(Niekoniecznie) fajny film (niekoniecznie) wczoraj widziałem

Dyskusje ogólne, nie tylko na tematy związane z serialami TV ale też:
Kino, Muzyka, Film, Wydarzenia, Internet, Społeczność.. itp.
Awatar użytkownika
najphil
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
youtube Warszawa
Kontakt:

Post autor: najphil »

Właśnie obejrzałem THE WATCHMEN i jestem pod wrażeniem. Pierwszy film o "super bohaterach" którego docelową publicznością nie są nastolatkowie. Duży PLUS

Wersja DC (o 20 minut dłuższa) to ponad 3 godziny, więc naprawdę można się wczuć w klimacik.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
grego1980
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Ulubiony Serial: 2 i pół

Post autor: grego1980 »

polecam Wroga Publicznego nr 1 z Vincentem Cassel (świetna rola)
film o jednym z najgrozniejszych przestępców we Francji i nie tylko

składa sie z dwoch częsci
http://www.filmweb.pl/f393442/Wr%C3%B3g ... %87+I,2008
http://www.filmweb.pl/f164773/Wr%C3%B3g ... 87+II,2008
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Bostonq »

Obrazek

"District 9": http://www.imdb.com/title/tt1136608/

Krótko, bo mógłbym o tym filmie pół forum zająć. A i tak nie oddałbym wszystkiego, co bym chciał.

Debiutant reżyser (w pełnym metrażu), relatywnie niewielkie nakłady finansowe (w porównaniu do wielkich budżetów amerykańskich), nieznani aktorzy, w tym fenomenalny debiut Sharlto Copleya w roli głównej, tematyka z pozoru oklepana (kontakt z pozaziemską cywilizacją), a wyszło - ech, co tam - może nie doskonałe w każdym calu, ale jednak arcydzieło.

Trochę ryzykownie, ale napiszę, że to jest takie s-f, które nie jest s-f. Bo niby są kosmici, pojazdy i dziwaczna broń, ale zrobione jest to tak, że odnosi się wrażenie nieustannej autentyczności.

Wpływa na to na pewno konwencja zastosowana - zwłaszcza w pierwszej połowie - w filmie, czyli coś na kształt reportażu. Oglądamy gadające głowy, które opisują wydarzenia, poznajemy różne punkty widzenia, a jakby gdzieś w tle rozgrywa się główny wątek. W drugiej połowie akcja jest już wyraźniejsza, ale nie zmienia to faktu, że nadal mamy do czynienia z filmem wyjątkowym.

Jest to o tyle dziwne, że przez 85% filmu ktoś do kogoś strzela, za kimś goni, przed kimś ucieka. Niby czyste kino sensacyjne, a z jakiś tajemniczych powodów udało się stworzyć coś więcej (bo sporo wątków się tu pojawia - z gatunku tych poważnych - rasizm, religia, przemoc). Na dodatek efekty są znakomite, ściśle wplecione w fabułę, nie ma się tego wrażenie sztuczności, które niestety - przynajmniej mi - często towarzyszy przy obrazach z tego gatunku.

Na dodatek zupełnie inna jest koncepcja obcych w tym filmie, zwłaszcza od tego, do czego przyzwyczaiło nas ostatnio kino amerykańskie. No ale to już trzeba sobie obejrzeć :)

Film jest niezwykle "energetyczny", gorączkowy, często cholernie dynamiczny, ale nigdy nie staje się chaotyczny, kamera jest precyzyjna jak skalpel, zdjęcia znakomite.

Chylę czoła przed reżyserem, który na "dzień dobry" w kinie zrobił coś takiego :) Strach pomyśleć, co może zrobić dalej :)

Oczywiście, mam świadomość, że film cytuje niekiedy wręcz dosłownie klasykę s-f, np. "Muchę" Cronenberga, "Enemy Mine" Petersena, ale czyni to w sposób tak świeży, jak to tylko możliwe. No i od czasu "Blade Runnera" nie widziałem tak przemyślanej i kompleksowej wizji świata fantastycznego (widziałem oczywiście wybitne filmy s-f, ale tu mam na myśli całościową kreację świata, który posiada własne prawa, reguły i ich przestrzega).

