Rome
Zgadzam się tutaj z Bostonqiem. Gladiator nie ma nic wspólnego z Rome, oprócz tła historycznego. Oprócz tego, co powiedział kolega wyżej (obyczajowość) w Rome praktycznie brakuje akcji, albo jest jej tyle, co kot napłakał. Za to Gladiator postawiony jest na czystą akcję. Rome ponadto lepiej pokazuje ówczesne życie bohaterów, ich problemy i rozterki. A natomiast Gladiator pokazuje tylko epos jednego bohatera, w dodatku pokrzywdzonego, gdzie na pierwszy plan wychodzi motyw zemsty.
A Rome już jest znacznie bardziej skomplikowany pod tym względem.
A Rome już jest znacznie bardziej skomplikowany pod tym względem.
-
Wskaż do odpowiedzi
Napisałem akurat gladiator bo skojarzył mi się akurat z mniej więcej tą tematyką ale można ich wymianiać więcej i inne!Bostonq pisze:Tak po prawdzie, to w ogóle "Rzym" jest odległy od "Gladiatora" o kilka przecznic świetlnych. Film Scotta to widowisko, owszem, ciekawe, ale jednak dość pobieżnie traktujące historię i - jak napisał @Robin - sprawy obyczajowości. A "Rzym" to przede wszystkim historia w skali mikro - czyli opowieść o charakterach.
-
Wskaż do odpowiedzi
Chyba jednym z ciekawszych aspektow tego serialu jest ukazanie mentalnosci owczesnych rzymian, w istocie odmiennej sporo od naszej. Dlatego niektorzy pewnie zdziwili sie, ze Serwilla potraktowala nozem sama siebie, spodziewali sie przypuszczalnie jakiegos desperackiego ataku. Czy chociazby motyw z pierwszego sezonu - Vorenus oburza sie na postepek Tytusa w sumie nie z pobudek natury moralnej, ale tylko dlatego, ze ten w jego opinii zlamal etos - zolnierz a postepuje jak zwykly rzezimieszek ... Podobnych smaczkow mozna tu znalezc mase.
Wracajac jeszcze na chwile do Gladiatora - bohaterowie tego swoja droga swietnego widowiska, pzrejawiaja sposob myslenia w sumie bardzo bliski nam wspolczesnie.
Wracajac jeszcze na chwile do Gladiatora - bohaterowie tego swoja droga swietnego widowiska, pzrejawiaja sposob myslenia w sumie bardzo bliski nam wspolczesnie.
-
Wskaż do odpowiedzi - maniak serialowy
-
Wskaż do odpowiedzi
-
grego1980
Wskaż do odpowiedzi - Expert
- Ulubiony Serial: 2 i pół
-
kickmyass
Wskaż do odpowiedzi - załapałem bakcyla
- Kontakt:
-
Shedao Shai
Wskaż do odpowiedzi - mało przepuszczam
- Ulubiony Serial: Battlestar Galactica
- Kontakt:
-
Wskaż do odpowiedzi
xD nie wiem w którym momencie był tam murzyński fallusSerial łamie konwenanse. Pierwszy raz widziałam w serialu dostępnym dla "wszystkich" murzyńskiego fallusa ;-)

-
Wskaż do odpowiedzi
Zresztą, powiedzmy sobie szczerze, że pokazanie Starożytnego Rzymu bez motywów fallusowych jest sporym nadużyciem. Tutaj sporo zmieniło się do naszych czasów. Symbol ten był traktowany jak nie przymierzając symbol religijny. W dobrym tonie było postawienie sobie przy ulicy przed domem figurkę ze sterczącym fallusem, która miała przynieść domownikom szczęście, dostatek i męską "moc". Jest znany przypadek, że któryś z polityków chcąc wywołać wzburzenie obywateli Rzymu, zlecił, by jego ludzie po kryjomu w ciągu jednej nocy obtłukli sterczące części figurek w całym mieście. Skutek osiągnął znakomicie.
-
Wskaż do odpowiedzi
-
Wskaż do odpowiedzi
http://www.fulldls.com/torrent-tv-748614.html season2
http://www.fulldls.com/torrent-tv-690923.html season1
znalazlam takie linki chyba działają
http://www.fulldls.com/torrent-tv-690923.html season1
znalazlam takie linki chyba działają
-
Wskaż do odpowiedzi
Dzisiaj na TVP1 leciał 1 odcinek Rzymu. Moje uwagi na ten temat:
- lektor może być. Jakoś bardzo nie psuje odbioru serialu.
- Tłumaczenie tekstów też zgodne z prawdą, choć leciutko ułagodzone w porównaniu z tym co pamiętam z napisów.
- Najbardziej boli ta cenzura. niby nie widać żeby odcinek był krótszy, bo praktycznie nie jest. ale widać wycięte sceny. (Seksualne. praktycznie zero golizny. No i brak "sztuki" jaką Pullo uprawiał w areszcie , nie pokazali jego rysunku xD )
Jutro chyba obejrze kawałek wersji nieocenzurowanej i zobacze czy aby napewno tam tez nie powycinali czegos xD. przeciez wiadomo że TVP jest do wszystkiego zdolne
Jutro na TVP2 o 23:30 ma leciec wersja pełna 
- lektor może być. Jakoś bardzo nie psuje odbioru serialu.
- Tłumaczenie tekstów też zgodne z prawdą, choć leciutko ułagodzone w porównaniu z tym co pamiętam z napisów.
- Najbardziej boli ta cenzura. niby nie widać żeby odcinek był krótszy, bo praktycznie nie jest. ale widać wycięte sceny. (Seksualne. praktycznie zero golizny. No i brak "sztuki" jaką Pullo uprawiał w areszcie , nie pokazali jego rysunku xD )
Jutro chyba obejrze kawałek wersji nieocenzurowanej i zobacze czy aby napewno tam tez nie powycinali czegos xD. przeciez wiadomo że TVP jest do wszystkiego zdolne

