[2014], wkrótce Produkcja: Niemcy,Włochy Gatunek: Dramat, Reżyseria: Stefano Sollima ,Claudio Cupellini , Scenariusz: Roberto Saviano ,Giovanni Bianconi
Serial zabiera widzów do ciemnych zaułków Neapolu, swoistego sanktuarium przestępczości zorganizowanej - Camorra. Kiedy Pietro Savastano (Fortunato Cerlino), jeden z szefów organizacji przestępczej Neapolu zostaje schwytany przez policję i osadzony w więzieniu, jego zastępca Ciro Di Marzio (Marco D\Amore) widzi szansę, by w końcu stać się nowym liderem. Ale jego czas jeszcze nie nadszedł. Wojna o kontrolę nad \"systemem\" dopiero się zaczęła, będzie to wojna podstępna, krwawa, i z wykorzystaniem wszelkich dostępnych metod.
Produkowany przez włoskie i niemieckie firmy medialne Sky, Cattleya, Fandango i Beta Film, serial powstał w oparciu o wydaną w 2006r. książkę włoskiego dziennikarza Roberto Saviano "Gomorra", która opisuje nowe mechanizmy działania kamory neapolitańskiej, która w ostatnich latach rozszerzyła swoje działania na obszar całego świata.
Pokazuje imperia finansowe, które powstały na bazie międzynarodowego handlu bronią i narkotykami, na agresywnej, nielegalnej konkurencji, na szantażach, wymuszeniach, korupcji i morderstwach. Opisując świat mafii, wojny między klanami, vendetty, killerów i dealerów, Saviano dowodzi, że neapolitańska kamora pod względem liczebności, siły ekonomicznej i bezwzględności jest znacznie silniejsza i potężniejsza niż sławna mafia sycylijska i inne zorganizowane grupy przestępcze południowych Włoch.
Książka przyniosła 27-letniemu wówczas autorowi wielki rozgłos, ale jednocześnie naraziła go na niebezpieczeństwo zemsty ze strony mafii.
Lektura to trudna, zawiera mnóstwo faktów opisujących cyniczny , bezwzględny świat zła, bezlitośnie wykorzystujący słabości państw i umiejętnie korzystający z nowych technologii, by zdobyć wpływy w globalnym świecie biznesu. Lektura to trudna, bo pokazuje świat realny.
Prawa do emisji serialu zakupiły telewizje z wielu krajów, więc na pewno będzie można liczyć na wersję z napisami angielskim.
[2014], [b]wkrótce[/b] [b]Produkcja:[/b] Niemcy,Włochy [b]Gatunek:[/b] Dramat, [b]Reżyseria:[/b] Stefano Sollima ,Claudio Cupellini , [b]Scenariusz:[/b] Roberto Saviano ,Giovanni Bianconi [url=http://www.betafilm.com/gomorrah/news/do/detail/id/294.html][img]https://baza.seriale-asd.eu/images/o1.gif[/img][/url][url=http://www.imdb.com/title/tt2049116/][img]https://baza.seriale-asd.eu/images/o2.gif[/img][/url][url=http://www.filmweb.pl/serial/Gomorra-2012-615608#][img]https://baza.seriale-asd.eu/images/o3.gif[/img][/url][img]https://baza.seriale-asd.eu/images/o4a.gif[/img][img]https://baza.seriale-asd.eu/images/o5a.gif[/img] Serial zabiera widzów do ciemnych zaułków Neapolu, swoistego sanktuarium przestępczości zorganizowanej - Camorra. Kiedy Pietro Savastano (Fortunato Cerlino), jeden z szefów organizacji przestępczej Neapolu zostaje schwytany przez policję i osadzony w więzieniu, jego zastępca Ciro Di Marzio (Marco D\Amore) widzi szansę, by w końcu stać się nowym liderem. Ale jego czas jeszcze nie nadszedł. Wojna o kontrolę nad \"systemem\" dopiero się zaczęła, będzie to wojna podstępna, krwawa, i z wykorzystaniem wszelkich dostępnych metod.