No i pierwszy raz od dłuższego czasu nie dziwię się, że nowy film wskoczył tak wysoko na liście imdb - w sumie od czasu "Dark Knight" Nolana straciłem zaufanie do tej formy sprawdzania jakości danego filmu. Ale w przypadku "District 9" nie mam co do tego żadnych wątpliwości. Spory prezent dla tak stosunkowo młodego reżysera :)

No i przy okazji - podziękowania za świetne napisy dla Igloo666 (również u nas na forum) i unseena (chyba u nas Go nie ma :) ).
Helventis
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Helventis »

Hehehehe. Też dzisiaj obejrzałem ten film, ale czekałem z opisaniem az troche to sobie poukładam. xD

District 9 jak na debiut jest filmem rewelacyjnym. Pomimo że w filmie nie gra nikt znany, a jedyne znane nazwisko na plakacie reklamującym film to Peter Jackson który jest producentem tego dzieła, więc teoretycznie film nie zachęca.
Nie zachęca też przez pierwsze 40 minut oglądanie gadających głów jako że już Bostonq wspomniał że film jest czymś w rodzaju reportażu. Momentami nawet przewijałem kilka z tych "wywiadzików". Gdy już się przebrnie przez początkowy etap filmu, dalej już jest bajer. Dużo akcji, ktoś kogoś goni, ktoś strzela jak w dobrym filmie akcji/sci-fi rodem z Hollywood z gigantycznym budżetem. Film pomimo nie jakiegoś wielkiego budżetu oferuje naprawde bardzo fajne efekty specjalne ("krewetki" :) ) , fabuła rozwija się w swoim tempie na początku powolne wprowadzenie a potem gwałtownie przyspiesza. Uważam że warto film obejrzeć ponieważ choć motyw kontaktu z kosmitami jest już tak oklepany, District 9 udowadnia że jednak można jeszcze coś w tym kierunku wymyśleć :D
A skoro to fabularny debiut tego reżysera, to myślę że facet nas jeszcze może czymś zaskoczyć w przyszłości :) oby to nie był jednorazowy przebłysk geniuszu
Awatar użytkownika
AreQ_BAH
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Post autor: AreQ_BAH »

Ja właśnie ściągam ten film :-) Znalazłem odpowiednią kopię, poczytam co pisaliście i dopiszę po obejrzeniu, pewnie gdzieś jutro:)
Obrazek
Awatar użytkownika
Igloo666
Wskaż do odpowiedzi
załapałem bakcyla
załapałem bakcyla
Kontakt:

Post autor: Igloo666 »

Dodam od siebie, że District 10 jest już praktycznie nieunikniony - nie zdziwiłbym się, gdyby jeszcze w tym roku dostał oficjalne zielone światło od studia ;) Sam reżyser potwierdził, że chętnie nakręci sequel, o ile ludzie będą tego chcieć... a odpowiedź na pytanie zdaje się prosta ;)
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Tym bardziej, że akurat w tym przypadku sequel wydaje się jak najbardziej logiczną i pożądaną okolicznością. Film tworzy swój wszechświat, który wydaje się na tyle pojemny, że może spokojnie pomieścić nie jeden, a więcej filmów. Zakończenie jest takie, że spokojnie może zostać, jak jest, owszem, ma charakter otwarty, ale w taki sam sposób, jak zakończenie np. ... "Lalki" Prusa. Czyli otwiera szeroką paletę rozważań, a nie wywołuje rozczarowania, jak to się zdarza często np. w przypadku seriali. To, że historia może mieć swój dalszy ciąg dowiadujemy się dwa razy w ciągu filmu, za pierwszym razem wcale nie na samym końcu. A sequel mógłby być równie dobry, ba, kto wie, czy nie można by pomyśleć nawet o trylogii, czymś w rodzaju nowej mitologii w krainie s-f, jaką kiedyś było "Star Wars", tylko trochę bardziej poważną (no, teraz się fani oburzą ;) ) :) Ale zanim mnie zjedzą, proponuję najpierw obejrzeć film, o ile jeszcze z jakiś powodów tego nie uczynili :)
Awatar użytkownika
AreQ_BAH
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Dystrykt 9... WOW :)
Fantastyczna realizacja, nie będę dublował tego co zostało już napisane o formie itd, po prostu zgadzam się z tym!
Sam film, tematyka główna (spotkanie z obcymi) jak zawsze (dla mnie) ciekawa. Ujęta w dość ciekawy sposób, choć trzeba na pewne kwestie przymknąć oko. Zresztą jest ich trochę w całym filmie, ale nie tak wiele, i nie zniechęcają :) - hej, w końcu to fikcja, nie życie :).
Od początku aż do ostatniej sceny wciąga, trzyma w pewnym napięciu, akcja jest budowana bardzo ciekawie, co już też było opisane:)
Cała tematyka jaką film podejmuje jest szeroka, to nie jest tylko film akcji, to nie tylko SF, to także momentami dramat obyczajowy jak i "zwykły".

