Falling Skies [TNT][2011]

a long, long time ago..
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi
youtube Warszawa

Post autor: Bostonq »

Przyznaję, że mocno mnie zastanawia narzekanie na ten serial - a zwłaszcza, gdy przypomnę sobie absurdalną euforię przy pilocie i pierwszych odcinkach "V", które akurat były dość słabe, a serial dopiero z czasem się rozkręcił. "Falling Skies" to oczywiście żadne arcydzieło, ale gdy porównać do choćby "Walking Dead", którego potencjał wydawał się ogromny, to - choć jestem zagorzałym fanem zombie - wolę ten o ufolcach i nic na to nie poradzę. Trzeci odcinek całkiem sympatyczny, coś więcej wiadomo o obcych, w sumie ciekawe, jakie są tak naprawdę ich motywy, bo to wcale nie jest takie znowuż oczywiste. W każdym bądź razie - jak na wakacje - w sam raz :)
kiero36
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: kiero36 »

Serial dość dobry i z odcinka na odcinek niesamowicie wkręca.Najważniejsze (podstawa), aktorzy są odpowiedni.W przypadku SGU, "może to trochę odbiega od tematu" aktorstwo było na poziomie klasy B.Reasumując serial ma potencjał, z pomysłami zaczerpniętymi z innych filmów, lecz ogólnie czeka się na dalsze losy bohaterów.
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert
Ulubiony Serial: Rescue Me

Post autor: asd »

Źle nie jest ale i też bez rewelacji...
Nie podoba mi się sama konwencja serialu. Krótka historyjka opowiedziana przez dziecko w kilka sekund i zaczynamy - walki, rozwałki i survivors. Od razu skojarzył mi się serial The Walking Dead - tam również nie przyłożono się do historii ani nie próbowano cokolwiek wyjaśniać - ot serial ma bawić strzelaniem i efektownymi wybuchami...
Popełniono też błąd od razu pokazując obcych w pełnej karasie - zatraciło to psychologiczny efekt strachu i niepewności jaki jaki mógłby odczuwać widz. Dodatkowo ich wygląd pozostawia wiele do życzenia - Mechy to kombinacja obcego z dwunożnym robotem z Robocopa - a z tymi "skrzydełkami" wygląda co najmniej śmiesznie. "Pchełki" (pełzacze) natomiast poza sześcioma odnóżami wyglądają jak klasyczne maski karnawałowe sprzedawane w sklepach z zabawnymi gadgetami...

FS zapewnia rozrywkę więc spełnia swoją rolę. A że nie najwyższych lotów? Trudno - znam gorsze seriale...
Obrazek When Dreams Come True...
Awatar użytkownika
AreQ_BAH
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Post autor: AreQ_BAH »

Co do szybkiego opowiedzenia historii, seriale które próbowały "wprowadzać" przez 30 minut mnie w rytm, np Survivals UK NUDZIŁY mnie. Po co bez sensu gadać o czymś godzinami co wystarczy powiedzieć w parę minut?
Tu sprawa jest prosta:
Spoiler:
A wygląd? Czy lepiej wyglądali Gouldowie, lub jakakolwiek obca rasa w SG?
Ten serial potrafi i rozerwać i przytrzymać lekko w napięciu. Nie ma w nim samej akcji, ale też nie ma nudnych i przedłużających się przerywników, przerywniki są, owszem, takie jakie być powinny.
Obrazek
duzybumcyk
Wskaż do odpowiedzi
patron
patron
seriale znam jak kieszeń
seriale znam jak kieszeń

Post autor: duzybumcyk »

Właśnie serial zdecydowanie rozwojowy, powoli więcej dowiadujemy się o obcych ich systemach komunikacji i pewnie dowiemy się dlaczego najechali Ziemię.A mnie ciekawi
Spoiler:
gazebo
Wskaż do odpowiedzi
znam się
znam się

Post autor: gazebo »

Mówiąc krótko rozczarowałem się. Cały czas miałem wrażenie, że jest coś nie tak z reżyserką i grą aktorów.
kacperski
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: kacperski »

Jak dla mnie, serial wypada kiepsko. Oglądam bo jak już zacząłem to skończę, a teraz w wakacje to w zasadzie nic ciekawego oprócz drugiego Luther'a (dranie przenieśli na jesień dalsze odcinki Doctor Who!).

