Sons of Anarchy [2008]

"Zabili go i uciekł" w wielu odsłonach!
Awatar użytkownika
sHChypp
Wskaż do odpowiedzi
maniak serialowy
maniak serialowy
youtube Warszawa
Ulubiony Serial: SoA

Re: Sons of Anarchy [2008]

Post autor: sHChypp »

Ten sezon jest zdecydowanie najbrutalniejszym z dotychczasowych. Jax wpadł w jakiś bloodlust. Zresztą każdy z bohaterów jest na jakimś kursie kolizyjnym ze ścianą. Nero, Gemma, Juice ...
I will prevail
I'm stone and shale
Obsidian
Your oblivion
Becomes
Awatar użytkownika
Del
Wskaż do odpowiedzi
wciągam się
wciągam się

Post autor: Del »

Za nami piąty odcinek finałowego sezonu i póki co jest naprawdę świetnie. Z odcinka na odcinek napięcie rośnie, a finały odcinków pozostawiają widza w takim momencie, że ciężko doczekać się następnego tygodnia. Powiem szczerze, że po finale szóstego sezonu bałam się, że z tego nie wyjdą, ale wszystko wskazuje na to, że twórcy mają to naprawdę przemyślane.
Mam wrażenie, że Gemma jest postacią pozbawioną refleksji, zrobi wszystko, żeby osiągnąć swój cel, którym jest totalnie zaślepiona. Dlatego zgadzam się, że jak nikt, jest na kursie kolizyjnym ze ścianą. Juice szuka się już od kilku sezonów, więc może? A co do Nero to mam wrażenie, że jest dla niego jeszcze ratunek. Ciekawi mnie za to w tym sezonie Chibs?
Awatar użytkownika
Del
Wskaż do odpowiedzi
wciągam się
wciągam się

Ciekawi mnie, jak Wasze wrażenia po 9 odcinakach finałowego sezonu? Z tego co mi wiadomo ma być ich 12, a co za tym idzie zostały nam jeszcze 3. Moim zdaniem z odcinak na odcinek fabuła robi się coraz bardziej zawiła, a czasu coraz mniej na wyprowadzenie pewnych wątków.
Najważniejsze pytanie to czy Jax pozna całą prawdę o kłamstwach Gemmy i co wtedy zrobi? Póki co mam wrażenie, że jest coraz dalej od jej poznania. Pragnienie zemsty totalnie go zaślepiło. Nie liczy się z konsekwencjami, a dowodzi tego sprawa z Jurym.
Najlepiej w tym sezonie prezentują się moim zdaniem Tig i Hap. Swoim humorem stanowią przeciwwagę do całej reszty. Ale wg mnie to nie oni będą kluczowymi postaciami tego sezonu a Chibs i Abel... ;)
Awatar użytkownika
sindar
Wskaż do odpowiedzi
Administrator
Administrator
Expert
Expert
Ulubiony Serial: No właśnie? Który?

Post autor: sindar »

Myślę, że Jax pozna...
Spoiler:
Nie wiem jak Wy, ale jakoś kolejne odcinki tak bez przekonania oglądam, szczególnie te początkowe
Spoiler:
jakoś dla mnie mało wiarygodne były. W okolicach Charming byłaby już armia policji, FBI i nie wiadomo jakich innych agencji, gdyby coś takiego się działo w rzeczywistości.
Jak dla mnie na razie w serialu króluje Gemma
Spoiler:
W każdym razie w mojej ocenie na razie jest słabiej niż to było w 6 sezonie, ale może finał serialu nam to wynagrodzi.
Awatar użytkownika
brexerb
Wskaż do odpowiedzi
spec
spec

Post autor: brexerb »

Ma ktos sugestię kto w takim razie wydał Sons chińczykom ? byłem pewien że Jury a tu zonk :O
Si Vis Pacem Parabellum
Awatar użytkownika
sHChypp
Wskaż do odpowiedzi
maniak serialowy
maniak serialowy

Jak napisałem w shout'cie - 10 epizod to konkretny mindfuck.
Epickie rozpoczęcie odcinka, wraz z błyskotliwym debiutem
Spoiler:
Później klasyczna rzeźnia, twist z Ablem, rozterki i dylematy Tig'a oraz finałowa
Spoiler:
.
Mniam! :)
I will prevail
I'm stone and shale
Obsidian
Your oblivion
Becomes
Awatar użytkownika
sindar
Wskaż do odpowiedzi
Administrator
Administrator
Expert
Expert

