[doc] Universe, The

Dokumentalne - Ktokolwiek widział, ten wie więcej!
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert
youtube Warszawa
Ulubiony Serial: Rescue Me

Post autor: asd »

zapraszam do oglądnięcia ostatniego odcinka z pierwszego sezonu tego niesamowitego dokumentu! - juz dostępny w dziale Up&Down
Obrazek When Dreams Come True...
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

Cały pierwszy sezon już dostępny - kto miał wymówkę, że poczeka, aż nie będzie kompletu stracił argumenty. Oglądajcie bo wiedzy nigdy dość a w tym serialu przedstawiona jest w niesamowicie przystępny i ciekawy sposób.
Oczywiście zabieram się za kolejny sezon! :)
Brita_
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Brita_ »

To dobra wiadomosc, ze zabierasz sie za reszte, serial bardzo mnie wciagnal, niby dokument a jednak ciekawy, sporo odcinkow a zaden mnie nie znudzil, to sztuka tak stworzyc dokument.
Polecam wszystkim nieprzekonanym
Awatar użytkownika
Yugi_2142
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Post autor: Yugi_2142 »

xvidasd pisze:Cały pierwszy sezon już dostępny - kto miał wymówkę, że poczeka, aż nie będzie kompletu stracił argumenty. ... Oczywiście zabieram się za kolejny sezon!
To ja poczekam z obejrzeniem aż będzie komplet dwóch sezonów :-]
Obrazek
Ignorance is a virtue.
Awatar użytkownika
panjandrum
Wskaż do odpowiedzi
seriale to moja pasja
seriale to moja pasja

Post autor: panjandrum »

W tłumaczeniu już ostatni odcinek 2 sezonu. Tłumaczy amon31 i widzę, że jest też zarejestrowany na tym forum. "The Universe" bezapelacyjnie jest najlepszym serialem o kosmosie i polecam każdemu. Mam nadzieję, że drugi sezon też będzie w asd.
Istnieje teoria, że jeśli kiedyś ktoś się dowie, dlaczego powstał i czemu służy wszechświat,
to cały kosmos zniknie i zostanie zastąpiony czymś znacznie dziwaczniejszym i jeszcze bardziej pozbawionym sensu.
Istnieje także teoria, że dawno już tak się stało.

Douglas Adams
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

The Universe to bezapelacyjnie najlepszy dokument o kosmosie jaki dotychczas powstał.
W bardzo przystępny sposób tłumaczy skomplikowane zjawiska i tajemnice kosmosu często posługując się analogiami. Od tygodnia właściwie nie oglądam niczego innego tylko właśnie drugi sezon TU.
POLECAM :ok :ok :ok
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

I w końcu nadszedł ten dzień - sezon drugi gotowy!
Podziękowania należą się tłumaczom, którzy odwalili kawał dobrej roboty!
Wiadomo, że tłumaczenie tego typu dokumentu wymaga sporej wiedzy i umiejętności - na szczęście tłumacze wywiązali się celująco!
Mam nadzieję, że doczekamy się i kolejnych sezonów! :ok

Drugi sezon The Universe porusza trochę bardziej skomplikowane tajemnice kosmosu - jest zrealizowany jednak w tej samej konwencji co pierwszy - wszystko jest pięknie pokazane i dokładnie wytłumaczone tak, że nawet największy laik zrozumie i w łatwy i przyjemny sposób przyswoi wiedzę.

W tym sezonie m.in.: o poszukiwaniach obcych planet (nadających się do życia), o kosmicznych dziurach i astrobiologii, poznasz też tajemnice księżyca, i Mlecznej Drogi. Co to jest Ciemna Materia? O możliwościach podróżowania w kosmosie, supernovach, grawitacji czy kolonizacji kosmosu.
Ciekawe odcinki o pogodach panujących na innych planetach czy też kosmiczny ranking na "największe". Fajny też jest jeden odcinek, który w dwie minuty obala horoskopy gazetowe...

Najbardziej zaintrygowała mnie "Ciemna materia" - jak to się stało, że dopiero teraz dowiedziałem się, że istnieje? To największy "obiekt" w kosmosie a jakoś mało kto o niej słyszał...