Historia - no niech będzie, są obcy, jest rozwałka, są jakieś efekty specjalne - da się obejrzeć. Jednak serial jest wg mnie bardzo naiwny, schematyczny i przesiąknięty "amerykańskością" i typowymi amerykańskimi stereotypami.
Spoiler:
Ogólnie fabuła do przewidzenia podczas oglądania. Ale z braku laku, jeśli stare seriale się już obejrzało a nie ma się ochoty poczytać czy powyrywać lachonów w budce z lodami to można obejrzeć dla relaksu : D
Asmo
Wskaż do odpowiedzi
witam
witam

Post autor: Asmo »

Dokładnie tak jak napisał kacperski
Z braku laku i kit dobry. Temat może i ciekawy ale jakoś tak ogląda to człowiek i czegoś mu brakuje.
seymour
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: seymour »

A mnie się podoba ten serial :-p Jest akcja, sporo się dzieje, postacie są dość ciekawe, aktorzy dobrzy a efekty specjalne na poziomie. Tak więc, jak na serial sci-fi, sprawdza się całkiem nieźle. Fakt, że czasami przynudzają i chwilami robi się ckliwie, ale z racji tego, że takich momentów jest stosunkowo niewiele, to można na to przymknąć oko. Premiera jak najbardziej na plus; czekam na kolejne odcinki.
2rock
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: 2rock »

Serial nie jest rewelacyjny - zgadzam się z tymi, którzy, piszą że jest schematyczny i wtórny, ale w końcu inwazja obcych na Ziemię to jeden z najbardziej wyeksploatowanych tematów SF. To co mi osobiście przeszkadza to kiepska konstrukcja bohaterów, którzy są nijacy (oprócz Pope'a). To są ludzie, którzy przeżyli planetarny holocaust? Jeżeli tak, to delikatnie mówiąc: dosyć dobrze znoszą swoją sytuację. Chwilami serial jest obrzydliwie pretensjonalny jak np. sceny przy tablicy z zaginionymi/poległymi - jednoznacznie kojarzące się z Ground Zero.

Niemniej serial nie jest pozbawiony zalet i z całą pewnością jest ciekawszy niż "V". Mnie osobiście zainteresował na tyle, że będę oglądał dalej, chociażby po to, aby zobaczyć prawdziwe oblicze obcych.
kacperski
Wskaż do odpowiedzi

Kolejny średni odcinek z wieloma zapychaczami, jak np. motyw z lekami na początku.

Zauważcie, jaki ten uratowany syn profesorka ma głos - jak u starego faceta, a nie 14-latka w czasie mutacji : D
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert
Ulubiony Serial: Rescue Me

Post autor: asd »

Coraz bardziej mnie serial odpycha.
Ostatni odcinek (oglądnąłem na razie 4/5) nadal nic nie wnosi do ogólnej historii. Nadal widzimy tylko kawałek partyzantki bez zarysowanego żadnego planu.
Spoiler:
Zapewne w ostatnim odcinku partyzanci podłożą c4 pod budowane przez obcych wierze i vivat amerykanie! - uratowali cały świat... A jaki był ich cel? W ostatniej scenie zapewne głos dziecka opowie nam, że chcieli zdobyć całą kolekcję zabawek z kinder niespodzianki lub innego typu bzdet....
Obrazek When Dreams Come True...
Asmo
Wskaż do odpowiedzi
witam
witam

Post autor: Asmo »

Szczerze mówiąc z odcinka na odcinek serial robi się coraz bardziej bzdurny.
Nie bardzo rozumiem tego całego systemu kontrolowania ludzi. Dorosłych nie można, tylko dzieci się "nadają". Za małe źle bo nie mogą pracować.
Spoiler:
Skoro potrzebują siły roboczej to przy całej ich technologii lepiej by chyba było nie wykańczać ludzi masowo jak to rzekomo robili tylko założyć każdemu coś a`la obroża z filmu o takim samym tytule.
Roboli od cholery i to w dodatku fachowa siła robocza można im nawet pozwolić jeździć koparkami więc szybciej by ten złom zbierali :D
Spoiler:
kacperski
Wskaż do odpowiedzi

Jeśli chodzi o 1x08, to nareszcie coś się dzieje, niewiele, ale lepsze to niż akcja ostatnich 7 odcinków. Oczywiście pełno nudnych, amerykańskich zapychaczy, o których wspominałem wcześniej.
Spoiler:
Ogólnie patrząc na serial - mało akcji! Czy oni grali w Gears of War?! Ten serial powinien być jak gameplay GoW. Wtedy byłoby ciekawie : )
mick22
Wskaż do odpowiedzi
zawodowiec
zawodowiec

Post autor: mick22 »

Nuda panie Spielberg nuda(tak ja się spodziewałem,to że firmuje coś swoim nazwiskiem nie zawsze jest dobre), ciekawe czy w dwóch finałowych odcinkach coś się ruszy. Narazie wygląda jak zwykle u tego reżysera my wspaniały naród wybrany ratujemy resztę świata przed obcymi ,dbając o ciepło ogniska domowego.
Awatar użytkownika
najphil
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Post autor: najphil »

Bida z "nYndzom". Po obejrzeniu trailera, jeszcze przed emisją, napisałem, że trochę mnie martwi zbyt duża ilość scen akcji i ilość fajerwerków, bo w tym wszystkim może zabraknąć dobrej historii. Tymczasem kuleje zarówno fabuła i widowiskowość.

