Killing, The [amc 2011] & Forbrydelsen [2007]

Dura lex sed lex, czyli Sherlock i inni!
Awatar użytkownika
Yugi_2142
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
youtube Warszawa
Kontakt:

Re: Killing, The [amc 2011] & Forbrydelsen [2007]

Post autor: Yugi_2142 »

No a ja akurat z odcinakami the Killing jestem do tyłu ostatnio, a tu spojlery :) Na szczęście zdążyłem zamknąć oczy i przeczytałem tylko początek Twojego posta Bostonq :]

Widziałem czytałem za to resztę "protestu" jako że tych innych seriali o których pisałeś nie oglądam, albo nie oglądam na bieżąco. Nie da się nie zauważyć że forum przycichło ostatnio. Quizy ledwo zipią a i w tematach serialowych niewiele się dzieje. Ja ze swojej strony po prostu mniej oglądam ostatnio, jako że trochę mam mniej czasu na rozrywkę a trochę ten czas zajmuje mi administracja eskadry w Battlestar Galactica Online, gdzie od niedawna jestem szefem. W efekcie oglądanie ograniczyłem to czterech tytułów: GoT, Supernatural, the Borgias i właśnie the Killing, które skomentuję jak znajdę chwilę żeby ten ostatni wstawiony odcinek zobaczyć :)
Obrazek
Ignorance is a virtue.
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert
Ulubiony Serial: Rescue Me

Post autor: asd »

Świetny serial ale nie wiem czy to efekt lata czy też może ciągłe skakanie po podejrzanych trochę zaczęło mnie nudzić.. Dwa ostatnie odcinki oglądnąłem tak jakby bez emocji - owszem - wszystko świetne i dobrze się ogląda tylko ta konwencja - "w tym odcinku podejrzanym będzie..."
Zaczyna to wyglądać, że afera Watergate przy morderstwie Rosie to był pikuś... ;-)

-- 22.05.2012 08:30 --

No a znowuż dwa ostatnie odcinki bardzo mi się podobały!
Coraz częściej w serialu nie chodzi tylko o to kto zabił Rosie ale też o dramat rodzicielski Linden - ja rozumem, że bardzo chce rozwiązać sprawę ale czy cena nie jest za wysoka?
Spoiler:
Linden chyba już sama zatraciła się w sobie... ale prze uparcie :ok
Obrazek When Dreams Come True...
nova.nike
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: nova.nike »

A ja nadal mam takie odczucie jak ty jeszcze przed dwoma odcinkami, że to już nie to samo the killing co w pierwszym sezonie. Niby fajne, dużo ciekawych wątków, nowe odkrycia co do spraw rodzinnych i "zawodowych" Rosie, ale denerwuje mnie, że są one porzucane z odcinka na odcinek, zaczynam się przyzwyczajać że pojawia się jakiś wątek i na koniec odcinka jest to niezwiązane ze śmiercią Rosie. Zaczynam się w ogóle zastanawiać czy czasem tajemnica jej śmierci nie zostanie przeciągnięta na kolejny sezon! :/
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Bostonq »

Mnie to denerwuje o tyle, że twórcy mówili, że sprawa zostanie rozwiązana i pojawi się nowa. A przynajmniej tak mówił "internet", więc może generalnie od początku było założenie, nie mające nic wspólnego z plotkami, że po prostu cały serial będzie o jednej historii. A ostatnio się rozkręca - zobaczyliśmy ważne miejsce, Holder okazał się twardszy, niż to wcześniej się wydawało (cudna scena z tym łysym! :) ), więc mimo wszystko nadal czerpię znaczną przyjemność z oglądania :)

