MEtal Evolution [doc]

Dokumentalne - Ktokolwiek widział, ten wie więcej!
Awatar użytkownika
najphil
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
youtube Warszawa
Kontakt:

KANADA MEtal Evolution [doc]

Post autor: najphil »

Obrazek

Sam Dunn, to kanadyjski antropolog i ogromny fan metalu. Nakręcił kilka dokumentów o tym gatunku muzyki, w których podchodził do tematu tak, jak na naukowca przystało. Szukając i penetrując, stawiając tezy i starając się je udowodnić. Kiedyś zachwycił mnie jego film "Metal: A Headbanger's Journey", w którym ukazywał fanów metalu, ich ewoluowanie, traktując to, jako zadanie związane z opisem plemienia, o charakterystycznych rytuałach, strojach i sposobach zachowania.

Później wyszedł film "Global Metal", w którym ukazana była podróż Sama w przedziwne miejsca, od Iranu po Indie, w poszukiwaniu metalowych kapel i wpływu różnic kulturowych na tę muzykę.

W 2011r. powstał 11 odcinkowy serial, w którym dowiadujemy się o początkach metalu. Co wpłynęło i jak ukształtował się ten rodzaj muzyki. Skąd podziały i na jakich zasadach wyznacza się podgatunki. Dla fanów ciężkiego grania pozycja obowiązkowa. Na dodatek Sam odwiedza i dyskutuje ze wszystkimi największymi gwiazdami metalu. Materiał tym bardziej nabrał znaczenia, że mamy tu ostatnie wywiady z Ronnie James Dio (Rainbow) czy Jonem Lordem z Deep Purple.

Kochana GoldiLox wzięła to na warsztat i mamy już napisy do 3 odcinków. Reszta w produkcji.

ObrazekObrazek
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Re: MEtal Evolution [doc]

Post autor: Bostonq »

Nadejdzie ten moment, że założę taki profil na facebooku "Nienawidzę Najphila"... Zgromadzę publikę, będę się wypowiadał w mediach, tłumaczył zjawisko... Ja rozumiem, żeby to był jeszcze serial taki klasyczny, ale teraz muszę nawet iść w dokument. No ale jak nie iść, skoro taki ciekawy? ;)
Awatar użytkownika
najphil
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Post autor: najphil »

Akurat tu miej pretensje do Goldi. Też żyłem sobie spokojnie, w błogiej nieświadomości, gdy ta mała przyszła do mnie i znienacka zagadał, czy byłbym zainteresowany takim serialem. No jak mogłem nie być? JAK!? Zwykle od "znienacka" zaczynają się najfajniejsze podróże, a ja po trzech odcinkach już jestem mocno wciągnięty w historię.

Z serialu dowiedziałem się np. że jeden z gitarowych bogów - Ritchie Blackmore, zakładając Deep Purple miał zamiar grać tylko znane covery, na dodatek w debilnych strojach i w uwłaczających ludzkiej godności fryzurach. Tu te początki w programie z Hugh Hefnerem.

ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Lubec
Wskaż do odpowiedzi
Moderator
Moderator
Expert
Expert
Grupa: (XviD asd)
Kontakt:

Post autor: Lubec »

"Metal: A Headbanger's Journey" oglądałem i bardzo mi się spodobał, więc pewnie za ten serial się wezmę. Poczekam jednak jak będą napisy do całości.
Awatar użytkownika
kain_b
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert

Post autor: kain_b »

mam cały sezon oraz duologie metal, ciekawe podejście antropologiczne. czekam na inne produkcjie sama dunna oraz mam nadzieje, że kiedyś w Polsce będą dostępnego jego "prace pisemne"
Seryjni mordercy robią na małą skalę to, co rządy robią na większą-Richard Ramirez
hasło/pass:bolczeslaw
Awatar użytkownika
mistery
Wskaż do odpowiedzi
witam
witam

Post autor: mistery »

Ciekawa propozycja.
Już zakupuję i czekam na kolejne napisy. :)
Awatar użytkownika
X-asd
Wskaż do odpowiedzi
seriale znam jak kieszeń
seriale znam jak kieszeń
Kontakt:

Post autor: X-asd »

No właśnie nie wiem...
Z "metalowych" to dotychczas tylko "Teda" widziałem i niezbyt mnie zachęcił do tego "nurtu"...
Awatar użytkownika
joana
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Ulubiony Serial: Jak wybrać jeden?

Post autor: joana »

ASD - daj się skusić temu nurtowi.
Poza tym nie możesz oprzeć się urokowi i literkom Goldi, namowom NajPhila.
Bostonq, kain-b, Lubec, mistery i ja - nie możemy się mylić. :D
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Bostonq »

Nie no, ja mogę, tylko zazwyczaj tego nie robię ;)

Szybka odpowiedź

Oceń ten serial
ODPOWIEDZ