Naprawdę POLECAM!! :ok :ok :ok :ok

PS: Nie wiecie może, czy loty "Zero-G" są dostępne dla "zwykłych ludzi"?
Obrazek
Awatar użytkownika
AreQ_BAH
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Post autor: AreQ_BAH »

xvidasd pisze:
Najbardziej zaintrygowała mnie "Ciemna materia" - jak to się stało, że dopiero teraz dowiedziałem się, że istnieje? To największy "obiekt" w kosmosie a jakoś mało kto o niej słyszał...
Trzeba było oglądać SeaQuest DSV to byś się wcześniej dowiedział:]
Obrazek
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

Nie traktuję na poważnie tego co mówią w filmach sci-fi. A ty wierzysz w Gwiezdne Wrota? :p

A wracając do serialu - bardzo często występuje w nim naukowiec Alex Filippenko:
Obrazek
Jest niesamowicie sympatyczny i sprawia wrażenie jakby cały czas się śmiał. Przez cały czas zastanawiałem się, czy facet naprawdę ma takie pogodne usposobienie czy to też jego naturalne rysy twarzy?
A może i jedno i drugie? :)
A skoro tak to wyobrażacie go sobie jak robi awanturę? ;)
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

Zaczynamy trzeci sezon. Na żaden inny serial tak się nie cieszę jak na Ten.
Pierwszy odcinek -Deep Space Disasters opowiada o wypadkach jakie mogą zdarzyć się w kosmosie - począwszy od pożarów na promach/stacjach kosmicznych na zerwaniu liny od kosmicznej windy jeśli takowa kiedykolwiek by powstała.
Zapraszam do oglądania!!
sdragon3
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: sdragon3 »

xvidasd pisze:Zaczynamy trzeci sezon. Na żaden inny serial tak się nie cieszę jak na Ten.
Pierwszy odcinek -Deep Space Disasters opowiada o wypadkach jakie mogą zdarzyć się w kosmosie - począwszy od pożarów na promach/stacjach kosmicznych na zerwaniu liny od kosmicznej windy jeśli takowa kiedykolwiek by powstała.
Zapraszam do oglądania!!
Wszystko ładnie i pięknie, ale czy można by dać na bardziej cywilizowany serwer, np: hotfile lub megaupload ???
Z fileserve zrywa połączenie i nie da się zciągnąć.
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

Re: [doc] Universe, The

Miło mi zakomunikować, że anetag77 odwaliła kawał dobrej roboty i zaczęła tłumaczyć piąty sezon...
Pierwszy odcinek już gotowy - zapraszam do oglądania i jeszcze raz DZIĘKUJEMY!! :ok

-- 09.01.2013 19:01 --

Kolejny odcinek - tym razem wszystko o Marsie - trochę mnie zdziwił fakt dywagacji nad tym czy jądro Marsa dawno już się zespoliło czy też nadal jest aktywne.
Przecież Mars stracił swoją atmosferę właśnie przez to, że jądro ostygło i przestało być płynne - wielu naukowców dawno już ten fakt potwierdziło...
No ale jak widać kosmos co rusz przynosi wiele niespodzianek - bardzo dobry odcinek - jak zwykle zresztą.
anetag77 dzięki za wykonanie napisów :ok
Awatar użytkownika
X-asd
Wskaż do odpowiedzi
seriale znam jak kieszeń
seriale znam jak kieszeń
Kontakt:

Post autor: X-asd »

Świetny piąty odcinek - to co dotychczas oglądaliśmy tylko na filmach sci-fi okazuje się być prawdą... - szkoda tylko, że sam to oglądam... z anetag77 :ok
Dziękówa i czekam na następne napisy hehe :D
Awatar użytkownika
anetag77
Wskaż do odpowiedzi
seriale to moja pasja
seriale to moja pasja

Post autor: anetag77 »

asd pisze:Świetny piąty odcinek - to co dotychczas oglądaliśmy tylko na filmach sci-fi okazuje się być prawdą... - szkoda tylko, że sam to oglądam... z anetag77 :ok
Też właśnie sobie przeczytałam ten wątek i chyba rzeczywiście tylko my oglądamy :( Szkoda bo super serialik
:smt018 hihi
:)
Awatar użytkownika
X-asd
Wskaż do odpowiedzi
seriale znam jak kieszeń
seriale znam jak kieszeń
Kontakt:

Post autor: X-asd »

Tak, tak, tak - szybciutko i bez gadania proszę :D