Komputer w ogole nieodpala BIOS'u
-
grego1980
Wskaż do odpowiedzi - Expert
- youtube Warszawa
- Ulubiony Serial: 2 i pół
Komputer w ogole nieodpala BIOS'u
Siemka
Dawno mnie nie było. A o to powód.
Problem taki jak w temacie-po wlaczeniu kompa odpalaja sie wentylatory swieci sie diodka zasilania, wszystko ladnie szumi i... tyle. Nie wlacza sie w ogole monitor, nie laduje sie BIOS, po prostu komp szumi sobie i zre prad;] Rozebralem go juz, odkurzylem, przeczyscilem i nic. tego typu przypadlosc juz kiedys mi sie zdarzyla ale po jakichs 2-3h walki udalo mi sie go wlaczyc. Wydaje mi sie, ze problemem jest tu plyta glowna ale jezeli ktos ma jakies sugestie to chetnie skorzystam z jego pomocy.
Dawno mnie nie było. A o to powód.
Problem taki jak w temacie-po wlaczeniu kompa odpalaja sie wentylatory swieci sie diodka zasilania, wszystko ladnie szumi i... tyle. Nie wlacza sie w ogole monitor, nie laduje sie BIOS, po prostu komp szumi sobie i zre prad;] Rozebralem go juz, odkurzylem, przeczyscilem i nic. tego typu przypadlosc juz kiedys mi sie zdarzyla ale po jakichs 2-3h walki udalo mi sie go wlaczyc. Wydaje mi sie, ze problemem jest tu plyta glowna ale jezeli ktos ma jakies sugestie to chetnie skorzystam z jego pomocy.
-
AreQ_BAH
- Kontakt:
Ja nie chce być złośliwy ale może to monitor
? Karta graficzna? Głośniki masz w monitorze czy osobne? Dysk pracuje? Jak poczekasz tyle czasu ile normalnie Ci się system włącza, zakładając że masz włączone dźwięki powitalne i nie masz zintegrowanych z monitorem głośników, masz je włączone, podgłośnione itd, słyszysz te dźwięki?
Masz podłączony głośniczek systemowy, wydaje jakieś odgłosy?
Jak padło coś na płycie, np właśnie bios, to kiszka;-)
Zobacz czy czegoś fizycznie nie naruszyłeś, skoro kiedyś już tak miałeś i "naprawiłeś". Może coś nie styka?

Sprecyzuj to. Masz go w ogóle podłączony do prądu? nie włącza się - żadna dioda nie świeci, czy nie ma obrazu, ale np do menu monitora się można dostać albo pokazuje info o braku sygnału?grego1980 pisze:Nie wlacza sie w ogole monitor
Masz podłączony głośniczek systemowy, wydaje jakieś odgłosy?
Jak padło coś na płycie, np właśnie bios, to kiszka;-)
Zobacz czy czegoś fizycznie nie naruszyłeś, skoro kiedyś już tak miałeś i "naprawiłeś". Może coś nie styka?
-
grego1980
-
Wskaż do odpowiedzi
Miałem podobnie kilka miechów temu komputer się włączał nie wydawał dzwięków a ekran był czarny, kilka razy go wyłączałem i włączałem i gdzieś tak po paru minutach zaskakiwał i działał. Niestety gdy go wyłączyłem to znów musiałem się męczyć :/ Później przez pare dni kompa wogóle nie wyłączałem
ale burza przyszła więc musiałem wyłączyć. Gdy burza się skończyła i próbowałem włączyć już się nie dało
okazało się, że pamięc na karcie graficznej Radeon 5870 Sapphire posypała się :/ Jedyna pociechą było, że była na gwarancji i wymienili ją na nową.

-
AreQ_BAH
- Kontakt:
-
Yugi_2142
- Kontakt:
-
Wskaż do odpowiedzi
-
Wskaż do odpowiedzi
U mnie w podobnej sytuacji z nowym komputerem, powodem blackoutu okazała się pamięć. Otóż podkręcona przez producenta pamięć nie komunikowała się z płytą główną MSI. Komputer wstawał tylko raz po resecie BIOSU. Jeśli przy pierwszej okazji nie zmieniłem ręcznie ustawień RAMu, drugiej szansy już nie miałem i pomagało tylko fizyczne usunięcie jednej kości pamięci i reset BIOSa.
Jak sobie przypomnę tą kilkudniową walkę to odechciewa mi się używanie PCtów.
Jak sobie przypomnę tą kilkudniową walkę to odechciewa mi się używanie PCtów.
-
grego1980