Produkowany przez włoskie i niemieckie firmy medialne Sky, Cattleya, Fandango i Beta Film, serial powstał w oparciu o wydaną w 2006r. książkę włoskiego dziennikarza Roberto Saviano "Gomorra", która opisuje nowe mechanizmy działania kamory neapolitańskiej, która w ostatnich latach rozszerzyła swoje działania na obszar całego świata. Pokazuje imperia finansowe, które powstały na bazie międzynarodowego handlu bronią i narkotykami, na agresywnej, nielegalnej konkurencji, na szantażach, wymuszeniach, korupcji i morderstwach. Opisując świat mafii, wojny między klanami, vendetty, killerów i dealerów, Saviano dowodzi, że neapolitańska kamora pod względem liczebności, siły ekonomicznej i bezwzględności jest znacznie silniejsza i potężniejsza niż sławna mafia sycylijska i inne zorganizowane grupy przestępcze południowych Włoch. Książka przyniosła 27-letniemu wówczas autorowi wielki rozgłos, ale jednocześnie naraziła go na niebezpieczeństwo zemsty ze strony mafii. Lektura to trudna, zawiera mnóstwo faktów opisujących cyniczny , bezwzględny świat zła, bezlitośnie wykorzystujący słabości państw i umiejętnie korzystający z nowych technologii, by zdobyć wpływy w globalnym świecie biznesu. Lektura to trudna, bo pokazuje świat realny. [img]https://baza.seriale-asd.eu/upload_files/155x220.jpg[/img] Prawa do emisji serialu zakupiły telewizje z wielu krajów, więc na pewno będzie można liczyć na wersję z napisami angielskim.
[Sky Italia]: [2014], na antenie Produkcja: Włochy Gatunek: Kryminał,Dramat, Dokładna data premiery: 2014-05-06 Reżyseria: Stefano Sollima,Claudio Cupellini, Scenariusz: Giovanni Bianconi,Stefano Bises
Gomorrah to 12-odcinkowy serial oparty o bestsellerową we Włoszech książkę Roberto Saviano "Gomorra", która opowiada o neapolitańskiej organizacji mafijnej o nazwie Camorra.
Bohaterem serialu jest 30-letni Ciro, prawa ręką ojca chrzestnego organizacji, Pietro Savastano. Ciro jest wiernym członkiem organizacji, ale gdy ojciec chrzestny decyduje się poświęcić życie zbyt wielu wiernych sobie osób, coś w Ciro pęka.
Zapowiada się pozycja obowiązkowa do obejrzenia.
Oby pojawiły się do tego serialu napisy.
Gomorrah to 12-odcinkowy serial oparty o bestsellerową we Włoszech książkę Roberto Saviano "Gomorra", która opowiada o neapolitańskiej organizacji mafijnej o nazwie Camorra. Bohaterem serialu jest 30-letni Ciro, prawa ręką ojca chrzestnego organizacji, Pietro Savastano. Ciro jest wiernym członkiem organizacji, ale gdy ojciec chrzestny decyduje się poświęcić życie zbyt wielu wiernych sobie osób, coś w Ciro pęka.
https://www.youtube.com/watch?v=7_dD8LPPFJw
Zapowiada się pozycja obowiązkowa do obejrzenia. Oby pojawiły się do tego serialu napisy.
Płatna stacja Sky Atlantic/Sky Cinema Premiera zanotowała bardzo dobrą oglądalność podczas włoskiej premiery serialu(700 tys. widzów).
Z chęcią zacznę oglądać ten serial, jak tylko trafi pod nasze strzechy.
Płatna stacja Sky Atlantic/Sky Cinema Premiera zanotowała bardzo dobrą oglądalność podczas włoskiej premiery serialu(700 tys. widzów). Z chęcią zacznę oglądać ten serial, jak tylko trafi pod nasze strzechy. ;)
Gomorrah will air in the UK in Italian with English subtitles on Sky Atlantic later this year. http://www.sky.com/tv/show/gomorrah
Tłumacz czeka na eng. literki, bo z włoskiego nie da rady.
Gomorrah will air in the UK in Italian with English subtitles on Sky Atlantic later this year. http://www.sky.com/tv/show/gomorrah Tłumacz czeka na eng. literki, bo z włoskiego nie da rady.
