Rome

Przekonaj się, że to wcale nie nudy!
elmo
Wskaż do odpowiedzi
youtube Warszawa

Post autor: elmo »

Zgadzam się tutaj z Bostonqiem. Gladiator nie ma nic wspólnego z Rome, oprócz tła historycznego. Oprócz tego, co powiedział kolega wyżej (obyczajowość) w Rome praktycznie brakuje akcji, albo jest jej tyle, co kot napłakał. Za to Gladiator postawiony jest na czystą akcję. Rome ponadto lepiej pokazuje ówczesne życie bohaterów, ich problemy i rozterki. A natomiast Gladiator pokazuje tylko epos jednego bohatera, w dodatku pokrzywdzonego, gdzie na pierwszy plan wychodzi motyw zemsty.
A Rome już jest znacznie bardziej skomplikowany pod tym względem.
haker_dream
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: haker_dream »

Bostonq pisze:Tak po prawdzie, to w ogóle "Rzym" jest odległy od "Gladiatora" o kilka przecznic świetlnych. Film Scotta to widowisko, owszem, ciekawe, ale jednak dość pobieżnie traktujące historię i - jak napisał @Robin - sprawy obyczajowości. A "Rzym" to przede wszystkim historia w skali mikro - czyli opowieść o charakterach.
Napisałem akurat gladiator bo skojarzył mi się akurat z mniej więcej tą tematyką ale można ich wymianiać więcej i inne!
ROBIN bez kaptura
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: ROBIN bez kaptura »

Chyba jednym z ciekawszych aspektow tego serialu jest ukazanie mentalnosci owczesnych rzymian, w istocie odmiennej sporo od naszej. Dlatego niektorzy pewnie zdziwili sie, ze Serwilla potraktowala nozem sama siebie, spodziewali sie przypuszczalnie jakiegos desperackiego ataku. Czy chociazby motyw z pierwszego sezonu - Vorenus oburza sie na postepek Tytusa w sumie nie z pobudek natury moralnej, ale tylko dlatego, ze ten w jego opinii zlamal etos - zolnierz a postepuje jak zwykly rzezimieszek ... Podobnych smaczkow mozna tu znalezc mase.
Wracajac jeszcze na chwile do Gladiatora - bohaterowie tego swoja droga swietnego widowiska, pzrejawiaja sposob myslenia w sumie bardzo bliski nam wspolczesnie.
atathoth
Wskaż do odpowiedzi
maniak serialowy
maniak serialowy

Post autor: atathoth »

a ja oprocz tego wszystkiego co opisaliscie wyzej uwazam ze dekor i scenografia s aswietne. jedne z najlepszych jakie widzialem w serialach!
ROBIN bez kaptura
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: ROBIN bez kaptura »

I te ujecia rzymskich uliczek, to tez jest kolejny smaczek. zazwyczaj pokazuje sie plenery bitewne lub ujecia z wnetrz palacowych.
Awatar użytkownika
grego1980
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Ulubiony Serial: 2 i pół

Post autor: grego1980 »

serial jest super
tuzym atutem i tym co nabiło seriaslowi ogladalnosc sa moim zdaniem
dialogi dostosowane wmiare do czasow wspołczesnych
Awatar użytkownika
kickmyass
Wskaż do odpowiedzi
załapałem bakcyla
załapałem bakcyla
Kontakt:

Post autor: kickmyass »

Serial łamie konwenanse. Pierwszy raz widziałam w serialu dostępnym dla "wszystkich" murzyńskiego fallusa ;-)
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Mogłabym chcieć pomóc komuś
A mogłabym chcieć pomóc wszystkim

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Shedao Shai
Wskaż do odpowiedzi
mało przepuszczam
mało przepuszczam
Ulubiony Serial: Battlestar Galactica
Kontakt:

Post autor: Shedao Shai »

kickmyass pisze:Pierwszy raz widziałam w serialu dostępnym dla "wszystkich" murzyńskiego fallusa ;-)
No. To widzę trzeba obejrzeć. :mrgreen:
Helventis
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Helventis »

Serial łamie konwenanse. Pierwszy raz widziałam w serialu dostępnym dla "wszystkich" murzyńskiego fallusa ;-)
xD nie wiem w którym momencie był tam murzyński fallus :P, ale juz w 1 odcinku Pullo rysuje sobie z nudów fallusy, wiec napewno serial wyłamuje sie z tradycyjnych ram "serialowych dobrych obyczajów" :lol: a i dekoracje w nim świetne i fabuła wiec jako serial historyczny nadal jest u mnie na miejscu 1 (bo Tudorowie są tak naprawde średni, a byli robione właśnie na fali popularności Rome). No i pokazali że wandalizm nie jest wymysłem współczesności, tam bowiem też mazali na murach xD a nawet rysowali sprośne obrazki
psidog
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: psidog »

Zresztą, powiedzmy sobie szczerze, że pokazanie Starożytnego Rzymu bez motywów fallusowych jest sporym nadużyciem. Tutaj sporo zmieniło się do naszych czasów. Symbol ten był traktowany jak nie przymierzając symbol religijny. W dobrym tonie było postawienie sobie przy ulicy przed domem figurkę ze sterczącym fallusem, która miała przynieść domownikom szczęście, dostatek i męską "moc". Jest znany przypadek, że któryś z polityków chcąc wywołać wzburzenie obywateli Rzymu, zlecił, by jego ludzie po kryjomu w ciągu jednej nocy obtłukli sterczące części figurek w całym mieście. Skutek osiągnął znakomicie.
elmo
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: elmo »