-
Wskaż do odpowiedzi - maniak serialowy
-
Wskaż do odpowiedzi
Ale trzeba przyznać, że sam pomysł nie jest do końca taki głupi. Na pewno powiększa grono odbiorców. Co by nie mówić, to jednak "Rzym" jest brutalny i pełno w nim nagości (i różnych spraw natury seksualnej - np. stosunek analny między dwoma mężczyznami, kazirodztwo), więc nie każdy chce (lub może) to oglądać. A twierdzenie, że o jakości serialu decydowała tylko odwaga w pokazywaniu tych spraw, byłoby sporym uproszczeniem. Co ważne, telewizja zdecydowała się na pokazywanie dwóch wersji - co daje swobodę wyboru. Gdyby puszczali tylko ocenzurowaną, sprawa wyglądałby inaczej - czyli źle. Ale fakt, warto sprawdzić, czy ta wersja "pełna" jest taką w rzeczywistościHelventis pisze: - Najbardziej boli ta cenzura. niby nie widać żeby odcinek był krótszy, bo praktycznie nie jest. ale widać wycięte sceny. (Seksualne. praktycznie zero golizny. No i brak "sztuki" jaką Pullo uprawiał w areszcie , nie pokazali jego rysunku xD )
Jutro chyba obejrze kawałek wersji nieocenzurowanej i zobacze czy aby napewno tam tez nie powycinali czegos xD. przeciez wiadomo że TVP jest do wszystkiego zdolneJutro na TVP2 o 23:30 ma leciec wersja pełna

-
beata101
Wskaż do odpowiedzi - wszystko
- Ulubiony Serial: Supernatural
Zdecydowanie się zgadzam, to na co można sobie pozwolić w kablówkach, nie bardzo ma rację bytu w telewizji publicznej, zwłaszcza że nadają Rzym o 20.20. Pomysł żeby puszczać pełną wersję pożniej też w sumie niegłupi.Bostonq pisze:Ale trzeba przyznać, że sam pomysł nie jest do końca taki głupi. Na pewno powiększa grono odbiorców.
Sam serial...no cóż, przyznam, nie oglądałam wcześniej, pewnie będę się czepiać szczegółów, ale ze niezle orientuję się w historii starozytnej (historyk z wykształcenia

http://www.supernatural.com.pl
http://www.jensenackles.pl
http://www.jensenackles.pl
-
Wskaż do odpowiedzi
-
Wskaż do odpowiedzi
Bardzo polecam ten serial, na prawdę warto obejrzeć.
Z początku byłem trochę zdegustowany, oglądam wersję nieocenzurowaną - pełno wulgaryzmów, przemocy, pikantnych scen. Ale zmusiłem się do oglądania następnych odcinków i mnie wciągnęło - dlatego że taka była wtedy rzeczywistość, a była bardzo brutalna (w sumie tak samo jest dzisiaj).
Od początku widz poznaje świetnych bohaterów. Jednych bardzo lubię, innych wręcz chciałbym się pozbyć.
Nie patrzcie na ten serial jak na dokument, raczej faktom historycznym nie jest podporządkowany. Po prostu to dobry materiał fabularny. Miła odskocznia od dziesiątków science-fiction i kryminałów.
Z początku byłem trochę zdegustowany, oglądam wersję nieocenzurowaną - pełno wulgaryzmów, przemocy, pikantnych scen. Ale zmusiłem się do oglądania następnych odcinków i mnie wciągnęło - dlatego że taka była wtedy rzeczywistość, a była bardzo brutalna (w sumie tak samo jest dzisiaj).
Od początku widz poznaje świetnych bohaterów. Jednych bardzo lubię, innych wręcz chciałbym się pozbyć.

-
Wskaż do odpowiedzi
Oceń ten serial