D i zaczyna się śledztwo. Dzielny kapitan przepytuje wszystkich aktorów, personel techniczny, w międzyczasie giną po kolei podejrzani, wszyscy są zniechęceni, ogólna klęska...i wtedy nasz dzielny kapitan wpada na pomysł, żeby sprawdzić publiczność. No i okazuje się że mordercą był jeden z widzów :grin: (dlaczego zabijał nie pamiętam zresztą)
Tak więc poniekąd możliwa jest sytuacja, żemordercą jest jeden z widzów.

A wracając do Harper,s Island. Po prostu slasher. Całkiem przyzwoity, i ogląda się na luzie :D :D :D ( nawiasem mówiąc co ze mną jest nie tak jeśli krwawą rzeżnię oglądam na luzie, rety??? :grin: ;) )
http://www.supernatural.com.pl
http://www.jensenackles.pl
Awatar użytkownika
kain_b
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert

Jak chcesz zobaczyć jakiś odcinek Kobry to na pebie sa 3 dostepne.
Jeżeli chodzi o Harpers Island to miło się go ogląda. nie ma rzeźni od początku, tylko wprowadzenie i akcja rozkręci się na dobre na sam koniec.
Zastanawia mnie
Spoiler:
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

@beata101 - trafiony, zatopiony :) Pomijając fakt, że było to "ustawione", to faktycznie jest to realizacja tego, o czym pisałem, że niby jest niemożliwe. Kto by się obecnie odważył na taką koncepcję? A niby tak do przodu poszliśmy...

No i ogólnie, odnośnie serialu: nie wiem, w czym jest problem (tu uwaga: odwołuję się do narzekań na różnych forach, nie tylko polskich). Fabuła idzie sobie powoli do przodu, różne postaci są co jakiś czas rozbudowywane (jak choćby kucharz z "Eureki") charakterologicznie, diabli wiedzą, czy duchy przemawiają w sposób realny, czy też nie, więc w sumie dzieje się tak, jak powinno w serialu tego typu :) Niby co miałoby się dziać, żeby uznać go za lepszy?

Do odcinka czwartego nie bardzo wiedziałem, o co chodzi z Katie Cassidy, że taka cudowna i w ogóle... (Shedao głównie, lecz i inni...) Ale w tym odcinku pojawia się na początku scena, kiedy nic nie widać, ale głos, mimika tej postaci tworzą scenę - no, nazwijmy ją - sceną zmysłową :) I teraz już rozumiem ;)
Awatar użytkownika
Shedao Shai
Wskaż do odpowiedzi
mało przepuszczam
mało przepuszczam
Kontakt:

Spoiler:

Szybka odpowiedź

Oceń ten serial
ODPOWIEDZ