Obozy uchodźców - traktowanie obcych/innych jak zwierząt, nielegalny handel, niepotrzebna brutalność...
Przemiana głównego bohatera wewnętrzna, w sensie postawy do Krewetek, od postrzegania ich jak zwierząt do chęci pomocy na równi ważna z zewnętrzną...
Najemnicy, ich brutalność, radość z zabijania, dążenie do otwarcia ognia...
Chciwość korporacji, nielegalne eksperymenty, kłamstwa i fałszerstwa, oszukiwanie prasy i ludzi, spiski...

To wszystko udało się zamknąć razem, każde po malutkim kawałeczku, ale dostrzegalnym, dołożyć świetną fabułę, dużo akcji i niedosyt.
Ten film jest jak wspaniała biżuteria ze złota gdzieniegdzie, bardzo skromnie wysadzana diamentem, rubinem, szafirem, ale sprawiająca że wszystko to składa się na fantastyczne dzieło sztuki. Dzięki temu niema przesytu, jest niedosyt, i chęć patrzenia i podziwiania całości.

Film jeśli będą kontynuacje, ma szanse stać się czymś takim jak seria Alien.
Obrazek
Awatar użytkownika
Shedao Shai
Wskaż do odpowiedzi
mało przepuszczam
mało przepuszczam
Ulubiony Serial: Battlestar Galactica
Kontakt:

Post autor: Shedao Shai »

Bostonq pisze:A sequel mógłby być równie dobry, ba, kto wie, czy nie można by pomyśleć nawet o trylogii, czymś w rodzaju nowej mitologii w krainie s-f, jaką kiedyś było "Star Wars", tylko trochę bardziej poważną (no, teraz się fani oburzą ;) ) :) Ale zanim mnie zjedzą, proponuję najpierw obejrzeć film, o ile jeszcze z jakiś powodów tego nie uczynili :)
A jest dvdrip? Bo ja natknąłem się na same R5tki na razie.

Sam film zapowiada się świetnie, zbiera b.fajne recenzje i jestem go bardzo ciekawy. Naturalnie :D porównanie ze SW nietrafne, bo wątpię żeby kiedykolwiek jakikolwiek film wykreował tak rozległy i poszerzany świat z monumentalną mitologią jak SW, Matrix nie dał rady, LOTR nie dał rady, z całym szacunkiem Bostonuś ale District 9 no... e... ;)

co nie zmienia, że nie mogę się doczekać aż go obejrzę.
Awatar użytkownika
Igloo666
Wskaż do odpowiedzi
załapałem bakcyla
załapałem bakcyla
Kontakt:

Jest kilka R5 z dobrym dźwiękiem ;)
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Hmm, lepiej powiedz, że "Resident Evil" dał radę wykreować ;) A nie tam wymieniaj to, co się nie udało :)

Ja nie przepadam za "Star Wars" - uuu, teraz się dopiero narażę - to jest - DLA MNIE (rozumiem, że ktoś myśli inaczej) - taka "biblia pauperum", owszem, fajna, jako rozrywka, jako kult - no cóż, to nie moje strony :) Paradoksalnie już bardziej rozumiem fenomen "Star Treka".

"District 9" jest generalnie bardzo poważny. Na serio (co nie znaczy, że nie ma scen zabawnych, ale jest ich zaskakująco mało w stosunku do pewnej mody "ubawiania" na siłę większości hitów zza oceanu - oczywiście nie mam na myśli genialnego humoru "Piratów z Karaibów", ale charakterystyczne wstawki np. w "Transformers") został opisany w nim pewien spór, który teoretycznie mógł stać się podstawą kpiarskiego widowiska. Bo obcy są dość specyficzni i na pewno mnóstwo zabawnych scen z nimi można by "wydumać". A tu nie, jest pesymistycznie, choć nie mrocznie, okrutnie, choć bez niepotrzebniej fascynacji, melancholijnie, choć bez ckliwości (no, może trochę w końcówce :) ).

