Walking Dead, The [AMC][2010]

Jeśli lubisz gęsią skórkę i strachy pod łóżkiem!
Awatar użytkownika
najphil
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
youtube Warszawa
Kontakt:

Re: Walking Dead, The [AMC][2010]

Post autor: najphil »

Spoiler:
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Yugi_2142
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Post autor: Yugi_2142 »

najphil pisze:
Spoiler:
Jest to jedna z możliwości. Ja mam nadzieję że to "przygotowanie" pod rozwój wydarzeń bardziej skoncentrowany na akcji, w stylu klasycznego oblężenia w supermarkecie :D
Obrazek
Ignorance is a virtue.
Awatar użytkownika
piotr_cebo
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert

Post autor: piotr_cebo »

Nie wiem czy widzieliście ostatni odcinek, ale ja właśnie skończyłem, więc piszę. Najpierw chciałbym się odnieść do tego co było powiedziane wcześniej. Ostatnio były kepsze odcinki, 11 nudniejszy, ale wydaje mi się, że konieczny przed 12 - tłumaczący punkty widzenia i bardziej wyostrzający psychike konfliku między bohaterami wprowadzający strasznie irytującą, ale napiętą i zachęcającą do dalszego oglądania sytaucję, która kończy się...
Spoiler:

Podsumowując: Szkoda, że to już koniec, ale na pewno wizja 3-go sezonu jest obiecująca, choć musimy trochę poczekać :)
Obrazek
Awatar użytkownika
najphil
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

I finał.
Spoiler:
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
yar
Wskaż do odpowiedzi
załapałem bakcyla
załapałem bakcyla
Kontakt:

Post autor: yar »

Spoiler:
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert
Ulubiony Serial: Rescue Me

Post autor: asd »

Koniec sezonu czy serialu?
Tak czy inaczej mi ulżyło ;) - serial nie przypadł mi do gustu.
Obrazek When Dreams Come True...
Awatar użytkownika
yar
Wskaż do odpowiedzi
załapałem bakcyla
załapałem bakcyla
Kontakt:

Post autor: yar »

xvidasd pisze:Koniec sezonu czy serialu?
Sezonu.
Awatar użytkownika
Yugi_2142
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Spoiler:
Spoiler:
Zgoda, choć IMO powinien to zrobić jakieś półtorej sezonu temu ;)
Spoiler:
piotr_cebo pisze:...
Spoiler:
Może zrobimy ankietę? ;)
Obrazek
Ignorance is a virtue.
alvares
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: alvares »

Własnie obejrzałem ostatni odcinek i w końcu było troche więcej akcji ale to co ma nas przyciągnąc do 3 sezonu to chyba scenarzysći średnio się postarali albo myśleli już o urlopie;p
Dla mnie to najbardziej oczekiwany serial ostanich miesiecy ale przyznaje że idzie ciągle w dół:(
atathoth
Wskaż do odpowiedzi
maniak serialowy
maniak serialowy

Post autor: atathoth »

Calkiem fajny ten ostatni odcinek ale nie rozumiem po kiego wystrzelali te zombiaki w zagrodzie? Nie lepiej bylo po prostu rura,nozem, kusza je wszystkie wykonczyc?!
A tak to stracili od cholery ammo:P
Awatar użytkownika
najphil
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Nowy sezon, nowe oczekiwania.

Scenarzyści przenieśli nas kilka miesięcy do przodu. Z rozmów dowiadujemy się, że przez ten czas grupa wędrowała, plądrując dom po domu i nigdzie nie mogąc zagrzać dłużej miejsca. Jednak ciąża Lori jest już mocno zaawansowana i potrzebna jest bezpieczna kryjówka. Wybór więzienia wydaje się tu być jak najbardziej słuszny.

Trochę się zdziwiłem, bo pod koniec 2 sezonu, niemal w ostatnich sekundach seansu, widzimy w oddali właśnie więzienne budynki, a oni potrzebowali całej zimy by do nich dotrzeć.

Jest piękna scena z wykańczaniem zombie na spacerniaku - dlaczego piękna? Bo widać jaką radochę to sprawia bohaterom i jaką ogromną satysfakcje. To właśnie lubię w tym serialu, że widać zmiany jakie zachodzą w grupie. Z ludzi cywilizowanych, o zdrowej mentalności, zmienili się w pragmatycznych łowców, nastawionych na przetrwanie, dla których rzeź jaką urządzają nieumarłym nie stanowi już jakiegoś moralnego dylematu.

Podoba mi się również konsekwentna zmiana zachowań Ricka, którą zapoczątkował jeszcze w poprzednim sezonie mówiąc - "Koniec z demokracją". Rzeczywiście widać, że poszedł tą drogą, stając się niekwestionowanym przywódcą. Co więcej, cała grupa zaczęła go traktować z ogromnym szacunkiem i realizować jego plany bez zbędnego gadania.