Ciekawa opinia.
Może wreszcie coś się zmieni w tym sezonie SoA - koniec przecież już blisko.
Z oglądaniem czekałem na literki Yungara, ale nie wiem czy wieczorem się nie złamię. ;)
Awatar użytkownika
Del
Wskaż do odpowiedzi
wciągam się
wciągam się

Ale emocje! Na udział Abla w całej historii nie trzeba było długo czekać, widać, że maluch nie tylko słyszy więcej niż inni ale chyba też myśli całkiem nieźle, jak na pięciolatka ;) Co tu dużo mówić 10 epizod był naprawdę emocjonalny, tak tak emocjonalny nie chodzi i o to, że emocjonujący, tylko o to, że emocje i uczucia bohaterów, bardzo różne, momentami skrajne przewijały się przez cały odcinek. To właśnie o czym już napisał sHChypp 'twist z Ablem, rozterki i dylematy Tig'a' a do tego Chibs, który chyba jeszcze sam do końca nie wie czy mu zależy na tej Pani Szeryf czy nie?

Zgadzam się, że rozterki Gemmy były naprawdę dobrze pokazane, ale rozpacz to ją chyba dopiero ogarnie, kiedy prawda wyjdzie na jaw. A kto zdradził, jeśli nie Jury? Miałam przez moment trochę szalony na pierwszy rzut oka pomysł, że Chibs. Jako ten, który jest najbliżej, wie najwięcej i widzi dokąd prowadzi ta polityka, ale szczerze mówiąc to w sumie mógł każdy.

A i jeszcze jedno, dobra wiadomość - odcinków będzie jednak 13 ;)
Awatar użytkownika
sindar
Wskaż do odpowiedzi
Administrator
Administrator
Expert
Expert

Nareszcie - najlepszy jak na razie odcinek sezonu - na takich Synów liczyłem od jego rozpoczęcia.
Już samo otwarcie odcinka i potem najazd na Mansona zapowiadało zmianę ;)
A później było tylko lepiej.
Abel faktycznie bystry jak na 5-latka, ale chłopak go odgrywający naprawdę daje radę
Swoją drogą czułem jaka będzie
Spoiler:
Teraz akcja zapewne skupi się na
Spoiler:
Liczę, że poziom 10 odcinka zostanie w 3 ostatnich przynajmniej utrzymany.
Ale jak całość się skończy - naprawdę nie mam pojęcia.

PS Scena poetycka w więzieniu króluje ;)
Awatar użytkownika
sindar
Wskaż do odpowiedzi
Administrator
Administrator
Expert
Expert

No i promo 11 odcinka. Finał SoA nadciąga.
Awatar użytkownika
sHChypp
Wskaż do odpowiedzi
maniak serialowy
maniak serialowy

Pozamiatają moim zdaniem. Jedyny serial, IMO, obok Breaking Bad, trzymający poziom przez wszystkie sezony. Basta!
I will prevail
I'm stone and shale
Obsidian
Your oblivion
Becomes
Awatar użytkownika
sindar
Wskaż do odpowiedzi
Administrator
Administrator
Expert
Expert

Moim zdaniem SoA mieli spore wahnięcie formy w okolicach 3-4 sezonu.
Było sporo mało wiarygodnych idiotyzmów, ale przetrwałem kryzys i się z tego cieszę, bo 5 i 6 to była zwyżka formy. :)
Awatar użytkownika
sindar
Wskaż do odpowiedzi
Administrator
Administrator
Expert
Expert

http://hatak.pl/artykuly/synowie-anarch ... ow-atakuje

Minął tydzień, a 10 odcinek SoA nadal budzi emocje.
Ciekawostką jest fakt, że (amerykańska) Telewizyjna Rada Rodziców zarzuciła twórcom epatowanie nagością i seksem, a nie zająknęła się na temat brutalnej sceny
Spoiler:
Hameryka...
Awatar użytkownika
joana
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Ulubiony Serial: Jak wybrać jeden?

