Wygląd podstrony - UWAGI.

Co robimy i kim jesteśmy? Pomoc.
Przedstaw się i nie bój się pytać - odpowiemy na KAŻDE pytanie.
Awatar użytkownika
Lubec
Wskaż do odpowiedzi
Moderator
Moderator
Expert
Expert
youtube Warszawa
Grupa: (XviD asd)
Kontakt:

Re: Wygląd podstrony - UWAGI.

Post autor: Lubec »

Listę rzeczywiście można było by zrobić bardziej przyjazną dla szukania danej pozycji, może jakaś lista rozwijana?

@Bostonq z gatunkami chodziło mi o to, by będąc na podstronie danego serialu zamiast losowego serialu wyświetlanego jako "polecany serial" - tak jak jest na głównej zamienić to na "podobne seriale" albo po prostu rekomendacja. Podsumowując przeglądając na przykład serial z gatunku s-f wyświetlało jakiś inny serial s-f zamiast losowo generowanego serialu.
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert
Ulubiony Serial: Rescue Me

Post autor: asd »

Jest jeden zasadniczy problem - gatunki w bazie seriali zapisywane są w jednym rekordzie.
Przykład: Serial Lost: "Dramat, Przygodowy, Thriller" - jest to jeden ciąg łańcucha.
Ciężko więc po tym sortować ponieważ trzeba by zastosować każdorazowo funkcje odczytywania łańcucha i w zależności od kombinacji przypisywać serial do danej tablicy. A wszystko dla tysiąca pozycji i każdorazowo jak ktoś wejdzie na listę seriali.
Serwer zamuli.
Obecnie podświetlanie dla gatunków działa z wykorzystaniem pewnego triku css - kliknięcie w dany gatunek podmienia arkusz stylów zaznaczając wybrane seriale, na podstawie przygotowanych plików stylu.
Do czego zmierzam?
Nie da się wykorzystać filtrowania na podstawie gatunków wpisanych w bazie danych.
Prędzej już bym widział coś takiego: Wyświetlany np. alfabet, po kliknięciu w literkę wyświetlają się seriale a w wyniku można znowu zastosować sztuczkę z css (w teorii ale powinno się udać coś takiego zrobić).
Tylko czy na pewno będzie to funkcjonalne?
Obrazek When Dreams Come True...
Awatar użytkownika
joana
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Ulubiony Serial: Jak wybrać jeden?

Post autor: joana »

Takie mnie naszły refleksje po kilku tygodniach użytkowania serwisu po zmianach.
Oczywiście - podział na kategorie.
Czy zasadne jest rozdzielanie akcji i kryminału? Przecież często trudno jest określić czy dany kryminał jest już akcją, czy jeszcze nie?
Przykład - szukałam Banshee, żeby się dopisać z komentarzem, i już sama nie wiedziałam akcja to? czy kryminał?, a przecież sama wrzuciłam go do kategorii - kryminał - bo szeryf itp. ;)
Dlatego postuluję - połączenie akcji i kryminału w jednym punkcie
podobnie - s-f z paranormal.
I czekam nadal na decyzję o non US. Czy pozostają osobną kategorią (tak jak jest w tej chwili), czy ewentualnie w ramach dotychczasowej kategorii non US robimy podział na gatunki, podobny do tego funkcjonującego w serialach USA?
Calcat iacentem vulgus (Seneka, rację ma)
Awatar użytkownika
sindar
Wskaż do odpowiedzi
Administrator
Administrator
Expert
Expert
Ulubiony Serial: No właśnie? Który?

Post autor: sindar »

Juz gdzies asd ostatnio pytal, czy ta struktura - dodatkowo z serialami na antenie i zakonczonymi - na forum jest ok.
Przynalem, ze w nowsze rzeczy wchodze przez strone glowna.
Jesli chodzi o starsze watki, to ostatnio glownie korzystam z wyszukiwarki, bo nie chce mi sie szukac po tylu katalogach, z jeszcze dodatkowym podzialem na te na antenie i archiwalne i jeszcze oczywiscie brytyjskie ;).

Przydaloby sie ta strukture seriali na forum jednak uproscic...
Awatar użytkownika
Sirm
Wskaż do odpowiedzi
admin pomocniczy
admin pomocniczy
seriale to moja pasja
seriale to moja pasja
Ulubiony Serial: Firefly
Kontakt:

Post autor: Sirm »

sindar pisze:Przydaloby sie ta strukture seriali na forum jednak uproscic...
Tak.
Spróbuję usystematyzować swoje przemyślenia na ten temat: podział na kilka kategorii powinien być, ale tych kategorii powinno być możliwie mało i powinny być jednoznaczne - to z czym dany serial kojarzy się najbardziej powinno być kategorią główną (np. 'Castle' mimo, że to komedia jednak przede wszystkim jest kryminałem, Almost Human to akcja, ale przede wszystkim kojarzy się z SF). Bez podziału na kraje. Ja widzę takie kategorie:
ŚMIESZNE (komedie, sitcomy),
EMOCJONUJĄCE (Sensacja, kryminał, thriller, przygodowe, wojenne),
OBYCZAJOWE (dramaty i tym podobne nudy, których nie oglądam, np. sagi rodzinne albo te o lekarzach),
FANTASTYCZNE (fantasy, sf, horror, ale też dziwolągi np. Lost czy Twin Peaks)
DOKUMENTALNE,
ANIMOWANE,
Większość seriali da się zakwalifikować do jednej z tych kategorii już na pierwszy rzut oka. O reszcie możemy podebatować. Dla mnie idealnym wyjściem w takich przypadkach było by umieszczenie takiego serialu wyjątkowo w obu kategoriach, tzn. pewnie da się jakoś tak zrobić aby jeden i ten sam wątek pokazywał się na forum w 2 kategoriach.
Dobrą rzeczą (nie wiem czy wykonalną) były by małe ikonki przy każdym tytule, które pokazywały by czego jeszcze po danym serialu można się spodziewać, takich emotek, które informowały by jaką dodatkową łatkę można do danego serialu doczepić. Przykłady:
Wchodzimy w 'Emocjonujące', jest tam cała lista i np. przy 'Sherlock' takie ikonki: pistolecik (kryminał), lupa (wątki detektywistyczne), flaga (tu akurat falaga brytyjska); albo 'Fantastyczne' -> 'Almost Human': pistolecik (kryminał), wybuch (sensacja), robocik (wątki SF), lekki uśmiech (wątki humorystyczne); 'Śmieszne' -> '2 Broke girls': wielki uśmiech (komediowy), znak dolara (wątki finansowe - wiem naciągane, ale chcę pokazać sam pomysł) itp. A tych ikonek mogą być dziesiątki: smok ukazujący wątki fantastyczne w 'grze o tron' ale np. 'wampir' przy watkach fantastycznyn w 'Angelu'.
Wiem, że w teorii może wydawać się ok, a po implementacji wyjdzie z tego kiszka, ale wtedy może wykorzystać ten pomysł w zmodyfikowanej formie w podstronie z bazą seriali? Jeśli do każdego serialu dopisać listę takich bazowych skojarzeń łatwiej wtedy np. wynajdywać interesujące pozycje albo odfiltrować co nas nie interesuje (pewnie podobnie miała działać ta czarno/siwa lista kategorii ale u mnie po prostu to nie działa).
...chyba sam już się w tym pogubiłem :scratch:
https://karinaoliteraturze.wordpress.com/
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

Fajny pomysł, ale nie przejdzie.
Forum bazuje na silniku phpbb3 i owszem - obecnie z oryginałem ma już niewiele wspólnego (mocno zmodyfikowałem i udoskonaliłem) to jednak takie podejście do tematu wymagało by kompletnego przerobienia bazy mysql i praktycznie wszystkich skryptów Forum. - Za dużo roboty a efekt nieznany.

Na początek więc proponował bym uporządkować jakoś te działy.
Dlaczego?
Bo wchodzę:
Home >> Forum >> NA ANTENIE czyli co obecnie leci... >> Historyczne, Kostiumowe i Przygodowe.
i co widzę? Dosłownie DWA tytuły...
Po co więc ten dział?

Ale z drugiej strony podział proponowany przez Cb. Sirm jest za wąski.
Dlaczego? Zrównujesz np. Sci-Fi z Fantasy. Może dla niektórych te gatunki brzmią podobnie ale dla mnie stanowią kolosalną różnicę.
Gdzie też wrzucić typowo WOJENNE? Do EMO? razem z dramatami jak RECTIFY? eeee nie bardzo...

Musicie to chyba jeszcze troszkę przemyśleć :)
Awatar użytkownika
Lubec
Wskaż do odpowiedzi
Moderator
Moderator
Expert
Expert
Kontakt:

Po pierwsze chyba powinniśmy o tym rozmawiać w innym temacie, ale napiszę tutaj.
asd pisze: Na początek więc proponował bym uporządkować jakoś te działy.
Dlaczego?
Bo wchodzę:
Home >> Forum >> NA ANTENIE czyli co obecnie leci... >> Historyczne, Kostiumowe i Przygodowe.
i co widzę? Dosłownie DWA tytuły...
Po co więc ten dział?
Trzeba parę tytułów poprzenosić: Klondike, Black Sails, The Musketeers... to tylko te, które mi pierwsze na myśl przyszły.