O nowej postaci - Michonne, niewiele się dowiadujemy, ale przynajmniej wyjaśniło mi się, po cholerę ona targa za sobą te dwa zombiaki na łańcuchach. Z obciętymi rękami oraz dolnymi szczękami, nie stanowią już zagrożenia, za to wspaniale wypełniają rolę jucznych zwierzaków :D

Bardzo dobry odcinek.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert
Ulubiony Serial: Rescue Me

Post autor: asd »

Jednym słowem nadal w drodze... - czyli nie oglądam.
Obrazek When Dreams Come True...
asika
Wskaż do odpowiedzi
wciągam się
wciągam się

Post autor: asika »

xvidasd pisze:Jednym słowem nadal w drodze... - czyli nie oglądam.
No, właśnie już nie w drodze, bo z tego, co pamiętam, to teraz trochę posiedzą w więzieniu i okolicy.
Dwie rzeczy mi się "rzuciły na oczy" w pierwszym odcinku. Trup zombiaka leżący w kałuży krwi - wydaje mi się, że to wbrew nawet takiej "zombiakowej" logice (bo jak tu mówić o ludzkiej logice, gdzie trupy chodzą po drogach). Z trupa krew już raczej samoistnie nie wypływa.
Druga rzecz - nie rozumiem czemu uciekali w końcowej scenie przed szwendaczami. Przecież spodziewali się, że tam będą, przygotowywali się i powinni ich stopniowo eliminować. Wiadomo było, że paniczna ucieczka musi skończyć się źle.
Awatar użytkownika
Yugi_2142
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

asika pisze:
xvidasd pisze:Jednym słowem nadal w drodze... - czyli nie oglądam.
No, właśnie już nie w drodze, bo z tego, co pamiętam, to teraz trochę posiedzą w więzieniu i okolicy.
Dwie rzeczy mi się "rzuciły na oczy" w pierwszym odcinku. Trup zombiaka leżący w kałuży krwi - wydaje mi się, że to wbrew nawet takiej "zombiakowej" logice (bo jak tu mówić o ludzkiej logice, gdzie trupy chodzą po drogach). Z trupa krew już raczej samoistnie nie wypływa.
Druga rzecz - nie rozumiem czemu uciekali w końcowej scenie przed szwendaczami. Przecież spodziewali się, że tam będą, przygotowywali się i powinni ich stopniowo eliminować. Wiadomo było, że paniczna ucieczka musi skończyć się źle.
Tak jak asika mówi, wygląda że już nie "w drodze".

Co do końcowej sceny... Mi się wydaje że Rick zarządził odwrót bo zombiaków było za dużo, były w zwartej grupie. Podczas ataku na dziedziniec część grupy odwracała uwagę szwędaczy żeby nie zaatakowały wszystkie razem. Trudno sobie wyobrazić skuteczną walkę wręcz z taką dużą grupą, gdzie każde zadraśnięcie może się skończyć zarażeniem. Z drugiej strony otwarcie ognia musi spowodować mnóstwo hałasu i zwabić dużo więcej zombiaków, które mógłby okrążyć/ zaatakować z kilku stron grupę zwiadowczą. Biorąc to pod uwagę, sądzę że odwrót istotnie był lepszym rozwiązaniem niż walka.

Podobał mi się pomysł z zombakami w pancerzach i wcześniej wspomniani zombie tragarze... Nie spodziewałem się tego.
Obrazek
Ignorance is a virtue.
Awatar użytkownika
brexerb
Wskaż do odpowiedzi
spec
spec

Post autor: brexerb »

cały czas trzyma się w miarę szczegółowo komiksu - a jak udowodnili twórcy sin city dobrych kadrów nie warto zmieniać
Si Vis Pacem Parabellum
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Bostonq »

Odcinek rzeczywiście bardzo dobry. Grupa mocno zmieniona, Rick na cienkiej granicy między szaleństwem a przywództwem, co jest chyba najciekawszym elementem serialu, sporo akcji, ciekawych pomysłów, co już wcześniej wypunktowano. Obawiam się tylko jednego, jak już oczyszczą więzienie - przez parę odcinków będzie poród :) Choć zapowiedź kolejnego epizodu wskazuje na konkretną akcję, choć zdaje się, prowadzoną nadal dwutorowo. Ciekawe, jak to wpłynie na dynamikę serialu :)
Awatar użytkownika
atrixa
Wskaż do odpowiedzi
załapałem bakcyla
załapałem bakcyla

Post autor: atrixa »

Super.... serial dalej mi się podoba i zachęca do dalszego oglądania. Rick wydaje się być coraz twardszy i bezlitosny.
Co oglądam:
Dużo.... :D
Awatar użytkownika
najphil
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Po drugim odcinku.

