Na moście łączącym Szwecję i Danię zostaje znalezione ciało kobiety. Ponieważ leży ono dokładnie pośrodku mostu, śledztwo muszą prowadzić oba kraje. Wkrótce zabójca kontaktuje się z mediami i oznajmia, że to dopiero początek i że ma określoną misję do wypełnienia. Rozpoczyna się wyścig z czasem.
Ze strony szwedzkiej udział w dochodzeniu bierze detektyw Saga Noren (Sofia Helin), z Danii przyjeżdża Martin Rohde.
Porównywany do Forbrydelsen.
Szykowana już jest amerykańska wersja.
Mam nadzieję że komuś się spodobają te pozycje.
p.s. założyłem temat w dziale nowości/propozycje ale jeśli admin uważa inaczej prosze o przeniesienie do innego działu.
Skandynawska produkcja. Most nad Sundem. [url]http://www.filmweb.pl/serial/Most+nad+Sundem-2011-603823[/url] Również świetna produkcja. U nas puszczana na ale kino+ jako 5 1,5h odcinków dostępnych w sieci.
Na moście łączącym Szwecję i Danię zostaje znalezione ciało kobiety. Ponieważ leży ono dokładnie pośrodku mostu, śledztwo muszą prowadzić oba kraje. Wkrótce zabójca kontaktuje się z mediami i oznajmia, że to dopiero początek i że ma określoną misję do wypełnienia. Rozpoczyna się wyścig z czasem. Ze strony szwedzkiej udział w dochodzeniu bierze detektyw Saga Noren (Sofia Helin), z Danii przyjeżdża Martin Rohde. Porównywany do Forbrydelsen. Szykowana już jest amerykańska wersja.
Temat dobry ale nigdy nic nie wiadomo...
Wg. mnie lepszą formą jest zakładanie osobnych tematów do każdego z osobna z wyraźną adnotacją, że na razie nie ma napisów.
Po pierwsze można łatwiej skomentować. Po drugie jest to czytelniejsze a po trzecie często po pewnym czasie napisy się pojawiają a ja często przeglądam ten dział (Nowości) patrząc na tytuły tematów (F3)...
Ale jak tam chcesz
Temat dobry ale nigdy nic nie wiadomo... Wg. mnie lepszą formą jest zakładanie osobnych tematów do każdego z osobna z wyraźną adnotacją, że na razie nie ma napisów. Po pierwsze można łatwiej skomentować. Po drugie jest to czytelniejsze a po trzecie często po pewnym czasie napisy się pojawiają a ja często przeglądam ten dział (Nowości) patrząc na tytuły tematów (F3)... Ale jak tam chcesz :)
Oglądałem ostatnio Most, jeśli ktoś lubi mroczne klimaty, powoli rozwijającą się akcję z ciekawymi wątkami obyczajowymi, może oglądać w ciemno. Jedyną przeszkodą może być postać głównej bohaterki, jest ona dość specyficzna i trzeba się do niej przyzwyczaić. Mi udało się to pod koniec pierwszego odcinka i jakoś dalej już poszło. Moim zdaniem jedna z najlepszych produkcji w Europie w ostatnich latach.
Oglądałem ostatnio Most, jeśli ktoś lubi mroczne klimaty, powoli rozwijającą się akcję z ciekawymi wątkami obyczajowymi, może oglądać w ciemno. Jedyną przeszkodą może być postać głównej bohaterki, jest ona dość specyficzna i trzeba się do niej przyzwyczaić. Mi udało się to pod koniec pierwszego odcinka i jakoś dalej już poszło. Moim zdaniem jedna z najlepszych produkcji w Europie w ostatnich latach.
Jako że Amerykanom nad podziw dobrze wychodzą przeróbki skandynawskich seriali - vide "The Killing", to nie sposób nie spróbować chociaż, a i trailer zapowiada się zachęcająco
Jako że Amerykanom nad podziw dobrze wychodzą przeróbki skandynawskich seriali - vide "The Killing", to nie sposób nie spróbować chociaż, a i trailer zapowiada się zachęcająco :)
Była wersja duńsko-szwedzka, pisałam o amerykańsko-meksykańskiej - to teraz jeszcze dodam, że kręci się wersję francusko-brytyjską. Będzie ona nosić tytuł "Le Tunnel / The Tunnel" i tym razem na granicy zastanie znalezione ciało wybitnego francuskiego polityka.
Oczywiście śledztwo będzie prowadzone przez policję francuską i brytyjską.
Serial będzie miał 10 odcinków. Planowana emisja w Canal+ - październik/listopad 2013.
Tyle wersji, widać taka moda teraz. I się zastanawiam, pewnie nasza tv też zrobi swoją.
Tylko jaką by tu granicę wybrać?