-- 01.06.2012 17:25 --

Ech, jednak już nic mnie nie denerwuje. Pal sześć, że ciągną jedną sprawę i mnożą wątpliwości, ale te sceny - jak choćby genialna z telefonem ojca do Rosie, symultaniczna scena z lampami - tego nie ma w większości seriali amerykańskich. No i Holder - kurczę, to jest chyba mój "najulubieńszy" serialowy bohater od wielu, wielu seriali/lat. Bohater ze skazą, mamroczący pod nosem, jak ktoś powiedział w serialu, "biały, któremu trochę się pomyliło, że jest czarny", wyglądający jak obwieś spod budki z piwem, a jednocześnie cholernie lojalny, twardy, zdeterminowany, wzbudzający zaufanie. Scena, w której Sara zostaje z nim sama w poczekalni szpitala, ich spojrzenie - to są perełki aktorstwa. I niech oni sobie dalej rozwiązują tą sprawę, albo i nie, ale ja mogę gapić się na ten serial dla niego samego jako dzieła sztuki, muzyki, nastroju, poszczególnych scen, no i Holdera :)
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

Mnie też nie przeszkadza rozciągłość sprawy właśnie za względu na głębię aktorstwa w tym serialu.
Choć wygląda na to, że w tym sezonie sprawa będzie miała swój finał bo pętla coraz bardziej się zaciska... ale kto to wie?
Awatar użytkownika
Yugi_2142
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

W pierwszym sezonie też się pętla zaciskała i... niewiele z tego wynikło. Prawdą jest że głębia aktorstwa przyciąga do serialu nawet bez perspektyw na rozwiązanie sprawy, ale lekkość z jaką scenariusz 'zapomina' o kolejnych podejrzanych irytuje. Ja na przykład ciągle nie jestem przekonany co do niewinności głównego podejrzanego z pierwszego sezonu :]
Obrazek
Ignorance is a virtue.
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

Też ostatnio się zastanawiałem, czy scenarzyści nie zrobią widzom psikusa i historia nie zatoczy koła... - kto to wie?
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Tym bardziej, że najnowszy - jeden z lepszych w całym serialu - te wątpliwości pomnożył... :) A już scena z Jankiem w samochodzie - to uważam, mistrzostwo świata :)
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

xvidasd pisze:Też ostatnio się zastanawiałem, czy scenarzyści nie zrobią widzom psikusa i historia nie zatoczy koła... - kto to wie?
Spoiler:
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Nie :)

Przyznam, że przedostatni odcinek momentami przypominał mi horror - w tym pozytywnym sensie, ilości napięcia - scena z nagraniami z monitoringu - genialna! :) Kto wsiądzie? Kto będzie numerem 3? W rezultacie - kto będzie mordercą? Niesamowite.

Aczkolwiek pytanie - Jaś czy Małgosia ;) - tak naprawdę nadal pozostaje otwarte, choć w zapowiedziach odcinka finałowego wygląda to tak, że niby się wszystko wyjaśni, ale czy można być tego pewnym w tym serialu?

-- 18.06.2012 16:45 --

No i koniec. Moim zdaniem - bardzo dobry. Bardzo przejmujący finał, dla mnie zaskakujący, a przy tym bardzo logiczny. Naprawdę nie tego się spodziewałem, chylę czoła przed scenarzystami (czy to oryginału, czy to tej produkcji), gdyż nie wyskoczył "diabeł z pudełka", a jednocześnie trudno było akurat takie coś odgadnąć.
Spoiler:
Kiedy już wiemy, kto zabił, zostaje pytanie, czy skończył się tylko ten wątek, czy też cały serial. Ostatnia scena nie daje jednoznacznej odpowiedzi.
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