Wszyscy w grupie się zmienili, stali się twardsi i pozbawieni sentymentów oraz do bólu rozsądni przy podejmowaniu nawet najbardziej trudnych decyzji.

To prawdopodobnie najbardziej pragmatyczni bohaterowie, jacy pojawili się na ekranie ever. :D

-- 30.10.2012 19:24 --

Po trzecim odcinku.

Niestety, niewypał. Cały wątek z blondyną i dredową panienką był mało przekonujący. Miasto z Gubernatorem bardzo sztuczne - pewnie dlatego, że po macoszemu potraktowano tło i mieszkańców. Widzimy tylko jak się snują po ulicach, ale brak tu głębi.

No i scena z atakiem na oddział gwardii narodowej - po prostu śmiech na sali. Żołnierze przygotowani, uzbrojeni po zęby w karabiny maszynowe, bo oto zbliża się nieznany pojazd, nagle pif-paf i wszyscy giną nie oddając nawet jednego strzału.

Szkoda, naprawdę szkoda. Mogliby sobie darować to przenoszenie akcji i skupić się tylko na Ricku, byłoby to z dużą korzyścią dla serialu.
ObrazekObrazek
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Bostonq »

O, i tu się nie zgadzam :) O ile to, co dzieje się w "wątku Ricka" jest rzeczywiście absolutnie kapitalne (scena "face to face" w więzieniu i jej finał - mistrzostwo), to przeniesienie akcji wcale nie jest takie złe. Raz, że pojawia się ważna postać w świecie komiksowym (i książkowym - http://www.carpenoctem.pl/recenzje/naro ... bernatora/ ), dwa, że sporo się dzieje w tym dziwnym miasteczku.. UWAGA, spoilery! Modny ostatnio temat dystopii (lub antyutopii) powraca tu z całą siłą. Szaleniec skupia wokół siebie pewną społeczność, kieruje nią w całkiem prosty, ale skuteczny sposób - tu jest właśnie odpowiedź, czemu oddział żołnierzy absolutnie nie spodziewał się tego, co się stało, a dla Gubernatora było to oczywiste - oni oczekiwali zombie, które nie strzelają, a on musiał ich zastrzelić (choć najpierw sobie myślałem, czemu nie wziął ich do obrony miasteczka), gdyż dzięki temu budował mit zagrożeń zewnętrznych i swój - jako jedynego obrońcy. No i poza tym, jest szalony - co pięknie sumuje ostatnia scena z akwariami :)

Generalnie - ten serial w końcu - nomen omen - ożył, dzieje się mnóstwo, a przy tym - mądrze się dzieje, nasycenie akcją epizodów - wbrew pozorom - przyczyniło się do wzrostu rozważań intelektualnych :)
Awatar użytkownika
najphil
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

No termin dystopia ma raczej odniesienie do przyszłości całego świata i nowych zasad jakie w nim będą panować. Tu mamy tylko mały zakątek.

Nie mogę się też zgodzić z wyjaśnieniem, że Zombie nie strzelają, więc chłopaki byli tak mocno zaskoczeni atakiem. Zombie też nie jeżdżą samochodami, a jednak na widok zbliżającego się pojazdu wszyscy chwycili za broń i byli w gotowości - i zupełnie słusznie, w tym nowym świecie nie tylko zombie mogą być groźne, ale również różne, często paramilitarne grupy. Reakcja, a w zasadzie kompletny brak reakcji żołnierzy był po prostu głupi i mało wiarygodny i raczej nie zmienię tego zdania.

Sam fakt, że Gubernator pozabijał tych żołdaków już dziwny nie jest. Skoro wcielał w życie jakąś tam wizję działania dla tego miasteczka, która na dodatek się sprawdzała w praniu, to najważniejsze było zachowanie status quo. Wprowadzenie nowego elementu, jakim by było kilku znających się od lat, wyszkolonych i uzbrojonych ludzi mogłoby zaburzyć równowagę.

Zazdroszczę Ci faktu, że przyjąłeś ten wątek z entuzjazmem - nie będzie Ci to psuło ogólnego wrażenia. Ja niestety będę zmuszony przymykać oko co drugi odcinek (o ile taka formuła narracji będzie prezentowana).

I jeszcze jedna sprawa. O grze na podstawie serialu już było sporo. Właśnie skończyłem 4 epizod tej przygodówki i wciąż oraz cały czas na nowo jestem zachwycony tą produkcją. To niemal interaktywny film z niesamowitą i bardzo klimatyczną fabułą.

A teraz śCIUngłem sobie coś innego, ale jak najbardziej w klimatach TWD. Gra z niesamowitym pomysłem i pięknym tłem.

ObrazekObrazek

Szybka odpowiedź

Oceń ten serial
ODPOWIEDZ