Była wersja duńsko-szwedzka, pisałam o amerykańsko-meksykańskiej - to teraz jeszcze dodam, że kręci się wersję francusko-brytyjską. Będzie ona nosić tytuł "Le Tunnel / The Tunnel" i tym razem na granicy zastanie znalezione ciało wybitnego francuskiego polityka. Oczywiście śledztwo będzie prowadzone przez policję francuską i brytyjską. Serial będzie miał 10 odcinków. Planowana emisja w Canal+ - październik/listopad 2013. Tyle wersji, widać taka moda teraz. I się zastanawiam, pewnie nasza tv też zrobi swoją. Tylko jaką by tu granicę wybrać? :-)
Mam wersję z lektorem PL do Bron/Broen (Most nad Sundem) z Ale Kino. Napisów nie widziałam.
Oglądaj ASD. Naprawdę warto, jeśli się lubi mrok i klimat skandynawski, a bohaterkę (czyli policjantkę) też można polubić. 5x 1,5 godziny, bo tyle trwa serial, poświęć.
Jak Ci się nie spodoba, to najwyżej na mnie się na forum wyżyj słownie.
Mam wersję z lektorem PL do Bron/Broen (Most nad Sundem) z Ale Kino. Napisów nie widziałam. Oglądaj ASD. Naprawdę warto, jeśli się lubi mrok i klimat skandynawski, a bohaterkę (czyli policjantkę) też można polubić. 5x 1,5 godziny, bo tyle trwa serial, poświęć. Jak Ci się nie spodoba, to najwyżej na mnie się na forum wyżyj słownie. :)
Mrok to i owszem ale za zimny klimat to podziękuję - wolę bardziej południowe rejony
Nie zdzierżę jednak lektora - tyle razy próbowałem w tv coś oglądać i zawsze pasuję - przyzwyczaiłem się do napisów.
Nie będzie więc żadnego wyżywania
Mrok to i owszem ale za zimny klimat to podziękuję - wolę bardziej południowe rejony ;) Nie zdzierżę jednak lektora - tyle razy próbowałem w tv coś oglądać i zawsze pasuję - przyzwyczaiłem się do napisów. Nie będzie więc żadnego wyżywania :smt101
Ta historia ma ogromny, przeogromny potencjał i sporo naprawdę ciekawych wątków.
Mam tylko wątpliwości, co do jednego. Głównej bohaterki. Twórcom zależało, by stworzyć postać nieco oderwaną od rzeczywistości, pozbawioną empatii oraz podstawowych umiejętności towarzysko-socjalnych. Nie rozumiejącą ludzi i ich zachowań. I przesadzili.
Panna Kruger nigdy nie była wybitną aktorką, ewentualnie nigdy nie miała okazji udowodnić swoich umiejętności, ale w jej wykonaniu ta postać jest wręcz groteskowa, żeby nie powiedzieć, upośledzona umysłowo. Nie wiem, gdzie ta policjantka była do tej pory trzymana? W piwnicy? Bycie dobrym gliną wymaga sporej dozy wiedzy, na temat psychiki, umiejętności rozpoznawania stanów emocjonalnych, cech ułatwiających nawiązywanie znajomości i wyciągania informacji. Mam nieodparte wrażenie, że chłopakom od scenariusza fajnie się tworzyło tę bohaterkę na papierze, ale przez to dostajemy nieco sztuczny twór, który w rzeczywistości nie miałby prawa funkcjonować.
Liczę, że to tylko pierwsze wrażenie, i że ta postać nabierze kolorytu i odsłoni swój potencjał, bo na razie to wygląda kiepściutko.
Oczywiście, że oglądam dalej. Intryga jest niebywale wciągająca.
Ta historia ma ogromny, przeogromny potencjał i sporo naprawdę ciekawych wątków. Mam tylko wątpliwości, co do jednego. Głównej bohaterki. Twórcom zależało, by stworzyć postać nieco oderwaną od rzeczywistości, pozbawioną empatii oraz podstawowych umiejętności towarzysko-socjalnych. Nie rozumiejącą ludzi i ich zachowań. I przesadzili.
Panna Kruger nigdy nie była wybitną aktorką, ewentualnie nigdy nie miała okazji udowodnić swoich umiejętności, ale w jej wykonaniu ta postać jest wręcz groteskowa, żeby nie powiedzieć, upośledzona umysłowo. Nie wiem, gdzie ta policjantka była do tej pory trzymana? W piwnicy? Bycie dobrym gliną wymaga sporej dozy wiedzy, na temat psychiki, umiejętności rozpoznawania stanów emocjonalnych, cech ułatwiających nawiązywanie znajomości i wyciągania informacji. Mam nieodparte wrażenie, że chłopakom od scenariusza fajnie się tworzyło tę bohaterkę na papierze, ale przez to dostajemy nieco sztuczny twór, który w rzeczywistości nie miałby prawa funkcjonować.
Liczę, że to tylko pierwsze wrażenie, i że ta postać nabierze kolorytu i odsłoni swój potencjał, bo na razie to wygląda kiepściutko.
Oczywiście, że oglądam dalej. Intryga jest niebywale wciągająca.
Obejrzałam sobie na Foxie.
