Flash [2014],The [The CW]

a long, long time ago..
Awatar użytkownika
grejpfrutella
Wskaż do odpowiedzi
spec
spec
youtube Warszawa
Ulubiony Serial: Band of Brothers

Re: Flash [2014],The [The CW]

Post autor: grejpfrutella »

Lubec pisze:I okazało się, że Cisco jest fanem Sheldona :D
serio, przeoczylam to??? :scratch:
no sex, no rock'n'roll, just drugs.
Awatar użytkownika
Lubec
Wskaż do odpowiedzi
Moderator
Moderator
Expert
Expert
Grupa: (XviD asd)
Kontakt:

Post autor: Lubec »

W drugiej połowie odcinka Cisco nosi fajna koszulkę :)
duzybumcyk
Wskaż do odpowiedzi
patron
patron
seriale znam jak kieszeń
seriale znam jak kieszeń

Post autor: duzybumcyk »

Najlepszy odcinek trochę namieszali mamy teraz tylu szybko biegających w różnokolorowych kostiumach, że hoho :santa: Co knuje doktor ze Star Labs?Po co tak ćwiczy Barryego w szybkim bieganiu i jakie ma z tym związane plany?Odgadnięcie tej zagadki oraz ujawnienie tożsamości szybkobiegaczy to tajemnice, które według mnie będą rozwijane w drugiej części sezonu.
Awatar użytkownika
Sirm
Wskaż do odpowiedzi
admin pomocniczy
admin pomocniczy
seriale to moja pasja
seriale to moja pasja
Ulubiony Serial: Firefly
Kontakt:

Post autor: Sirm »

Arrow zrobił mi nieprzyjemną niespodziankę pokazując 'w poprzednim odcinku' rzeczy, których raczej w poprzednim odcinku nie było (3x08), a jako że nie lubię nie znać jakichś faktów zostałem zmuszony do nadrobienia nieobejrzanych odcinków Flasha (wszystkich oprócz pilota) iiiiiii..... jest słabo. Nie podoba mi się to co widziałem. Co prawda widziałem dopiero 3 ale były to naprawdę słabe odcinki. Arrow też przynudzał na początku ale nawet wtedy nie był taki tragiczny. Skoro zacząłem to obejrzę przynajmniej do potrzebnego mi crossovera, ale zacznie to w końcu mieć więcej sensu? Niby Flash to spin-off Arrowa ale na dobrą sprawę nic tych seriali nie łączy (oprócz kilku bohaterów). Arrow jest poważniejszy, lepiej przemyślany i logiczniejszy, nawet fantastyczne rzeczy są tam jakoś sensownie wytłumaczone (przynajmniej starają się dać im jakieś realne wytłumaczenie) a w Flashu wystarczy aby walnął cię piorun i już hop siup masz jakąś wyimaginowaną super moc olewającą logikę, byle była efektowna. Głupoty typu ludzie klonujący się na zawołanie albo zamieniający w gaz, dałbym radę OD BIEDY przełknąć, komórki macierzyste bla bla itp, aaaaaleeee..... dlaczego on się klonuje albo gazuje razem z ubraniem????? Kolejna dyskwalifikująca ten serial głupota to sposób ratowania ludzi przez Flasha: biegnie 500km/h i w ułamku sekundy łapie kogoś i przenosi w inne miejsce. W rzeczywistości takie coś skutkowało by natychmiastową i makabryczną śmiercią (jak to ładnie kiedyś wytłumaczył Sheldon na przykładzie Supermana łapiącego metr nad ziemią osobę, która wypadła z wieżowca). Komiksowością albo fantastycznością nie powinno się tłumaczyć ewidentnych i zwyczajnie niespójnych głupot. Po pilocie byłem nastawiony pozytywnie, ale reszta brutalnie sprowadziła mnie na ziemię.
https://karinaoliteraturze.wordpress.com/
Awatar użytkownika
Lubec
Wskaż do odpowiedzi
Moderator
Moderator
Expert
Expert
Kontakt:

Srim a jak sobie tłumaczysz inne sci-fi? Jak tłumaczysz moce Dr Manhattana? Jak wytłumaczysz to że Mistyqe w X-Menach zmienia wygląd, wzrost wagę... też z ubraniem.
Jak inaczej jak nie komiksowością tłumaczyć istnienie superbohaerów czy w ogóle metaludzi,mutantów i tym podobne.
Awatar użytkownika
Sirm
Wskaż do odpowiedzi
admin pomocniczy
admin pomocniczy
seriale to moja pasja
seriale to moja pasja
Ulubiony Serial: Firefly
Kontakt:

Post autor: Sirm »

Nie mam nic do samej 'komiksowości' czegokolwiek bo taka konwencja to po prostu jest pewna umowa między twórcą a odbiorcą. Stwarzamy jakąś tam przestrzeń, jakiś wszechświat i umawiamy się, że jest on inny od rzeczywistości, ma to i to wspólne a to i to jest inne, jest nam to potrzebne do opowiedzenia jakiejś tam historii. Wcale mi nie przeszkadza, że w tej opowieści jest człowiek umiejący latać (bo np. jest z innej planety) albo biega szybko bo walnął go piorun z ciemną materią - takie nakreśliliśmy zasady. Przeszkadza mi gdy nagle w tej opowieści pojawiają się jakieś szczegóły, które są niezgodne z daną wymyśloną rzeczywistością - czyli dokładnie to co pisałem wcześniej: Flash łapie kogoś i przenosi w inne miejsce totalnie olewając przeciążenia i fizykę. To że jemu nic się nie dzieje - ok, ciemna materia zmieniła mu DNA (to jest 'logiczne' w tak przyjętych założeniach) ale tym innym osobom tego nie zrobiła i powinna z nich zostać plama, a bohater jeśli chce ich uratować powinien wymyślić coś sensownego (choćby nawet tylko 'sensownego' w tej rzeczywistości, np. teleportować przy pomocy tajnej broni obcych). Tu pojawia się kolejny problem, ponieważ dane rozwiązanie powinno być stałe w danej rzeczywistości (czyli powinno się dać teleportować także w innych przypadkach) i należy to w historii uwzględnić (albo jakoś sensownie wybrnąć z tej sytuacji - broń była uszkodzona i wybuchła). Wnerwiają mnie nielogiczne rozwiązania, brane z powietrza aby tylko jakoś byle jako pchnąć opowieść w jakimś tam założonym kierunku i brak spójności. Brak spójności w wykreowanym uniwersum wnerwia mnie właśnie chyba jeszcze bardziej. Fajnym przykładem jest tu pewien sposób na podróż w czasie: w Star Treku rozpędzili się przy pomocy słońca i przenieśli w przeszłość - debilne założenie ale jakoś tam wytłumaczone (w tej rzeczywistości), w Back to the Future flux capacitor zaczyna działać przy 88 mph - ok, jestem to w stanie przeżyć. Ale w pewnym odcinku animowanego Supermana bohater przenosi się w przeszłość wirując szybko w przeciwnym kierunku do wskazówek zegara co jest już tak debilnym pomysłem, że nie ratuje go nic, poza tym w innych przypadkach takie wirowanie już nie działa czyli to że ten pomysł zadziałał jest tylko i wyłącznie widzimisię autora, który zamiast prowadzić opowieść w jakiejś rzeczywistości nagiął tą rzeczywistość aby uzasadnić swój dziurawy pomysł.
We Flashu kolejna rzecz, która mi się nie podoba to fakt, że dzieje się w tym samym świecie co Arrow, na dobrą sprawę kilkadziesiąt kilometrów od siebie a w obu miejscach obowiązują inne zasady. Albo powinno to być jakoś ujednolicone albo seriale te powinny być od siebie całkowicie niezależne. Na razie gdyby kierować się logiką przedstawionego świata i doszło by do pojedynku Flasha z Arrowem to niestety pan strzała powinien nie mieć ŻADNYCH szans w starciu z panem błyskawicą.
A co do Mystique to zawsze myślałem, że ona jest po prostu cały czas goła a ubranie to nie prawdziwa odzież tylko takie maskowanie na skórze dlatego może się zmieniać.
https://karinaoliteraturze.wordpress.com/
duzybumcyk
Wskaż do odpowiedzi
patron
patron
seriale znam jak kieszeń
seriale znam jak kieszeń