Post autor: joana »

Nie oglądam na bieżąco SoA, więc nie będę mądrzyć się na temat fabuły ostatniego sezonu, ale wkurza mnie ta rada rodziców i niektóre wypowiedzi ludzi pod tematem rada contra SoA na Hatak.pl. No, to tam się wyżyłam.
Spoiler:
Calcat iacentem vulgus (Seneka, rację ma)
Awatar użytkownika
sindar
Wskaż do odpowiedzi
Administrator
Administrator
Expert
Expert

W 11 odcinku Synów nie było już tak mocno, ani kontrowersyjnie jak w 10 odcinku, ale serial - pomimo pozornego wyciszenia - trzyma poziom.
Zamiast licznych strzelanek i morderstw (no z małym wyjątkiem) w odcinku dostaliśmy sporo perełek opartych na dialogach i interakcjach między aktorami.
Szczególnie w pamięć zapadła mi rozmowa między Gemmą a Nero, ale też interesująco było w wątkach dotyczących Jaxa, Juice'a, Unsera czy nawet Chucka.
Spoiler:
Niemniej skutki tego co się stało na pewno odbiją się na Jaxie, który doszedł do ściany zarówno w sferze osobistej
Spoiler:
jak i w sferze "klubowej"
Spoiler:
Czekam z niecierpliwością na ostatnie 2 odcinki.

PS Swoją drogą Sutter chyba nie tylko myśli o prequelu SoA 20 lat wcześniej, ale i również otworzył sobie drogę do kontynuacji 20 lat później ;)
Spoiler:
Awatar użytkownika
Del
Wskaż do odpowiedzi
wciągam się
wciągam się

Również niecierpliwie czekam na dwa ostatnie odcinki. Od finału poprzedniego sezonu zastanawiam się, jak Sutter wybrnie i jakie będzie zakończenie? Po ostatnim odcinku wydaje mi się, że wielce prawdopodobne jest takie...
Spoiler:
Awatar użytkownika
Del
Wskaż do odpowiedzi
wciągam się
wciągam się

Nie wiem ile osób zdążyło już zobaczyć przedostatni odcinek, ale powiem, że mój scenariusz, o którym pisałam w poprzednim komentarzu się nie sprawdził... przynajmniej nie do końca. Odcinek naprawdę bardzo smutny. Ciekawa jestem, jakie będzie zakończenie? Naprawdę nie chciałam sobie spojlerować, ale niestety już coś tam przeczytałam. Wam tego nie będę robić, jedyne co powiem to, że chyba koniec wcale nie będzie taki oczywisty, bo z tego co mówi odtwórca roli Juice'a Sons of Anarchy mają 'nieprawdopodobne zakończenie'. Nie wiem, jak Wy, ale ja już się nie mogę doczekać ;)
Awatar użytkownika
sindar
Wskaż do odpowiedzi
Administrator
Administrator
Expert
Expert

Też już jestem po przedostatnim odcinku. Może nie był on - przynajmniej w mojej opinii - aż tak dobry jak 2 poprzednie, ale Del ma rację, był bardzo smutny.
Ale też chyba nie mógł być inny.
Odcinek ten zamyka sprawę morderstwa Tary, a co za tym idzie
Spoiler:
Jax przeszedł olbrzymią metamorfozę od idealisty z pierwszych odcinków, zaczytanego w pamiętnikach ojca, który chciał, by klub zerwał z brudnymi interesami,
Spoiler:
Przed nami pozostał tylko wielki finał. Nie zapowiada on się zbyt różowo dla Jaxa, a może i dla reszty klubu.
Czym Kurt Sutter nas zaskoczy na koniec? Niedługo się przekonamy.
Oby był to finał godny najlepszych odcinków SoA.
Awatar użytkownika
sHChypp
Wskaż do odpowiedzi
maniak serialowy
maniak serialowy

Ło Boże. Jednak stało się. Definitywny koniec :(
I will prevail
I'm stone and shale
Obsidian
Your oblivion
Becomes
Awatar użytkownika
Del
Wskaż do odpowiedzi
wciągam się
wciągam się

I zapadła przejmująca cisza... Za nami ostatni odcinek serialu Sons of Anarchy chwytający za gardło i za serce. Był przeraźliwie smutny :( Smutek chwytał za gardło i trudno się dziwić, bo finał jest przejmujący, a aktorzy naprawdę świetnie oddali emocje bohaterów.

Szybka odpowiedź

Oceń ten serial
ODPOWIEDZ