gatunek: Biograficzny, Dokumentalny
rok produkcji: 2000
Nikola Tesla był autorem 112 patentów, głównie rozmaitych urządzeń elektrycznych, z których najsławniejsze to silnik elektryczny, prądnica prądu przemiennego, autotransformator, dynamo rowerowe, radio, elektrownia wodna, bateria słoneczna, turbina talerzowa, transformator Tesli (rezonansowa cewka wysokonapięciowa) i świetlówka. Nikola Tesla był m.in. twórcą pierwszych urządzeń zdalnie sterowanych drogą radiową. Początkowo za twórcę radia uważano Marconiego, jednak w 1943 Sąd Najwyższy Stanów Zjednoczonych przyznał prawa patentowe Tesli. Rozprawa rozstrzygnęła się po śmierci wynalazcy, przez co powszechnie za twórcę radia uznaje się Marconiego, mimo iż przyznał się on do wykorzystania wcześniejszych prac Tesli w zbudowaniu radia.
[quote]gatunek: Biograficzny, Dokumentalny rok produkcji: 2000[/quote][quote]Nikola Tesla był autorem 112 patentów, głównie rozmaitych urządzeń elektrycznych, z których najsławniejsze to silnik elektryczny, prądnica prądu przemiennego, autotransformator, dynamo rowerowe, radio, elektrownia wodna, bateria słoneczna, turbina talerzowa, transformator Tesli (rezonansowa cewka wysokonapięciowa) i świetlówka. Nikola Tesla był m.in. twórcą pierwszych urządzeń zdalnie sterowanych drogą radiową. Początkowo za twórcę radia uważano Marconiego, jednak w 1943 Sąd Najwyższy Stanów Zjednoczonych przyznał prawa patentowe Tesli. Rozprawa rozstrzygnęła się po śmierci wynalazcy, przez co powszechnie za twórcę radia uznaje się Marconiego, mimo iż przyznał się on do wykorzystania wcześniejszych prac Tesli w zbudowaniu radia.[/quote]
[b]Dostepność i [url=http://chomikuj.pl/gracek17/Filmy+Dokumentalne/Tesla+-+Master+of+Lightning]Napisy tu[/url][/b] :ok.
Nareszcie dokument na jakiś interesujący temat. Z tego co słyszałem Tesla był wampirem (Sanctaury) i jednocześnie jednym z najgenialniejszych wynalazców wszech czasów, więc chętnie usłyszałbym o nim coś więcej
Nareszcie dokument na jakiś interesujący temat. Z tego co słyszałem Tesla był wampirem (Sanctaury) i jednocześnie jednym z najgenialniejszych wynalazców wszech czasów, więc chętnie usłyszałbym o nim coś więcej :]
Chyba to leciało w telewizji jakiś czas temu, bo pamiętam, że oglądałem dokument o Tesli.
Istnieje teoria, że jeśli kiedyś ktoś się dowie, dlaczego powstał i czemu służy wszechświat,
to cały kosmos zniknie i zostanie zastąpiony czymś znacznie dziwaczniejszym i jeszcze bardziej pozbawionym sensu.
Istnieje także teoria, że dawno już tak się stało.
Douglas Adams
Oglądnąłem i muszę przyznać, że bardzo ciekawy film!
Dotychczas wiedziałem o Tesli to co wszyscy - że wywalczył zmianę i przeskok z prądu stałego na zmienny i tyle. Film ten przybliżył mi jego postać i walkę jaką stoczył z Edisonem. Był niesamowitym wizjonerem - projekty, które tworzył będąc już starcem faktycznie wyprzedzały epokę a nawet i nasze czasy - kto wie? Może gdyby żył dłużej albo w naszych czasach te projekty udało by mu się urzeczywistnić.
Bardzo polecam ten film
PS:Ciekawostka: W większości na film składają się statyczne zdjęcia dlatego oglądałem go w przyspieszeniu x2 nie tracąc nic z treści.
Oglądnąłem i muszę przyznać, że bardzo ciekawy film! Dotychczas wiedziałem o Tesli to co wszyscy - że wywalczył zmianę i przeskok z prądu stałego na zmienny i tyle. Film ten przybliżył mi jego postać i walkę jaką stoczył z Edisonem. Był niesamowitym wizjonerem - projekty, które tworzył będąc już starcem faktycznie wyprzedzały epokę a nawet i nasze czasy - kto wie? Może gdyby żył dłużej albo w naszych czasach te projekty udało by mu się urzeczywistnić. Bardzo polecam ten film :ok
PS:Ciekawostka: W większości na film składają się statyczne zdjęcia dlatego oglądałem go w przyspieszeniu x2 nie tracąc nic z treści.