A to wszystko w świecie, który żyje, jest namacalny, opisany w najważniejszych punktach, a niekiedy i szczegółach. I o to mi chodziło - że daje ten film możliwość opowiedzenia historii z niezwykłym epickim rozmachem (można traktować go jako taki wstęp, coś jak "Drużyna pierścienia" - COŚ JAK, a nie dokładnie to samo, żeby teraz jakiś fan Tolkiena nie poczuł się urażony, bo nie to było moim zamiarem :) ), a jednocześnie daje nadzieję na uniknięcie kosmologicznych klisz :)

PS

R5 np. Kamery jest prawie że idealne :)
Awatar użytkownika
Shedao Shai
Wskaż do odpowiedzi
mało przepuszczam
mało przepuszczam
Ulubiony Serial: Battlestar Galactica
Kontakt:

Post autor: Shedao Shai »

Bostonq pisze:Hmm, lepiej powiedz, że "Resident Evil" dał radę wykreować ;) A nie tam wymieniaj to, co się nie udało :)
hehe Nooo pocisnąłeś mi ostro. Nie, oczywiście że RE nie wykreował, przecież napisałem że żaden z filmów nie dorównał rozmachem uniwersum SW.
Bostonq pisze:Ja nie przepadam za "Star Wars" - uuu, teraz się dopiero narażę - to jest - DLA MNIE (rozumiem, że ktoś myśli inaczej) - taka "biblia pauperum", owszem, fajna, jako rozrywka, jako kult - no cóż, to nie moje strony :) Paradoksalnie już bardziej rozumiem fenomen "Star Treka".
No i okej. Przecież nikt Cię nie zmusza.

Dalej słodziachujesz Districtowi, niepotrzebnie, bo sam uważam że film zapowiada się bardzo fajnie, ba, może to być najlepsze SF ostatkich kilku lat. Może nawet będzie fajniejsze niż Star Warsy, kto wie. Ale takiego uniwersum nie stworzy nigdy, no :)
Awatar użytkownika
AreQ_BAH
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Shedao Shai pisze:A jest dvdrip? Bo ja natknąłem się na same R5tki na razie.
Tak, na PW podaje linka do torrenta, bo nie jestem pewny czy tu mogę :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Igloo666
Wskaż do odpowiedzi
załapałem bakcyla
załapałem bakcyla
Kontakt:

Areq, nie wprowadzaj w błąd, żadnego DVDRipa nie ma ;)
Awatar użytkownika
AreQ_BAH
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

No tak, to znaczy że ja nie oglądałem DVDRipa, tylko myślami przeniknąłem do ludzi oglądających to w Kinie ;)
Jak chcesz linka to daj znać wyślę na PW jeśli nie znajdziesz :)
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert
Ulubiony Serial: Rescue Me

Post autor: asd »

Wersja District 9 (2009) DVDRip XviD-MAXSPEED jest bardzo dobra.

Oglądnąłem dziś rano i ciągle jestem pod wrażeniem.
Niesamowite efekty specjalne, sceny, w której ludzie giną od broni obcych robią wrażenie a już walka dużego robota - doskonała!
Spoiler:
Obrazek When Dreams Come True...
Awatar użytkownika
AreQ_BAH
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

O tej właśnie wersji pisałem wcześniej :) Oglądałem z niej właśnie.
Sądzę że jeśli nie powstanie sequel to będzie to jedna z najbardziej zmarnowanych okazji o zarobku śród filmowców :)

Piła też podobnie zaczynała (choć tematyka skrajnie inna oczywiście) i doczekaliśmy się póki co 5 części :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Yugi_2142
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Post autor: Yugi_2142 »

District 9 - Tez się zdecydowałem obejrzeć po tych wszystkich pozytywnych wpisach... i się nie zawiodłem. Interesująca historia, sporo akcji i cfaniacki robot, ciekawe kiedy wojsko naprawdę zacznie takich używać :D
Obrazek
Ignorance is a virtue.
Awatar użytkownika
AreQ_BAH
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Kiedy zacznie się to opłacać ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
Igloo666
Wskaż do odpowiedzi
załapałem bakcyla
załapałem bakcyla
Kontakt:

xvidasd pisze:Wersja District 9 (2009) DVDRip XviD-MAXSPEED jest bardzo dobra.
To jest podrabiana "R5" ;)

Szybka odpowiedź

ODPOWIEDZ