Dobrze się zapowiada tym bardziej, że jak widzę odwołują się w fabule do prawdziwych wydarzeń (morderstwa w Juarez które do dzisiaj nie są wyjaśnione, artykuł jest dosyć stary ale w sumie sytuacja się nie zmieniła wiele - http://www.wprost.pl/ar/48725/Rozpruwacze-z-Jurez/)
Ciekawa jestem jakie wymyślą rozwiązanie.
Postać meksykańskiego policjana zapowiada się świetnie,
Co do Amerykanki - hmmm...
Czy tylko mnie skojarzyła się ona z Bones?
Diane Kruger nawet miny robi podobne i ma podobny wytrzeszcz w niektórych momentach jak Emily Deschanel.
Ale generalnie - spoko serial.
Ciekawam wersji brytyjsko- francuskiej
Obejrzałam sobie na Foxie. Dobrze się zapowiada tym bardziej, że jak widzę odwołują się w fabule do prawdziwych wydarzeń (morderstwa w Juarez które do dzisiaj nie są wyjaśnione, artykuł jest dosyć stary ale w sumie sytuacja się nie zmieniła wiele - http://www.wprost.pl/ar/48725/Rozpruwacze-z-Jurez/)
Ciekawa jestem jakie wymyślą rozwiązanie.
Postać meksykańskiego policjana zapowiada się świetnie, Co do Amerykanki - hmmm...
Czy tylko mnie skojarzyła się ona z Bones? Diane Kruger nawet miny robi podobne i ma podobny wytrzeszcz w niektórych momentach jak Emily Deschanel.
Ale generalnie - spoko serial. Ciekawam wersji brytyjsko- francuskiej :)
No i nie wiem w końcu czy go oglądać czy nie. A gdybyście mieli ten serial porównać tylko do jednego, innego serialu to do jakiego byście go porównali?
No i nie wiem w końcu czy go oglądać czy nie. A gdybyście mieli ten serial porównać tylko do jednego, innego serialu to do jakiego byście go porównali?
Po obejrzeniu drugiego odcinka zgadzam się z najphilem. Ta baba jest niemożliwa. Samo istnienie tego typu policjantki jest idiotyzmem i na 100% nie sprawdzałaby się ona w pracy. Wiem, że teraz jest moda na ekscentryków wdpółpracujących z policją itp. ale to jest przegięcie. Cały czas miałam wrażenie na dokladkę, że widzę Bones do kwadratu, z wyeksponowanymi jej wszystkimi dziwnymi zachowaniami z pierwszych sezonów.
Co do odcinka- na razie mamy spiętrzenie zagadek i kilka wątków, które ładnie gmatwają intrygę. Ale czy to przeważy szalę i przestane się wkurzać na panią policjantkę? Nie wiem.
No nic- zobaczymy.
Po obejrzeniu drugiego odcinka zgadzam się z najphilem. Ta baba jest niemożliwa. Samo istnienie tego typu policjantki jest idiotyzmem i na 100% nie sprawdzałaby się ona w pracy. Wiem, że teraz jest moda na ekscentryków wdpółpracujących z policją itp. ale to jest przegięcie. Cały czas miałam wrażenie na dokladkę, że widzę Bones do kwadratu, z wyeksponowanymi jej wszystkimi dziwnymi zachowaniami z pierwszych sezonów. Co do odcinka- na razie mamy spiętrzenie zagadek i kilka wątków, które ładnie gmatwają intrygę. Ale czy to przeważy szalę i przestane się wkurzać na panią policjantkę? Nie wiem. No nic- zobaczymy.
asd pisze:Wielkie dzięki mszyszka01 - dzięki Tobie zobaczę co to warte...
Nie ma za coo... Po dwóch odcinkach myślę, że można stwierdzić, że serial jest w porządku, pierwowzoru nie widziałam, ale w porównaniu do The Killing wiele mu brakuje (może z biegiem czasu jeszcze bardziej rozkręci się, ale kto lubi kryminały powinien być zadowolony już teraz), na minus to główna bohaterka, nie wiem czy Kruger nie radzi sobie z rolą, czy też, winna leży po stronie scenarzystów, że tak zbudowana jest jej postać - mało przekonywująca w tej jej ułomnościach psychicznych, już Brennan z Kości jest lepsza
[quote="asd"]Wielkie dzięki [b]mszyszka01[/b] - dzięki Tobie zobaczę co to warte... :ok[/quote] Nie ma za coo... Po dwóch odcinkach myślę, że można stwierdzić, że serial jest w porządku, pierwowzoru nie widziałam, ale w porównaniu do The Killing wiele mu brakuje (może z biegiem czasu jeszcze bardziej rozkręci się, ale kto lubi kryminały powinien być zadowolony już teraz), na minus to główna bohaterka, nie wiem czy Kruger nie radzi sobie z rolą, czy też, winna leży po stronie scenarzystów, że tak zbudowana jest jej postać - mało przekonywująca w tej jej ułomnościach psychicznych, już Brennan z Kości jest lepsza :D