Doskonały finał! Nie sądziłem, że zostanę aż tak zaskoczony! Też nie podejrzewałem tej osoby
Spoiler:
Wg. mnie to koniec serialu. Owszem - zakończenie faktycznie nie jest jednoznaczne ale prawdopodobieństwo wystąpienia po sobie dwóch tak skomplikowanych zbrodni jest praktycznie niemożliwe - KONIEC!
Doskonały serial :ok
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Nie wiem, jak to jest w oryginale (czy tak samo, ktoś widział?), ale raz jeszcze trzeba powiedzieć, że nie sztuką jest zaskoczyć widza, ale sztuką zaskoczyć go tak, żeby to miało sens. Morderca w tym serialu ma swoją chwilę na wyznanie, dlaczego, widzimy, jak się czuje, jest to jedna z mocniejszych scen w tej produkcji. I właśnie w tym leży piękno tego rozwiązania, że choć nie spodziewamy się, kto to, to gdy już wiemy, jest to logiczne i - jakkolwiek dziwnie to zabrzmi - satysfakcjonujące. W tym sensie, że widz nie czuje się oszukany, wystrychnięty na dudka, bo scenarzystom zachciało się zaskakiwać dla samego zaskakiwania.
Spoiler:
Jeśli ktoś będzie miał teraz chwilę wolnego, to koniecznie warto się zabrać. To w sumie tylko 26 odcinków, czyli tyle, co jeden sezon normalny, więc czasu aż tak nie potrzeba dużo, a każda minuta dostarcza niesamowitych wrażeń :)
Awatar użytkownika
Yugi_2142
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Pozostaje mi się w zasadzie podpisać pod tym co napisali moi przedmówcy w temacie finału. Dobrze przemyślane, przekonywujące zakończenie.
Obrazek
Ignorance is a virtue.
Awatar użytkownika
grego1980
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Ulubiony Serial: 2 i pół

Post autor: grego1980 »

Właśnie skończyłem serial i jestem bardzo zadowolony. Świetny serial, ze świetnym zakończeniem.
Oczywiście jest kilka minusów o których już tutaj wspomniano ale nie przesłaniają one plusów.
Faktycznie trochę za dużo wątków momentami się pojawiało.
Spoiler:
Jestem za tym aby serial był kontynuowany. Zobaczył bym jeszcze Holdera i Linden. No i atmosfera serialu, ten ciągły deszcz, bardzo mi odpowiada.
adamek1974
Wskaż do odpowiedzi
załapałem bakcyla
załapałem bakcyla

Post autor: adamek1974 »

tez jestem zadowolony - widzialem tylko oba sezony amerykanskie, czy orginalne norweskie sa takei same i takie samo zakonczenie? bo jak nie to zarzuce :)
gracek17
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: gracek17 »

Finałowy odcinek wziął i mną normalnie pozmiatał, genialny odcinek, nic dodać, nic ująć.
Saga
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Saga »

gracek17 pisze:Finałowy odcinek wziął i mną normalnie pozmiatał, genialny odcinek, nic dodać, nic ująć.
Zgadzam się w 100% nic dodać nic ująć. Fantastyczny i zaskakujący finał.
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

A ktoś z ciekawości wie kto był sprawcą w Forbrydelsen?
Oglądając pilota byłem zdziwiony bo praktycznie każda scena była taka sama jak w The Killing ale nie wiem czy w kolejnych odcinkach też tak było...
Awatar użytkownika
grego1980
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Ulubiony Serial: 2 i pół

Post autor: grego1980 »

A minie ciekawi czy 2 sezon Forbrydelsen to zupełnie inna historia? Bo z tego co słyszałem to tak jest. A jeśli tak to warto sięgnąć będzie.
seymour
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: seymour »

Przyznam, że czułem się trochę oszukany po finale pierwszego sezonu i jakoś zniechęciło mnie to do dalszego oglądania tego serialu. Ale parę dni temu na szczęście się przemogłem i powróciłem do deszczowego Seattle. Po pięciu minutach pierwszego odcinka zapomniałem o wszystkich moich zarzutach dotyczących zakończenia historii z pierwszej serii. Cieszę się, że twórcy podołali i sprawili, że śledztwo nadal było niezwykle ciekawe i intrygujące pomimo mnogości wątków już wcześniej wykorzystanych. Finał bardzo emocjonujący, wyjaśnienie zaskakujące i przede wszystkim wiarygodne. W sumie to wszystko zostało już napisane...
Spoiler:
Mam nadzieję, że powstanie kolejny sezon z nową zbrodnią. Przecież nie musi się to dziać następnego dnia - mogą zrobić przeskok o kilka lat (chociażby tak jak to było z Durham County). Naprawdę chciałbym znowu zobaczyć duet Linden & Holder w akcji... A jeśli nie, to cóż... Mamy wspaniałe zakończenie świetnego serialu.

Szybka odpowiedź

Oceń ten serial
ODPOWIEDZ