Właśnie dlatego przez takie "smaczki" aż tak cenię ten serial :)
Pepe
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Pepe »

Jakby ktoś mógł i był tak uprzejmy to prosiłbym o seed choć jeden, pierwszego sezonu.
Helventis
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Helventis »

Dzisiaj na TVP1 leciał 1 odcinek Rzymu. Moje uwagi na ten temat:
- lektor może być. Jakoś bardzo nie psuje odbioru serialu.
- Tłumaczenie tekstów też zgodne z prawdą, choć leciutko ułagodzone w porównaniu z tym co pamiętam z napisów.
- Najbardziej boli ta cenzura. niby nie widać żeby odcinek był krótszy, bo praktycznie nie jest. ale widać wycięte sceny. (Seksualne. praktycznie zero golizny. No i brak "sztuki" jaką Pullo uprawiał w areszcie , nie pokazali jego rysunku xD )
Jutro chyba obejrze kawałek wersji nieocenzurowanej i zobacze czy aby napewno tam tez nie powycinali czegos xD. przeciez wiadomo że TVP jest do wszystkiego zdolne :P Jutro na TVP2 o 23:30 ma leciec wersja pełna :D
atathoth
Wskaż do odpowiedzi
maniak serialowy
maniak serialowy

Post autor: atathoth »

ja wlasnie zaczalem ogladac! Ale LEktor!!! LEKTOR!!! Boze! juz nie jestem w stanie ogladac filmow z lektorem! tak niszczy atmosfere :(!
Nie wytrzymalem 10 minut...
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Bostonq »

Helventis pisze: - Najbardziej boli ta cenzura. niby nie widać żeby odcinek był krótszy, bo praktycznie nie jest. ale widać wycięte sceny. (Seksualne. praktycznie zero golizny. No i brak "sztuki" jaką Pullo uprawiał w areszcie , nie pokazali jego rysunku xD )
Jutro chyba obejrze kawałek wersji nieocenzurowanej i zobacze czy aby napewno tam tez nie powycinali czegos xD. przeciez wiadomo że TVP jest do wszystkiego zdolne :P Jutro na TVP2 o 23:30 ma leciec wersja pełna :D
Ale trzeba przyznać, że sam pomysł nie jest do końca taki głupi. Na pewno powiększa grono odbiorców. Co by nie mówić, to jednak "Rzym" jest brutalny i pełno w nim nagości (i różnych spraw natury seksualnej - np. stosunek analny między dwoma mężczyznami, kazirodztwo), więc nie każdy chce (lub może) to oglądać. A twierdzenie, że o jakości serialu decydowała tylko odwaga w pokazywaniu tych spraw, byłoby sporym uproszczeniem. Co ważne, telewizja zdecydowała się na pokazywanie dwóch wersji - co daje swobodę wyboru. Gdyby puszczali tylko ocenzurowaną, sprawa wyglądałby inaczej - czyli źle. Ale fakt, warto sprawdzić, czy ta wersja "pełna" jest taką w rzeczywistości :)
Awatar użytkownika
beata101
Wskaż do odpowiedzi
wszystko
wszystko
Ulubiony Serial: Supernatural

Post autor: beata101 »

Bostonq pisze:Ale trzeba przyznać, że sam pomysł nie jest do końca taki głupi. Na pewno powiększa grono odbiorców.
Zdecydowanie się zgadzam, to na co można sobie pozwolić w kablówkach, nie bardzo ma rację bytu w telewizji publicznej, zwłaszcza że nadają Rzym o 20.20. Pomysł żeby puszczać pełną wersję pożniej też w sumie niegłupi.
Sam serial...no cóż, przyznam, nie oglądałam wcześniej, pewnie będę się czepiać szczegółów, ale ze niezle orientuję się w historii starozytnej (historyk z wykształcenia :D ), trochę się scenarzyści rozpędzili już w pierwszym odcinku :shock:
http://www.supernatural.com.pl
http://www.jensenackles.pl
MoszeUsz
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: MoszeUsz »

scenarzyści to niektóre rzeczy nieźle poprzekręcali (szczególnie Cezariona).
Galadin
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Galadin »

Bardzo polecam ten serial, na prawdę warto obejrzeć.
Z początku byłem trochę zdegustowany, oglądam wersję nieocenzurowaną - pełno wulgaryzmów, przemocy, pikantnych scen. Ale zmusiłem się do oglądania następnych odcinków i mnie wciągnęło - dlatego że taka była wtedy rzeczywistość, a była bardzo brutalna (w sumie tak samo jest dzisiaj).
Od początku widz poznaje świetnych bohaterów. Jednych bardzo lubię, innych wręcz chciałbym się pozbyć. :) Nie patrzcie na ten serial jak na dokument, raczej faktom historycznym nie jest podporządkowany. Po prostu to dobry materiał fabularny. Miła odskocznia od dziesiątków science-fiction i kryminałów.
gracek17
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: gracek17 »

Oglądałem jakiś czas temu ten znakomity serial i bardzo mi się podobał, szkoda, że upchnęli wszystko dwóch sezonach. :)

Szybka odpowiedź

Oceń ten serial
ODPOWIEDZ