Wprowadzenie nowej postaci ożywiło serial, w końcu pojawił się jeszcze jeden mózgowiec owładnięty zemstą ale dzięki niemu może poznamy plany dr Wellsa.Lubię to
duzybumcyk
Wskaż do odpowiedzi
patron
patron
seriale znam jak kieszeń
seriale znam jak kieszeń

I kolejny mózgowiec w akcji.Kim jest ten wojskowy z ostatniej sceny bo kompletnie nie znam uniwersum komiksowego?Trzeba przyznać, że trochę scenarzyści uchylili rąbka tajemnicy dotyczącej morderstwa matki Barry'ego
Spoiler:
Ciekawe jak to wpłynie na serial i postać przybranego ojca Barryego
Awatar użytkownika
Lubec
Wskaż do odpowiedzi
Moderator
Moderator
Expert
Expert
Kontakt:

Pojawił się teaser zatytułowany "Grodd is coming", który zapowiada pojawienie się jednego z kanonicznych i najbardziej rozpoznawalnych wrogów Flasha.
Oczywiście na potrzeby serialu zmieniono jego origin. Jak wypadnie serialowy goryl? Przekonamy się w najbliższy wtorek.

Awatar użytkownika
grejpfrutella
Wskaż do odpowiedzi
spec
spec
Ulubiony Serial: Band of Brothers

Post autor: grejpfrutella »

Wow, Flash powraca po krotkiej przerwie z naprawde mocnym odcinkiem! A za tydzien zapowiada sie chyba jeszcze lepszy :)
no sex, no rock'n'roll, just drugs.
Awatar użytkownika
Lubec
Wskaż do odpowiedzi
Moderator
Moderator
Expert
Expert
Kontakt:

Odcinek dobry, ale mi daleko od zachwytów.
Spoiler:
Na minus scena pocałunku w najbardziej dramatycznym momencie, kiedy miastu grozi zagłada... ale to takie w stylu The CW, więc trzeba przeboleć.

Szkoda mi Liama, bo przecież grać potrafi co pokazał w Spartacusie, a tutaj talent niewykorzystany, choć może za drugim razem będzie miał więcej do pokazania.

W najbliższym odcinku - o ile się nie mylę - mają wrócić "skazani na śmierć", więc na pewno będzie się działo.
Awatar użytkownika
Lubec
Wskaż do odpowiedzi
Moderator
Moderator
Expert
Expert
Kontakt:

Bardzo dobry 16 odcinek, choć druga połowa trochę zaniżyła ogólną ocenę.
Spoiler:
Ale pozytywów jest więcej, nie będę się wdawał w szczegóły, ale tak pokrótce. Bracia Wentworth i Purcell aktorsko wypadli trochę lepiej niż wcześniej i o ile u tego pierwszego ta maniera mi się podoba i pasuje do postaci to ten drugi czasami przesadza, choć i tak jest dużo lepiej od czasu poprzedniego występu.
Spoiler:
duzybumcyk
Wskaż do odpowiedzi
patron
patron
seriale znam jak kieszeń
seriale znam jak kieszeń

Lubec ty znawco komiksów ja ich nie znam nic a nic bardzo mnie zaintrygowało jak scenarzyści mogą rozwinąć serial w dalszej perspektywie czyli jest spory potencjał na dalsze sezony.Dostaliśmy praktycznie podwójny odcinek o tym samym, w którym jednak sporo się wydarzyło. Najbardziej będzie mi brakować
Spoiler:
Dr Wells odkrył swoją prawdziwą twarz i zamiary, szkoda tylko, że są one nieznane dla wszystkich innych bohaterów.Ciekawi mnie jak do całej sprawy podejdzie nasz policjant ojciec Iris.Zasiał niepokój w Barrym odnośnie Wellsa i teraz będzie zbierał tego żniwa.Ogólnie serial bardzo się rozwija i 2 połowa sezonu jak najbardziej na plus
Awatar użytkownika
Lubec
Wskaż do odpowiedzi
Moderator
Moderator
Expert
Expert
Kontakt:

Właściwie trudno przewidzieć jak serial dalej się rozwinie, bo twórcy nie trzymają się jakiejś konkretnej historii, ale biorą wybrane motywy czy postaci jak na przykład Rogues. Na pewno do końca sezonu będzie się kręcić wokół Welllsa, a co potem? Sam nie wiem. Najbardziej chciałbym, żeby zaczerpnęli z The Flashpoint Paradox (polecam też animację, bo jest to jedna z lepszych od DC), ale po pierwsze na to za wcześnie, a po drugie nie wiadomo czy mogą sobie na to scenarzyści pozwolić w związku z tym, że Flash ma pojawić się na dużym ekranie (ma być epizod w Batman v Superman).
Spoiler:
Z najnowszego odcinka muszę przyznać, że bracia Scofield i Burrows całkiem nieźle nieźle wypadli, choć gra pierwszego bardziej mi się podobała całkiem pasująca do postaci. No i "dżentelmeńska umowa" między Coldem i Flashem nawiązująca do komiksów, dzięki temu możemy być pewni, że bracia często będą wpadać do Central City.
Na minus oczywiście tradycyjnie Iris, ale tu nie ma ię o czym rozpisywać :)
duzybumcyk
Wskaż do odpowiedzi
patron
patron
seriale znam jak kieszeń
seriale znam jak kieszeń

I w końcu się dowiadujemy się, że Harrison Wells to
Spoiler:
Wydaje mi się, że akcja zaczyna zmierzać do finałowego rozwiązania, coraz więcej osób gra przeciw doktorowi ale przecież on to wszystko wie pytanie tylko jak zareaguje.
Awatar użytkownika
Lubec
Wskaż do odpowiedzi
Moderator
Moderator
Expert
Expert
Kontakt:

Jestem pozytywnie zaskoczony końcówką sezonu, która jest coraz ciekawsza i buduje napięcie przed finałem.
Ostatni odcinek chyba najlepszy z dotychczasowych.Sama wizyta postaci z Central City w Starling City wypadła całkiem nieźle. Na plus też Laurel, która - muszę przyznać - że nie tylko nie irytowała, ale jej rozmowa z Cisco była jednym z najlepszych momentów serialu.

Do końca sezonu pozostało cztery odcinki, które stacja promuje tym oto zwiastunem:
Awatar użytkownika
Yugi_2142
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Post autor: Yugi_2142 »

Lubec pisze:... Na plus też Laurel, która - muszę przyznać - że nie tylko nie irytowała, ale jej rozmowa z Cisco była jednym z najlepszych momentów serialu.
...
Say whaaaat? :shock: Zupełnie nie rozumiem tego zdania... Zaraz, teraz do mnie dotarło... Masz na myśli scenę ze zdjęciem? No niech Ci będzie :-p

Końcówka sezonu istotnie bardzo dobra, choć czasem dalej mam wątpliwości jak działa moc Flasha, tzn. co może a czego nie może zrobić i przeszkadza mi to w odbiorze niektórych scen.
Obrazek
Ignorance is a virtue.
Awatar użytkownika
Lubec
Wskaż do odpowiedzi
Moderator
Moderator
Expert
Expert
Kontakt:

Trzeba czytać ze zrozumieniem :)
Nie scenę ze zdjęciem, tę wcześniejszą
Spoiler:
Awatar użytkownika
Yugi_2142
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Post autor: Yugi_2142 »

Lubec pisze:Trzeba czytać ze zrozumieniem :)
Nie scenę ze zdjęciem, tę wcześniejszą
Spoiler:
W takim razie cofam moje "No niech Ci będzie :-p " i wracam do wcześniejszego stwierdzenia, że zupełnie tego nie rozumiem. Dla mnie na scena nie była specjalnie fajna nawet na ten odcinek, o poziomie fajności na cały serial wogóle nie wspominając. Ale może to częściowo dlatego, że nadal nie przyzwyczaiłem się do postaci Laurel jako superbohatera.
Obrazek
Ignorance is a virtue.
duzybumcyk
Wskaż do odpowiedzi
patron
patron
seriale znam jak kieszeń
seriale znam jak kieszeń

Bardzo fajny odcinek, cały czas nasi bohaterowie są krok za Reverse Flashem, który ma całą sytuację pod kontrolą.Pytanie teraz jak przetrwa Star Labs skoro Wells już się odkrył?I jak
Spoiler:

Szybka odpowiedź

Oceń ten serial
ODPOWIEDZ