Kolejny sztampowy serial wciśnięty i przycięty do formy, jaką znamy już do obrzydzenia.
ObrazekObrazek
dukekubas
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: dukekubas »

dzięki za opinie - wiem, żeby nie tykać serialu;)
Awatar użytkownika
AreQ_BAH
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Post autor: AreQ_BAH »

dukekubas pisze:dzięki za opinie - wiem, żeby nie tykać serialu;)
Wręcz przeciwnie, powinieneś obejrzeć!
Obrazek
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Bostonq »

Czasem sobie myślę, że istnieją takie "fale" pozytywne lub negatywne, które "opływają" serial, niezależnie od jego - nazwijmy to - "obiektywnego poziomu". Tak było z "V", który na początku był delikatnie mówiąc kiepski, a skala marketingu była tak duża, że ludzie bezmyślnie powtarzali, że genialny, cudowny, niepowtarzalny.

Owszem, później serial się polepszył, ale fakt pozostał faktem - pierwotne zainteresowanie i pochwały nie miały nic wspólnego z tym, co widzieliśmy na ekranie. Trochę podobnie było z "The Walking Dead" - tu pewnie działał też wpływ genialnego komiksu. Sam serial - nudny, przegadany, ale o dziwo - wielu to nie przeszkadzało. Jest to o tyle zaskakujące, że te zarzuty stały się kluczowe w przypadku serialu, o którym jest mowa w tym wątku. A że nijak ma się to do rzeczywistości? Tym gorzej dla niej ;)

W "Fallling Skies" akcji jest sporo, w sumie momentów "mówionych" za dużo nie ma, cały czas coś się dzieje, a że było to 10 odcinków, to nie bardzo wiem, co miało się zdarzyć jeszcze. Jest jakaś tajemnica związana z kosmitami, bohaterowie wcale nie są jakoś szczególnie denerwujący (co było bolączką serialu o zombie), a że serial jest typowo amerykański - nie on jeden, ani pierwszy ani ostatni.

I żeby była jasność - nie uważam, że ten serial jest jakoś szczególnie znakomity (daleko mu choćby do nieodżałowanego "Outposta" lub choćby tajemniczego "Defying Gravity") - nie, jest po prostu dobry i potrafi dostarczyć całkiem fajnej rozrywki.

Jest sporo seriali gorszych, a luki scenariuszowe to nie jakiś szczególny patent tej produkcji. Nie bardzo wiem, jakie mieli oczekiwania Ci, którzy tak mocno serial krytykują - ja w sumie nie oczekiwałem niczego, obejrzałem na próbę pilota i spodobał mi się na tyle, żeby te 40 minut na tydzień poświęcić.

I nie chodzi mi o to, że wszyscy się mylą, a ja mam rację. Po prostu zastanawiają mnie te "fale" z początku posta - skąd się biorą, z czego wynikają, bo nieraz trudno znaleźć ich uzasadnienie w widoku na ekranie :) Ot, taka ciekawostka.
Awatar użytkownika
Yugi_2142
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Post autor: Yugi_2142 »

Masz absolutną rację co do tych "fal" Bostonq z jednym tylko zastrzeżeniem, że tym razem to Ty i AreQ_BAH tworzycie "pozytywną falę" :D niezakażenie od "obiektywnego poziomu" serialu Falling Skies, który z tego co zdążyłem zobaczyć w pierwszych 3 epach, jest wyjątkowo kiepski. Nie zgadzam się też z tworzeniem "negatywnej fali" wokół V ;) Pierwszy sezon V może nie był doskonały, ale oglądało się go dobrze, czego nie można powiedzieć o FS. Jeśli zaś chodzi o The Walking Dead, to IMO serial ten miał niezły start, który potem został kompletnie zmarnowany i przez co trudno właściwie ocenić całość...
Bostonq pisze:Nie bardzo wiem, jakie mieli oczekiwania Ci, którzy tak mocno serial krytykują
Ja oczekiwałem w miarę możliwości oryginalnego pomysłu i lekkiej ale jednocześnie emocjonującej realizacji.
Zamiast tego dostaliśmy kopię kopii kopii, pełną nachalnego patosu :no
Obrazek
Ignorance is a virtue.

Szybka odpowiedź

Oceń ten serial
ODPOWIEDZ