Serialu jeszcze nie znamy, a w tak zwanym "międzyczasie" pojawiła się informacja, że Gomorrah będzie miała 2 sezon (zdjęcia rozpoczną się latem).
I szykuje się amerykański rimejk tego serialu - prawa do amerykańskiej wersji nabyło The Weinstein Company.
Serialu jeszcze nie znamy, a w tak zwanym "międzyczasie" pojawiła się informacja, że Gomorrah będzie miała 2 sezon (zdjęcia rozpoczną się latem). I szykuje się amerykański rimejk tego serialu - prawa do amerykańskiej wersji nabyło The Weinstein Company.
I po pierwszym odcinku. Oj, będzie naprawdę ciekawie.
Zupełnie inne klimaty od tych, do których się przyzwyczailiśmy w popularnych produkcjach amerykańskich, czy nawet brytyjskich.
Różnicę robi choćby język, którym posługują się bohaterowie serialu, o postindustrialnych, czy wręcz slumsowych krajobrazach Neapolu z Wezuwiuszem w tle nie wspominając.
O fabule za dużo wspominał nie będę, niby poznawaliśmy w nim bohaterów, ale na końcu odcinek dostał zupełnie innego wymiaru.
Spoiler:
Po finałowej i tak naprawdę niepotrzebnej jatce, za wielu z tych bohaterów nie pozostało przy życiu.
Ciro, jak dotąd główny bohater opowieści,
Spoiler:
po lekceważącym podejściu szefa do życia oddanych mu ludzi
naprawdę stanął na ciężkim rozdrożu i musiał nabrać wątpliwości, co do dalszej swojej postawy wobec rodziny, szczególnie tej szeroko rozumianej...
A propos wartości rodzinnych - włoska Mamma to naprawdę ikona, zawsze zaserwuje synkowi dobry makaron
Z 2 premier serialowych, które wczoraj oglądałem (Leftovers i Gomorra), bardziej stawiam na Gomorrę i ją będę dalej śledził na pewno.
I po pierwszym odcinku. Oj, będzie naprawdę ciekawie. Zupełnie inne klimaty od tych, do których się przyzwyczailiśmy w popularnych produkcjach amerykańskich, czy nawet brytyjskich. Różnicę robi choćby język, którym posługują się bohaterowie serialu, o postindustrialnych, czy wręcz slumsowych krajobrazach Neapolu z Wezuwiuszem w tle nie wspominając.
O fabule za dużo wspominał nie będę, niby poznawaliśmy w nim bohaterów, ale na końcu odcinek dostał zupełnie innego wymiaru. [spoiler]Po finałowej i tak naprawdę niepotrzebnej jatce, za wielu z tych bohaterów nie pozostało przy życiu.[/spoiler] Ciro, jak dotąd główny bohater opowieści,[spoiler]po lekceważącym podejściu szefa do życia oddanych mu ludzi[/spoiler] naprawdę stanął na ciężkim rozdrożu i musiał nabrać wątpliwości, co do dalszej swojej postawy wobec rodziny, szczególnie tej szeroko rozumianej...
A propos wartości rodzinnych - włoska Mamma to naprawdę ikona, zawsze zaserwuje synkowi dobry makaron ;)
Z 2 premier serialowych, które wczoraj oglądałem (Leftovers i Gomorra), bardziej stawiam na Gomorrę i ją będę dalej śledził na pewno.
Polskie napisy są na razie do 3 odcinków. Ostatecznie tworzy je józek nie Sabat.
Obejrzałem też już 2 odcinek i powiem, że jest świetnie! Mafijna historia nabiera prawdziwych rumieńców.
Oczywiście, powiem to nieco na wyrost, w końcu nie znam jeszcze reszty serialu, ale jak dla mnie Gomorra to godny rywal True Detective oraz Fargo w kategorii najlepszy debiut serialowy tego roku.
Przebieram nogami, by obejrzeć 3 odcinek, ale uda mi się to chyba dopiero jutro.
Polskie napisy są na razie do 3 odcinków. Ostatecznie tworzy je józek nie Sabat.
