mp3? mp4? palmtop? przenośny divix?

Dyskusje ogólne, nie tylko na tematy związane z serialami TV ale też:
Kino, Muzyka, Film, Wydarzenia, Internet, Społeczność.. itp.
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert
youtube Warszawa
Ulubiony Serial: Rescue Me

mp3? mp4? palmtop? przenośny divix?

Post autor: asd »

Otóż poszukuję urządzenia, które będzie spełniało następujące kryteria:

1.Będzie urządzeniem przenośnym (zasilanym przez akumulatorek) - kieszonkowym.

2.Będzie odtwarzało DiviXy WRAZ Z NAPISAMI (nie poprzez konwersje itp).

Czy jest cos takiego? Jakieś takie urządzenie?

Wszelkiego rodzaju urządzenia mp4 odtwarzają avi ale po konwersjach wiec odpada o napisach już nie wspominając.

W PocketPc natomiast program do odtwarzania avi - PocketDivX Player 0.8 nie obsługuje wogóle napisów...
Obrazek When Dreams Come True...
Awatar użytkownika
fluid
Wskaż do odpowiedzi
oglądam prawie wszystko
oglądam prawie wszystko
Kontakt:

Post autor: fluid »

Czy jest cos takiego? Jakieś takie urządzenie?
obawiam sie ze nie
Obrazek

We crawl out from the wreckage
Fingers dig into the sands of the shores
Everything we worked for
Is ripped apart and ruined, drowned...
Awatar użytkownika
Matthaios
Wskaż do odpowiedzi
wciągam się
wciągam się

Post autor: Matthaios »

Niekoniecznie, np. na mojej Nokii N73 instalujesz sobie np. Smart Movie i ogladasz spokojnie filmy w Divxie wraz z napisami. Niestety, procesor w tym telefonie nie jest za szybki, wiec filmy trzeba przekonwertowac najlepiej do 320x240 (inaczej niektore, silne skompresowane filmy maja tendencje do szarpania obrazu), aczkolwiek w tych nowszych telefonach, gdzie sa juz zainstalowane silniejsze jednostki sterujace taka sytuacja pewnie nie wystepuje ;)

@EDIT
Moglbys sie tez zastanowic nad palmtopem z WM, tam sa juz procesory po 700 Mhz, wiec pewnie sobie radza z dekompresja obrazu.
Ostatnio zmieniony 02 kwietnia 2008, 19:45 przez Matthaios, łącznie zmieniany 1 raz.
TU może być TWOJA reklama :D
haker_dream
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: haker_dream »

Jest takie urządzenie ale nie kieszonkowe, tak jak wymieniłeś już przenośny odtwarzacz dvd. MP4 odpada, ewentualnie palmtop. Ja polecam etena z goldfishów którego sam byłem posiadaczem i pamiętam że odtwarzałem filmy z napisami.
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

Moze jakieś linki możecie dac?
Awatar użytkownika
despo
Wskaż do odpowiedzi
zawodowiec
zawodowiec

Post autor: despo »

Jest taki fajny, polski projekt. W tej chwili już nieźle wygląda, może w przyszłości coś takiego sobie kupie.

Linki:
Strona domowa
Prezentacja na Youtube
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

Faktycznie ciekawe...
http://www.allegro.pl/item325370344_pmp ... _16_9.html

tyle, że trochę drogie jak na takie maleństwo, które w sumie jest TYLKO odtwarzaczem multimedialnym... ale o costakiego chyba mi chodzi...
Awatar użytkownika
despo
Wskaż do odpowiedzi
zawodowiec
zawodowiec

No wiesz za jakość się płaci. Niby produkowane w Chinach, ale jak patrze na jakość wideo to całkiem nieźle wypada. Możesz też popatrzeć na jakieś PMP Cowona (IAudio), IRivera, albo Creative'a. Na te tanie MP4 nie ma nawet co zwracać uwagi jakość gorsza niż w komórkach. W ostateczności jakiś palmtop, tylko tu najpierw trzeba softy wybadać, czy odtwarzają napisy w filmach.
Awatar użytkownika
Lisu11
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert

Post autor: Lisu11 »

Ewentualnie można kupić jakąś mp4 (np Ipod Video) i zmienić firmware na np Rockbox Ja miałem irivera h10 który nie powinien odtwarzać filmów a jak zmieniłem firmware mpeg śmigało mi aż miło Do tego rockbox posiada ogromną ilość funkcji a co najważniejsze aktualizacje wychodzą codziennie
mareczek82
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: mareczek82 »

ja polecam pocketpc z ekranem 640*480 najlepiej dell axim 51v -dodatkowy procesor graficzny i wg. testów najlepszy do filmów(nie pamiętam gdzie czytałem ale ma chyba sprzetowe wsparcie do mpeg2).
do oglądania używam tcpmp- wersja chyba 0.92 z modem który odtwarza napisy(trzeba je przerobic do *.smi w subedit lub innym programie)
ja mam della axim x30 high z prockiem 614 i xvid asd mi chodzą, ale i tak przerabiam w pocket dvix encoder do natywnej mojego ekraniku 320*240- plik wychodzi przy 2pass ok 50-60 mega.
ogólnie polecam palmy-najlepiej vga jak np. ten dell 51v. do tego masz mp3, organizer, net na wi-fi, gps po blutoth itp itd. softu i to darmowego jest mnóstwo. ceny od 400 za qvga i ok 600 za vga na allegro.
haker_dream
Wskaż do odpowiedzi

nie orientuję się dokładnie ale PSP też może być dobrym zakupem tylko nie wiem czy odtwarza napisy i filmy bez konwersji!
batman2k3
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: batman2k3 »