Mi obecny podział odpowiada... pewnie przez to, że chyba najbardziej odpowiada temu za czym postulowałem, bo jest dla mnie dość intuicyjny :)
Trzeba się liczyć z tym, że niektóre tematy nie będą tak ilościowo oblegane jak inne, ale z drugiej strony na razie w większości piszemy o serialach dość znanych, czasami mniej popularnych. Ale z czasem podejrzewam, że będzie tytułów przybywać w miarę dodawania do bazy. Więc na razie zostawiłbym tak jak jest, a kiedy baza się rozrośnie zobaczymy co zrobić.
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Bostonq »

Słusznie, do tej pory mówiliśmy o tym tutaj: http://seriale-asd.com/viewtopic.php?f= ... start=1875 - to może tam przenieśmy dyskusję :) A przypominam, że już wcześniej proponowałem (z zastrzeżeniem, że nie będzie to proste) podział krótki:

Dramat

Sensacja

Komedia

Fantastyka

Dokument

;)

Ten temat zachowajmy dla "wyglądu podstrony" :)
Awatar użytkownika
sindar
Wskaż do odpowiedzi
Administrator
Administrator
Expert
Expert

Kazdy podzial bedzie rodzil watpliwosci, niemniej podoba mi sei pomysl Bostonq. Ewentualnie pytanie co z Animacja?

Natomiast zdecydowanie jestem za likwidacja poidzialu "Na antenie" i "Zakonczone". W koncu statusy sa obecnie w miare ladnie nadane.
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

Gadacie i gadacie o podstronach a ktoś z Was w ogóle był na jakiejś podstronie?
Pewnie nie bo tak to od razu byście zauważyli, że ich nie ma... - duchy jakieś czy co? :scratch: ;)
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Bostonq »

Faktycznie: could not find driver :)
Awatar użytkownika
joana
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert

Jeżeli podstroną jest to, co ukazywało się po wklepaniu tytułu serialu w wyszukiwarce i pokazywało opis serialu i takie tam... to ja tam bywałam czasami. I masz rację, teraz ktoś to ukradł. Zresztą, cuda faktycznie się dzieją. Coś znika, potem się pojawia, ale w innym układzie, a wczoraj wieczorem przeżywałam syndrom odstawienia bo nie dało się wejść na stronę. :D
Awatar użytkownika
sindar
Wskaż do odpowiedzi
Administrator
Administrator
Expert
Expert

ja zauwazylem i chcialem to napisc tu http://seriale-asd.com/viewtopic.php?f= ... 282#p87282
tylko sie wstrzymalem, bo zauwazylem, ze dodawanie wpisow znow edytuje ostatnie komentarze i watek, by sie i tak nie preniosl wyzej.

Swoja droga moim zdaniem oznacza to, ze podstrony powinny byc scislej powiazane z forum, wtedy czesciej by sie tam zagladalo. Pytanie czy jest z takim powiazaniem jakis problem od strony technicznej, bo ten temat tez byl juz kiedys dyskutowany.
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

To ja już tłumaczę - hosting został przeniesiony na nowy i szybszy hosting tyle, że wszystko się posypało - nic ostatnio nie robię tylko poprawiam skrypty.
Na razie więc staram się doprowadzić serwis do poziomu sprzed 29
Podstrony opierają się nie tylko na bazie MySQL ale też na SQlite a do niej potrzebna jest instalacja PDO na serwerze - czekam do poniedziałku - jak nie będzie reakcji to sam się za to zabiorę (ale to ich przeklęty obowiązek!!!! grrr).

Nic więc, na razie nie będę się wypowiadał o powiązaniach dopóki serwis się rozlatuje (nie z mojej winy).
Ale sytuacja jest pod kontrolą - cierpliwości więc!
Awatar użytkownika
sindar
Wskaż do odpowiedzi
Administrator
Administrator
Expert
Expert

ok. dobrze miec takie informacje, uzbrajamy sie wiec w cierpliwosc :)
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

Krasnoludki po krótkim namyśle zdecydowały się oddać podstrony - wystarczył szantażyk :D
Awatar użytkownika
Lubec
Wskaż do odpowiedzi
Moderator
Moderator
Expert
Expert
Kontakt:

Oddały, ale zauważyłem, że psikusa zrobiły i niektóre podstrony mają małe błędy np. "Awkward", "Haven" i "How Earth Made Us" w miejscu "serial dodał" jest jakaś dziwna lista i to z dość dużą czcionką. Na podstronie "Illuminati,The" w pozycji "forum" tekst, że serial nie jest powiązany jest wytłuszczony w przeciwieństwie do innych sprawdzanych seriali.
Awatar użytkownika
joana
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert

Krasnoludki zabrały też polskie znaki w nazwach poleceń na stronie i zamieniły na ?. :D
Awatar użytkownika
Lubec
Wskaż do odpowiedzi
Moderator
Moderator
Expert
Expert
Kontakt:

Może ktoś podstawić poprawny plakat dla "Penny Dreadful", bo ten na podstronie jest do jakiegoś filmu, a nie serialu.
Awatar użytkownika
sindar
Wskaż do odpowiedzi
Administrator
Administrator
Expert
Expert

Masz na myśli tutaj: https://baza.seriale-asd.eu/portal0.php?zmienna=pennydreadful ?

To chyba tylko asd może zrobić.

Szybka odpowiedź

ODPOWIEDZ