Obejrzałem też już 2 odcinek i powiem, że jest świetnie! Mafijna historia nabiera prawdziwych rumieńców. Oczywiście, powiem to nieco na wyrost, w końcu nie znam jeszcze reszty serialu, ale jak dla mnie Gomorra to godny rywal True Detective oraz Fargo w kategorii najlepszy debiut serialowy tego roku.
Przebieram nogami, by obejrzeć 3 odcinek, ale uda mi się to chyba dopiero jutro.
Józek tworzy we współpracy z Niko.
Tak myślałam, że poczekam na komplet napisów i dopiero wtedy wezmę się za oglądanie, ale tak chwalisz, a i Józek, który widział serial dalej, pisze, że dobry jest - to nie mam wyjscia i zaczynam dziś wieczorkiem.
Józek tworzy we współpracy z Niko. Tak myślałam, że poczekam na komplet napisów i dopiero wtedy wezmę się za oglądanie, ale tak chwalisz, a i Józek, który widział serial dalej, pisze, że dobry jest - to nie mam wyjscia i zaczynam dziś wieczorkiem. :)
Czas leci, jestem już na 9 odcinku. Teraz pewnie będzie lekka przerwa napisowo-urlopowa
W każdym razie moje wrażenia - bardzo dobry serial, ale nie dla każdego.
Momentami jest bardzo ciężko, mrocznie i nieczysto. Cała opowieść, jak i Neapol, z najbrzydszej możliwej strony.
Jeśli ktoś chciałby zobaczyć choć jednego pozytywnego bohatera w tym serialu, to raczej takiego nie znajdzie...
Nawet zdawałoby się najbardziej pozytywny ze wszystkich Gennaro...
Spoiler:
ten jego numer z córką doktora i tekst, że ........ jej w usta, więc spokojnie, ona nie zajdzie w ciążę...
No comments.
Za jakiś czas podzielę się kolejnymi wrażeniami na temat Gomorry.
Czas leci, jestem już na 9 odcinku. Teraz pewnie będzie lekka przerwa napisowo-urlopowa ;) W każdym razie moje wrażenia - bardzo dobry serial, ale nie dla każdego. Momentami jest bardzo ciężko, mrocznie i nieczysto. Cała opowieść, jak i Neapol, z najbrzydszej możliwej strony. Jeśli ktoś chciałby zobaczyć choć jednego pozytywnego bohatera w tym serialu, to raczej takiego nie znajdzie... Nawet zdawałoby się najbardziej pozytywny ze wszystkich Gennaro... [spoiler]ten jego numer z córką doktora i tekst, że ........ jej w usta, więc spokojnie, ona nie zajdzie w ciążę...[/spoiler] No comments. Za jakiś czas podzielę się kolejnymi wrażeniami na temat Gomorry.
Uff... finał sezonu to majstersztyk... ta akcja i zazębiające się pułapki, super.
A chyba najlepsza była
Spoiler:
konfrontacja Gennaro i Ciro w karawanie i potem na cmentarzu
Palce lizać
Gomorra to jedna z 3 najlepszych premier serialowych tego roku, obok Fargo i True Detective.
Kto jeszcze nie zaczął oglądać, niech to zrobi, ale trzeba mieć świadomość, że jest cięższa w odbiorze od pozostałej 2 ww. seriali.
A ja z niecierpliwością przebieram nogami z ciekawości, co też może wydarzyć się w 2 sezonie, bo serial bynajmniej nie został zakończony.
Uff... finał sezonu to majstersztyk... ta akcja i zazębiające się pułapki, super. A chyba najlepsza była [spoiler]konfrontacja Gennaro i Ciro w karawanie i potem na cmentarzu[/spoiler] Palce lizać :) Gomorra to jedna z 3 najlepszych premier serialowych tego roku, obok Fargo i True Detective. Kto jeszcze nie zaczął oglądać, niech to zrobi, ale trzeba mieć świadomość, że jest cięższa w odbiorze od pozostałej 2 ww. seriali. A ja z niecierpliwością przebieram nogami z ciekawości, co też może wydarzyć się w 2 sezonie, bo serial bynajmniej nie został zakończony.