PSP wymaga konwersji, więc odpada.
Awatar użytkownika
fluid
Wskaż do odpowiedzi
oglądam prawie wszystko
oglądam prawie wszystko
Kontakt:

Post autor: fluid »

haker_dream pisze:tylko nie wiem czy odtwarza napisy i filmy bez konwersji!
nie odtwarza
filmy musza byc w formacie mp4 plus musisz do nich wkompresowac napisy
Obrazek

We crawl out from the wreckage
Fingers dig into the sands of the shores
Everything we worked for
Is ripped apart and ruined, drowned...
dxe
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: dxe »

Ja polecam stary ale swietny palm (sam zakupilem pod ogladanie seriali)

http://img153.imageshack.us/img153/8988/h41508cu.jpg

Problemu z napisami nie ma dzieki http://www.pdaclub.pl/forum/index.php?topic=58491

Dodatkowo mozna doinstalowac polskie znaki, dzieki czemu nie ma problemu z "krzakami"

Dodatkowo mozna korzystac zwielu przydatnych bajerkow (word/exel/pdfy/mp3/wifi)
2 lata temu za 4155 z pokrowcem, 1gb memorka, dodatkowa bateria, przelotka itd zaplacilem 600 zl
haker_dream
Wskaż do odpowiedzi

fluid pisze:
haker_dream pisze:tylko nie wiem czy odtwarza napisy i filmy bez konwersji!
nie odtwarza
filmy musza byc w formacie mp4 plus musisz do nich wkompresowac napisy
No więc psp odpada choć jego zaletą jest duży stosunkowo ekran, ja to bym polecił jakieś dvd przenośne wtedy nie będzie problemu z napisami i divxami
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

haker_dream pisze:ja to bym polecił jakieś dvd przenośne
Zbyt duże - chodzi mi o urządzenie, które zmieszczędo kieszeni.

Jeśli chodzi o pocket pc to jest też problem z rozdzielczością - wyświetlają avi maks 320x240 - wyższe rozdzielczości nie wchodzą w grę z uwagi na fakt że obecnie 99% wszystkich PocketPc posiada max. 320 x 240 (a raczej 240 x 320).
Player Divx na PocketPc nie przyjmuje też określonych rozdzielczości a mianowicie wszystkich tych które nie dzielą się przez 16 - lipa bo nie chce mi sie dodatkowo kompresowac z użyciem kolejnego filtra. Z doświadczenia wiem, że praktycznie każdy odcinek danego serialu ma inną rozdzielczośc i bardzo często "nie są wymiarowe".
mareczek82
Wskaż do odpowiedzi

ale czemu upierasz się na pocket dvix player?
zarówno ja jak i ktos inny polecili tcpmp http://www.pdaclub.pl/forum/index.php?topic=58491
temu programowi nie zależy jaka rozdziałkę ma film(mi nie odmówił żadnego dvix/xvid)-o ile masz mocnego palma.
axim 50/51v ma rozdzielczość 640-480 i jak juz wspomniałem silny procek 624 i dodatkowy coprocesor graficzny.
ja na modelu niżej z rozdziałką 320-240 oglądam twoje releasy bez przeróbki i chodzą normalnie. podobno łapie też mkv i ogg-ja jeszcze nie próbowałem.

innych modeli vga też jest kilka, tyle że kosztują więcej niz qvga.
ja mam palma jako gps, do tego czasem mp3 i odtwarzacz filmów. w szkole przez blu przeżucam sobie notatki i prezentacje itp materiały z wykładów.

jeżeli ma to byc tylko do zabawy to polecam jednak psp. co prawda ma mniejszą rozdziałkę ale masz dodatkowo fajne gry.
przerobienie filmu to tez (zwłaszcza dla ciebie) nie problem-wrzucasz do jakiegos programiku i sam to robi.
z doświadczenia z przerabiania na format qvga do mojego palma wyniosłem że różnicy wielkiej nie widać między domyślnym ustawieniem w jakiś programach do tego przygotowanych.
jak bede w domu podam nazwę programu którym sam robie ripy.ma on dodatkowo ustawienia ogólnie ilości przebiegów, jakości dźwięku itp.

mam wrażenie że szukasz czegoś co było by fajnym kieszonkowym playerem z możliwościami pc-to chyba nie możliwe. najbliższe temu jest jednak pocketpc. ipod video itp imho odpada-jako produkt globalny nie widzi zapotrzebowania naszego rynku-napisów do filmów, obsługi różnych formatów itp.
Awatar użytkownika
despo
Wskaż do odpowiedzi
zawodowiec
zawodowiec

Ja mam axima x50v, jak skończe konfigurować linuxa to wrzuce jakieś photo, niestety mam w nim malo pamięci, więc co najwyżej jakieś teledyski moge odpalić. Postaram się znaleźć jakiś z napisami.
dxe
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: dxe »

HP IPAQ H4155

Skins Ver 350 mb

Obrazek

Fresh Prince Of Bel-Air, The ver (XviD ASD)

Obrazek

Kill Point, The ver (XviD ASD)

Obrazek

W ostatnim razi brak polskich znakow, ale zrzuty robilem na szybko, a ze po padnieciu backup battery nie mialem czasu ich doinstalowac, to jest jak jest ;p
Zrzuty dokladnie takie jak na pda
mareczek82
Wskaż do odpowiedzi

despo pisze:Ja mam axima x50v, jak skończe konfigurować linuxa
mógłbyś rozwiną temat pingwina na palmie? wystarczy link na PW

Szybka odpowiedź

ODPOWIEDZ